Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. Într-o micuţă comună din Sălaj, ajutorul social e doar o iluzie. “Practic nu avem cu cine lucra pe domeniul public”, a precizat primarul


Într-o perioadă în care asistaţii sociali încă mai sunt la „modă”, în Dobrin – o comună în care maghiarii predomină şi în care autorităţile locale au implementat proiecte europene de 10 milioane de euro – regăsim o situaţie aproape unică în România. Aici, banii nu merg spre ajutoare sociale, ci spre dezvoltare şi infrastructură, iar autorităţile locale nu mai au forţă de muncă venită din pătura de jos a societăţii, cu care să se presteze lucrările din domeniul public!?


Dobrin este un nume cunoscut în ţara noastră ce vine de la… fenomenul Gică Dobrin, fotbalistul care a devenit o legendă a „sportului rege”.

Pentru sălăjeni, şi nu numai, Dobrin este cunoscută ca una dintre comunele mici din judeţ. Situată la mai puțin de 20 de kilometri de municipiul Zalău, comuna Dobrin este alcătuită din şase sate, este vorba de Dobrin, Verveghiu, Doba, Naimon, Sâncraiu Silvaniei şi Deleni.

Aici, trăiesc aproximativ 1.600 de locuitori, dintre aceştia aproape 80% fiind cetăţeni maghiari.

Există şi o comunitate de rromi, dar aceasta este una liniştită şi mulţi dintre cetăţenii de etnie rromă sunt muncesc.

Pe timp de vară, la Dobrin regăsim doar 5 – 6 asistaţi sociali!

În acest areal, cuvintele ajutor social şi asistat social aproape că nu există. Dacă în unele comune există zeci şi sute de dosare de asistaţi sociali, la Dobrin numărul se întreabă spre… zero!

Şi aici, în anii trecuţi, existau zeci de dosare. Treptat, numărul acestora a tot scăzut, pentru ca în această vară la Dobrin doar o mână de oameni a primit ajutor social, iar autorităţile locale speră ca în câţiva ani pe raza comunei să nu mai existe asistaţi sociali!

“Numărul asistaţilor sociali se schimbă tot timpul, fiindcă se pleacă la muncă în străinătate şi avem asistaţi sociali mai mulţi pe timp de iarnă. Oricum, numărul a scăzut considerabil, fiindcă acum 5 – 6 ani era dublu numărul de dosare. Aveam şi 50 de dosare. Acum, pe timp de vară avem doar 5 – 6 dosare, iar pe timp de iarnă, probabil vom avea aproximativ 20 de dosare. Practic nu avem cu cine lucra pe domeniul public!? Cred că încet-încet se vor elimina asistaţii sociali. Şi-au dat şi ei seama că cu un ajutor social nu se poate trăi normal, iar oamenii sunt nevoiţi să se angajeze. Chiar nu avem probleme nici cu rromi din comunitate. Unii dintre ei sunt foarte organizaţi şi harnici”, a declarat primarul Bogdan Ferenc pentru Ştiri din Sălaj.

Pentru ca nivelul de trai să crească, primarul Bogdan Ferenc şi viceprimarul Toth Alexandru au implementat în comună proiecte importante, finanţate prin fonduri europene şi guvernamentale.

„Doar în ultimul deceniu, în micuţa noastră comună au fost accesate proiecte europene în valoare de aproximativ 10 miliaone de euro!”, a precizat „vicele” Toth Alexandru cu satisfacție, cel care a mai subliniat că mai mulţi tineri aflaţi la muncă în străinătate au revenit acasă, unde au început să construiască şi să înfiinţeze ferme sau societăţi comerciale.

E de lăudat faptul că mai multe comune din județul Sălaj umărul de asistați sociali scade simțitor.

Cel mai recent a fost cazul cel de la Buciumi, acolo unde primarul Ioan Eugen Lazăr a tăiat ajutorul social tuturor persoanelor care nu au muncit în folosul societățiile conform legii. Vezi AICI mai multe pe acest subiect.

2770 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj