Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primăria Zalău face un împrumut de 6.5 milioane de euro


Autorităţile locale pregătesc un împrumut intern/extern în vederea asigurării cofinanțării și contribuția la realizarea unor obiective de investiții publice de interes local, precum creșterea eficienței energetice a blocurilor, dar şi spaţii verzi, modernizare iluminat public sau modernizare și extindere drumuri forestiere


Gabriela Olar trage un semnal de alarmă către comunitatea locală, după ce Primăria Zalău se pregăteşte de un nou împrumut. Demersul vine după ce administraţia locală a mai făcut un împrumut de 9 milioane de euro.

Pe pagina oficială, fostul preşedinte USR Sălaj face un atac direct către instituţia condusă de Ionel Ciunt, în ce priveşte soluțiile de dezvoltare a municipiului. Aceasta spune că Primăria împrumută din nou milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut rămăseseră aproximativ 6,5 milioane de euro necheltuiţi din bugetul de dezvoltare de anul trecut.

Să vedem, însă, ce a scris profesorul Gabriela Olar pe pagina oficială:

“Pe ordinea de zi pentru şedinţa ordinară a Consiliului local al municipiului Zalău din data de 25 octombrie 2018, se află proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării de către Municipiul Zalău a unui împrumut bancar intern/extern în vederea asigurării cofinanțării și contribuția la realizarea unor obiective de investiții publice de interes local.

Mai precis, Primăria Zalău va contracta un împrumut în valoare de 6,5 milioane de euro, cu o maturitate de 10 ani.

Ce va face primăria cu acești bani?

Jumătate din proiectele finanțate vor fi proiecte de creștere a eficienței energetice (așa numita anvelopare) a blocurilor.

Alte proiecte: spaţii verzi, modernizare iluminat public sau modernizare și extindere drumuri forestiere.

Să nu uitam și de milioanele de euro pe care primăria se bazează că îi va primi ca fonduri nerambursabile de la UE.

În același timp, din bugetul de dezvoltare de anul trecut, au rămas necheltuiti cca 6,5 milioane de euro. Și tot în același timp, fondurile de funcționare sunt de cca 19 milioane de euro.

De notat și faptul că, la ora actuală, primăria municipiului Zalău mai are de rambursat credite luate anterior la data de 30.09.2018, în valoare de cca 9 milioane de euro. Adică un efort anual de 1,2 milioane euro.

În aceste condiții mă întreb, cu restrângerea bugetului de funcționare, cu găsirea de alte surse de venituri, cu cheltuieli făcute vorba romanului cu cap, am mai fi obligați să ne împrumutăm atât?

Un lucru e clar. La ora actuală Primăria Zalău nu găsește soluții de dezvoltare a orașului fara bani de la UE și din împrumuturi bancare. Se pare că, fara acești bani, municipiul nostru ar fi în colaps”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj