Connect with us

BOX

Szabo Robert: “Titlul de campion naţional îmi dă încredere să merg mai departe”

Unul dintre cei mai talentaţi sportivi ai Sălajului este proaspătul campion naţional la box – Robert Szabo. El a fost medaliat cu aur la Campionatul Naţional de tineret, desfăşurat recent la Câmpulung Muscel. Tânărul sportiv a reuşit în acest an să aibă o evoluţie foarte bună atât la Cupa României, de unde s-a întors cu medalie cât şi la “naţionalele” de tineret. Suntem mândri că avem printre noi un asemenea talent şi ne-am dori ca cluburile zălăuane să pună mai mare accent pe performanţă, deoarece avem copiii talentaţi şi ar fi păcat să nu aibă rezultate pe măsură.

Revenind la campionul nostru, cu siguranţă, puţină lume ştie câte ore de muncă stau în spatele unui asemenea rezultat. Pugilistul a intrat prima dată într-o sală de sport acum trei ani, deoarece şi-a dorit să calce pe urmele fratelui său mai mare. De atunci, Roby este nelipsit de la antrenamente şi munceşte zi de zi pentru a obţine rezultate bune, stând multe ore în sala de antrenament. După multă muncă au apărut şi rezultatele şi sperăm ca pentru Robert să nu se încheie anul doar cu aceste medalii. Ne-am dori ca elevul lui Ioan Dragoş să se întoarcă acasă, cu o medalie şi de la Campionatul Mondial, din Thailanda. Am dorit să aflaţi mai multe amănunte despre viaţa sportivă a lui Robert, aşa că pugilistul a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Reporter: Cum de ai ales să practici boxul?

Szabo Robert: Am vrut să îmi depăşesc fratele mai mare, care a avut şi el performanţe în box. El a fost vicecampion la tineret. Aşa că m-am ambiţionat şi m-am apucat de sport şi nu îmi pare rău, deoarece în ultimul timp am obţinut rezultate bune.

Rep.: De câţi ani practici acest sport?

S.R.: A trecut deja ceva timp… de trei ani şi jumătate.

Rep.: Nu este boxul un sport prea agresiv?

S.R.: Tocmai această agresivitate îmi place. Dar este bine că sunt anumite reguli ce nu permit să fie un <sport sângeros>.

Rep.: Ce crezi, cât la sută este tactică şi cât este pregătire fizică?

S.R.: Poţi să ai pregătire fizică 100% dacă nu ştii tactică. Tactica contează foarte mult în meciurile cu adversarii de valoare, deoarece au condiţie fizică foarte bună şi atunci trebuie să-i învinşi prin alte metode.


“Vreau să particip la Campionatul Mondial din Thailanda, de unde să mă întorc acasă cu o medalie”

Rep.: Ce poţi să îmi spui despre începutul carierei, nu îţi era frică să fi lovit?

S.R.: Mie nu îmi era frică, chiar deloc. Însă, nu pot zice acelaşi lucru şi despre mama mea. Ea avea emoţii foarte mari când ştia că voi avea un meci şi cred că aşa era şi normal. Nu este uşor pentru un părinte să vadă cum copilul său este lovit. Cred că cu timpul s-a mai obişnuit, dar emoţiile şi frica încă nu au dispărut de tot.

Rep.: Cât timp petreci la antrenamente?

S.R.: Depinde, de exemplu, înainte de competiţii importante fac câte 14 antrenamente de câte o oră jumătate, iar în rest câte cinci – şase antrenamente.

Rep.: De obicei la ce te gândeşti, înainte de un meci important?

S.R.: Foarte bună întrebare… Mă gândesc că toată lumea îşi pune speranţele în mine şi ce s-ar întâmpla dacă i-aş dezamăgi. Şi lucru acesta mă ambiţionează să dau tot ce pot în ring.

Rep.:Ai avut un an excelent. Ce ţi-ai propus pe mai departe?

S.R.: Da aşa este a fost un an bun pentru mine. Pot să spun că planuri de viitor am, dar ceea ce îmi doresc cel mai mult este participarea la mondiale, de unde aş vrea să mă întorc cu o medalie.

Rep.: Eşti campion naţional, ce înseamnă lucru acesta pentru tine?

S.R.: Îmi dă încredere să merg mai departe şi sunt convins că acest sport este pentru mine. Sunt mulţumit că după multă muncă au apărut şi bucuriile. Am muncit mult pentru acest rezultat şi voi munci şi mai mult de acum încolo.

Rep.: Cred că eşti mândru că ai reuşit să îţi învingi vechiul adversar de două ori în acest an, nu?

S.R.: Într-adevăr aşa este. Am reuşit să îl bat de două ori pe Roberto Stângă, deci pot spune că sunt mândru. L-am întâlnit de multe ori şi când eram junior şi acum la tineret. Însă, sunt mulţumit că din ultimele confruntări cel ce a ieşit cu capul sus am fost eu.

Rep.: Ai şanse să participi la mondialele din Thailanda. Crezi că este o şansă unică în viaţă?

S.R.: Nu cred, şanse vor fi tot timpul. Atâta timp cât demonstrezi că ai valoare să ajungi acolo sus. Eu cred că până la urmă toţi avem şansa noastră, de aceea trebuie să profităm din plin de fiecare şansă oferită. Oricum, îmi doresc să particip şi de ce nu chiar să mă întorc acasă cu o medalie.

Rep.: Ai puţin timp liber, cum îl petreci?

S.R.: Ies în oraş cu prietenii. Încerc să fac ceea ce îmi place cel mai mult.

Rep.: Ce te vezi făcând este zece ani?

S.R.: Rămâne de văzut, nu mi-am făcut planuri de viitor. Niciodată nu ştim care vor fi cărările pe care ne va duce destinul.

Rep.: Ce sfaturi dai tinerilor sălăjeni, care ar vrea să practice boxul?

S.R.: Ce pot să spun este că, dacă vor să practice sportul de performanţă, trebuie să se gândescă foarte bine, deoarece acest lucru cere multe sacrificii. Într-adevăr şi rezultatele vor fi pe măsură aşteptărilor.

                                 Monica MARE

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. ,

    12 August 2012 at 12:04

    Cât timp petreci la antrenamente?

    S.R.: Depinde, de exemplu, înainte de competiÅ£ii importante fac câte 14 antrenamente de câte o oră jumătate, iar în rest câte cinci – ÅŸase antrenamente.
    pe zi pe luna pe an?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in BOX