Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. Laura Valea, rafinament şi eleganţă în modă, tradiţie şi folclorul românesc. FOTO și VIDEO


Frumoasă, isteaţă şi tot timpul cu zâmbetul pe buze, Laura Valea ar putea oricând să urce cu succes pe podium şi să prezinte modă pentru o casă cunoscută. Zălăuancei îi şi place să fie tot timpul “cool”, să fie la modă, dar cel mai mult ea este atrasă de folclor, de muzica populară şi de costumul popular moştenit de la bunica ei, de care nu se desparte la orice eveniment la care participă


Laura Valea s-a născut la Zalău, dar are originile din satul Recea (comuna Vîrşolţ), acolo unde a şi copilărit.

Calităţile sale muzicale au fost remarcate încă de când avea doar câţiva anişori.

“Am fost selectată încă de la grădiniță ca fiind un copil cu ureche muzicală”, îşi aduce aminte cu mândrie tânăra în vârstă de 28 de ani.

Astfel, părinţii au îndrumat-o spre o carieră muzicală.

A studiat vioara şi pianul

După ce a susţinut un examen de admitere la Şcoala Generală “Gheorghe Lazăr ” din Zalău, a studiat opt ani vioara, iar trei ani pianul. În această perioadă, “Laurika” – aşa cum îi spuneau prietenii – a făcut parte din corul şi orchestra şcolii.

Sigur că performanţa cere şi sacrificii, astfel că micul muzician trebuia să urmeze ore de instrumental, în timp ce ceilalţi copii se jucau.

“Adolescent fiind, eram tentată să-mi petrec timpul cu prietenii și mai puțin cu studiul la vioară. Astfel, am decis să merg mai departe la un liceu cu profil real. Am renunțat oarecum la muzică, dar nu de tot”, spune Laura.

Admisă la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, adolescenta a încercat să schimbe macazul din cariera sa şi să se orienteze spre alte domenii, însă atracţia spre muzică şi spre folclor nu a putut dispărea din sufletul ei.

Dragostea pentru folclor a <furat-o> de la verişoara ei, când era în clasa a XI-a

În vacanţele petrecute la ţară, tânăra a început să fie atrasă de folclor.

“Mie îmi plăcea mereu să cânt, dar nicidecum muzică populară. Dragostea pentru folclor am <furat-o> de la verişoara mea, alături de care îmi petreceam mult timp în vacanțe cand mergeam la Recea”, a precizat Laura.

Astfel, clasa a XI-a o găseşte pe Laura Valea cântând muzică populară în port popular la Clubul Copiilor din Şimleu Silvaniei!

Sub îndrumarea profesorilor Gavril și Cornelia Neaga, cariera sa a fost relansată, astfel că pentru Laura au urmat multe spectacole, emisiuni TV, chiar şi la celebra emisiune „Tezaur folcloric”.

A urmat Academia de Muzică “Gheorghe Dima”

Atrasă din ce în ce mai tare de folclor, tânăra a decis să urmeze Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – Secțiunea Pedagogie muzicală.

Acolo a avut ocazia de a lucra cu oameni talentaţi, de la care a încercat să „fure” câte ceva.

În timpul facultăţii, a făcut parte din Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, instruit şi condus de Prof. Univ. Ioan Bocşa, nimeni altul decât îndrăgitul interpret de muzică populară ardelenească.

Sălăjeanca a făcut şi masterul, dar nu revenit  cadrul didactic. După terminarea studiilor a rămas la Cluj-Napoca, iar acum lucrează ca manager la o firmă de transport.

A imprimat prima Colindă şi se pregăteşte să lanseze două piese noi

În timpul liber, însă, se ocupă de ceea ce îi place, adică de muzica populară.

“Îmi pare rău că nu lucrez în domeniu. Cine ştie, poate pe viitor… Oricum, nu am renunțat la dragostea mea pentru folclor şi în timpul liber particip la evenimente şi spectacole”, precizează absolventa de Academie Muzicală.

Anul trecut, ea a imprimat prima Colindă, intitulată “Ciucur verde de mătasă” – un colind pentru suflet de român, care s-a bucurat de un mare succes.

În prezent, lucrează la repertoriul personal şi urmează ca în viitorul apropiat să lanseze două piese. “Ion cu a lui Mărie” una dintre cele două melodii – este intitulată după părinții ei, drept recunoștință pentru toată dragostea și susținerea oferită.

“Regret oarecum că nu am început mai devreme să cânt, dar totodată cred că fiecare are drumul său în viață și acesta a fost planul lui Dumnezeu cu mine. Cred că în acest domeniu este nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo unde îți dorești și mereu este loc de mai bine. Sper din suflet să ajung și eu la inimile iubitorilor de folclor și să pot realiza cât mai multe lucruri frumoase. Cu siguranță veți mai auzi de mine. Doamne ajută!”, a fost declaraţia frumoasei interprete de muzică populară pentru Ştiri din Sălaj.

De la vestimentaţia la modă, la portul popular

Pe lângă muzică, Laura Valea este foarte pasionată de modă. Ştie trendurile la modă şi este la curent cu ultimele tendințe în materie de fashion.

Probabil că acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care ea a lucrat după facultate la un magazin celebru din centrul comercial Iulius Mall.

Cu toate acestea, tânăra din Zalău spune că se simte foarte bine în costumul popular moştenit de la bunica sa, cea care l-a purtat acum zeci de ani la nunta ei!

Astfel, şi la evenimentele la care participă, Laura este nelipsită de costumul primit de la iubita ei bunicuţă!

“Cei care mă cunosc ştiu că sunt foarte pasionată de haine și încerc să fiu mereu la modă, dar cel mai bine mă simt când îmbrac costumul popular. Acesta l-am moștenit cu drag de la bunica mea, costum pe care l-a purtat chiar în ziua nunții ei. Tot de la ea am moștenit și numele, de fapt avem același nume, Laura Valea”, a conchis interpreta de muzică populară.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj