Connect with us

HANDBAL

SPECIAL. O handbalistă, multiplă campioană mondială la karate!


La doar 21 de ani, Ana Popescu se poate mândri cu peste 70 de medalii cucerite la competiţii de anvergură, între care şi cele de aur la Campionatul Naţional, European şi chiar Mondial la kata, kumite  şi fuku-go. Începând de anul trecut, karatista de la CS Terra Kid Zalău a devenit şi handbalistă, astfel că şi în acest sezon puternicul pivot vrea să spună umărul la promovarea echipei Dinamo Bucureşti în Liga Florilor!


Încă de când era o copilă, Ana Popescu (n. 6 Aprilie 1997) a fost o luptătoare. Când nu avea nici 7 ani, ea a fost legitimată la clubul de karate Chelsea Bucureşti.

După multă muncă, sacrificii şi ardoare, au venit şi rezultatele, astfel că medaliile au curs pe bandă rulantă, fie că era vorba despre Campionatele Naţionale, Europene sau Mondiale, la probele kata, kumite sau fuku-go.

Unele dintre ele au fost cucerite sub culorile clubului din capitală, dar de anul trecut încoace a fost câştigate pentru CS Terra Kid Zalău.

Ultimele performanţe le-a realizat în câteva zile, la Campionatul European de karate tradiţional Fudokan de la Belgrad.

În capitala Serbiei, Ana Popescu a devenit triplă campioană europeană de tineret la kata, kumite şi enbu, cucerind încă o medalie de argint şi două de bronz, în total şase!

“În luna octombrie fac 13 ani de activitate în artele marţiale. După 11 ani la Chelsea, m-am transferat la CS Terra Kid. Anul trecut, antrenorul lotului naţional – Oliver Dobre – a făcut o selecţie şi a adus la Zalău cam cei mai buni sportivi din ţară. Aşa au ajuns la Zalău karatişti valoroşi de la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova. Clubul condus de Remus Cliţan este unul minunat, în care avem condiţii foarte bune dar şi o atmosferă pe măsură”, ne-a declarat Ana Popescu.

La doar 21 de ani împliniţi în primăvară, bucureşteanca are în vitrina cu trofee peste 70 de medalii.

“Mama a zis să contabilizez toate medaliile. Sunt fără număr. La un moment dat erau peste 70. Mâ mândresc mult cu ele”, spune karatista.

Dar, să vedem şi cum vede o campioană mondială acest sport care i-a adus atâtea şi atâtea satisfacţii.

“Karate este o artă. Odată cu trecerea anilor,  pătrunde din ce în ce mai mult în viaţa ta. Pentru mine, acest sport a fost la început ca o joacă, dar în timp te disciplinează şi apoi devine o parte din viaţa ta. Fără karate nu aş putea trăi, mi-a intrat în sânge”, spune karatista de la CS Terra Kid Zalău.

Provocarea de pe semicerc

Calităţile fizice impresionante au fost remarcate şi de alţi oameni de sport, astfel că anul trecut ea a fost contactată pentru o activitate inedită de preşedintele clubului – Constantin Căliman.

În paranteză, e de precizat faptul că acesta este antrenorul sportivei de la CS Chelsea, dar care o perioadă a fost preşedinte la CSM Bucureşti, fiind nelipsit din peisajul echipei de handbal devenită campioană naţională.

A fost o mare provocare pentru campioana mondială de karate. Cum în liceu a mai practicat sportul pe semicerc, nu a fost prea greu pentru ea să înceapă încă o activitate.

Astfel, încă din sezonul trecut, Ana Popescu a fost legitimată la Dinamo Bucureşti, formaţie de ligă secundă, dar care vrea să promoveze pe prima scenă a handbalului românesc.

Deşi nu prea are experienţă, handbalista a început să se afirme pe postul de pivot.

“Cum am jucat destul de bine în liceu, am zis că pot face faţă şi am intrat în horă. La nici un an de activitate, evoluez câte 15-20 de minute în fiecare partidă. La karate am depus multă muncă şi acelaşi lucru vreau să îl fac şi la handbal. Acum am devenit şi handbalistă şi îmi place acest lucru! Sper să promovăm cu Dinamo în Liga Florilor!”, spune valoroasa sportivă.

Pivotul de a Dinamo are cuvinte de laudă faţă de fosta colegă – Alexandra Severin, care din acest an evoluează la Zalău sub comanda lui Gheorghe Tadici.

Este o fată de nota 10, dar şi o jucătoare bună. M-a ajutat mult şi mi-a arătat mai multe secrete în handbal. Îi mulţumesc pentru asta”, a adăugat valoroasa karatistă cu veleităţi de handbalistă.

Întrebată cum poate îmbina cele două sporturi, Ana Popescu ne-a uluit când a subliniat că anul acesta a avut în paralel şi câte cinci activităţi!

“Dacă  mental te simţi bine, poţi face mai multe chestii deodată. În acest an, de exemplu, am avut BAC-ul, dar am practicat karate, handbal şi am fost la sala de forţă. În plus, pregătesc în paralel la CS Chelsea copii cu vârste între 3 şi 13 ani, care vor să devină karateka”, a mărturisit campioana mondială.

Handbalistă şi karatistă, Ana Popescu nu vrea să renunţe nici la învăţătură, astfel că ea a fost admisă cu brio la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) din Bucureşti.

Mai multe pe acest subiect în ziarul Sportul Sălăjean de miercuri, 26 septembrie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in HANDBAL