Connect with us

Feminin

Teo Meluţă, după ce a fost desemnată cea mai bună fotbalistă a anului 2018: “Este o onoare pentru mine să primesc acest premiu”


Deşi are doar 19 ani, talentatul fundaş al celor de la “U” Olimpia Cluj a reuşit să devină cea mai bună fotbalistă din România. A început fotbalul la 8 ani şi timp de 6 ani a jucat doar cu băieţii, înainte să facă pasul către o echipă din fotbalul feminin. Meluţă a ajuns în top la o vârstă fragedă şi îşi propune să atingă culmi şi mai înalte. Talent are, este tânără şi totul depinde doar de ea dacă va reuşi să-şi atingă ţelurile


Pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, de multe ori se spune că este uşor, mai greu este să rămâi acolo. Totuşi, pentru a atinge cele mai înalte culmi trebuie să faci sacrificii enorme, iar odată ajuns în top, totul ţine de seriozitate şi de modul în care gestionezi situaţiile cu care te confrunţi.

Azi, vorbim despre fotbal, iar de fiecare dată la începutul lunii decembrie, cei mai buni fotbalişti sunt premiaţi în cadrul Galei Fotbalului Românesc, pentru reuşitele lor din anul în curs.

În cadrul galei sunt premiaţi cei mai buni jucători pe fiecare post, cel mai bun antrenor, cel mai bun fotbalist din anul respectiv, dar şi cea mai bună fotbalistă. În ultimii doi ani, acest titlu a fost câştigat de Ioana Bortan (căpitan “U” Olimpia Cluj) şi de Andreea Voicu, tot de la multipla campioană a României.

Şi în acest an, acest titlu i-a revenit unei jucătoare a grupării clujene, este vorba despre Teodora Meluţă, care a primit acest premiu la vârsta de 19 ani. De altfel, fundaşul Olimpiei a fost printre candidaţi şi anul trecut, fiind în top 3, alături de Andreea Voicu şi Ştefania Vătafu.

Meluţă evoluează pe postul de fundaş şi la numai 19 ani a reuşit să cucerească acest premiu. Provine dintr-o familie de microbişti şi încă de când era mică, tot ceea ce făcea, era fotbal.

“Suntem o familie de microbişti şi fani înfocaţi ai Stelei, actuala FCSB şi tot timpul mergeam pe stadion să îi susţinem. Toţi din familie, când mergeam prin parcuri, singurul lucru pe care îl făceam era să jucăm fotbal”, a declarat Teodora Meluţă, pentru Sportul Sălăjean.

Până să ajungă la cel mai înalt nivel în fotbalul feminin românesc, tânăra Teodora s-a confruntat cu mai multe obstacole, printre care faptul că la nivel de copii, nu prea existau echipe de fete, dar acest lucru nu a doborât-o şi a început să joace cu băieţii.

“Mai am doi fraţi, unul mai mic şi unul mai mare, iar după primul an de fotbal la o echipă de club a fratelui meu, le-am spus părinţilor că şi eu vreau să joc fotbal. Bineînţeles că în mintea mea, atunci, nu exista nicio informaţie despre fotbalul feminin sau că aş putea să practic acest sport de performanţă. La început, antrenorii şi preşedintele clubului nu au fost de acord, că nu se poate ca o fată să joace fotbal între băieţi, dar ai mei nu au renunţat şi aşa am ajuns să joc fotbal într-un cadru organizat, împreună cu băieţii, de la vârst de 8 ani, până la 14 ani, aceasta fiind limita de vârstă unde poţi juca fetele împreună cu băieţii în campionatele de copii din România”, îşi aminteşte Teodora Meluţa.

Evoluţiile Teodorei nu au trecut neobservate, iar la vârsta de 14 ani, talentata jucătoare trecea în sfârşit în fotbalul feminin, iar timp de un an, bucureşteanca a evoluat pentru CSS Târgovişte, însă a continuat să se pregătească alături de echipa fratelui ei.

“Domnul Gheorghe Marinescu m-a descoperi şi dânsul a fost cel care mi-a făcut cunoştinţă cu fotbalul feminin  din România. Timp de un an am jucat pentru CSS Târgovişte, dar mergeam doar la meciuri, deoarece am continuat să fac antrenamente cu băieţii”, ne mai spune Meluţă.

Mai mult, tot la doar 14 ani, bucureşteanca a primit şi prima convocare la echipa naţională a României, iar acea experienţă avea să-i schimbe viaţa, deoarece în urma prestaţiilor de acolo, Meluţă a atras privirile reprezentanţilor celei mai bune echipe de fotbal feminin din România şi în cele din urmă avea să ajungă în curtea Olimpiei Cluj.

“În octombrie 2013 am fost convocată pentru prima dată la echipa naţională, iar la sfârşitul acţiunii cu lotul, domnul Alin Cioban mi-a propus să vin la Olimpia Cluj. La momentul respectiv aveam nişte probleme la picior şi am hotărât împreună cu părinţii că răspunsul pentru domnul Alin să fie negativ. Însă, după un an de zile, am ajuns la părerea că singurul club unde pot face performanţă este Olimpia Cluj. Iar, în iarna anului 2015 am luat-o pe drumul performanţei, unde am crescut ca jucătoare, alături de fotbaliste cu experienţă, cu un nou colectiv şi cu o poftă şi mai mare de fotbal”, ne mărturiseşte talentate fotbalistă.

Acum, în prezent, cariera fotbalistei este pe o pantă ascendentă, iar de la sacrificiile făcute în copilărie, de la antrenamentele şi meciurile cu băieţii, a ajuns pe cea mai înaltă scenă a fotbalului feminin din România şi cu prezenţe în UEFA Women’s Champions League. Mai mult, Meluţă a devenit şi vice căpitan la “U” Olimpia Cluj, fiind şi desemnată cea mai bună fotbalistă din România, în anul 2018.

“Este primul premiu individual. În primul rând, este o onoare pentru mine să primesc premiul, sunt foarte fericită şi aş vrea să le mulţumesc în primul rând familiei că a fost şi este alături de mine, dar nu în ultimul rând clubului “U” Olimpia Cluj. Bineînţeles că este o ambiţie în plus pentru mine, vreau să cresc şi mai mult în valoare ca jucătoare şi să nu renunţ la obţinerea celorlalte trageturi pe care mi le-am propus”, a conchis Teodora Meluţă.

Până în prezent, Teodora Meluţă a cucerit alături de “U” Olimpia Cluj nu mai puţin de 4 campionate şi două Cupe ale României.

Sursa foto: Raed Krishan / Gazeta Sporturilor

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Feminin