Connect with us

HANDBAL

SPECIAL. O handbalistă cu originile în Sălaj a devenit campioană mondială de tineret cu Ungaria! FOTO


Născută tocmai în Finlanda din părinţi zălăuani, Faluvégi Dorottya a cucerit recent la Debrecen medalia de aur cu Naţionala Under 20 a Ungariei! Stabilită de ani buni în Budapesta împreună cu familia, talentata sportivă a făcut deja cunoştinţă cu Naţionala mare a Ungariei, dar şi cu grupele Ligii Campionilor, deoarece jucătoarea în vârstă de 20 de ani îmbracă de doi ani tricoul vestitei Ferencváros


Naţionala României condusă de Gheorghe Tadici s-a clasat pe locul 8 la Campionatul Mondial  de tineret de la Debrecen. Există, totuşi, o handbalistă cu origini din România şi chiar în judeţul Sălaj, a reuşit să ridice trofeul deasupra capului!

Este vorba de extrema dreaptă Faluvégi Dorottya (n. 31 martie 1998), o handbalistă extraordinară a cărei părinţi sunt din Zalău.

Ea a început handbalul în capitala Ungariei, iar în sezonul 2014 – 2015 a debutat la echipa secundă a lui Ferencváros care evolua în liga secundă, în paralel cu Campionatul Naţional de junioare.

Sporadic, sportiva cu origini din Sălaj a fost convocată şi la marea FTC-Rail Cargo Hungaria, debutând cu gol în cupele europene, când avea doar 16 ani! într-un joc din Cupa Cupelor cu sârboaicele de la Jagodina.

În sezonul 2015 – 2016, a fost împrumutat-o la MTK, acolo unde a putut să joace mai mult, pentru ca în 2016 a revenit la vestita Ferencváros cu care a simţit aerul tare din grupele Ligii Campionilor şi cu care a devenit vicecampioană naţională şi a cucerit Cupa Ungariei, ambele în anul 2017.

 

Danezul Kim Rasmussen a promovat-o la Naţională mare a Ungariei, când avea doar 18 ani!

La nivel de echipă naţională, Faluvégi Dorottya s-a clasat cu Ungaria pe locul 4 la Campionatul European de junioare din 2015, unde a înscris 18 goluri în şapte partide.

În anul 2016, Kim Rasmussen a părăsit banca tehnică a echipei CSM Bucureşti, devenind selecţionerul Ungariei.

Danezul a convocat-o pe jucătoarea de la FTC-Rail Cargo Hungaria la echipa mare, unde a şi debutat, marcând deja 3 goluri.

 

Aleasă în echipa ideală de la Campionatul Mondial Under 20!

Anul trecut, tot cu Naţionala de junioare, s-a clasat locul 4 la Europene, pentru ca în acest an să reuşească o performanţă uriaşă la Campionatul Mondial de tineret de la Debrecen, unde a cucerit titlul mondial cu Ungaria!

Pe postul de extremă dreapta, handbalista cu origini din Zalău a avut un rol important la cucerirea medaliilor de aur, astfel că reprezentanţii ITH au nominalizat-o pe Faluvégi Dorottya în echipa ideală a Mondialelor de la Debrecen!

În “All-Start” s-au aflat trei jucătoare de la Naţionala Ungariei, două de la Naţionala Norvegiei şi câte una din Rusia şi Danemarca.

 

Echipa ideală a Mondialelor de la Debrecen:

Portar: Polina KAPLINA                 (Rusia)

Extremă stânga: Emilia FRIIS      (Danemarca)

Inter stânga: HÁFRA Noémi         (Ungaria)

Centru: Henny Ella REISTAD       (Norvegia)

Pivot: PÁSZTOR Noémi                   (Ungaria)

Inter dreapta: Line ELLERTSEN (Norvegia)

Extremă dreapta: FALUVÉGI Dorottya (Ungaria)

 

 

Are bunici şi rude la Zalău

Puţin ştiu însă parcursul spectaculos din viaţa handbalistei… Aşadar, părinţii ei sunt originari din Zalău, este vorba de Faluvégi Zoltan şi Biro Eva, care au fost şi colegi de clasă la Colegiul Naţional “Silvania”. Ei au absolvit liceul în ‘87, iar după Revoluţie au părăsit România.

O perioadă, familia Faluvégi a stau în Ungaria, după care a ajuns tocmai în Finlanda, acolo unde Faluvégi Zoltan a lucrat la NOKIA.

În Finlanda s-a născut şi… Dorottya, acolo unde handbalista a trăit mai mulţi ani. Ulterior, familia  Faluvégi s-a stabilit la Budapesta, dar a ţinut legătura cu rudele şi familia din Zalău.

“Acum o lună şi ceva, Dorottya a venit cu părinţii la Zalău, iar tatăl ei a fost acasă chiar săptămâna trecută. Bunicii din partea mamei locuiesc şi acum la Zalău, în timp ce bunicii din partea tatălui au plecat după pensioare în Ungaria, pentru a fi mai aproape de fiul lor”, ne-a mărturisit unchiul handbalistei – Faluvégi Ervin, nimeni altul decât directorul adjunct de la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău!

De precizat că bunicul proaspetei campioane mondiale a fost Faluvégi Zoltan – fost inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sălaj. Din păcate, fostul inspector de la ISJ s-a stins din viaţă anul trecut.

 

Faluvégi Dorotty: “În momentul în care am primit o medalie de aur, iar pielea mi s-a făcut ca şi de găină”

Performanţa realizată cu Ungaria de jucătoarea cu părinţi români este una extraordinară şi care i-a umplu sufletul de bucurie.

Astfel, la doar câteva clipe după ce a ridicat deasupra capului importantul trofeu, Dorottya a acordat o declaraţie la cald.

“De cel puţin patru ani lucrăm împreună pentru această performanţă. Acum, după atâta şi atâta muncă, a venit şi răsplata: o medalie de aur la gât, ceea ce este normal meritul nostru. Atunci când lucrăm şi gândim ca şi echipă, forţa creşte şi nu este uşor ca echipa adversă să ne mai învingă. Sunt foarte fericită căci un copil ca şi mine – de nici 20 de ani, este susţinut şi aplaudat de atâţia oameni şi suporteri care mă iubesc. Sunt foarte mândră că am reuşit să am aceste aptitudini de până acum. Am simţit o emoţie imensă, în momentul în care am primit o medalie de aur, iar pielea mi s-a făcut ca şi de găină”, a spus handbalista pentru postul de televiziune a clubului Ferencvárosi Torna Club.

 

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de 18 iulie.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in HANDBAL