Connect with us

Ştiri din Sălaj

Recital de flaut și pian la Zalău, în cadrul Turneului Național „Romantic Fusion”


Ruxandra Rus la flaut și Despina Ilieva (Macedonia) la pian vor încânta iubitorii muzicii clasice din Sălaj, într-un eveniment programat  joi după-amiază, de la 18.30, la sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj


Flautista Maria Ruxandra RUS s-a născut în 1993 în Cluj-Napoca.

A inceput studiul flautului la varsta de 11 ani, iar in anul 2012 a absolvit Liceul de Muzica “Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca la clasa domnului prof. Vasile Gocan. Intre anii 2012-2013 a studiat la Universitatea de Muzica din Bucuresti la clasa prof. univ. Vasile Gantolea. Din octombrie 2013 este studenta la Universitatea de Muzica si Arta Dramatica din Graz (Austria) la clasa prof. univ. Erwin Klambauer, Solo-flautist al Orchestrei Wiener Symphoniker din Viena, unde a absolvit anul acesta (2018) studiile de licenta, continuand in prezent ca masteranda in anul I.

Printre realizarile importante se numara aparitia in recitaluri scolare si universitare, atat ca solist cat si ca parte a diferitelor formatii camerale atat in tara cat si in straintate (Cluj-Napoca, Bucuresti, Oberschützen, Graz), precum Premii I si II la Concursuri si Olimpiade Nationale, Solista cu Orchestrele Liceului de Muzica din Cluj si cu Filarmonica de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, colaborari cu orchestra Filarmonicii din Cluj, Opera Romana Cluj, orchestra de Tineret ,,Sinfonietta”(Romania), Orchestra de Tineret si formatie camerala internationala ,,Posticum” (concerte in Oradea, Ungaria, Elvetia, Germania, Italia), colaborari cu Orchestra de Muzica Baroca “Musica Ricercata”, infiintata si condusa de maestrul Gabriel Bebeselea.

Cursuri de maiestrie cu flautisti si profesori recunoscuti la nivel international: Matei Ioachimescu, Erwin Klambauer, Barbara Gisler-Haase, Pierre Yves Artaud, Michael Martin Kofler, Sebastian Jacot, Ueno Seyia, Ana Oltean Zehnder.
Pe langa activitatea artistica, activeaza si in plan pedagogic, ocupand un post de profesor de flaut si blockfloete la Scoala de Muzica din localitatea Rotenturm, Austria.

Despina ILIEVA s-a născut în 1997 în localitatea Kochani, Macedonia

În 2001, la varsta de 4 ani, isi incepe educatia muzicala in orasul natal, studiind flautul si pianul. Sub indrumarea profesoara ei de pian Marija Lazarova, ia parte cu succes la numeroase recitaluri scolare, festivaluri de muzica clasica si competitii nationale si internationale, precum:
Premiul II la Concursul International din Kragujevac, Serbia;
Premiul I la Olimpiade Nationale, ca solist si in formatie camerala duo,
Premiul II in formatie camerala duo la Concursul International “Banjalucko Bijenale” Banjaluka, Bosnia si Herzegovina.

Dupa absolvirea scolii elementare in anul 2011, isi continua studiile la Centrul National de Muzica si Dans din capitala Skopje, dedicandu-se in totalitate pianului, facand parte din clasa profesorului Emil Ribarski.

De-a lungul celor 4 ani de liceu, continua sa ia parte cu success la recitaluri scolare si la competitii nationale si internationale (obtine numeroase Premii I la concursuri nationale):
Premiul I la Concursul international “Ars Kosova”, Kosovo si la Concursul International din Pernik, Bulgaria;
Premiul II la Concursul International “Banjalucko Bijenale” Banjaluka, Bosnia si Herzegovina;
Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei piese contemporane la Concursul International “Pera” din Istanbul, Turcia;
Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei lucrari de Franz Liszt la Concursul international “Interfest Bitola”, Macedonia;
Premiul III la un Concurs International din Milano, Italia.

Din 2015 este studenta la Universitatea de Muzica si Arta Dramatica din Graz (Austria) la clasa prof. univ. Peter Jozsa, un extrordinar pianist si pedagog.
Sub indrumare acestuia are oportunitatea de a lua parte la numeroase recitaluri de pian si muzica de camera in postura de solist, acompaniator si orchestrant in mai multe orase din Austria: Viena (Musikverein), Graz, Eisnstadt, St. Pöllten, Oberschützen.

Cursuri de maiestrie cu artisti si profesori recunoscuti la nivel international: Boris Bloch, Igor Cognolato, Jenny Zaharieva, Aquiles delle Vigne, iar in 2013 participant activ la Academia de Vara Mozarteum, Salzburg.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj