Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Jiboul va avea sală de sport modernă şi bazin de înot! GALERIE FOTO


În oraşul de pe Someş se lucrează intens la proiecte europene şi guvernamentale, prin care Jiboul să aibă o infrastructură modernă, iar cetăţenii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Administraţia condusă de Dan Ghiurco pune un mare accent şi pe sport, astfel că până la finalul anului 2019, în zona stadionului va exista un adevărat complex sportiv, după ce acolo se va construi o sală de sport modernă şi un bazin de înot


Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou – “Îi rog pe concetăţenii mei să înţeleagă că în perioada aceasta a lucrărilor mari se va crea un anumit disconfort. Trebuie să înţeleagă că lucrările mari presupun şi o perioadă de timp, în care accesul este îngreunat, se crează o stare nu tocmai confortabilă, dar după finalizarea lucrărilor ne vom putea bucura de realizări frumoase şi durabile. Mai apoi, cei care sunt cu sufletul alături de mişcarea sportivă să accepte  cu fair-play că locul 2 este unul care  nu l-am dorit, dar l-am obţinut. Ne-am dorit să fim campioni, dar din păcate nu am putut realiza acest lucru. Însă, îi rog pe susţinători să fie alături  de Rapid, de juniorii care fac mişcare, iar părinţii să înţeleagă că acolo este cadrul şi locul potrivit unde să îşi ducă copiii pentru a creşte frumos”.

Jibou (în maghiară Zsibo, în germană Siben) este un oraş format din localitatea componentă Jibou și din satele Cuceu, Husia, Rona și Var. Conform recensământului din anul 2011, Jiboul are o populație de 10.407 locuitori. În Jibou există una dintre cele mai interesante grădini botanice din România, situată pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselenyi.

De asemenea, în partea dinspre Zalău, există din vechime Băile Jibou, care folosesc efectele curative ale unui izvor de apă minerală sărată, cu proprietăți asemănătoare celor de la Băile Herculane. Orașul este amplasat în partea de nord-est a județului Sălaj, pe malul stâng al râului Someș, la confluența acestuia cu Agrijul. Localitatea se află la 25,7 km est de municipiul Zalău, reședința județului. Este al treilea oraș ca mărime din Sălaj, după Zalău și Șimleu Silvaniei.

Constituie un nod feroviar important, punctul de întâlnire a căilor ferate ce vin dinspre Dej, Baia Mare și Zalău (de unde se poate merge mai departe la Sărmășag, Tășnad, Carei, Valea lui Mihai, Oradea și Budapesta).

Jiboul a constituit în trecut un punct de popas important pe drumul sării de la Dej, care era adusă fie cu căruțele, fie cu plutele pe firul Someșului. El a fost jefuit și ars de oștile turceşti în 1660, când din turnul bisericii reformate s-a aruncat o mamă cu pruncul la piept.

În 11 noiembrie 1705, oștile transilvane conduse de principele Francisc Rakoczi al II-lea au fost surprinse de trupele austriece conduse de generalul Ludwig von Herbeville și au fost risipite, eveniment care a devenit subiectul altor legende locale. La castel, în 25 august 1849, a capitulat ultima armată revoluționară pașoptistă din Europa, formată din circa 8.000 de soldați comandați de generalul Kazinczy.

După construirea căii ferate și darea în funcțiune a gării (1890), în oraș s-a stabilit o importantă comunitate evreiască, care a fost deportată la Auschwitz în primavara anului 1944. Depoul C.F.R. datează din 1937. După război, Jiboul a funcționat ca centru de raion până în 1960 și a devenit oraș în 1968. Localitatea a fost inundată de revărsarea râului Someș în 1970, inundație provocată de ruperea unui dig în amonte.

După 1945, în clădirea Judecătoriei a fost mutat Spitalul Orășenesc. După 2000, au început lucrările la noul sediu al Judecătoriei, o clădire modernă, terminată și inaugurată în 7 noiembrie 2008. În anul 2005, localnicii au aniversat 800 ani de la prima atestare documentară. În 2008 s-au împlinit 40 de ani de la declararea localității ca oraș.

De când în fruntea Primăriei Jibou a ajuns Dan Ghiurco, oraşul de pe Someş a cunoscut o dezvoltare semnificativă. Şi au trecut doar doi ani, de când Dan Ghiurco a ajuns în fotoliul de primar, însă după un jumătate de mandat se pot vedea multe realizări. Am constatat şi noi acest lucru, reporterii de la ziarul Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj, în vizita pe care am făcut-o săptămâna trecută, la Jibou.

Centrul oraşului are o altă faţă!

După o amplă discuţie pe care am avut-o la sediul Primăriei cu edilul, ne-am deplasat spre centrul oraşului, acolo unde mai multe echipe de muncitori lucrau la plantatul florilor şi la instalaţia de irigare automată a apei. De-o parte şi de alta a străzii principale se poate vedea acum o “mare” de flori, în diferite culori, ceea ce face din centrul Jiboului, un mic “colţ de rai”.

“Pe zona centrală, echipele noastre de la gospodăria comunală au început din primăvară o acţiune de aranjare a întregii zone. Din sensul giratoriu  şi până la piaţă au fost scoase acele catalpe de tei, care erau inestetice, iar zonele verzi care nu aveau un aspect urban potrivit au fost schimbate. Prin serviciul nostru, am reuşit să confecţionăm suporţi de flori şi să facem o instalaţie de udare automată pe toată lungimea centrului. Zona centrală are acum o altă faţă, mult mai plăcută, iar oamenilor le place cum arată”, a spus primarul Dan Ghiurco.

În acelaşi timp se lucrează şi la parcul central, unde până acum era o zonă neamenajată, iar spaţiul verde cam lipsea. Acolo, au fost montate patru pergole, bănci, iar acum se lucrează la instalaţia de irigare automată, după care se va semăna gazon.

Strada Odorheiului a intrat într-un amplu proces de modernizare

Actuala administraţie a oraşului Jibou pune un mare accent pe infrastructură, iar oraşul de pe Someş este acum un mic şantier, fiindcă de câteva săptămâni, pe una dintre străzile principale se lucrează intens. Strada Odorheiului a intrat într-un amplu proces de modernizare, urmând ca  suprafaţa carosabilă să fie mărită.

Se vor turna rigole carosabile pe partea stângă, iar pe partea dreaptă urmează să se facă o canalizare fluvială îngropată, pe toată lungimea arterei.

“Acum două săptămâni s-au început lucrările de modernizare a arterei principale. S-a început cu lucrările de excavaţie pe strada Odorheiului, iar la ora actuală, o bandă este deja excavată şi au început lucrările de fundaţie a drumului. Sigur, este o lucrare grea, de amploare, dar noi sperăm ca anul acesta să reuşim tot ce înseamnă parte carosabilă – două şi patru benzi – şi canalizarea să fie finalizate până la începutul lunii noiembrie. Din primăvară vrem să introducem în subteran toate utilităţile: energie electrică, gaz, instalaţia de iluminat public, dar şi tot ce înseamnă fibră optică, o lucrare pe care o suportăm noi”, ne-a informat primarul.

Valoarea investiţiilor se ridică la 6,9 milioane lei şi prevede atât construcţia unor trotuare pavate din centru până la ieşire, dar şi pistă de biciclete. Infrastructura rutieră din oraş şi din satele aparţinătoare Jiboului se îmbunătăţeşte şi din bani de la bugetul local.

Astfel, recent s-a început un proiect de modernizare a străzilor şi a capetelor de străzi care au rămas din proiectele anterioare şi care nu au fost asfaltate şi nu au fost dotate cu şanţuri betonate. Aceste lucrări se vor realiza în Jibou, dar şi în localităţile Husia, Var şi Cuceu.

Trei  instituţii şcolare din oraş vor  fi reabilitate şi modernizate

Un mare accent se pune la Jibou şi pe educaţie, iar autorităţile locale vor să asigure cele mai bune condiţii pentru elevi şi preşcolari. Astfel, în perioada următoare, trei instituţii şcolare urmează să intre într-un proces de reabilitare şi modernizare.

Este vorba de Grădiniţa nr. 2, Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga”, dar şi Liceul Tehnologic “Octavian Goga”.

“De câteva zile am dat un alt ordin de începere a lucrărilor la Grădiniţa nr. 2 cu program normal. Vor fi lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare a grădiniţiei, dar şi o extindere cu circa 50% a clădirii. Este o investiţie de 1,6 milioane de lei şi noi sperăm ca până în toamnă lucrările să fie finalizate. Am mai reuşit să depunem pe axa 10, pe POR, două proiecte de reabilitare şi modernizare a Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga”, dar şi a Liceului Tehnic “Octavian Goga”. La liceu, vor fi reabilitate corpurile clădirilor, dar şi atelierele, care vor fi dotate corespunzător. În proiect se mai prevede şi construirea unei săli de sport”, a precizat Dan Ghiurco.

Dan Ghiurco: “Până la finalul anului viitor putem avea finalizat bazinul de înot şi sala de sport”

Iubitorii de sport şi de mişcare din oraşul Jibou pot fi în culmea fericirii, deoarece la  finalul anului 2019 ei vor putea beneficia de un bazin de înot şi o sală de sport modernă chiar în oraşul de pe Someş! Până acum câţiva ani, aceste obiective păreau doar vise, însă acum vor deveni realitate.

Toată documentaţia necesară acestui măreţ proiect a fost deja trimisă la Compania Naţională de Investiţii, au fost obţinute toate avizele, iar acum se aşteaptă ca lucrările să demareze în perioada următoare.

“Am grăbit cât am putut de repede lucrurile şi aşteptăm ca CNI să îşi facă treaba. Vom construi o sală de sport cu o capacitate de 180 de locuri, a cărui amplasare este lângă terenul de fotbal, unde avem o suprafaţă generoasă, care permite atât construirea sălii, cât şi a locurilor de parcare. Tot în zona respectivă, în spatele vestiarelor de la stadion, avem o suprafaţă destul de mare, unde se va construi bazinul de înot, care va fi unul didactic, de clasă medie ca şi dimensiune”, a precizat Dan Ghiurco.

Dacă toate procedurile decurg bine, atât bazinul de înot, cât şi sala de sport, se vor putea finaliza până la finalul anului 2019.

“Neavând un bazin de înot, sau o piscină acoperită, în Jibou eram deficitari, iar părinţii care doreau să îşi ducă copii la înot trebuiau să plece cu ei la Zalău. Sper ca, după ce vom avea finalizat bazinul de înot, să avem doritori pentru înot din Zalău care să vină la Jibou! Din informaţiile noastre, CNI îşi doreşte ca la anul toate proiectele pentru care s-a cerut documentaţia să fie finanţate. Lucrările vor dura maxim 12 luni, iar până la finalul anului viitor, ambele proiecte ar putea fi finalizate, fiindcă toate documentaţiile au fost trimise în paralel”, ne-a informat primarul.

După ce aceste investiţii se vor finaliza, zona Stadionului va fi un complex sportiv în toată regula,  mai ales că în zonă există şi un teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică.

“După ce vom finaliza investiţiile, zona va fi o cărămidă solidă pusă la temelia oraşului. Practic, toată zona respectivă va fi un complex sportiv care îi va atrage pe iubitorii de sport şi de mişcare”,  a adăugat interlocutorul nostru.

Şi la Stadionul “Rapid” autorităţile locale au adus îmbunătăţiri, iar anul trecut s-a construit o tribună modernă, care a fost acoperită, dar şi o tribună oficială, deasupra vestiarelor. Vor urma şi alte investiţii la stadion, mai ales că Rapid Jibou nu şi-a luat gândul de la Liga a III-a.

În loc de Campus Şcolar, Centru multifuncţional!

În urmă cu vreo 10 ani, la Jibou se avea în plan construirea unui campus şcolar, chiar în vecinătatea stadionului. Lucrările au şi fost începute, însă s-au terminat brusc, după ce s-au ridicat fundaţiile clădirilor. Ani buni nu s-a mai mişcat nimic la fundaţiile campusului, dar acum autorităţile locale vor să “salveze” acele fundaţii şi să le dea o altă destinaţie.

Se are în plan ca pe respectivul teren să se construiască un centru multifuncţional, iar primul pas a şi fost făcut, astfel că autorităţile locale au obţinut acordul de a da o altă destinaţie construcţiei.

“După un an şi ceva de demersuri către Ministerul Educaţiei, am reuşit să obţinem acele fundaţii şi acordul lor pentru a da o altă destinaţie construcţiei. Vrem să promovăm  acolo un proiect, un centru multifuncţional, care să cuprindă săli de conferinţe şi spaţii, dar să fie util şi pentru vârstnici, un fel de club pentru petrecerea timpului liber. Este un proiect mare, pe care vrem să îl depunem pe axa 13 de finanţare, o axă nou înfiinţată, pentru oraşele mici şi mijlocii. Vom depune un proiect şi pentru reabilitarea a două străzi care fac legătura cu zona respectivă”, ne-a informat primarul.

Grădina Botanică “Vasile Fati” a aniversat 50 de ani de activitate

Dacă este să vorbim despre turism, la acest capitol, Jiboul se poate lăuda cu Grădina Botanică “Vasile Fati”, care este una dintre cele mai frumoase din România. Anul 2018 este unul special pentru acest amplasament, având în vedere că se aniversează 50 de ani de activitate.

“Pentru noi, aşa cum am mai spus, este obiectivul cu care ne mândrim cel mai mult, cu care putem ieşi în faţa tuturor, având o imagine unicată în domeniu. Am avut în 31 mai un spectacol unde au  fost invitaţi de la Bucureşti şi cu toţii au rămas impresionaţi. Nici în Bucureşti, nici în Cluj nu se poate vedea o astfel de diversitate de plante. Toţi cei care vizitează grădina botanică din Jibou sunt încântaţi.  Este o mândrie, dar şi o carte de vizită cu care putem ieşi în faţă şi cu care niciodată nu dăm greş”, este de părere primarul.

Grădina Botanică din Jibou este cel mai vizitat punct turistic din judeţ. Astfel, numai anul trecut,  i-au trecut pragul peste 70.000 de turişti!

“Vrem şi putem să susţinem Rapid Jibou în Liga a III-a!”

Deocamdată, la Jibou, fotbalul este singurul sport reprezentativ, iar formaţia din localitate – Rapid Jibou – are o mare tradiţie, cu prezenţe şi în Liga a III-a. Autorităţile locale susţin “sportul rege” şi chiar îşi doresc mai mult decât o prezenţă în Liga a IV-a, astfel că primarul Dan Ghiurco a declarat în mai multe rânduri, că la Jibou există susţinere şi pentru eşalonul superior.

Din păcate pentru jibouani, echipa condusă de Marius Stana s-a clasat şi în acest an doar pe locul 2, deşi pe parcursul returului a fost etape bune în fotoliul de lider. Chiar dacă înaintea ultimei etape nu prea mai avea şanse la primul loc, elevii lui Ciprian Roja au jucat cu ambiţie în deplasarea de la Gîlgău Almaşului, unde au câştigat cu 5 – 4 şi titlul a ajuns la Unirea Mirşid.

“Din păcate am făcut câţiva paşi greşiţi pe parcursul campionatului, iar aceşti paşi ne-au costat. Nu căutăm scuze şi vinovaţi în altă parte. Noi suntem principalii vinovaţi, dar în ciuda speculaţiilor făcute înaintea ultimei etape, am arătat că corectitudinea şi fair-play-ul din sport primează. Am luptat până la capăt şi pe Gîlgău Arena le-am arătat celorlalţi participanţi din campionat că am luptat cu onestitate până la capăt”, a declarat Dan Ghiurco.

Pe 30 iunie, Rapid Jibou mai poate salva ceva din acest sezon şi are ocazia să câştige faza judeţeană a Cupei României, pe care a mai câştigat-o şi anul trecut, însă conducătorii echipei şi oficialii oraşului se gândesc deja la sezonul următor, astfel că Rapid Jibou nu îşi ia gândul de la titlu şi de la promovarea în Liga a III-a.

“Este frustrant să fim pe locul 2, locul care nu se premiază. Mai avem finala Cupei cu Someşul Someş Odorhei, unde consider că suntem favoriţi şi sper să cucerim acest trofeu. Am mai câştigat cupe şi supercupe, dar ne lipsesc trofeele de campioni.  Rămânem cu speranţa că măcar la anul vom lua campionatul. Sper şi îmi doresc, iar jucătorii ştiu că au susţinere. Se doreşte performanţă la Rapid Jibou şi există şi susţinere. Vrem şi putem să susţinem echipa în Liga a III-a, dar trebuie să reuşim să promovăm”, a precizat Dan Ghiurco.

În ce priveşte fenomenul fotbalistic de la Jibou,  primarul este încântat de numărul mare de juniori legitimaţi.

“Este important că echipa de seniori este formată doar din jucători jibouani, dar şi mai important că avem patru grupe de copii şi juniori pe care le susţinem. Sunt 116 copii legitimaţi şi este o mare bucurie când trec pe la teren şi îi văd că fac mişcare. Sunt de apreciat atât ei, cât şi părinţii lor care au înţeles că mişcarea este importantă pentru o viaţă sănătoasă”, a mai spus edilul Jiboului.

Dan Ghiurco: “Ne vom bucura de realizări frumoase şi durabile”

La Jibou am întâlnit un primar dedicat pentru a oferi cele mai bune condiţii locuitorilor oraşului, iar numeroasele proiecte care au fost depuse vor face în viitorul apropiat ca acest oraş să fie unul modern. Până să se pună la punct toată infrastructura, se va crea însă şi un disconfort, iar primarul Dan Ghiurco le cere răbdare cetăţenilor până la finalizarea lucrărilor.

“Îi rog pe concetăţenii mei să înţeleagă că în perioada asta a lucrărilor mari se va crea un anumit disconfort. Trebuie să înţeleagă că lucrările mari presupun şi o perioadă de timp, în care accesul este îngreunat, se crează o stare nu tocmai confortabilă, dar după finalizarea lucrărilor ne vom putea bucura de realizări frumoase şi durabile. Cei care sunt cu sufletul alături de mişcarea sportivă să accepte cu fair-play că locul 2 este unul pe care nu l-am dorit, dar l-am obţinut. Ne-am dorit să fim campioni, dar nu am reuşit acest lucru, însă îi rog pe susţinători să fie alături de Rapid, de juniorii care fac mişcare, iar părinţii să înţeleagă că acolo este cadrul şi locul potrivit unde să îşi ducă copiii pentru a creşte frumos”, a fost cuvântul de final al primarului Dan Ghiurco.

Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Morcov corcodus

    22 June 2018 at 15:57

    Daca jiboul era campioana incasa 10 goluri de la ariesul turda se fcea de kkt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi