Connect with us

ALTE SPORTURI

Sălăjeanul necunoscut, de la Olimpiada din Londra!

Halterofilul Gabriel Sâncrăian îşi are originile în Sălaj, ambii fiind născuţi în comuna Sânmihaiu Almaşului

Gabriel Sâncrăian, în vârstă de 23 de ani (21.12.1988) s-a calificat la Olimpiada de la Londra unde chiar a ajuns în marea finală a categoriei 85 kg. Halterofilul îşi are originile în judeţul Sălaj, ambii părinţi fiind născuţi în comuna Sânmihaiu Almaşului. Părinţii lui s-au stabilit la Cluj-Napoca unde locuiesc şi în momentul de faţă. Chiar dacă ei locuiesc în Cluj-Napoca, Gabriel a făcut şcoala la Bistriţa, unde a fost legitimat la CSM. Tânărul a absolvit Grupul Şcolar Forestier din Bistriţa, iar după terminarea liceului, el s-a mutat la Bucureşti continuându-şi şcoala. El este, în prezent, student la Universitatea Ecologică – Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, anul III, zi. În momentul de faţă, Gabriel este component al clubului Dinamo unde deja şi-a adus aportul, aducând medalii chiar şi în acest an.

Elevul lui Ovidiu Fătu a cucerit medalia de bronz la Campionatul European, din Turcia. Chiar dacă momentan locuieşte în capitală, Gabriel trece prin satul natal al părinţilor, de fiecare dată când ajunge acasă şi cu ocazia această îşi vizitează şi bunicii. Oricum, dragostea de meleagurile sălăjene nu are cum să treacă, mai ales că până la vârsta de 10 ani, tânărul şi-a petrecut fiecare vacanţă de vară, în grija bunicilor, la Sânmihaiu Almaşului.

Trecând la viaţa sa de sportiv, trebuie să vă spunem că la doar 10 ani a fost legitimat la CSM Bistriţa, şi la doar un an a devenit campion naţional de juniori II. În perioada 1999 – 2011, halterofilul a fost campion la toate categoriile de vârstă (juniori II, juniori I, tineret şi seniori).

După rezultatele bune obţinute în ţară, succesul nu a întârziat să apară şi la competiţiile din străinătate. Astfel, în anul 2002, Gabriel Sîncrăian s-a clasat pe locul III la Campionatul European din Franţa – Vileneuve Loubet, la juniori II. După patru ani, din nou a câştigat medalia de aur la Campionatul European! Competiţia s-a desfăşurat în Spania (Tenerife), iar sportivul nostru a reuşit să se claseze pe podium, la categoria juniori I. Ei bine, în anul 2010 câştigă şi prima medalie de aur la Campionatul European din Cipru – Limasol, dar la tineret.

Un an mai târziu, participă pentru prima dată la Campionatul Mondial de unde se întoarce cu un loc VI. Competiţia s-a desfăşurat în Franţa, iar sportivul nostru a avut de luptat cu nume grele din lumea halterofililor. Sîncrăian a terminat pe locul VII la stilul smuls, cu 169 kg, după ce a ratat încercările la 175 kg şi 176 kg. La aruncat, sportivul a terminat pe poziţia a IX-a, cu 201 kg ratând de două ori la 210 kg. La smuls, medalia de aur a fost adjudecată de belarusul Andrei Rîbakov, cu 178 kg, iar argintul a fost cucerit de polonezul Adrian Zielinski, 174 kg, iar pe locul trei s-a clasat iranianul Kianoush Rostami, cu 173 kg. Rostami a luat aurul la aruncat, cu 209 kg, după ce i-a devansat pe francezul Benjamin Hennequin, 208 kg şi pe cubanezul Yoelmis Hernandez Paumier, cu 205 kg. La total, tot Rostami a devenit campion mondial, cu 382 kg, urmat în ierarhia finală de Hennequin, cu 378 şi de Zielinski cu 376.

Anul acesta, la Campionatul European din Turcia, Antalya, Sîncrăian a luat bronzul la smuls cu 164 kg (a ratat la 166 kg), fiind devansat în clasament de turcul Fatih Baydar (166 kg) şi de Rauli Å¢irekidze (165). La aruncat, Sâncrăian a reuşit 195 kg (două ratări la 198 kg), terminând după germanul Tom Schwarzbach, 201 kg. La total, Å¢irekidze a cucerit aurul, cu 365 kg, iar Sîncrăian a pierdut argintul în faţa lui Baydar pentru 240 de grame, ambii ridicând 359 kg.

La Olimpiadă, el a ratat finala mare, după ce a ratat toate cele trei încercări la proba smuls. Oricum, românul trebuie să felicitat pentru calificarea la Jocurile Olimpice, şi, mai mult, pentru intrarea în finala mare de haltere.   

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ALTE SPORTURI