Connect with us

Sporturi

FOTO şi VIDEO. Podgorie nobilă, cramă modernă, pensiune de lux şi un peisaj superb. Totul la Fort Silvan 47, în Camăr!


Fost profesor de fizică şi chimie, dar şi primar de Camăr, prosperul om de afaceri Szoboszlai Attila a realizat în zonă un adevărat imperiu al afacerii cu brazi ornamentali, astfel că SC Nordman  – societatea pe care o conduce familia Szoboszlai şi care deţine 380 de hectare de brazi – a devenit cel mai mare producător şi comerciant de pomi de Crăciun din România, dar şi din Centrul şi Estul Europei! De câţiva ani, familia Szoboszlai şi-a extins activităţile comerciale şi în alte domenii, precum industria vinului sau agroturismul, prin brandul Fort Silvan 47 ce reprezintă o podgorie, o cramă şi o pensiune de 4 margarete.  “Arhitectura cramei este unică în România şi nu există o altă cramă cu arhitectură de fortăreaţă, de cetate. Primul cuvânt Fort vine de la fortăreaţă, adică cetatea care apără linia nordică a viticulturii româneşti”, a precizat  Laszlo Veiszenbacher – vinificatorul cramei, cel care este şi manager pe marketing şi vânzări


Situată la vreo 45 de km. de municipiul Zalău și la 25 de km. de Şimleu Silvaniei, într-o zonă pitorească de dealuri fragmentată de văi, comuna Camăr a ajuns în ultimii ani să fie tot mai cunoscută, nu doar în judeul Sălaj, ci şi în ţară sau chiar în Europa.

Iar acest lucru se datorează în mare parte omului de afaceri Szoboszlai Attila, care a demonstrat că agricultura poate fi o afacere de succes dacă găseşti o nişă pe piaţă insuficient exploatată. Fost profesor de fizică şi chimie, iar apoi un longeviv primar în comuna Camăr, Szoboszlai Attila s-a gândit acum mai bine de 10 ani că este vremea să pornească şi o afacere pentru familia sa.

Nordman Product, una dintre cele mai mari societăţi de producere şi comercializare a brazilor de Crăciun din centrul şi estul Europei!

Mai întâi, sălăjeanul a investit în terenurile din preajma Camărului şi s-a apucat de agricultură, dar şi-a dat foarte repede seama că terenurile din această zonă sunt slăbuţe pentru aşa ceva. Astfel, în anul 2006 a înfiinţat cea mai mare plantaţie de brazi ornamentali din România, iar la ora actuală, plantaţia se întinde pe o suprafaţă de 380 de hectare.

Acest aspect face ca Nordman Product să fie cea mai mare societate de producere şi comercializare a brazilor de Crăciun, nu doar din România, ci şi din centrul şi Estul Europei!

O nouă afacere de succes  demarată în 2012:  podgorie, cramă şi pensiune

Interesul lui Szoboszlai pentru afaceri în zonă nu s-a oprit doar la brazii ornamentali, astfel că în anul 2012 a obţinut finanţare pentru plantarea a 30 de hectare de viţă de vie. În acel an a şi început plantarea, iar nu mai puţin de 27,5 hectare de viţă de vie a fost plantată pentru producerea vinului şi 2,5 hectare pentru soiuri de struguri de masă.

Roadele muncii au început să se vadă din 2015, iar în zonă a mai apărut o pensiune superbă, o cramă modernă, astfel că acum zona Camărului poate fi denumită şi o “Ţară a Vinului” Fort Silvan 47. Am reuşit să ajungem şi noi în zonă, reporterii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean, unde am purtat o amplă discuţie despre “lumea” strugurilor şi a vinului care se produce la Fort Silvan 47.

Am stat de vorbă cu Laszlo Veiszenbacher – vinificatorul cramei, cel care este şi manager pe marketing şi pe vânzări. Acesta ne-a explicat în detaliu fiecare amănunt ce stă la baza cultivării strugurilor, dar şi la producerea vinului de o calitate superioară.

“Totul a început în anul 2012, când s-au plantat 30 de hectare de viţă de vie, dintre care 27.5 pentru vin. În primăvara lui 2015 s-au mai plantat încă 6 hectare, iar la ora actuală avem 36 de hectare şi din acest an toate sunt pe rod. După plantaţie, viţa de vie are nevoie de 3 ani şi doar după aceea poţi să culegi rodul. Până atunci trebuie lăsată să se dezvolte. După plantaţia din 2012, prima dată am cules în 2015, iar după ce s-a plantat în 2015, culegem chiar în această perioadă”, ne-a informat Laszlo Veiszenbacher.

La Fort Silvan se produc 8 soiuri de vin

Cei care trec pragul cramei de la Fort Silvan pentru a cumpăra vin au de unde alege, deoarece la Camăr se produc nu mai puţin de opt soiuri de vin, dintre care patru sunt soiuri albe şi alte patru roşii. Fetească Regală, Riesling Italian, Muscat Ottonel şi Traminer roz sunt soiurile albe, iar soiurile roşii sunt Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră şi Cadarcă. Este al treilea an de producţie la Fort Silvan 47 din Camăr, iar – potrivit vinificatorului Laszlo Veiszenbacher – anul 2018 este unul bun, însă nu cum şi-ar dori el.

“În primii ani, Cadarca şi Pinot Noir nu au prea produs.  În 2015, la primul cules a fost un an greu. A pornit o ploaie şi a ţinut mai bine de trei săptămâni. Din această cauză, strugurii care era copţi şi aveau pieliţa mai subţire au fost predispuşi infecţiilor, bolilor şi s-au stricat. Totuşi, am reuşit cu unele vinuri din 2015 să intrăm în anul 2016 pe piaţa vinurilor din România, mai exact în lanţul HoReCa, adică hoteluri, restaurante şi magazine de specialitate pentru vinuri.Şi în anul 2016 am avut  unele probleme şi a fost grindină de trei ori, astfel că producţia a fost limitată. Anul 2017 a fost primul an în care am putut culege normal fiecare soi şi apoi vinifica, iar acum în 2018 este un an special, chiar foarte aparte, dar şi ciudat”, spune Laszlo Veiszenbacher.

Experimentatul vinificator ne-a informat că încă din a doua jumătate a lunii august toate soiurile s-au copt. “Este ceva incredibil. Prin 28 – 29 august avem 210 grame de zahăr la Merlot, pe care de obicei îl culegeam la sfârşitul lui septembrie şi începutul lunii octombrie.  Din acest punct de vedere spun că nu este un an chiar foarte bun, fiindcă este exact ca şi atunci când am lua o bucată de carne şi am arunca-o pe un grătar foarte încins. Pe exterior arde, dar pe interior este crudă. Şi în cazul strugurilor, aceştia sunt arşi pe exterior, dar în interior sămânţa nu ajunge la maturitate, nu îşi acumulează în totalitate acei antioxidanţi şi acei percursori aromatici de care am avea nevoie. Nu este un an rău, dar nici foarte bun. Am auzit colegi vinificatori care se laudă că este un an foarte bun şi excepţional, dar nu pot să-i cred”, a precizat Laszlo Veiszenbacher.

Strugurii sunt recoltaţi cu o combină specială!

La podgoria de la Camăr, totul este modern. Dacă până anul trecut culesul se făcea doar manual, din acest an a fost achiziţionat un utilaj special, care recoltează strugurii mecanizat. Există şi soiuri de struguri care încă se culeg manual, este vorba de cei care produc vinurile premium.

“Anul trecut am cules mai bine de două luni cu vreo 45 de oameni zilnic şi cheltuielile au fost foarte mari. Cu noul utilaj, putem înjumătăţi cheltuielile. Nu putem culege toţi strugurii cu utilajul, fiindcă în unele locuri combina nu poate intra şi nu se poate întoarce. Este distanţa mică de la rând până la gard, plus că eu ca şi vinificator insist ca strugurii pentru vinurile premium să fie culeşi manual şi selectaţi bob cu bob, ca să ajungă în cramă ceea ce vreau. Şi utilajul lucrează frumos, curat, dar totuşi mai sunt bucăţele de frunze şi deocamdată nu avem o masă de selecţie unde să putem selecta tot ce nu ar fi voie să intre acolo”, ne-a informat vinificatorul.

Capacitatea cramei Fort Silvan 47 a ajuns la peste 100.000 de litri!

Având în vedere că şi plantaţia de viţă de vie s-a mărit de la un an la altul, automat a fost mărită şi crama. Dacă în primul an am avut o capacitate de 38.000 de litri, în acest an am depăşit 100.000 de litri. Oricum, şi în acest an o mare parte dintre struguri sunt vânduţi, iar pe piaţă există o cerere mare.

“Capacitatea cramei nu este destul de mare ca să putem prelucra toţi strugurii.  Dacă facem un calcul simplu, avem 36 de hectare şi, cu 1 kg pe plantă, ar fi 5.100 de kg pe hectar. Ar fi 170 de tone, iar crama noastră nu poate prelucra atât de mult. Creştem capacitatea cramei în fiecare an şi acum suntem la 130.000 de litri de vase. Sunt vase în care mai avem vin şi de anul trecut. Oricum, trebuie să avem mai multe vase decât producem, pentru că întotdeauna trebuie să avem 1 – 2 vase libere ca să poţi transversa vinurile după fermentare”, a spus interlocutorul.

Din acest an, crama va avea o linie de îmbuteliere modernă

De când a fost începută activitatea, podgoria de la Camăr şi crama s-au dezvoltat în fiecare an. Astfel, administratorii au mai achiziţionat în acest an şi o linie de îmbuteliere modernă, care urmează să sosească spre sfârşitul lunii. Tot ce înseamnă spălat sticlă, clătit, uscat, umplut, pus dop şi etichetă va face această linie de îmbuteliere, care într-o zi va termina în jur a 8.000 de sticle! Până acum, 8.000 de sticle se făceau manual şi procesul dura chiar şi cinci zile!

“Am avut un proiect  european câştigat prin APIA,  pentru modernizare cramă. Am mai achiziţionat anul acesta încă 65.000 de litri de vase de inox, plus o linie de îmbuteliere modernă. Vinurile proaspete din 2018 le vom putea îmbutelia cu o linie de îmbuteliere modernă. Asta înseamnă că sticla este spălată, clătită, uscată, apoi este umplută, este pus dopul, capişonul şi eticheta, iar la final, sticla este pusă în cutie. Un om trebuie să stea la alimentat, iar altul la sfârşit. Este o linie de 6,5 m, care la capacitate maximă poate îmbutelia 1.300 de sticle într-o oră! Vor fi minim 8.000 de sticle într-o zi. Până acum totul am făcut manual, iar costurile au fost mari, dar a şi durat foarte mult timp. Până acum, ca să îmbuteliem 8.000 de sticle ne trebuiau 4 – 5 zile, iar apoi etichetatul şi ambalatul încă o lună şi jumătate. Acum utilajul va face totul”, a precizat Laszlo Veiszenbacher.

Vinurile produse la Camăr se vând deja în lanţul de magazine HoReCa şi au devenit  renumite, mai ales că totul este natural.

“Sunt vinuri premium şi avem două game. Gama Fort Silvan este prima gamă cu care am pornit în 2016, iar a doua gamă este Super Premium 47, unde avem două vinuri – Fetească Regală din 2016 şi primul Merlot produs în 2015. Din acest an îmbuteliem o a treia gamă, care se va numi FS 47. Vinurile sunt naturale. Sunt produse din strugurii noştri şi prin procesul de prelucrare, de fermentare şi de obţinere a vinului încerc să folosesc procedee cât mai naturale şi cât mai sensibile pentru vin”, a spus Laszlo Veiszenbacher.

Deocamdată, vinul se comercializează doar în România, iar până când se va creşte producţia şi capacitatea cramei, se doreşte ca acest brand să fie cunoscut pe teritoriul ţării noastre. Oricum, deja Fort Silvan 47 are contract cu distribuitorii în mai toate oraşele mari!

Fort Silvan 47 are vinotecă şi în municipiul Zalău

Vinul produs de Fort Silvan 47 la Camăr poate fi cumpărat din acest an şi în municipiul Zalău. Din luna mai, în cartierul Brădet, pe Strada Gheorghe Doja (faţă în faţă cu biserica) la nr.89, Bloc D111 a fost deschisă o cochetă vinotecă. Doritorii pot cumpăra atât vin îmbuteliat, cât şi vin vărsat, preţul fiind unul accesibil.

“Foarte mulţi oameni mergeau până la Camăr să îşi cumpere vin, dar acum ei au posibilitatea să vină la noi la vinotecă, chiar în Zalău”, a spus Rudolf Stanciu, cel care se ocupă de vinotecă.

Vinoteca Fort Silvan este deschisă de luni până vineri, între orele 12.00 – 18.00, iar sâmbătă între orele 08.00 – 14.00.

Vinificatorul Laszlo Veiszenbacher: “Toate vinurile noastre sunt premiate şi mă mândresc cu asta foarte mult!”

Chiar dacă a ajuns pe piaţă doar de doi ani, vinul de la Camăr a ajuns să fie premiat la mai multe concursuri de specialitate, obţinând chiar şi medalii de aur.

“Toate vinurile noastre sunt premiate şi mă mândresc cu asta foarte mult! Fiecare are o medalie. Avem medalii la concursuri naţionale, iar cel mai bun vin a fost cel alb, la un concurs în Bucureşti. Merlot din gama 47 are de anul trecut un argint pe ţară, iar anul acesta are trei medalii  la Brăila, Bucureşti şi Oradea. Merlot din 2016 – care nici măcar nu este pe piaţă, este doar îmbuteliat şi păstrat la maturat, l-am trimis la concurs la Bucureşti şi a fost ales printre cele mai frumoase şi specifice 100 de vinuri româneşti. La o cramă nouă, mai ales Merlot roşu din nordul României este un lucru important. De altfel, Feteasca neagră a fost în 2016 la un concurs la Braşov. A câştigat medalia de bronz şi a fost printre cele mai frumoase 100 de vinuri autohtone româneşti. Are şi o bulină pe colţul etichetei, cu 100 autohton. Traminerul are o medalie frumoasă, iar el ne face o surpriză în fiecare an”, a spus Laszlo Veiszenbacher.

Pe lângă Fort Silvan 47, în Sălaj mai există  două crame autorizate, este vorba de Crama Vinca din Carastelec şi Fabrica de spumante de la Şimleu Silvaniei. Despre ceilalţi producători de vinuri din zonă,  Laszlo Veiszenbacher a avut doar cuvinte de laudă. Ba, mai mult, vinificatorul de la Camăr a spus că la Carastelec se produce unul dintre cele mai bune vinuri spumante din ţară.

“Nu vreau să fac vreun raport între cele trei crame. Întotdeauna am spus că noi trebuie să lucrăm împreună şi nu unul contra celuilalt. Trebuie să ridicăm zona şi renumele zonei cu forţe comune. Până la urmă fiecare face altceva. Noi facem vinuri liniştite, Carstelecul are bazele de la plantaţie şi de înfiinţarea cramei pentru spumante premium şi spumante de calitate. Primele spumante care le-au scos chiar au fost premiate la concursul mondial de spumante. Putem spune cu inima împăcată că sunt cele mai bune spumante din România. Fabrica de la Şimleu este în fază de lansare. Anul acesta acolo s-au lansat primele spumante şi am auzit doar de bine de respectiva fabrică”, a spus interlocutorul.

Trebuie precizat însă că în Sălaj se pregăteşte inaugurarea unei alte crame, care îşi va deschide porţile undeva în anul 2019, tot la Carastelec, sub administrarea omului de afaceri Agoşton Iosif, cel care deţine şi SC Europan SRL Sărmăşag!

Pensiunea Kemsilvanum, locul ideal pentru relaxare

Din anul 2016, în podgoria de la Camăr a fost inaugurată şi o superbă pensiune – Kemsilvanum, căreia au început să-i treacă pragul tot mai mulţi turişti, chiar şi din străinătate. Agroturismul se poate practica foarte bine la Camăr, iar turiştii au posibilitatea să vină să viziteze podgoria, crama, iar în această perioadă pot vedea pe viu şi întreg fluxul de procesare a strugurilor şi de realizare a vinului.

Pensiunea se află într-o oază de linişte, de-a lungul şi de-a latul este înconjurată de peisaje mirifice, iar turiştii au posibilitatea de cazare în camere moderne. Nu mai puţin de 10 camere cu paturi duble şi două apartamente există la pensiunea Kemsilvanum,  care este cotată cu patru margarete.

“Din aprilie am fost nevoiţi să refuzăm cazări, fiindcă am avut toate camerele ocupate la final de săptămână. Pensiunea merge în flux continuu şi doar în timpul săptămânii este mai lejer, dar nici atunci nu avem o zi în care să nu avem oaspeţi. Avem şi un restaurant care a primit trei stele şi care merge flux continuu. În fiecare zi se fac în jur de 70 de meniuri. Există comenzi de la primării şi de la instituţiile din zonă, uneori chiar de la şcoli. Avem propria vinotecă şi propria cramă de prezentare. Capacitatea este de 50 – 60 de persoane şi de obicei în crama de prezentare au loc degustări”, ne-a dezvăluit interlocutorul.

La Pensiunea Kemsilvanum se află şi o sală de evenimente, care poate găzdui până în 260 de persoane. Deşi s-a dat în folosinţă doar de doi ani, deja sunt foarte multe solicitări pentru nunţi, locaţia fiind rezervată aproape în fiecare weekend.

De anul viitor, pensiunea Kemsilvanum va avea şi o zonă SPA!

De când s-a dat în folosinţă pensiunea Kemsilvanum, tot mai mulţi turişti ajung în zona Camărului. De anul viitor, aceştia vor avea şi mai multe facilităţi, având în vedere că aici se va construi şi o zonă SPA!

“Încercăm să oferim cât mai multe condiţii clienţilor şi există un proiect de care ne vom apuca în perioada următoare. Este vorba de o zonă SPA, lângă pensiune. Noua construcţie va fi prevăzută cu o piscină interioară, una exterioară, masaj şi saună, iar teoretic ar trebui să fie şi apă termală. Este câştigată finanţarea şi lucrările trebuie să înceapă. Cred că – într-un an de zile – zona SPA trebuie să fie funcţionabilă”, ne-a informat Laszlo Veiszenbacher.

Şi în momentul de faţă, turiştii care ajung la Camăr au o serie de programe speciale puse la dispoziţie de gazdele pensiunii, cum ar fi plimbarea cu trăsura, cu remorcuţa trasă de tractor, gătit în aer liber, plimbări prin pădure, iar de la pensiune se pot închiria şi biciclete. Turiştii pot vizita şi crama de la Carastelec, cu care cei de la Camăr au o colaborare foarte bună.  De la simpli oameni, până la echipe de fotbal sau personalităţi din România au trecut pragul pensiunii din Camăr, iar gazdele aşteaptă cât mai mulţi turişti pentru a se relaxa într-o zonă splendidă.

“Am fost vizitaţi de oameni importanţi, de echipe de fotbal, de baschet, chiar şi unele societăţi vin la noi, în team-building. A fost şi Teatrul József Attila din Budapesta, care a fost în turneu la Satu Mare, Maramureş şi Bihor. S-au cazat la noi, iar în fiecare zi plecau la spectacole, iar seara se întorceau. Aşteptăm cât mai multă lume să ne viziteze, să vină să guste vinul, dar şi mâncărea tradiţională, atât românească, cât şi cea ungurească. La noi, oamenii se pot bucura de linişte, de aer curat şi de o privelişte minunată”, a încheiat managerul pe marketing.

Fort Silvan 47 – avanpost nordic al viticulturii româneşti

Poate pentru mulţi turişti, denumirea Fort Silvan 47 este greu de înţeles. Tocmai de aceea, l-am rugat pe vinificatorul  Laszlo Veiszenbacher să explice în detaliu de unde provine această denumire.

“Brandul este foarte simplu. Arhitectura cramei este unică în România şi nu există o altă cramă cu arhitectură de fortăreaţă, de cetate.  Primul cuvânt Fort vine de la fortăreaţă. Teoretic ar fi cetatea care apără linia nordică a viticulturii româneşti. Cuvântul Silvan vine de la aşezarea geografică şi am vrut din start să subliniem zona în care ne aflau. Cifra 47 înseamnă latitudinea nordică la care ne aflăm, la fel ca şi regiunea Burgundia din Franţa”, ne-a informat  Laszlo Veiszenbacher, care este oenologul cramei din decembrie 2014.

Înainte să ajungă la Camăr, sătmăreanul Laszlo Veiszenbacher a fost vinificator la Crama “Familia Hetei” din Beltiug (judeţul Satu Mare). Este absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Cluj şi are studii de specialitate la Wine & Spirit Education Trust din Londra, de unde are diploma de specialist în vinuri.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Sporturi