Connect with us

MINIFOTBAL

Aproape totul despre… minifotbal!

Campionatul de Minifotbal Sălaj, la ora bilanţului:

Scurt istoric al competitiilor de minifotbal din Sălaj. Prima competiţie oficială de minifotbal din Sălaj, s-a disputat un anul 2005-2006 când, la Baza Sportivă Onix Brădet (unde a fost inaugurat de altfel, primul teren cu gazon sintetic din judeţul nostru), s-a desfaşurat un campionat cu 16 echipe – Liga 1.

În acelaşi an (2005) a debutat si Liga 2 cu 16 echipe, iar în 2016 (primăvara) s-a disputat prima ediţie a Ligii 3 (14 echipe). Liga Firmelor si Instituţiilor a debutat în anul 2011 (12 echipe). Competiţiile sunt organizate de Asociaţia Club Sportiv Onix, sub egida Federaţiei de Minifotbal din România, for la care de altfel, ACS Onix este unul dintre cei 3 membri fondatori.

La ultima ediţie de campionat (a XIII-a, sezonul 2017-2018) la startul competiţiei s-au aliniat un număr de 54 de echipe, pe patru categorii de desfăşurare (Liga1, Liga 2, Liga 3, Liga Firmelor şi Instituţiilor).

Sălajul, în topul competiţiilor şi al clasamentelor naţionale

Pentru cei care nu cunosc istoria minifotbalului sălăjean, trebuie să amintim că prima ediţie a Turneului Final al Campionatului Naţional de Minifotbal s-a oganizat la Buzău în 2007, cu un număr de 16 participante. Ne aducem aminte cu plăcere pentru că a fost şi anul în care reprezentanta Sălajului, Macrogroup Zalău (echipa condusă de Vegh Ferenc), reuşea să devină prima campioană naţională a României şi să aducă la Zalău primul (si singurul) trofeu de la cea mai importanta competiţie naţională.

A fost doar un început pentru că Sălajul a avut în continuare rezultate deosebite în cadrul tuturor competiţiilor naţionale (organizate de Asociaţia Română de Minifotbal care ulterior, a devenit Federaţia Română de Minifotbal). Şi lista nu este una foarte scurtă:

– 2010 (Cupa României, organizată la Zalău); Cipricom Zalău obţine Cupa României, la prima ediţie naţională, după o finală disputată cu o altă formaţie sălăjeană, Euro Glia Nuşfalău.

– 2010 (Campionatul Naţional, Cluj-Napoca); Macrogroup Zalău se claseaza pe locul 4.

– 2011 (Cupa României, Sibiu); Euro Glia Nuşfalău se clasează pe locul 4.

– 2012 (Cupa României, Iaşi); Rechinii Autoland Hosu Zalău se clasează pe locul 2.

– 2015 (Campionatul Naţional al Firmelor, Alba Iulia); Tenaris Silcotub Zalău devine prima campioană naţională la Firme şi Instituţii.

– 2015 (Campionatul Regional Nord-Vest, Zalău); La prima ediţie a acestei competiţii, Autovip Garden Şimleu Silvaniei reuşeşte să obţină titlul regional, după o finală disputată cu Fan Courier Zalău.

– 2016 (Campionatul Naţional al Firmelor, Arad); Euro Dezmambrări Zalău devine campioană naţională la Firme şi Instituţii.

– 2016 (Campionatul Regional Nord-Vest, Oradea); Dia Guard Divino Zalău se clasează pe locul 3, obtinând calificarea la Turneul Final al Campionatului Naţional de la Hunedoara.

– 2017 (Campionatul Regional Nord-Vest, Oradea); Dia Guard Divino Zalău se clasează pe locul 3, obtinând calificarea la Turneul Final al Campionatului Naţional de la Bacău.

– 2017 (Campionatul Naţional, Bacău); Dia Guard Divino Zalău se clasează pe locul 4.

– 2018 (Campionatul Regional Nord-Vest, Arad); Autovip Garden Şimleu Silvaniei reuşeşte să obţină cel de al doile titlul regional, după o finală disputată cu ….. Dia Guard Divino Zalău.

În Clasamentul naţional, dat publicitaţii anual de Federaţia de Minifotbal din România (care este întocmit în baza tuturor rezultatelor reprezententelor campionatelor, la nivel naţional), competiţia din Sălaj ocupă un merituos loc 4, dupa Iaşi, Timişoara şi Sibiu dar înaintea unor campionate mult mai mari si mai puternice (Bucureşti, Cluj, Prahova sau Hunedoara).

Rezultate remarcabile din minifotbalul sălăjean şi la nivel internţional

În această perioadă, România a obţinut rezultate remarcabile şi la nivel internaţional. Echipa naţională a devenit de 6 ori campioană europeană (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015), a obținut un loc 3 la prima ediţie a Campionatului Mondial (SUA-2015), un loc 3 la Campionatul European de Tineret (2016) loc 4 la Campionatul European (2017). Am amintit aceste rezultate pentru ca la unele dintre ele au contribuit şi jucatori selecţionaţi din rândul echipelor sălăjene:

– 2010, Slovacia (campioni europeni: Toth Karoly, Mihai Gaidoş, Claudiu Jula şi Gabor Gabor);

– 2011, România (campioni europeni: Beko Gabor şi Szeles Tibor);

– 2015, Croaţia (campion european: Cosmin Sabou);

– 2016, Cehia (medaliaţi cu bronz la CE de Tineret: Cătălin Anghel şi Ciprian Pavel)

– 2016, Ungaria (component al echipei naţionale de seniori: Cătălin Anghel).

Competiţiile naţionale organizate de Federaţia de Minifotbal din România (unde, din 2014, preşedinte este tot un zălăuan … Ioan Onicaş) sunt foarte bine structurate, se desfaşoară şi se dezvoltă într-un sistem piramidal bine pus la punct, echipele cele mai bine cotate din România având posibilitatea să evolueze şi la nivel de club, în competiţii internaţionale.

În acest an (5-9 septembrie, în Slovenia) se va desfășura cea de a treia ediţie a celei mai puternice competiţii europene pentru echipe de club, EMF Champions League. Spre satisfacţia noastră (şi meritul lor!), Autovip Garden Şimleu Silvanie va participa la această întrecere (datorită faptului că în 2018 a reuşit sa câştige o competiţie naţională) şi, în premieră, va deveni prima echipă din Sălaj care participă la o competiție internaţională, organizată de către Federaţia Europeană de Minifotbal (EMF) – Champions League!

La capitolul reuşite, pe plan internaţional, trebuie să scoatem în evidenţă si rezultatele deosebite obţinute ce cuplul de arbitri internaţionali, Nicolae Chiş-Ciure şi Gheorghe Ciule. Aceştia au fost prezenţi la 7 ediţii consecutive ale Campionatului European, reuşind chiar să arbitreze o finală impreună (2016) iar Nicu Chiş, şi pe cea din 2017. Cei doi, împreună cu Marcel Petrean au oficiat şi la jocuri din cadrul EMF Champions League.

Noutăţi şi pregătirea pentru noul sezon, 2018-2019

Campionatul de Minifotbal Sălaj se desfaşoară sub egida Federaţiei de Minifotbal din România, ACS Onix fiind singurul Organizator recunoscut şi abilitat de Federaţie pentru a organiza competiţiile oficiale de minifotbal din Sălaj.

După ce în urmă cu doi ani şi jumătate FMR  a reuşit un lucru istoric, recunoaşterea minifotbalului ca ramură sportivă practicată în România (alături de Cehia, au fost primele ţari din Europa care au reuşit această recunoaştere), urmează ultimul pas, cel de a deveni Federaţie naţională, după care, toate activităţile se vor desfăşura sub tutela Ministerul Tineretului şi Sportului. Dealtfel, în momentul de faţă, FMR îndeplineşte toate regulile pentru această schimbare, singurul criteriu care mai trebuie să fie îndeplinit este cel al …… timpului (conform normelor în vigoare, un sport nou poate face această solicitare doar după 3 ani din momentul recunoaşterii oficiale, ca ramură sportivă).

Va fi un pas major, cu un avantaj important pentru echipele de minifotbal, pentru că, în urma acestor modificări, odată organizate în structuri sportive, vor putea accesa mult mai usor programe şi proiecte de dezvoltare organizate de autorităţile locale şi judeţene, de Direcţiile de Sport, de Federaţia naţională pe ramură de sport, programe europene, etc).

Cu un asemenea ajutor, inclusiv participarea celor mai bune echipe la fazele naţionale şi internaţionale va fi una mai facilă şi mai lesne de realizat. Şi ca şi o primă dovadă, putem exemplifica cele două proiecte accesate deja de Asociația Club Sportiv Onix în ultimul an (unul la CL Zalău şi altul la CJ Sălaj), ambele fiind destinate dezvoltării sportului de masă, a minifotbalului.

Un alt semnal important, recepţionat la nivel naţional, este cel prin care tot mai multe campionate solicită să activeze sub egida Federaţiei şi să participe cu echipe la competiţiile naţionale organizate de FMR. S-a bătut deja un record de participare în acest an, numarul total al echipelor participante în competiţiile naţionale ajungand pană acum la ….. 227! (72 – Campionatele Regionale, 39 – Campionatul Naţional al Firmelor, 96 – Cupa României, 20 – Turneul Final al Campionatului Naţional).

Şi mai urmează la sfârşitul lunii august, la Piatra Neamţ, Campionatul Naţional Old-Boys. Prima noutate este că, din sezonul 2018-2019, fiecare campionat care îşi desfăşoară activitatea sub egida FMR, va fi licenţiat pe categorii valorice (se vor acorda licenţe de organizare, în baza Clasamentului naţional şi a numărului de echipe din competiţie).

Dacă până acum FMR urmărea creşterea numărului de campionate înscrise (s-a ajuns la 54 de competiții organizate sub egida FMR), acum se urmăreşte dezvoltarea celor existente si creşterea lor dpdv calitativ şi al organizării.

Un prim exemplu este cel de la Vâlcea unde, până acum au activat două campionate paralele (ambele mici, cu un număr redus de echipe,  unul cu 8 iar celălalt cu 10 echipe), unde cei doi organizatori au înţeles mesajul privind noile modificări şi s-au înţeles să organizeze o singură competiţie, una mai puternică şi care să poată să obțţnă o licenţă de organizare superioară (dacă n-ar fi făcut acest pas, ambele campionate ar fi riscat să rămână cu o licenţă inferioară, care nu le-ar fi permis să obţină participarea la toate competiţiile naţionale).

Pentru realizarea unui calendar competiţional unic, FMR va implementa noi reglementări privind dreptul de joc al jucătorilor din două competiţii paralele (desfăşurate regulat), aceştia urmând sa primească viza FMR, doar dacă evoluează în competiţiile care se desfăşoară sub egida FMR sau care se află în calendarul competiţional întocmit de Federaţie.

În toate situaţiile jucatorii vor avea opţiunea de a alege competiţia în care doresc să evolueze (dar nu în ambele, în acelaşi timp). Sezonul 2018-2019, va debuta la mijlocul lunii august cu o competiţie nouă, CUPA SĂLAJULUI.

Vor participa echipele nou înscrise în campionat împreună cu echipele din Liga 3 şi o parte din echipele din Liga 2. La aceasta întrecere, înafara echipelor câştigătoare (unde se vor acorda premii speciale), toate echipele participante vor primi câte o minge oficială de joc (cel mai probabil, marca Givova, cu care s-a jucat în acest an la competiţiile naţionale).

Pentru celelalte echipe se va organiza o alta competiţie pre-competiţională (cel mai probabil CUPA URSUS). Înscrierile pentru competiţiile menţionate mai sus cât şi pentru ediţia de campionat 2018-2019, se fac la Bazele Sportive Onix (până la data de 8 august).

Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0740494903 sau pe adresa de e-mail minifotbalsalaj@yahoo.com.

Comisia de Organizare a Campionatului de Minifotbal Onix Sălaj

661 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in MINIFOTBAL