

Acum şapte ani, când Ioan Eugen Lazăr câştiga alegerile de primar, în comuna Buciumi existau peste 100 de dosare de asistaţi sociali. Între timp, primarul i-a conştientizat pe locuitorii că fără muncă nu se poate trăi, iar ca urmare a tăiat ajutoarele tuturor persoanelor care nu şi-au efectuat orele de muncă în folosul comunităţii conform legii. Într-o comunitate în care trăiesc peste 700 de rromi cu buletin, la Buciumi mai există acum doar 15 dosare!
În anul 2012, Ioan Eugen Lazăr devenea primarul comunei Buciumi (Buciumi – centrul comunal şi satele aparţinătoare Bodia, Bogdana, Huta, Răstolţu şi Sângeorgiu de Meseş), cunoscută ca loc de baştină pentru celebra solistă de muzică populară – Sava Negrean-Brudaşca, sau a regretatului atlet Gheorghe Guşet.
Încă după primii paşi în administraţia publică, noul primar a încercat să readucă la viaţă comuna de la poalele Meseşului, iar locuitorii să fie puşi în mişcare, fie că erau români sau cetăţeni de etnie rromă.
Prin implementarea unor proiecte finanţate cu fonduri europene sau guvernamentale, transformarea a devenit vizibilă de la an la an.
În paralel, autorităţile locale au pus accentul şi pe bunăstarea populaţiei, care se cifra la recesământul din anul 2011 la aproximativ 2.500 de locuitori.
Dintre aceştia, peste 400 era cetăţeni de etnie rromă, iar aici au fost luaţi în calcul doar locuitorii comunei care şi-au declarat etnia, deoarece în realitate numărul acestora este mai mare.
Între timp, numărul populaţiei a mai scăzut, deoarece mulţi tineri au plecat în străinătate în căutarea unui trai mai bun. În schimb, numărul de rromi din comună a crescut considerabil, astfel că în anul 2018 la Buciumi există undeva la 700 de rromi cu buletin!?
Doar 15 dosare de asistaţi sociali, într-o comunitate în care trăiesc peste 700 de rromi!
Cu toate acestea, Primăria şi Consiliul Local au ţinut să aibă grijă ca familiile modeste să beneficieze de venitul minim garantat.
Autorităţile locale chiar au căutat să găsească soluţii pentru un trai mai decent, dar NU prin acordarea ajutoarelor sociale. Ba dimpotrivă, primarul Ioan Eugen Lazăr a militat ca asistaţii sociali să primească ajutor, doar dacă muncesc în folosul societăţii, conform legislaţiei în vigoare.
Ca urmare, primarul de Buciumi a început să taie în “carne vie”, iar numărul persoanelor asistate a scăzut de vreo şapte ori faţă de momentul în care intrase în Primărie, în anul 2012!!!
“În anul 2012, când am devenit primar, la Buciumi existau peste 100 de dosare de asistaţi sociali. Încă de la început am pus punctul pe <i> și am spus că cei care vor să primească ajutor social trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. Acum, nu pot decât să mă bucur că – în mare parte -, cei care vor ajutor social se conformează. Dacă în anii trecuţi aveam şi 100 de dosare, numărul asistaţilor a scăzut foarte mult. Faptul că ei ştiu că nu primesc ajutor social fără să meargă la muncă i-a determinat să facă treabă şi se angajeze. Primăria Buciumi nu dă bani cadou pentru asistaţii sociali, banii se muncesc, acesta este motto-ul nostru. Rezultatele? În luna iulie, de exemplu, am avut în jur de 15 dosare, în condiţiile în care noi avem şi o comunitate mare de rromi. Vreau să precizez că viceprimarul Dan Pavel s-a implicat foarte mult şi i-a adus la muncă pe cei care vor ajutor social. Pe alţii, i-a ajutat să îşi găsească locuri de muncă la societăţi comerciale ce îşi derulează activitatea pe raza comunei. Nu mai în ultima perioadă, au fost angajaţi aproximativ 10 asistaţi”, a declarat cu mândrie primarul Ioan Eugen Lazăr pentru Ştiri din Sălaj!
Asistaţii sociali, o masă electorală importantă
Este clar că nivelul de inteligenţă al majorităţii asistaţilor sociali este unul redus chiar foarte redus, iar această categorie socială este din ce în ce mai mare în ţara noastră.
Ca urmare, respectiva categorie de oameni este foarte uşor de manevrat şi poate fi considerată ca o importantă masă electorală la alegerile organizate din 4 în 4 ani.
De fapt, acesta este şi unul dintre motivele pentru care pătura de jos a societăţii a devenit de multe ori mai importantă decât oamenii care muncesc zi de zi pentru a asigura un trai decent pentru familia lor!?
Acesta e adevărul, fie că politicienii recunosc sau nu acest lucru!
Însă, în comunele sau oraşele în care administraţia locală şi-a făcut datoria şi în care primarul este un bun gospodar, acest aspect nu prea contează.
Este şi cazul comunei Buciumi, acolo unde primarul PSD a câştigat la pas ultimele alegeri, cele din anul 2016, în care Ioan Eugen Lazăr a primit aproximativ 70% dintre opţiunile de vot.
Altfel spus, peste 1.200 de voturi, diferenţa faţă de următorul candidat fiind de 420 de voturi!
Ioan Eugen Lazăr nu este singurul primar din Sălaj care a luat atitutudine, deoarece şi primarul comunei Poiana Blenchii – Augustin Chifor – a tăiat ajutoarele, pentru ca în comunitatea condusă de el să existe doar patru dosare de asistaţi sociali! Vezi AICI amănunte pe acest subiect.
Aşadar, se poate!

2 Comments