Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO şi VIDEO. Momente de gală la Jibou


Duminică, la Jibou, într-un an în care sărbătorim Centenarul, a avut loc ceremonia dezvelirii şi sfinţirii grupului statuar dedicat memoriei iluştrilor oameni politici ai Sălajului, Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu. La eveniment au fost prezente personalităţi al judeţului, precum prefectul Sălajului şi preşedintele Consiliului Judeţean


Orașul Jibou, dovedește iar, sub conducerea primarului Dan Ghiurco, ca devine un model urban, demn de urmat și de alte administrații din țară.

În centrul urbei de pe malul Someșului a avut loc ieri un eveniment festiv dedicat Centenarului.

În piața centrală din oraș, în prezența a numeroși jibouani a fost dezvelit ieri Monumentul Unirii.

Astfel, la ceremonia dezvelirii şi sfinţirii grupului statuar dedicat memoriei iluştrilor oameni politici ai Sălajului, printre invitaţii speciali s-au aflat Tiberiu Marc – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Florin Florian – prefectul Sălajului sau Valer Crişan – preşedintele interimar al ALDE Sălaj.

Acum, trei mari personalități istorice – Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu – au primit un loc de cinste în centrul urbei, acolo unde au fost depuse ulterior jerbe de flori.

Orașul Jibou se aliniază astfel orașelor din cercul select care serbează Centenarul.

Nu este prima manifestare dedicată Centenarului din Jibou și nu va fi nici ultima.

Primarul urbei, Dan Ghiurco susține ca prin ridicarea acestui monument aduce un omagiu pentru eroii care au făurit Unirea.

“Drumul parcurs de națiunea română, în aproape două milenii, de la zămislirea sa și până în clipa supremă de la Alba Iulia, a fost denumit de Nicolae Iorga “drumul de lacrimi și de sânge..”. Într-un an atât de important, 100 de ani de la Unire, am considerat ridicarea acestui grup statuar, un omagiu de recunoștință adus făuritorilor Marii Uniri dar și marilor personalități sălăjene: Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu – adevărați oameni de stat și apărători până la moarte a valorilor democratice și creștine”, susține primarul oraşului Jibou, Dan Ghiurco.

Tot pe aceeaşi linie s-a aflat şi prefectul judeţului Sălaj – Florin Florian, cel care în cadrul ceremoniei a afirmat: “Complexul statuar pe care îl inaugurăm azi ne vorbeşte despre trecut, dar şi despre prezent şi viitor, pentru că busturile lui Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu vor fi aici şi pentru generaţiile care vor veni, mărturie a interesului generaţiei prezente pentru cinstirea memoriei înaintaşilor noştri. Dacă vine vorba de trecut, cei trei omeni politici de seamă ai Sălajului „ţes” un adevărat „fir roşu” prin istoria României, începând de la Revoluția Română de la 1848, din Transilvania, unde Simion Bărnuţiu a fost unul din organizatori şi conducători, trecând mai apoi la Iuliu Maniu, artizan al Unirii din 1918 şi ajungând până în zilele noastre, la Corneliu Coposu, cu care am avut onoarea să fim contemporani. Sunt personalităţi care au marcat nu doar istoria locurilor noastre, ci şi istoria naţională, motiv pentru care cinstirea lor prin ridicarea acestui complex statuar este o iniţiativă cu adevărat binevenită”.

În acelaşi context, prefectul judeţului Sălaj a remarcat progresele făcute de administraţia locală în modernizarea oraşului Jibou şi precuparea executivului din cadrul Primăriei pentru atragerea de fonduri europene, concretizate în proiecte aflate deja în implementare sau pregătite pentru a fi depuse pentru finanţare.

Ziua specială de la Jibou s-a terminat cu un eveniment folcloric, este vorba despre un concert de muzică populară.

Cu această ocazie, pe scenă de la Casa de Cultură au urcat nume importante din folclorul românesc precum Veta Biriş, Ileana Domuţa Mastan, Aurora Moga Popovici şi Vasile Coca.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj