Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Năpradea, comuna care sub administraţia condusă de Vasile Fodor şi-a schimbat faţa radical. GALERIE FOTO


De şase ani de când Vasile Fodor a ajuns în fruntea Primăriei, în comuna Năpradea s-au derulat mai multe investiţii, iar cele mai importante sunt cele legate de infrastructură. Şi sportul şi-a refăcut apariţia în comuna de pe Someş, tot de când Vasile Fodor este primar, astfel că în urmă cu cinci ani s-a înfiinţat o echipă de fotbal, care joacă în Liga a V-a, unde tinerii au posibilitatea să facă sport într-o competiţie oficială


VASILE FODOR – primarul comunei  Năpradea – “Eu sunt mulţumit că avem atât de multe proiecte implementate şi toate mulţumirile care le aduc sunt pentru echipa din Primărie cu care lucrez.  Nu poate un primar să facă toată treaba, dar împreună reuşim să le ducem la bun sfârşit. Cu anumite lucrări se crează disconforturi, dar îi rog pe cetăţeni să fie înţelegători pentru că după ce vom finaliza aceste proiecte, tuturor ne va fi mai bine. Oamenii să aibă încredere în echipa pe care o conduc, în cei din Primărie, fiindcă lucrăm să facem investiţii în comună, pentru binele lor”.

Năpradea este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Sălaj, Transilvania, România. Satul Năpradea se află situat în Depresiunea Guruslău, la o distanţă de 41 km faţă de municipiul Zalău.

Someş Guruslău, Traniş, Vădurele, Năpradea şi Cheud, formează împreună comuna Năprădea, un loc unde vremea e la ea acasă. Năpradea se află la întâlnirea zonei Codrului cu zona Chioarului, cununa codrului pe fruntea chioarului, o vatră străveche a dacilor silvani, din antica ţară a Silvaniei.

Este străjuită şi apărată, pe de-o parte de râul Someş, vămuit prin Poarta Someşană din Strâmtorile Ţicăului, Cetatea lui Pintea din Cheud, iar de cealaltă parte de dealurile din culmea Meseşului. La miazănoapte veghează Sfinxul năpradenilor, Vîrful Prisnel, care coboară spre miazăzi cu dealurile Cozlei, prin râpele din Vădurele, până la locul care opreşte vremea, sau locul unde vremea e la ea acasă, la pietrele “Moşu şi Baba” din Someş Guruslău.

Deşi prezenţa locuirii pe aceste meleaguri a fost pusă în evidenţă încă din antichitate, prima atestare documentară a localităţii Năpradea este din secolul al XIV-lea, anul 1387, sub denumirea de Villa olachalis Naprad. Deşi principalele ramuri de activitate sunt cele din sectorul primar, în ultimul deceniu s-a constatat o creştere semnificativă a activităţilor din sectorul secundar şi al serviciilor.

Localitatea Năpradea constituie un areal de convergenţă turistică. Obiceiurile şi datinile locuitorilor din timpul sărbătorilor religioase sunt principalele atracţii turistice de natură antropică ale comunei.

La 41 de km de municipiul Zalău, pe malul drept al Someşului se află Năpradea, o aşezare de care am rămas impresionaţi. Nu doar de zonă, ci şi de realizările care s-au făcut în comuna în care din anul 2012 primar este Vasile Fodor. Am trecut prin toate satele aparţinătoare comunei Năpradea şi am văzut că autorităţile locale au pus un mare accent pe dezvoltare, în special pe infrastructură.

Despre tot ce s-a realizat la Năpradea, dar şi despre ce urmează să se mai realizeze în această comună am purtat o amplă discuţie cu primarul Vasile Fodor, un om dedicat pentru a crea cele mai bune condiţii pentru cetăţeni.

”Cine nu a fost de foarte mult timp în comuna noastră, în mod normal ar trebui să vadă schimbările care există, având în vedere că eu sunt primar de şase ani de zile şi deja am un mandat şi jumătate. Consider că în cei 6 ani de zile am reuşit să schimbăm faţa comunei, nu în totalitate, fiindcă mai sunt multe de făcut, însă le facem toate pe rând. Au fost multe realizări în cei şase ani, dar aş prefera să vorbesc de proiectele pe care le avem în derulare”, a spus Vasile Fodor, care împreună cu echipa din Primărie a încercat să găsească surse de finanţare pentru dezvoltare atât din fonduri europene sau guvernamentale, dar şi din fonduri proprii.

“Avem proiecte începute sau iniţiate din mandatul trecut. Contează foarte mult continuitatea unui primar la conducerea unei comune pentru a putea duce mai departe lucrurile începute.  La ora actuală avem implementate trei tipuri de proiecte, pe fonduri europene, guvernamentele, dar şi proiecte pe fonduri proprii. Toate sunt importante, dar după părerea mea cele mai importante sunt proiectele europene. Trebuie să folosim banii care sunt oferiţi de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare”, ne-a informat primarul.

Proiect de 4 milioane de euro, pentru integrarea rromilor din Cheud!

Dintre proiectele care se află în plină derulare  la Năpradea, am vorbit mai detaliat despre proiectul ce prevede integrarea socială a comunităţii de rromi din satul Cheud. Este vorba de un proiect ce se realizează în parteneriat cu Asociaţia “ASOC” din Baia Mare şi cu Şcoala Gimnazială “Traian Creţu” din Năpradea.

Sunt vizaţi 510 rromi şi un număr de 130 de gospodării, iar în cadrul proiectului sunt mai multe obiective, cum ar fi finalizarea şcolarizării rromilor, calificarea lor în diferite domenii de activitate, angajarea lor în societăţi comerciale pentru un număr de 70 de persoane, reglementarea actelor de proprietate pe teren şi case, dar şi realizarea de reparaţii la cele 130 de case din proiect, în valoare de 10.000 de lei pe fiecare locuinţă!

Se mai are în vedere şi înfiinţarea a 10 firme din cadrul comunităţii, iar fiecare firmă urmează să primească finanţare de 25.000 de euro. Proiectul este în valoare de 4 milioane de euro, iar contribuţia Primăriei şi a Şcolii este de doar 2 %.

”Avem în derulare patru proiecte pe fonduri europene, dar cel mai mare proiect care a fost vreodată în comuna noastră este realizat în parteneriat cu Asociaţia “ASOC” din Baia Mare şi Şcoala Gimnazială “Traian Creţu”. Este un proiect de integrare socială a  comunităţii de rromi din satul Cheud.  Fiecare partener are de îndeplinit anumite obiective, ca la urmă, toate cumulate să dea o integrare a comunităţii de rromi mult mai bună în societate şi să aibă un stadiu de dezvoltare bun. Nici în momentul de faţă, nu ne plângem de rromii noştri. Este o comunitate normală, care nu crează probleme. Tot ce înseamnă acest proiect valorează 4 milioane de euro, iar contribuţia Primăriei şi a Şcolii este de 2%, un procent nesemnificativ, raportat la valoarea proiectului. Sunt bani mulţi şi importanţi care sunt îndreptaţi spre comunitatea respectivă”, a declarat Vasile Fodor.

Acest proiect se află deja în derulare şi urmează să fie finalizat până în octombrie 2020.

“Suntem într-un stadiu bun şi fiecare partener îşi face treaba. Şcoala se ocupă de şcolarizare şi deja au început cursurile de calificare. Sunt şi cursuri de antreprenoriat pentru firme, iar Primăria se ocupă de reglementarea actelor şi suntem în faza de licitaţie cu o firmă de topografie. Avem deja un jurist care se ocupă de documente şi de celelalte treburi”, a menţionat interlocutorul nostru.

Căminul din Someş-Guruslău şi grădiniţa din Năpradea, ultimele clădiri publice ce vor fi reabilitate în 2019!

În vizita pe care am făcut-o la Năpradea, am observat că clădirile publice sunt puse la punct. Primăria, şcolile, căminele culturale şi grădiniţele arată foarte bine, dar au mai rămas de pus la punct căminul din Someş-Guruslău şi grădiniţa din Năpradea.

În aceste condiţii au fost depuse proiecte europene pentru reabilitarea celor două clădiri, iar lucrările vor începe cel târziu în primăvara anului 2019.

“Alt proiect european pe care îl avem este reabilitarea căminului cultural din Someş-Guruslău şi dotarea lui. Avem deja semnat contractul de finanţare şi proiectul de execuţie este în analiză. Urmează să primim avizul şi să putem organiza licitaţia de execuţie. Este în valoare de 300.000 de euro, iar căminul va fi reabilitat complet, dar şi dotat.  Lucrările vor începe sigur de anul viitor”, ne-a informat primarul.

După ce va fi finalizat şi căminul din Someş-Guruslău, comuna se va putea mândri cu cămine moderne, în toate localităţile.

“Căminul din Someş-Guruslău este ultimul care ne-a mai rămas de reabilitat. Celelalte cămine din toate localităţile sunt puse la punct de când sunt eu primar. Primul cămin pe care l-am pus la punct a fost cel din Vădurele, reabilitat din fonduri proprii, apoi cel din Năpradea, finalizat la început de 2014, tot din fonduri proprii. A fost finalizat şi căminul de la Cheud, din fonduri europene, iar cel de la Traniş a fost reabilitat în anul 2015, tot pe fonduri proprii”, a menţionat Vasile Fodor.

Până când va fi finalizat căminul din Someş-Guruslău, localnicii au la dispoziţie o sală specială pentru evenimente şi diferite manifestaţii, care a fost amenajată în incinta şcolii. Şi grădiniţa din Năpradea este în acelaşi stadiu precum căminul, iar lucrările ar urma să înceapă în primăvară.

“Suntem în faza de avizare, iar tot în această toamnă vom face licitaţia. Valoarea este de aproximativ 300.000 de euro. Grădiniţa va fi reabilitată şi dotată din toate punctele de vedere. În concluzie, căminul de la Someş-Guruslău şi grădiniţa din Năpradea sunt ultimele clădiri publice pe care le mai avem de reabilitat. De când sunt primar am pus un mare accent pe reabilitarea tuturor clădirilor, fiindcă era păcat de ele.  Le aveam în patrimoniu şi începeau să se degradeze”, a spus interlocutorul nostru.

Capelă la Năpradea, iar pe viitor şi în celelalte sate din comună

Tot pe un proiect european, autorităţile locale au obţinut fonduri pentru construirea unei capele. Aceasta va fi amplasată în centrul comunal, în apropierea cimitirului, însă pe viitor se are în vedere construirea unor capele şi în celelalte localităţi din comună.

“Deja am semnat contractul de finanţare şi proiectul se derulează prin GAL-ul, Someş-Porolissum. Este un proiect de 50.000 de euro. Nu ne vor ajunge banii pentru a termina treaba, dar reuşim să facem cu aceşti bani construcţia, iar amenajările şi toate treburile ce ţin de funcţionarea capelei le vom face din fonduri proprii. Capela va fi în Năpradea, chiar în spatele sălii de sport. Am vrut să o amplasăm în cimitir, dar nu am reuşit să rezolvăm problema proprietăţii terenului din cimitir şi a fost obligatoriu să avem proprietate de teren. Oricum, capela va fi aproape de cimitir, la aproximativ 150 m. Anul viitor vor începe lucrările. Este o necesitate să avem o capelă în comună şi deja am avut solicitări şi din celelalte sate. Avem în vedere să construim capele şi în celelalte sate, dar prima dată să o construim pe cea din Năpradea, apoi vom vedea posibilităţile pentru celelalte localităţi. Trebuie să ne conformăm şi să ne adaptăm la cerinţe”, ne-a informat primarul.

Aproape 12 km de “uliţe” asfaltate în Năpradea şi Cheud

De când Vasile Fodor este primar, în comuna Năpradea drumurile au început să arate mai bine. La începutul primului mandat s-a reuşit asfaltarea celor două drumuri  comunale: Traniş – Vădurele (3 km) şi Someş Guruslău – Husia (2 km), iar acum se derulează un proiect ce are în vedere asfaltarea uliţelor în Năpradea şi Cheud, pe o distanţă de aproape 12 km.

Lucrările decurg foarte bine şi deja s-a realizat peste 80% din proiect, iar spre finalul anului sau cel târziu la început de 2019, acesta va fi finalizat.

“Am reuşit să implementăm câteva proiecte şi pe fonduri guvernamentale. Cel mai important pe care îl avem este pe PNDL 1, fiind vorba de asfaltarea uliţelor în Năpradea şi Cheud. Valoarea proiectului este de 1 milion de euro! Este foarte important să ai asfalt în faţa casei. Toată lumea îşi doreşte infrastructură şi am ajuns şi noi să avem asfalt în comună, pe uliţe. Deja este în derulare şi în proporţie de peste 80% este finalizat. Mai sunt câteva retuşuri, şanţuri şi acostamente, iar cel târziu în primăvară, acest proiect va fi finalizat, fiindcă banii deja i-am primit. Vor fi în total 11,3 km de uliţe asfaltate în cele două localităţi”, a anunţat Vasile Fodor.

Va fi asfaltat drumul judeţean de la Cheud până la limită cu judeţul Maramureş

Din punct de vedere al aşezării, comuna Năpradea nu este departe de oraşe şi se află la 17 km de Jibou şi la 41 de km de municipiul Zalău. Mulţi locuitori au însă tangenţe şi cu municipiul Baia Mare, însă distanţa până în reşedinţa de judeţ din Maramureş este de vreo 80 de km pe la Someş Odorhei, Benesat şi Ulmeni.

În cel mai scurt timp, până în Baia Mare se va ajunge mult mai rapid, iar distanţa se va scurta la jumătate, având în vedere că se va asfalta şi porţiunea de drum judeţean 108 E, care trece prin Cheud şi care face legătura cu Chelniţa, prima localitate din judeţul Maramureş!

“Un proiect este asfaltarea Drumului Judeţean 108 E, de la Cheud până la limita cu judeţul Maramureş, pe o lungime de 4,5 km. Proiectul are o valoare de 4,6 milioane lei, este licitat şi semnat contractul de execuţie a lucrărilor cu o firmă. Probabil unii se vor întreba de ce asfaltează Primăria drumul judeţean, pentru că este treaba celor de la Consiliul Judeţean. Însă, la un protocol încheiat cu Consiliul Judeţean, ni s-a propus să depunem noi un proiect pe acest drum, care va fi în administrarea Primăriei pe perioada proiectului”, a spus primarul.

Drumul între Năpradea şi Baia Mare se va scurta cu 40 de km, dar mai rămâne ca şi cei de la Consiliul Judeţean Maramureş să mai asfalteze o porţiune de 3 km în judeţul lor, pentru ca întregul tronson să fie asfaltat.

“Distanţa se scurtează semnificativ. Rămâne să-i sensibilizăm pe cei de la Consiliul Judeţean Maramureş să rezolve o porţiune de 3 km care este neasfaltată, de unde vom finaliza noi şi până unde începe asfaltul la ei. Sper să găsim înţelegere pentru a fi un drum judeţean reabilitat cum trebuie. În momentul de faţă se circulă în condiţii dificile, iar orice GPS te îndrumă pe această rută dacă vrei să ajungi de la Baia Mare la Năpradea”, ne-a explicat interlocutorul.

Iluminatul public va fi mai economic, dar mult mai eficient!

Din această toamnă, în comună se va putea vedea o nouă schimbare, una importantă, având în vedere că iluminatul public va fi schimbat în totalitate şi se va trece  la LED-uri, care sunt mult mai eficiente.

“Vor fi montate 563 de lămpi pe led-uri, mult mai economice şi mai eficiente din toate punctele de vedere. Proiectul respectiv este pe PNDL 2 şi are o valoare de 500.000 de lei. Suntem în stadiul de execuţie şi în această toamnă va fi finalizat fiindcă este un proiect mai mic”, a precizat primarul. Tot prin PNDL 2 se va realiza şi reabilitarea Şcolii Primare Cheud 2. “Clădirea din comunitatea de rromi are un stadiu avansat de degradare şi vrem să o reabilităm. Am semnat contractul cu ministerul, pe 540.000 de lei pentru reabilitare completă, împrejmuire şi pentru a o aduce la standarde bune. Era singura şcoală din comună care nu avea autorizare de funcţionare”, a mai adăugat Vasile Fodor.

Şi din fonduri proprii, la Năpradea se fac investiţii, iar cel mai important proiect care se va derula în această toamnă va fi legat de suplimentarea debitului de apă în comuna Năpradea.

“ Vom aduce o conductă de apă de la Someş-Odorhei până la Someş-Guruslău, unde vom introduce apă pe conducta existentă a Primăriei. Am optat pentru acest lucru deoarece pe timp de vară nu este apă suficientă în bazinele pe care le avem. Printr-un protocol cu Compania de Apă am convenit să realizăm această suplimentare pentru a avea şi pe perioada de vară apă în comună, în reţelele existente. Aici contribuţia Primăriei este cu materialele şi cu proiectarea subtraversării Someşului şi a căii ferate, urmând ca cei de la Compania de Apă să execute lucrările”, ne-a informat primarul.

Proiecte de viitor: pod peste Someş în asociere cu comuna Benesat şi o bază sportivă modernă la Năpradea!

Autorităţile locale din Năpradea se gândesc la dezvoltarea comunei şi în viitor, iar deja au fost fixate câteva proiecte ce ar urma să se deruleze în anii următori. Un proiect important pe care Vasile Fodor vrea să îl implementeze este realizarea infrastructurii de apă şi drumuri în Traniş şi Someş-Guruslău.

“Este un lucru realizabil, în momentul în care se va reuşi implementarea proiectul de aducţiune a apei de la Tarniţa, pe toată Valea Someşului unde şi noi suntem incluşi. După aceea, vom face asfaltarea uliţelor respective. Nu am putut să implementăm asfaltarea de uliţe câtă vreme nu aveam reţelele de apă pe străzi. Întâi vom băga apa şi apoi vom asfalta şi drumurile. Legat de canalizare, este destul de greu de realizat. Toată lumea  care are reţele de canalizare cu staţii de epurare proprii se plânge şi că nu reuşeşte să funcţioneze, din cauza debitului insuficient. Ideea mea este să realizăm canalizarea dar să ne legăm de staţia de epurare din Jibou”, a spus interlocutorul.

Se are în vedere şi construirea unui pod peste Someş, în asociere cu comuna Benesat, pentru a facilita accesul în zonă.

“Mai avem un proiect de viitor, în colaborare cu cei de la comuna Benesat: să realizăm un pod peste râul Someş, undeva în zona Cheud. Trebuie să facem o legătura în această zonă, fiindcă ne interesează foarte mult să fim aproape şi de Cehu Silvaniei, noi făcând parte din APIA Cehu Silvaniei. Şi drumurile localnicilor spre zona respectivă s-au înmulţit. Mulţi oameni au terenuri în partea stângă a Someşului, spre Benesat, iar cei de la Benesat au terenuri în zona noastră. Am avut o discuţie cu primarul de la Benesat şi o să încercăm să facem o proiectare pentru un pod, chiar dacă va fi pentru un trafic de tonaj mai mic.Vom vedea cum putem obţine şi finanţare”, ne-a informat Vasile Fodor.

Şi baza sportivă din Năpradea va arăta mult mai bine în anii următori, iar autorităţile locale doresc să o pună la punct.

“Vrem să construim vestiare şi o tribună în primul rând, pentru că trebuie să creem condiţii optime pentru tinerii din comună şi pentru cei care vin şi asistă la meciuri”,  a spus primarul.

Şi dacă tot am vorbit de baza sportivă din Năpradea, să mai spunem că mai există un teren de fotbal şi la Traniş, care este îngrădit şi întreţinut, astfel că  tinerii din sat pot face mişcare în condiţii bune.

AS Năprădeana, reprezentanta comunei în fotbalul sălăjean

De când Vasile Fodor este primar, în comună se poate vorbi din nou despre fotbal, astfel că AS Năprădeana a apărut în competiţiile oficiale în urmă cu 5 ani. Reprezentanta comunei evoluează în Seria Est din Liga a V-a, dar fără mari pretenţii, primarul fiind mai încântat să vadă la mişcare cât mai mulţi tineri din comună.

“Când am devenit primar am ţinut să facem o echipă de fotbal. Pe mine mă interesează ca tinerii să se adune, să facă sport şi să comunice şi într-un alt mod. Niciodată nu am pus preţ pe rezultate, fiindcă dacă doream aşa ceva transferam jucători din altă parte. Eu vreau să-i avem pe tinerii noştri şi să  facem sport. Nu sunt mare microbist, dar a face sport pentru mine înseamnă foarte mult. Primăria asigură cam toate costurile la echipă, iar toată activitatea se realizează cu sprijinul autorităţilor locale. Prin şcoală se mai face sport şi avem elevi cu rezultate bune la Cupa Văilor. Noi sprijinim toată activitatea sportivă şi avem o sală de sport unde se poate face mişcare şi pe timp de iarnă”, a explicat primarul.

“Sunt mulţumit că avem atât de multe proiecte în implementare”

În vizita pe care am făcut-o la Năpradea am stat de vorbă cu un primar dedicat pentru dezvoltarea comunei şi pentru a crea condiţii de trai cât mai bune pentru cetăţeni. Am rămas impresionaţi de câte proiecte sunt  implementate şi suntem convinşi că vom găsi comuna la un nivel mult mai ridicat în anii următori. În final, Vasile Fodor a avut şi un mesaj pentru cetăţenii comunei.

“Eu sunt mulţumit că avem atât de multe proiecte implementate şi toate mulţumirile care le aduc sunt pentru echipa din Primărie cu care lucrez. Nu poate un primar să facă toată treaba, dar împreună reuşim să le ducem la bun sfârşit. Cu anumite lucrări se crează disconforturi, dar îi rog pe cetăţeni să fie înţelegători pentru că după ce vom finaliza aceste proiecte, tuturor ne va fi mai bine. Oamenii să aibă încredere în echipa pe care o conduc, în cei din Primărie, fiindcă lucrăm să facem investiţii în comună, pentru binele lor”, a încheiat primarul de Năpradea.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Sporturi