Connect with us

FOTBAL

ULUITOR. Observator și arbitru, adică tată-fiu, bruscați într-un meci din Liga a V-a Sălaj


Fostul şef al arbitrilor din Sălaj a fost prins de gât la derby-ul zonal dintre Largiana Românaşi şi Recolta Agrij, după un schimb reciproc de injurii cu un jucător gazdă. În plus, ce fiul său – cel care conducea partida, a fost lovit tot de “căpitanul” de la Largiana. Totul s-a întâmplat la Românaşi, comună în care îşi au originile cei doi oficiali


Derby-ul zonal dintre Largiana Românaşi şi Recolta Agrij, din penultima etapă a Seriei EST a avut mai multe momente groaznice, în care oficialii jocului au fost agresaţi, bruscați și chiat loviți de unii jucători ai gazdelor.

Din capul locului, trebuie precizat că arbitrul Ştefan Bîrjac şi observatorul Gavril Bîrjac delegaţi la joc sunt fiu şi tată! Mai mult, ei sunt originari tocmai din comuna Românaşi, mai exact din satul Păuşa, acolo unde şi locuiesc. Cu toate acestea, problemele lor au venit tocmai de la echipa comunei sale!?

Prima repriză a fost una fără probleme şi una spectaculoasă, astfel că la pauză scorul era 2 – 2.

Problemele au venit la 10 minute de la reluare, atunci când “centralul” Ştefan Bîrjac a acordat o lovitură de la 11m pentru oaspeţi, pe motiv că “căpitanul” Paul Todoran ar fi lovit mingea cu mâna în careu. S-a făcut acolo un meleu de jucători, iar “căpitanul” celor de la Largiana l-ar fi lovit cu pumnul în stomac pe arbitru.

Ştefan Bîrjac nu s-a pierdut cu firea şi l-a eliminat pe agresor, după care a pus mingea pe punctul cu var, scorul devenind 2 – 3.

Din acel moment, partida s-a încins, iar la câteva minute arbitrul a împărţit alte două cartonaşe roşii, unul la Alexandru Chichişan (Largiana) şi unul la Ciprian Recian (Recolta), după un duel umăr la umăr mai bărbătesc.

Partida a fost întreruptă în minutul 85

A fost momentul în care jucătorii de la Românaşi şi-au pierdut cumpătul. Cel mai nervos a fost Marius Pop, cel care a şi părăsit terenul de joc, după care a început să îl înjure pe arbitru şi pe observator.

Deşi ar fi trebuit să domolească spiritele, observatorul Gavril Bîrjac a pus paie pe foc. Conform martorilor, oficialul s-a deplasat din cealaltă parte a terenului până la băncile de rezerve, acolo unde a urmat cu schimb de cuvinte grele și injurii. Circul a continuat până spre finalul partidei, mai exact în minutul 85, când jucătorul Marius Pop l-a prins de gât pe observator. În acel moment, Gavril Bîrjac a intrat în teren, s-a dus la arbitru, adică la fiul său, şi după câteva discuţii “centralul” s-a fluierat finalul partidei.

“Delegarea celor doi oficiali, fiu-tată, la acest meci a fost total neinspirată. Nu aveau îi ce să caute la acest meci considerat de noi grad zero, deoarece sunt din comună. Cu toate acestea, localnicii ştiu că domnul Gavril Bârjac a fost tot timpul cu Agrijul, deşi dânsul a fost şi viceprimar la Românaşi! Fiul său a dat un penalty gratuit şi o eliminare la scorul 2 – 2. De acolo s-a stricat jocul. Apoi a mai dat încă două roșii și partida era compromisă. După ceva timp, observatorul a plecat de la zona spectatorilor până în faţa băncilor de rezerve şi a incitat jucătorii noştri. A vorbit şi urât domnul observator!? Sigur, a fost urât din partea noastră să îl prindem de gât, dar credem că a venit special către banca noastră, ca să provoace incidente”, ne-a declarat Andrei Cristian  Traian, delegatul de la Largiana şi, totodată, administratorul public al comunei Românaşi.

 

Marius Pop – jucător Largiana: “Da. L-am prins de gât, dar nu aş fi putut crede că un observator poate înjura un jucător!?”

Unul dintre “eroii” partidei a fost jucătorul Marius Pop de la Largiana, care a fost titular şi care nu a avut nicio problemă în prima repriză, deşi scorul era 2 – 2. După ce a acuzat arbitrul de mai multe greşeli, acesta a solicitat schimbare şi a părăsit suprafaţa de joc. De lângă băncile de rezerve, Marius Pop a tot protestat împotriva oficialilor. Scandalul a escaladat după ce observatorul a venit în zona băncilor de rezerve şi a început să se implice în discuţii.

“Într-adevăr, după ce arbitrul a făcut mai multe gafe, ne-am enervat. Eu am înjurat pe arbitrul, dar şi pe observator, deoarece am ştiu de la început că au venit să facă revoluţie aici. Nu aş fi putut crede că un observator poate înjura un jucător!? Ne-am înjurat ca la uşa cortului!? M-a jignit de mai multe ori, iar la un moment dat nu am mai putut şi l-am prins de gât. Şi atunci, ar fi vrut să riposteze, dar probabil şi-a adus aminte că e observator”, este uimitoarea declaraţie a jucătorului Marius Pop.

Doi jucători, suspendaţi pe un an

În cursul zilei de marţi, a întrunit şi Comisia de Disciplină a AJF SĂlaj, care a decis ca jucătorii Paul Todoran şi Marius Pop să fie suspendaţi pe o perioadă de un an, în timp ce Alexandru Chichişan şi Ciprian Recian au primit două etape supendare, iar jucătorul Adrian Achim averstiment.

Chiar dacă  partida s-a întrerupt, rezultatul a rămas cel de pe teren (scor 3 – 6) conform regulamentului, deoarece diferenţa a fost de trei goluri şi membrii Comisiei nu au trebuit să omologheze jocul la masa verde.

În final, trebuie precizat că observatorul AJF este din comuna Românaşi, iar în anii trecuţi a fost şi viceprimar al comunei!?

Originar din satul Păuşa, Gavril Bîrjac este fost fotbalist la Laminarul Zalău în Liga a III-a, dar a fost anii buni şi arbitru divizionar!

Mai mult, acum doi ani acesta a fost preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri Sălaj!

 


Largiana Românaşi – Recolta Agrij  3 – 6 (2 – 2)

Au marcat: Alexandru Man (‘1 şi 80) şi Dan Filip (‘42), respectiv Dan Petrean (‘3 şi 63), Ciprian Recian (‘11), Bogdan Tereu (‘56), Cătălin Curea (‘65) şi Bogdan Bercean (‘70)

Largiana: Rareş Pop – Alexandru Chichişan, Alexandru Man, Andrei Chichişan, Paul Todoran, Adrian Todoran, Ioan Pop, Paul Sălăjean, Dan Filip, Marius Pop şi Sergiu Achim . Rezerve: Alexandru Galiş, Ionuţ Vlaicu, Andrei Puie, Teodor Mocan, Vasile Jimborean şi Adrian Mocan. Delegat: Andrei Cristian Traian

Recolta: Dan Marqoul – Dinu Berar, Lucian Goia (cpt.), Mircea Rezmiveş, Ciprian Recian, Cătălin Curea, Răzvan Mureşan, Bogdan Tereu, Răzvan Tămăşan, Bogdan Bercean şi Dan Petrean. Rezerve: Florin Rostaş, Denis Petrean, Dan Porumb şi Raul Fărcaş. Delegat: Iulian Vlaicu

Au arbitrat: la centru: Ştefan Bîrjac (Păuşa), asistenţi: Georgiana Seutea şi Gomboş Krisztian (ambii din Zalău)

Observator AJF: Gavril Bîrjac (Păuşa)

Jucătorul meciului: DAN PETREAN


 

Loading...
1 Comment

1 Comment

 1. Ghita Pop

  22 June 2018 at 1:43

  Regulament fotbal-arbitri (susrsa: site FRF):

  ,,DELEGAREA OBSERVATORILOR DE ARBITRI

  Art. 144. Delegarea observatorilor de arbitri se face de către CJA pentru jocurile pe care le organizează A.J.F.

  1. Observatorii de arbitri care au rude arbitrii, nu pot fi delegaţi la jocuri din competitiile la
  care oficiază ca arbitri, rudele lor de gradul I sau II.

  2. Observatorii de arbitri nu pot fi delegați să observe arbitri la jocurile echipelor unde rudele lor de gradul I sau II au calitate oficială (președinte, conducător, antrenor, jucător,etc), calitate pe are observatorii au obligația să o declare la începutul, sau pe parcursul fiecărui an
  competițional, după caz.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL