Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Răzvan Birta, un nou nume propus de fotbalul jibouan


În vârstă de 19 ani, mijlocaşul a evoluat la Rapid Jibou şi CS Viitorul Zalău, înainte de a se remarca în Campionatul Naţional de juniori jepublicani în tricoul celor de la LPS Bihorul Oradea. Acum, la finalul junioratului, Birta nu a dorit să se întoarcă în Sălaj şi a decis să-şi continue studiile şi fotbalul în Oradea


Când vine vorba despre fotbalul juvenil, fără doar şi poate, CS Viitorul Zalău este cel mai important reper în judeţul Sălaj.

De-a lungul anilor, clubul condus de Daniel Sabău a “creat” jucători pe bandă rulantă, dintre care îi amintim pe Vlad Morar, Adrian Micaş şi mulţi alţii, care reprezintă cu succesul judeţul nostru în competiţii de nivel înalt.

Un “produs” al CS Viitorul Zalău este şi jibouanul Răzvan Birta. Născut în data de 8 Iulie 1999, încă de mic copil, puştiul era îndrăgostit de minge şi la vârsta de 6 ani făcea primii paşi în fotbal, la echipa locală, Rapid Jibou.

De-a lungul anilor, Jiboul a propus mulţi jucători interesanţi, printre aceştia numărându-se Dănuţ Cozma, Marius Haiduc sau Alex Turcu, toţi cu experienţă la nivelul Ligii a III-a, acolo unde speră să ajungă şi Răzvan Birta, dacă nu şi mai sus.

La gruparea jibouană, Birta avea să evolueze până la vârsta de 9 ani, când a fost remarcat de cei de la CS Viitorul Zalău. Astfel, acesta a făcut pasul către cel mai important club din judeţul Sălaj la nivel de fotbal juvenil, acolo unde avea să evolueze pentru următorii 6 ani.

Deşi postul său de bază este cel de mijlocaş dreapta, Răzvan Birta posedă câteva calităţi extraordinare cu ajutorul cărora poate evolua pe ambele flancuri, atât în compartimentul defensiv, cât şi în cel median şi la nevoie, acesta poate fi folosit şi pe post de atacant.

De la Viitorul Zalău la LPS Bihorul Oradea

În tricoul grupării conduse de Daniel Sabău, mijlocaşul jibouan a avut evoluţii foarte bune şi s-a remarcat de fiecare dată când a avut ocazie, reuşind să cucerească mai multe titluri de golgheter la turneele la care a participat cu Viitorul Zalău, precum şi în Campionatul Judeţean.

Astfel, aceste evoluţii bune nu au fost trecute cu vederea şi în 2014, Răzvan Birta făcea pasul de la CS Viitorul Zalău la LPS Bihorul Oradea, grupare pentru care a evoluat în Campionatul Naţional de  Juniori Republicani.

“În vara anului 2014 am plecat de la Viitorul Zalău şi pe această cale, ţin să îi mulţumesc domnului antrenor Daniel Sabău pentru tot sprijinul acordat în anii petrecuţi la Zalău”, ne-a declarat Birta.

Ajuns la LPS Bihorul, jibouanul a evoluat prima dată pentru echipa juniorilor republicani B în primii doi ani, pentru ca în ultimii doi ani ai liceului să evolueze la juniori A (U 19), în Campionatul Naţional.

În sezonul trecut, LPS Bihorul nu a reuşit să se califice în Liga Elitelor, dar a jucat în Campionatul Naţional U19, într-o serie foarte grea, alături de echipe precum UTA Arad sau Unirea Alba Iulia. Cu toate acestea, Birta şi compania au reuşit să încheie campionatul pe locul 2.

A refuzat Liga a III-a din Ungaria pentru a-şi dat Bacalaureatul

Totuşi, finalul sezonului trecut nu a însemnat doar o performanţă bună pentru jibouanul Răzvan Birta, ci şi terminarea junioratului. Astfel, după patru ani petrecuţi la LPS Bihorul Oradea, mijlocaşul este nevoit să facă pasul la nivelul seniorilor.

“La LPS Bihorul Oradea am evoluat în Campionatul Naţional de Juniori Republicani, unde am întâlnit antrenori diferiţi, fiecare cu calităţi diferite. Pe această cale, însă, ţin să îi mulţumesc domnului antrenor Lucian Stance, un antrenor excepţional şi nu în ultimul rând, domnului Ciprian Dianu”, a mai spus mijlocaşul născut în Jibou.

Răzvan Birta s-a gândit la viitorul său încă din iarna trecută, când a fost în probe la o echipă din Liga a III-a din Ungaria, însă acesta a decis să nu rămână acolo, ci să revină în ţară.

“Am fost în probe la o echipă de Liga a III-a din Ungaria, în iarna trecută, dar am ales să rămân în ţară pentru a putea susţine examenul de Bacalaureat”, ne-a mai spus Birta.

Răzvan Birta s-a remarcat şi pe sintetic

Recent, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj a organizat cea de-a cincea ediţia a Cupei “Tineretului” la minifotbal.

Competiţia a avut loc pe terenul sintetic de lângă Stadionul “Rapid” din Jibou.

Printre cei prezenţi la această competiţie s-a aflat şi Răzvan Birta.

Mijlocaşul jibouan a făcut parte din lotul celor de la Time Caffe Jibou, echipă ce avea să câştige turneul, graţie evoluţiilor încântătoare ale lui Birta. De astfel, la finalul turneului, jibouanul a fost desemnat şi cel mai bun jucător al acestei ediţii a Cupei “Tineretului.

Unirea Mirşid şi Rapid Jibou au intrat “pe fir”

Având în vedere că este un jucător polivalent şi valoros, la recenta competiţia de minifotbal de la Jibou, organizată de DJST Sălaj, Răzvan Birta a atras atentia şi conducătorilor unor echipe importante din Liga a IV-a Sălaj.

Astfel, echipele care s-au interesat de serviciile jucătorului au fost Unirea Mirşid şi Rapid Jibou, echipe care în ultimii ani se află în lupta pentru tilul judeţean, însă jibouanul a decis că nu e momentul să se întoarcă în Sălaj.

“Am vorbit cu domnul Ciprian Roja şi nu am vrut să vin la Jibou. Nu vreau să mă întorc de un am plecat. Am fost contactat şi de cei de la Unirea Mirşid, însă răspunsul meu a fost acelaşi”, mai spune mijlocaşul în vârstă de 19 ani.

FC Universitatea Oradea, o nouă provocare

Având în vedere că a trecut cu bine peste examenul de Bacalaureat, Răzvan Birta nu a dorit să se întoarcă în Sălaj, ci să-şi continue studiile în oraşul din judeţul Bihor.

Astfel, acesta s-a înscris la Facultatea de Educaţia Fizică şi Sport din Oradea. Nu, nu a lăsat fotbalul deoparte şi va evolua la FC Universitatea Oradea, echipa facultăţii, care în sezonul trecut a ocupat locul 4 în Liga a IV-a Bihor, la egalitatea de punct cu formaţia de pe locul 3, Unirea Embrak Livada.

Să spunem că Birta nu a mai luat în considerare nici o posibilă revenirea în fotbalul din Ungaria.

“M-am înscris la facultate în Oradea şi rămân la echipa Universităţii, în Liga a IV-a. Să nu înţelegem greşit. Fotbalul îmi este mereu pe primul loc, dar acuma a fost un moment important din viaţa mea să  pot să rămân în ţară să îmi iau bacul. L-am luat, mulţumesc lui Dumnezeu. Nu m-am gândit să mă întorc în Ungaria, însă din iarnă, vom vedea ce va fi. Poate o să am alte oferte mai bune”, a încheiat talentatul mijlocaş.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 15 august.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL