Connect with us

ATLETISM

SPORT FĂRĂ FRONTIERE. Medicii Minodora Bogdan şi Lidia Angelescu, multipli medaliaţi la Jocurile Mondiale ale Medicinei şi Sănătăţii din Malta! FOTO


Deşi au trecut bine de 60 de ani, cele două cadre medicale ce îşi desfăşoare activitatea în Zalău au arătat că se pot remarca şi în domeniul sportului, astfel că la prestigioasa competiţie din Malta au cucerit numai puţin de 9 medalii!


“Cum să începi sportul la 60 şi câţiva de ani”, aceasta ar putea fi titlul unei poveşti de viaţă, dar şi titlul de ziar într-un articol în care doctorul de medicină generală – Lidia Angelescu – ar fi personajul principal. În ultimul an, medicul din Zalău a început să se remarce în competiţiile sportive rezervate veteranilor, în condiţiile în care a început să pratice sportul acum mai puţin de doi ani!?!

“Tot timpul mi-a plăcut sportul, în special tenisul, la care mă pot uita la TV ore în şir! Am şi practicat sportul în şcoală şi în liceu, unde am făcut atletism şi volei, dar am fost şi portar de handbal. Din păcate, am renunţat la totul după ce am ajuns în facultate… Acum un an şi ceva, întâmplător, într-o discuţie cu o cunoştinţă, am fost invitată să merg la un joc de tenis. De acolo a început totul, deoarece l-am întâlnit de profesorul Petru Bologa şi am început să practic sportul alb mai serios. Sub îndrumarea domnului profesor, practic acum şi atletism, fac alergare prin pădure, dar şi la Stadionul Municipal! Nu prea am eu viteză, dar am rezistenţă bună. Pot să spun că mă simt foarte bine şi îmi place ceea ce fac”, a spus Lidia Angelescu pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Prima medalie de aur la un Campionat Naţional, cucerită la 64 de ani!

Atrasă de mişcarea sportivă, “doctoriţa” de familie a început să participe şi la competiţii rezervate veteranilor, iar rezultatele nu au întârziat. Astfel, anul trecut s-a remarcat la Crosul TenarisSilcotub de la Zalău, dar şi la Crosul Unirii de la Alba Iulia, unde a cucerit medalia de bronz (cat. 60 – 64 ani)!

A venit şi debutul în întrecerile de tenis, astfel că la “Gentlemen’s Tennis Cup”o competiţie internaţională de tenis desfăşurată în Oneşti, sălăjeanca noastră s-a clasat pe locul 3! “Această performanţă mi-a adus şi 3 puncte WTA la categoria mea”, a precizat medicul din Zalău!

În luna februarie, doamna doctor s-a aflat la startul Campionatului Naţional de Masters de la Sala de atletism din Complexul Lia Manoliu. Acolo a venit şi prima medalie la Naţionale din carieră, dar ce medalie?, deoarece medicul a cucerit AURUL în proba de 400m! Seria concursurilor a continuat, astfel că Lidia Angelescu a fost prezentă la concursul internaţional “Altius Tennis Cup” de la Bucureşti.
Marea provocare a scurtei cariere sportive de până acum a fost însă participarea la Jocurile Mondiale ale Medicinei şi Sănătăţii din Malta, de săptămâna trecută, unde Lidia Angelescu a cucerit două medalii: argint la 3.000m şi bronz la 400m!

Şapte români la “Olimpiada medicilor” de la Malta

A devenit deja tradiţie ca medicii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii certificaţi de stat cu aptitudini şi calităţi sportive să se întreacă an de an la Jocurile Mondiale ale Medicinei şi Sănătăţii. Competiţia care îşi găseşte începuturile undeva prin anul 1978, reprezintă o oportunitate pentru participanţii de toate nivelurile să concureze împreună şi să joace sporturile preferate într-o atmosferă superbă de prietenie şi emoţie.

De-a lungul anilor, “Olimpiada medicilor” s-a desfăşurat anual în diferite locaţii, astfel că în ultimii ani întrecerile sportive au avut loc la Las Palmas (Spania), Antalya (Turcia), Zagreb (Croaţia), Porec (Malta), Wels (Austria) sau Marsilia (Franţa).

În acest an, mai exact în perioada 16 – 23 iunie, în Malta s-a desfăşurat ediţia cu numărul 39 a concursului Medigamos – “Jeux Mondiaux de la Medicine et de la Sante”. La start s-au aflat peste 400 de participanţi din 41 de ţări. Ţara noastră a fost reprezentată de o delegaţie de şapte medici, doi dintre ei fiind din Sălaj!

Astfel, la startul întrecerilor sportive s-au aflat Minodora Bogdan (medic cardiolog – Zalău), Lidia Angelescu (medic de familie – Zalău), o familie de medici din Cluj-Napoca (tatăl chirurg – Ion Puia, mama medic de familie – Daniela Puia, iar fiul chirurg – Cosmin Puia), Andrea Săndulescu (cardiolog – Bucureşti) şi Mihai Geantă (directorul de la CAS Ialomiţa), nimeni altul decât campionul naţional de tenis al României la categoria 60 de ani!

Concurenţii s-au întrecut la diferite probe de viteză şi rezistenţă (100m, 200m, 400m, 800m, 1.500m, 3.000m şi 5.000m), aruncarea greutăţii, suliţă, ciocan, săritură în înălţime, săritură în lungime, pentatlon, dar şi la tenis.

Dr. Minodora Bogdan a cucerit şapte medalii în Malta!

Aflată deja la a şasea participare a Jocurilor Mondiale ale Medicinei şi Sănătăţii, cardiologul Minodora Bogdan (cat. 65 – 69 de ani.) a fost una dintre vedetele delegaţiei “tricolore” din Malta, cucerind numai puţin de şapte medalii de aur, la probele de 5.000 de metri, săritură în înălţime, săritură în lungime, aruncarea discului, suliţă, ciocan, dar şi pentatlon!


Renumitul cardiolog a fost voleibalistă la “U” Cluj, dar şi la Naţionala mare a României

Pentru cei care nu ştiu, “doctoriţa” care are grijă de inimile sălăjenilor este o fostă sportivă de înaltă performanţă. Astfel, în tinereţe, dr. Minodora Bogdan a practicat mai întâi gimnastica, pentru ca apoi să urmeze o frumoasă carieră voleibalistică de aproximativ 17 ani.

În clasa a IX-a, talentata Minodora era deja convocată la Naţionala de tineret, iar după doi ani a ajuns la Naţionala mare! Timp de 10 ani a îmbrăcat tricoul formaţiei Universitatea Cluj, care evolua în prima ligă. La vârsta de 28 de ani, Minodora Bogdan a renunţat la sportul de performanţă, după ce a rămas însărcinată.

Deşi au trecut mai bine de trei decenii de când nu mai practică sportul calităţile înnăscute nu au dispărut, iar doamna doctor se poate remarca la Jocurile Mondiale a medicilor la care participă cu rezultate notabile, începând din anul 2013.

Dr. Lidia Angelescu debutează cu brio, la vârsta 64 de ani!

În schimb, dr. Lidia Angelescu a debutat la această competiţie în anul 2018! Ajunsă la 64 de ani, doctorul de familie din Zalău a devenit rapid un valoros participant, astfel că în Malta a cucerit două medalii, una de bronz la 400m şi una de argint în cursa de 3.000.

“Am participat la mai multe probe de la categoria 55 – 64 ani, iar la 400m şi 3.000m am urcat pe podium. Trebuie precizat că a existat o concurenţă şi la toate probele au fost înscrişi cinci-şase participanţi. Sunt mândră! Am reuşit să depăşesc concurenţi din Germania, Austria, Algeria, Franţa sau Cehia”, a precizat proaspăta medaliată.

Cum anul viitor dr. Angelescu împlineşte 65 de ani, următoarea ediţie a întrecerilor sportive – programate în Muntenegru – ar putea însemna un duel sută la sută sălăjean pentru supremaţia mondială la categoria 65 – 69 ani!

 

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 27 iunie.

2885 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETISM