Connect with us

Sporturi

Din ce în ce mai multe meciuri trucate descoperite în lumea tenisului

Pasionați de tenis sau nu, românii s-au bucurat pentru victoria Simonei Halep în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros. Datorită campioanei originare din Constanța, acest sport capătă tot mai mulți fani în țara noastră.

Automat, unii dintre cei care încep să urmărească meciurile de tenis încep să și parieze și caută ponturi pariuri sportive pe evenimente din „sportul alb”. Tenisul este un sport cu multe capcane pentru pariori. În primul rând, sunt multe surprize, în special în competițiile feminine. În al doilea rând, există tot mai multe rezultate stabilite în altă parte decât pe terenul de joc. Ne referim la meciurile trucate pentru ca unele persoane fără scrupule să câștige bani mulți la pariuri. Din păcate, din ce în ce mai multe meciuri sunt suspecte de aranjamente.

O premieră nedorită

În anul 2018, s-a consemnat o premieră nedorită: primul jucător din top 100 ATP suspendat pentru blaturi la pariuri. Este vorba despre Nicolas Kicker. Argentinianul era numărul 84 ATP când a fost făcut țintarul turneului de Grand Slam de la Roland Garros. După câteva zile, Kicker a fost scos de pe tabloul competiției, chiar înainte de primul meci, după ce Unitatea de Integritate din Tenis l-a acuzat de aranjarea unor meciuri pentru pariuri în anul 2015. Sportivul a fost suspendat până la finalizarea anchetei.

Meciurile vizate de Tennis Integrity Unit au făcut parte din calendarul ATP Challenger: un meci s-a disputat în turneul ATP Challenger (Padova), iar altul s-a desfășurat în cadrul unei competiții dindin Baranquilla (Columbia). Kicker este acuzat și de tăinuirea unei tentative de blat. El nu a raportat că fusese abardat de o persoană care îi propusese bani ca să piardă un meci.

Membrii unității de integritate care au urmărit meciurile lui Nicolas Kicker împotriva lui Duckhee Lee și Giovanni Lapentti au remarcat o prestație dubioasă a sportivului mai bine cotat, care a pierdut foarte multe puncte pe greșeli neforțate. „Până în acel moment, domnul Kicker nu va primi acreditări pentru a intra sau a concura în niciun eveniment profesionist de tenis”, au anunțat ofițerii de integritate.

Nu se cunoaște deocamdată câți bani a primit juătorul de tenis în urma colaborării cu mafia pariurilor. Cert este că, în primele cinci luni ale anului 2018, el a câștigat 355.000 de dolari din meciuri și a ajuns la un total de 1,1 milioane de dolari câștigate în întreaga carieră, o sumă apreciabilă, având în vedere că Kicker are 25 de ani.

BBC a tras un semnal de alarmă

În turneele fără miză, jucători de top pierd fără drept de apel în fața unor necunoscuți. Ca sportiv, este riscant să faci un blat la un turneu mediatizat intens dar casele de pariuri online au în ofertă și competiții de nivel scăzut. Aranjamentele din astfel de competiții au pornit o adevărată fortună în tenis. O anchetă edificatoare realizată de BBC a scos la iveală că există ceea ce se poate numi un „sezon al meciurilor trucate” în „sportul alb”, care se întinde din octombrie până la sfârșitul anului. În această perioadă, sunt trucate și câte trei meciuri pe zi! Potrivit rezultatelor date publicității pe bbc.com, 83% din aceste meciurile care au născut suspiciuni în perioada 2009 – 2017 s-au jucat în circuitul masculin.

Echipa televiziunii britanice a intervievat 3200 de sportivi din toată lumea, de ranguri cât mai diverse în clasamentele ATP și WTA.  Dintre aceștia, 464 au declarat că au fost abordați direct de indivizi care le-au propus să trucheze rezultate. „Numai 250 de sportive și 350 de sportivi câștigă suficienți bani din tenis cât să își permită să plătească un antrenor. Cu toate acestea, sunt înregistrați 15000 de jucători și jucătoare de tenis. Majoritatea sportivilor au surse de finanțare dubioase”, a declarat Adam Lewis, cel care a condus colectivul care a realizat ancheta.

În ciuda acestor informații, tenisul rămâne un sport dominat de fair play, în care jucătorii de top își apără corect șansele. Excepțiile sunt eliminate din circuit, așa cum s-a întâmplat cu Nicolas Kicker.

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Sporturi