Connect with us

FOTBAL

Drama lui Jamilu. Fotbalistul nigerian a fost arestat și acum se află în detenție


Rămas fără acte legale pe teritoriul ţării noastre, fostul mijlocaș de la FC Zalău intrase în atenţia poliţiştilor de la Biroul de Imigrări încă de câteva luni. Africanul a fost căutat de oamenii legii şi la jocurile disputate de CS Barcău Nuşfalău – echipa la care este legitimat în acest moment, dar el părăsise Sălajul încă din timpul returului sezonului trecut al Ligii a IV-a. Într-un târziu, Jamilu a fost primis de poliţişti tocmai la Târgu Secuiesc şi acum “îngroaşe” rândul migranţilor aflaţi în detenţie la Centrul de Luare în Custodie Publică de la Otopeni


Ibrahim Jamilu este unul dintre sutele şi sutele de africani care au lăsat sărăcia de acasă în speranţa  ca în Europa îşi va putea transforma visul în realitate, adică acela ca într-o zi să fie unu mare fotbalist. Soarta nigerianului nu a fost una chiar generoasă, astfel că Jamilu a ajuns pe bătrânul continent, tocmai în România, iar în ţara noastră a cam fost dus cu zăhărelul…

Astfel, nigerienii Benjamin Kuku, Ibrahim Jamilu, Mohamed „Balotelli” Lawal şi Tegbo Dum Mene Best au aterizat în România în anul 2014, cu promisiunile unui impresar că vor ajunge la o formaţie de primă ligă. În realitate, cei patru africani au fost abandonaţi tocmai la Pecica, unde au fost obligaţi să joace în Liga IV-a Arad, pentru echipa locală – Progresul Pecica.

În vara aceluiaşi an, ei au încercat să îşi găsească angajamente la echipe din ligile superioare. Aşa au ajuns Kuku, Jamilu şi Lawal la poalele Meseşului. Până la urmă, primii doi au fost legitimaţi la FC Zalău şi au evoluat timp de două sezoane în Liga a III-a în tricoul “alb-albastru”.

 

A ajuns în România la pachet cu încă trei jucători din Nigeria

Între cei doi s-a creat şi o relaţie de prietenie, astfel că Kuku şi Jamilu au fost de nedespărţit timp de doi ani… În anul 2016, Kuku a ajuns în prima ligă, la ASA Târgu Mureş, iar apoi la FC Botoşani şi ulterior la SEPSI Sfântu Gheorghe. Altfel spus, acesta a reuşit să îşi vadă visul îndeplinit, acela de a respira aerul de pe arenele de pe Liga 1!

De cealaltă parte, Jamilu a rămas la Zalău dar nu a mai primit credit de la antrenorul Costică Olariu, astfel că în sezonul 2016 – 2017 nigerianul a fost mai mult prin tribune.

Surprinzător, în retur, l-am regăsit pe simpaticul nigerian în tricoul formaţiei CS Barcău Nuşfalău. Oameni cu sufletul deschis, împreună cu primarul Radu Mate, cei din comunitate l-au adoptat rapid pe Jamilu, iar africanul le-a răspuns în teren, deoarece Jamilu a fost unul dintre cei mai buni jucători, devenind şi unul dintre cei mai buni marcatori cu 10 goluri înscrise.

 

O aventură scurtă prin Moldova, la Bucovina Răduţi

Probabil că Jamilu a făcut o mare greşeală la finalul aceluşi sezon, când s-a transferat la Bucovina Rădăuţi, dar atracţie spre o echipă din eşaloanele superioare a fost prea mare.

“În Liga a IV-a la Nuşfalău m-am simţit foarte bine, dar eu vreau să joc mai sus. În plus, la Rădăuţi voi fi mai aproape de pe prietenul meu – Kuku, cel care evoluează la FC Botoşani”, ne-a spunea atunci “Jami”.

Echipa din judeţul Suceava a avut un parcurs bun în Seria I a Ligii a III-a, unde s-a clasat pe locul 5 la finalul campionatului. Jamilu a stat însă doar o jumătate de an în Moldova, deoarece în primăvară conducerea celor de la CS Barcău anunţau un spectaculos “comeback” al africanului!

Jucătorul de culoare s-a simţit bine în Sălaj tot timpul, atât la Zalău, cât şi la Nuşfalău, dar parcă în teren nu mai era acelaşi fotbalist, deşi a avut şi meciuri bune. De exemplu, în partida de la Crişeni (scor 1 – 3), a câştigat de unul singur, marcând toate cele trei goluri ale Nuşfalăului!

Mai apoi, în runda cu numărul 20, a fost decisiv pentru echipa sa în deplasarea de la Halmăşd, acolo unde CS Barcău a câştigat cu 4 – 2, într-un joc în care  fotbalistul în vârstă de 24 de ani a realizat o dublă.

 

Căutat de poliţie şi la derby-ul cu campioana Dumbrava Gîlgău

De fapt, partida cu Flacăra Halmăşd desfăşurată pe data de 29 aprilie a fost şi ultima în tricoul Nuşfalăului în campionatul trecut, deoarece africanul a dispărut fără urmă. În etapa următoare (6 mai), în care CS Barcău s-a duelat cu vecinii de la Sportul Şimleu, mijlocaşul nigerian a fost trecut pe raportul de joc, dar el nu a fost prezent la joc.

Nici în etapa a XXII-a (12 mai), în care Nicolae Rad şi compania s-au deplasat pe Gîlgău Arena, antrenorii Ciprian Grecu şi Adrian Damian nu s-au putut baza pe serviciile lui Jamilu. Cam atunci şi-au dat seama şi oficialii clubului că jucătorul are mari probleme, deoarece la partida cu Dumbrava au fost prezenţi poliţişti cu rolul de a-l găsi pe nigerian sau – în cel mai rău caz – să obţină mai multe informaţii despre el…

Puţin ştiu, însă, că prestaţiile sale de pe “dreptunghiul verde” au fost afectate de problemele din viaţa privată. Aceasta, deoarece fotbalistul a acuzat în mai multe rânduri că actele sale de şedere în ţara noastră nu sunt prea în regulă, având în vedere că el are statut de extracomunitar.

“Atâta timp cât a fost angajat de CS Barcău Nuşfalău, totul a fost în regulă cu fotbalistul. Nu ştim dacă la Rădăuţi s-au mai făcut actele. Cert este faptul că în momentul în care a revenit la Nuşfalău, Jamilu avea actele cam în plop şi plopul în aer”, spune Adrian Damian, antrenorul de la CS Barcău Nuşfalău.

 

A solicitat azil politic în  România

Problemele cu lipsa actelor l-au şi determinat pe Jamilu să dispară de la Nuşfalău. Aşadar, plecarea sa poate fi datată undeva pe la începutul lunii mai, nu înainte ca fotbalistul să încerce mai multe soluţii prin care să rămână în legalitate.

“Noi i-am făcut contract, chiar dacă acest lucru ne-a costat mult. Când a revenit de la Rădăuţi, jucătorul ne-a spus că cei de la Bucovina nu i-au făcut actele. Cineva l-a sfătuit să meargă la Timişoara, unde a solicitat azil politic. Timp de o lună a primit un act, dar în următorea lună nu s-a mai putut face la fel. Probabil că în acel moment el a dispărut de la Nuşfalău. După ceva timp, a venit cineva de la poliţie pe la noi şi au luat şi hainele împreună cu bunurile lui Jamilu pe care le avea aici, spunând că nigerianul va fi expulzat din ţară”, ne-a declarat antrenorul Adrian Damian.

Şi apropiaţii fotbalistului spun că acesta a mers la Serviciul pentru imigrări al judeţului Timiş şi a solicitat azil politic, dar fără mare succes.

Rămas fără soluţii, Jamilu s-a dat la fund şi a fost de negăsit zile la rând. Numărul său de telefon a devenit indisponibil, iar contul său de pe Facebook a fost şters…

 

Dat în urmărire în toată ţara, Jamilu a fost reţinut în Secuime!?

Timp de vreo trei luni, prietenii, apropiaţii şi iubitorii fotbalului nu au ştiut nimic despre soarta fotbalistului. Spre finalul lunii iulie, au venit şi primele informaţii despre Jamilu, şi acestea nu au fost prea bune, deoarece fostul mijlocaş al lui FC Zalău a fost prins tocmai prin Târgu Secuiesc cu actele expirate şi ca urmare a fost reţinut de poliţiştii de la imigrări!?

Să precizăm că în oraşul din judeţul Covasna, jucătorul de culoare îşi petrecea timpul de câteva luni, după ce acolo el şi-a găsit o iubită cu care vrea să construiască o relaţie solidă.

Revenind la acţiunea de prindere, totul s-a întâmplat pe data de 17 iunie, când Jamilu se întorcea de la un prieten din Constanţa.

Poliţiştii de la Biroul pentru imigrări al judeţului Covasna l-au reţinut şi l-au trimis la Centrul de Luare în Custodie Publică de la Otopeni, acolo unde se află şi în acest moment.

Ar putea fi expulzat de autorităţile române

Aşadar, de mai bine de o lună şi jumătate, fotbalistul din Nigeria se află în detenţie alături de migranţi din mai multe ţări precum Algeria, Tunisia, Maroc, Libia, Egipt, Liban, Siria, Afghanistan, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka, Brazilia sau Irak.

Majoritatea dintre aceştia nu au avut forme de şedere sau documentele lor au expirat, dar există şi persoane care au făcut cunoştinţă cu penitenciarele româneşti, acestea din urmă aşteptând să fie expulzate în ţările de origine.

Conform unor migranţi care au mai trecut pragul Centrului de detenţie de la Otopeni, condiţiile acolo nu sunt deloc roze.

“Saltelele sunt murdare şi sunt foarte subţiri. Se simte fierul de la pat şi uneori te trezeşti cu dureri de spate dimineata. Uşa de la baie nu se închide bine şi eu un miros foarte rău acolo. Baia nu se curăţă cu săptămânile şi mirosul este foarte puternic, mai ales în camerele astea unde stau mulţi oameni, care trebuie să folosească aceeaşi baie. Dacă întră unul la baie, ceilalţi trebuie să aştepte până iese şi într-una din camere nu există nici chiuvetă. Lenjeria de pe paturi se schimbă mai rar de o data pe lună şi saltelele sunt murdare şi miros urât”, spunea acum câtva timp un migrant pentru criticatac.ro.

Aşadar, situaţia lui Jamilu este una dificilă şi poate deveni chiar imposibilă, deoarece până la data de 28 iulie el trebuia deja să facă rost de bani pentru biletele de avion către Nigeria, acolo unde să îşi facă actele pentru ca apoi să poată reveni în ţară în condiţii normale. Pentru aceasta, e nevoie de o sumă de aproape 2.000 de euro.

În caz contrar, statul român plăteşte aceşti bani, însă nigerianul va fi expulzat din ţară şi nu va mai putea vreodată să se întoarcă în România. Cum fotbalistul nu a reuşit să strângă suma de bani necesară, autorităţile române au prelungit această perioadă până la finalul lunii august, după care el va fi expulzat.

 

A avut probleme cu şederea în ţară şi acum 2 ani

În vara anului 2016, contractul lui Jamilu cu FC Zalău a expirat. În plus, prietenul şi conaţionalul său – Benjamin Kuku – a ajuns la ASA Târgu Mureş. Cu toate acestea, Jamilu a rămas la poalele Meseşului, acolo unde s-a simţit bine şi unde şi-a făcut prieteni şi prietene.

Deşi la gruparea condusă de Ioan Morar avea un salariu mediocru de doar 1.200 de lei (plus primele), nigerianul a fost de acord să semneze un nou angajament. Cum permisul său de muncă expira, jucătorul a fost obligat să meargă acasă, în Nigeria, pentru a-şi pune actele în regulă.

După aproximativ o lună, africanul s-a întors la Zalău şi şi-a reluat pregătirile sub comanda antrenorului Costică Olariu.

 

Jamilu: “Vreau să devin cetăţean român şi chiar m-aş stabili la Zalău, unde m-am simţit ca acasă”

Acum, nigerianul nu a mai avut posibilităţile de acum doi ani şi a ajuns în această situaţie dificilă. Cu greu, am reuşit să luăm legătura cu Ibrahim Jamilu. Când l-am sunat, se afla în Centrul de Luare în Custodie Publică de la Otopeni, acolo unde poate vorbi la telefon şi unde poate primi vizite, dar numai o jumătate de oră pe zi.

“Dacă mă mai sunaţi, întrebaţi de Ibrahim”, precizează fotbalistul. Deşi se află într-o situaţie cumplită, Jamilu nu şi-a pierdut speranţa şi aşteaptă ca oamenii cu suflet mare să îl ajute, pentru ca într-o zi şi el să aibă o viaţă normală.

Prin intermediul ziarului nostru, nigerianul a făcut şi un apel umanitar, astfel ca, cumva-cumva, să facă rost de cei 2.000 de euro, prin care să poată urma paşii prin care – într-un viitor nu prea îndepărtat – despre simpaticul fotbalist vom putea vorbi despre… românul Ibrahim Jamilu!

“Acum sunt la Centrul din Otopeni. Am fost reţinut la Târgu Secuiesc de poliţie în timp ce mă întorceam de la ceva prieteni din Constanţa. Eu sper să pot pleca cât mai repede acasă în Nigeria, să îmi rezolv actele şi să mă reîntorc cât de repede în România. Pentru aceasta am nevoie de  bani. Trebuia să îmi rezolv problema până în 28 iulie, dar termenul s-a prelungit până la finalul lunii august. Aş avea nevoie de 2.000 de euro atât pentru drumul dus-întors, cât şi pentru rezolvarea actelor. Aştept ajutor de la oricine. Eu aş vrea să mă stabilesc împreună cu prietena mea în România şi să mă căsătoresc. Vreau să devin cetăţean român şi m-aş stabili chiar şi la Zalău, fiindcă mi-a plăcut foarte mult acest oraş şi unde m-am simţit ca şi acasă”, a declarat Jamilu pentru Sportul Sălăjean.

 

Cei care vor să îl ajute pe Ibrahim Jamilu, pot dona sume de bani în lei în următorul cont:

RO 07 RNCB 0725 1535 2744 0001 – BCR

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL