Connect with us

Ştiri din Sălaj

Ministrul Agriculturii a venit în Sălaj pentru discutarea modalităţilor de prevenire şi răspândire a pestei porcine africane


Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și secretarul de stat Claudiu Sorin Roșu Mareș, au fost prezenți vineri, 10 august, la Zalău, participând, alături de prefectul județului Sălaj, Florin Florian, subprefectul Vegh Alexandru, reprezentanți ai autorităților județene, ai fondurilor de vânătoare și proprietari de ferme de porci, la ședința Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), la sediul Instituției Prefectului


În cadrul întâlnirii au fost discutate modalitățile de prevenire a răspândirii și eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) la nivelul județului Sălaj, în condițiile existenței celor două focare confirmate la porci mistreți.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că este vorba de un virus greu de ținut sub control și că nu trebuie lăsat să se răspândească în țară. El a cerut celor prezenți să fie foarte exigenți cu mișcarea animalelor și cu intrările persoanelor în județ, verificându-se în special oamenii care circulă cu animale și cu produse.

Acesta a reamintit faptul că legislația a fost modificată, astfel încât să se acorde despăgubiri și pentru porcii care nu sunt crotaliați.

Petre Daea a subliniat, din nou, faptul că un ordin cu caracter inter, în care se preciza că plantele situate pe locul în care a fost găsit un porc mistreț mort, confirmat cu PPA, nu se dislocă, iar locul se izolează printr-o arătură de un rând sau două, pentru a evita răspândirea virusului, a fost interpretat greșit și, printr-o comunicare defectuoasă, s-a transmis greșit informația că se dă foc la culturi.

Ministrul a cerut proprietarilor de complexe de porci măsurile cele mai drastice cu putință privind protecția fermelor, secretarul de stat menționând, la rândul său, că prioritatea “zero” este ca boala să nu ajungă la aceste ferme.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii bolii, Petre Daea a menționat faptul că dezordinea poate fi un al treilea factor propagator, după om și porcul mistreț, foarte importantă fiind viteza de reacție a centrelor locale de combatere a bolii.

Acesta a cerut autorităților ca în cazul în care este nevoie să se solicite ajutorul Armatei, pentru ca orice focar apărut în gospodăriile populației să fie eliminat într-o singură zi.

Petre Daea a precizat că a venit la Zalău într-o vizită neanunțată, din nevoia de a comunica cu cei implicați în combaterea PPA, într-o situație dificilă, în care autoritățile trebuie să fie mobilizate și pregătite. După întâlnire, ministrul agriculturii a făcut o vizită în piața agro-alimentară din Zalău, unde a discutat cu producători locali și comercianți.

2663 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj