Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Pericei cunoaşte dezvoltarea într-un ritm accelerat. GALERIE FOTO


Sub administraţia condusă de Boncidai Csaba, în comuna în care s-au născut Iuliu Maniu şi Dacian Cioloş – doi dintre foştii miniştri ai României – realizările se văd cu ochiul liber. Cele mai importante sunt legate de infrastructură, dar aici s-a pus accentul pe toate domeniile, în special la şcoli şi grădiniţe. Şi sportul are un loc aparte în peisaj, mai ales cel de masă, iar administraţia locală oferă condiţii optime pentru practicanţii şi doritorii de mişcare


Boncidai Csaba- primarul comunei Pericei –“Încercăm ca ceea ce depinde de administraţia publică locală, de legislaţia naţională şi europeană,  să fie aplicat, pentru premizele unei vieţi modeste. Totodată, să putem crea un nivel de trai decent, iar oamenii să se simtă în primul rând în siguranţă, apoi să aibă toate condiţiile de locuit, de infrastructură, servicii şi nu în ultimul rând servicii sociale ca să puten trăi o viaţă demnă şi omenească”.

PERICEI – Scurt istoric:

Localitatea a fost atestată pentru prima dată în 1205, iar mai apoi, o altă scriere menționează localitatea în anul 1259 sub denumirea de Perechen, fiind cunoscut ca Horoatul Șimleului Silvaniei. Populația din Pericei a avut de înfruntat multe necazuri de-a lungul istoriei.

Cea mai mare invazie asupra locuitorilor din Pericei a avut loc în anul 1241, când tătarii au năvălit peste sat și l-au distrus din temelii, prădând tot ce le-a căzut în cale. De-a lungul anilor, Periceiul a fost stăpânit de mai multe familii nobiliare, printre care se numără și familia Bathory, care îşi avea reședința la Șimleu Silvaniei. Hotarul comunei a mai fost stăpânit de familiile Lonyia, Jakcsi și Banyi.

Trebuie spus că în anul 1543 populaţia satului îmbracă reforma religioasă al lui Luther. Construirea bisericii reformate din sat începe abia în anul 1668, dar se întrerupe din cauza năvălirii tătarilor, când locuitorii s-au refugiat, continuând apoi construcţia, materialul fiind luat din rămăşiţele castelului Bathory din localitate. Trebuie aici menţionat că satul Pericei a avut un rol important în apărarea cetăţii Bathory în decursul secolelor. Biserica greco-catolică din sat a fost construită din lemn în anul 1796, iar în anul 1886 pe acelaşi loc a fost construită o biserică din piatră. Localitatea Bădăcin  a fost atestată în anul 1213, fiind unul dintre cele mai vechi sate româneşti din regiune.

Locuitorii satului, în evul mediu, erau de origine nobilă, scutiţi de dări anuale şi şi-au câştigat aceste privilegii prin credinţa cu care au apărat fortăreaţa lui Ștefan Bathory (rege al Poloniei şi principe al Transilvaniei) din Şimleu. Biserica din sat a fost construită în anul 1705, ca biserică unită. Construită din piatră, cu turlă în stil baroc, biserica este una dintre cele mai vechi construcţii de acest fel din judeţ şi are hramul “Schimbarea la față”. Prima şcoală din sat este considerată cea mai veche din Sălaj, un act afirmând existenţa ei în anul 1851. Actuala școală a fost ridicată pe cheltuiala lui Iuliu Maniu.

Trebuie spus că la Bădăcin s-a născut la 8 ianuarie 1873 Iuliu Maniu – politician român, deputat la Budapesta în parlamentul Ungariei, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după 1947, decedat în închisoarea din Sighetu Marmației. Satul Sici a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1259 cu numele de Sczeck.  Amintim că Pericei este și locul de origine al mai multor personalități istorice, precum Boer Miklos, Ioan Deleu, Victor Deleu, pictorul Ioan Sima. În prezent, comuna are 3.768 de locuitori, împărțiți în trei sate – Pericei, Sici și Bădăcin. Comuna Pericei este singura comună din Sălaj care a intrat în Cartea Recordurilor.

S-a întâmplat în anul 2007, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 450.000 de cepe, lungă de patru kilometri şi jumătate (mai exact 4.518 metri), care a cântărit cinci tone! A fost depăşit atunci fostul record pe care îl deţinea o comună din Polonia. Cununa de ceapă de la Pericei a fost cu 124 de metri mai lungă decât cea din Polonia şi cu 134 mai lungă decât cea a localităţii Turda, care se află pe locul trei în Cartea Recordurilor.

Tot atunci, în curtea Şcolii Pericei a fost dezvelit Monumentul Cepei. Monumentul este unic în lume, are o înălţime de 6 metri şi reprezintă o ceapă. Primarul Boncidai Csaba consideră că recordul obținut de Pericei, dar și monumentul, sunt două importante elemente de brand ale localităţii pe care o păstoreşte din 1992.  Ideea realizări monumentului cepei a fost a cetăţeanului de onoare Alexandru Tătar, urmaș de familie revoluţionară din 1848.

Comuna Pericei a devenit cunoscută datorită cepei, care a adus comuna până în Cartea Recordurilor şi care a adus în Sălaj două recorduri mondiale. Astfel, în anul 2007, Periceiul a intrat  în “Guinness World Records”, deoarece cu ocazia primei ediţii a Festivalului Cepei, locuitorii au împletit o cunună de 4.518 metri, din 45.000 de cepe!

Ceapa a adus şi un al doilea record, prin construirea Monumentului Cepei, care este unic în lume. Şi, dacă stăm şi ne aducem bine aminte, Periceiul este cunoscut în ţară ca şi comuna care a dat României doi prim-miniştri! Este vorba de Iuliu Maniu, în perioada 1928 – 1930 şi de Dacian Cioloş, cel care a ocupat această funcţie în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Sunt însă şi multe ale aspecte prin care Periceiul iese în evidenţă, iar pentru aceasta o echipă de la ziarul Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj a fost prezentă în zilele trecute în comuna  condusă de peste 25 de ani de Boncidai Csaba. Un primar gospodar, care mai întâi de toate a pus pe primul loc comunitatea locală şi a încercat să ofere cele mai bune condiţii locuitorilor.

Am început o amplă discuţie despre comună şi din primele vorbe ale primarului ne-am dat seama că la Pericei investiţiile sunt făcute cu o viziune şi o strategie foarte bună.

Şase proiecte câştigătoare din opt depuse pe PNDL 2

Faţă de alte localităţi, Periceiul stă destul de bine din punct de vedere economico-financiar, având în vedere că se află la o distanţă de doar 5 km faţă de oraşul Şimleu Silvaniei şi la aproximativ 25 de km de municipiul Zalău. Deci, perspective de dezvoltare există, iar în centrul comunal există deja destule societăţi comerciale, unele mai mari sau mai mici, dar care contribuie cu sume importante la bugetul local. Când vine vorba de banii de la bugetul local, niciodată nu poţi spune că sunt suficienţi, mai ales pentru o comunitate care de la un an la altul face multe investiţii.

“Referitor la buget, cred că nimeni nu se poate lăuda, pentru că banii niciodată nu sunt de ajuns. Dar, având în vedere conjunctura economică, avem un buget acceptabil, în cadrul căruia avem şi planuri de investiţii. Am şi rezervat fonduri în anii anteriori, deci avem şi fonduri de rezervă, care le putem utiliza. Practic, la aceste investiţii, noi ne-am gândit din timp, fiindcă dacă vrem să absorbim fonduri europene sau fonduri guvernamentale, trebuie să punem partea noastră”, a spus primarul Boncidai Csaba.

În ultima perioadă, nu mai puţin de opt proiecte au fost depuse pe PNDL 2, iar dintre acestea şase au fost declarate câştigătoare. Nu s-a obţinut însă punctaj suficient pentru proiectul ce viza modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă, însă cauzele au fost explicate de către primar.

“Noi am mizat pe modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă, dar nu am obţinut acele punctaje ca să fim eligibili. În prima fază, am avut 100 de puncte, dar am rămas cu 98 . Din păcate fondurile au fost atât de puţine încât nu toate proiectele cu 100 de puncte au primit finanţare!? Este o goană şi o sete de a absorbi fonduri europene, iar unităţile administrativ-teritoriale sunt foarte pregătite. Din păcate, cei care au făcut negocierile nu au reuşit să satisfacă doleanţa unităţilor, doleanţa primarilor . S-a dovedit că nu primarii sunt slab pregătiţi ci acei negociatori, cei care răspund de cheltuieli şi de absorbirea fondurilor europene. Felicitări primarilor care au dovedit că încearcă să fie gospodari ai unităţilor administrativ-teritoriale şi nu noi suntem acea verigă slabă a societăţii, ci alte unităţi care nu reuşesc să creeze premizele prin care să putem absorbi în întregime fondurile care ni se cuvin”, a explicat primarul.

Comuna va avea toate străzile şi uliţele asfaltate!

Dintre proiectele care au fost câştigate de autorităţile locale, cel mai important este – fără doar şi poate – cel care vizează infrastructura rutieră. Oricum, Periceiul stă bine la acest capitol, dar în perioada următoare nu va există stradă sau uliţă care să nu aibă asfalt.

“Avem un proiect de modernizare a uliţelor din comună în valoare de peste 11 milioane de lei, în urma căruia vom asfalta 18 km de străzi şi uliţe. În cadrul acestui proiect vom lega toate satele comunei Pericei şi vom avea  şi drumul comunal modernizat şi asfaltat între Pericei şi Crasna, dar şi toate străzile cu uliţele din comună. După ce proiectul va fi finalizat nu vom avea străzi şi uliţe neasfaltate şi nemodernizate în comună!”, ne-a informat primarul.

Până să se treacă la această lucrare, întâi va fi demarcat proiectul ce vizează extinderea reţelei de apă şi canalizare pe străzile noi din centrul comunal.

“Mai avem un proiect câştigat, este vorba de extinderea reţelei de apă şi a canalizării în satul Pericei. Sunt câteva străzi mai noi, unde nu am avut canalizare, la fel şi în cartierul de rromi, unde nu am reuşit să introducem alimentarea cu apă pe celelalte proiecte . În cadrul acestui proiect vrem să finalizăm şi aceea zonă a satului”, a precizat primarul.

Iluminatul public, mai modern şi mai eficient

Un alt proiect destul de important a fost declarat eligibil, iar în perioada următoare, toate străzile din comună urmează să aibă un iluminat public mult mai modern, lămpile vechi urmând să fie înlocuite cu led-uri.

“Am făcut procedurile de achiziţie şi în cursul acestei luni vom începe schimbarea corpurilor de iluminat din întreaga comună. Pe tot teritoriul comunei, în intravilan, vom monta leduri, care sunt şi mai eficiente şi dau o lumină mai bună, dar şi costurile la energie sunt mai reduse. Pe fiecare stradă va fi modernizat iluminatul public”, ne-am informat Boncidai Csaba.

Muzeu al pălincii şi al ţesăturilor, în centrul comunal

Pe domeniul agriculturii, comuna este foarte renumită, nu doar prin cultivarea cepei. Localnicii fac şi o pălincă foarte bună din diferite fructe, iar autorităţile locale intenţionează să valorifice tot ce există în zonă şi vor să construiască un muzeu al pălincii, dar şi al ţesăturilor.

Primăria a achiziţionat o pivniţă veche, săpată în stâncă, unde va amenaja un muzeu al pălincii, iar la etaj cu obiectele găsite din sat va realiza un muzeu al ţesăturilor. Pe lângă instrumentele de ţesătorie, şi straiele tradiţionale, vor fi expuse şi obiecte care deserveau cândva populaţiei din comună la prelucrarea cânepei, dar şi lucruri vechi.

“Acest proiect pe fonduri europene este câştigător şi îl vom derula în perioada următoare”, ne-a precizat interlocutorul.

 Dispensarul uman va fi reabilitat şi va avea şi rol de policlinică

Chiar dacă vorbim de o comună, putem spune că viaţa este apropiată celei de la oraş, din punct de vedere al infrastructurii, al condiţiilor şi chiar al serviciilor. Pe primarul Boncidai Csaba îl preocupă ca locuitorii să aibă cele mai bune servicii în fiecare domeniu, chiar şi al sănătăţii.

Drept urmare s-a demarat un proiect ce are în vedere reabilitarea dispensarului uman, care va fi modernizat şi dotat corespunzător. În plus, dispensarul din centrul comunal va mai avea un rol important şi la etajul clădirii va fi o mini-policlinică.

“Clădirea a fost construită de peste 45 de ani şi acum necesită o modernizare şi o reabilitate. La etajul clădirii erau camere de locuit pentru medici, dar acum în partea unde era locuinţa de serviciu a medicilor vrem să amenajăm o mini-policlinică. Vrem să oferim condiţii optime şi pentru medicii de familie, dar şi pentru medicii de specialitate, care să poată face consultaţii la nivel de comună, iar cetăţenii din zonă să nu mai fie nevoiţi să meargă la clinci de prin Zalău, Cluj sau Oradea. Mai bine invităm săptămânal câte un medic la Pericei, care să facă aceste consultaţii aici”, a spus Boncidai Csaba.

Şcoala se doreşte a fi specializată în domeniul artei şi al sportului

Sportul şi şcoala se împacă foarte bine la Pericei, mai ales că autorităţile locale au asigurat condiţii, atât pentru învăţătură, cât şi pentru practicarea sportului. Recent, s-a mai depus un proiect pentru modernizarea grădiniţei, dar şi a şcolii, care urmează să fie extinsă pentru a avea şi o sală de mese.

De câţiva ani, intenţiile celor de la Primărie sunt ca şcoala să fie specializată în domeniul artei şi al sportului, iar primarul Boncidai Csaba nu a renunţat la această idee.

“Avem o hotărâre a Consiliului Local, un deziderat de vreo 4 ani pentru specializarea şcolii în domeniul artei şi a domeniului sportiv. Am dori să achiziţionăm instrumente muzicale, iar acei copii care au înclinaţii spre muzică să aibă posibilitatea să înveţe acest lucru. Cei care doresc să facă sport avem sală de sport, dar şi o bază sportivă modernă. Vrem ca de mici să-i orientăm spre aceste domenii”, a spus interlocutorul.

S-au început lucrările la construirea unei capele

La ieşirea din Pericei, spre satul Sici, deja au început lucrările pentru construirea unei capele, în apropierea căreia se va face şi o parcare. Aceasta va avea rol dublu. Astfel, în timpul oficierii slujbelor de înmormântare va fi utilă pentru parcare auto, dar în rest va fi un teren de tenis pentru cei care doresc să facă mişcare şi care îndrăgesc acest sport. Atât la construcţia capelei, cât şi a parcării au intervenit însă unele probleme, iar terenul a trebuit descărcat din punct de vedere arheologic.

“În acest an, construim o capelă în parteneriat public privată. Am reuşit descărcarea terenului din punct de vedere arheologic pentru drumul de acces spre capelă şi unde se va construi capela.  Din păcate, pentru zona unde vrem să făcem parcarea şi terenul de tenis, urmează continuarea descărcării din punct de vedere arheologic. Este o procedură destul de greoaie pentru că s-a găsit fundaţia unei biserici medievale, dar şi mai multe morminte. Aceste investigaţii sunt costisitoare, dar şi îndelungate având în vedere că fiecare mormânt trebuie luat în parte. Totuşi, nu vom renunţa la ideea de a construit acolo o parcare, care să fie şi un teren de tenis”, ne-a informat primarul.

 Bazin de înot, un proiect de viitor

De ani buni, administraţia condusă de Boncidai Csaba are în plan să construiască un bazin de înot, mai ales că în zonă ar fi şi ceva resurse de apă termală. Deocamdată, nu s-a găsit finanţare, dar acest proiect rămâne unul de viitor.

“Nu am abandonat proiectul, însă acum prioritare sunt fondurile pentru alte proiecte. Acum lucrăm la un proiect finanţat de Uniunea Europeană, este vorba de încălzirea şcolii şi a sălii de sport cu apă geotermală. În cadrul proiectelor de finanţare există o axă de acest gen, iar acum facem investigaţiile şi documentaţia pentru obţinerea licenţei de explorare şi exploatare a apei termale. Dacă apa va avea cel puţin aceleaşi caracteristici ca şi la Boghis sau la Broscărie, nu este exclus să facem un centru de recuperare pentru bătrâni. Ne gândim şi la locaţia pentru bazin, ori în curtea şcolii, sau în subsolul centrului after-school, unde am face un bazin mai mic pentru copii de grădiniţă, pentru a se acomoda cu apa”, ne-a precizat primarul.

Tot pe  domeniul sportiv, primarul a avut o idee inedită, iar pe Valea Crasnei – chiar în centrul comunal – unde a fost amenajat un luciu de apă de vreo 400 de m să se desfăşoare şi caiac-canoe!

“Am putea să facem rost şi de caiac-canoe, dar nu găsesc om care să supravegheze. Copiii s-ar putea da liniştit cu barca, dar eu nu pot să îmi asum responsabilitatea. Trebuie să găsim un om specializat care să se ocupe de aşa ceva”, este de părere primarul.

Până atunci, localnicii sau turiştii care trec prin comună, se pot relaxa pe malul Crasnei, în zona luciului de apă, unde a fost amenajat şi un parc de toată frumuseţea.

Fotbalul, un sport  iubit la Pericei

La Pericei se pune accentul pe sportul de masă şi nu neapărat pe cel de performanţă. Primarul este mai încântat dacă vede la mişcare cât mai mulţi tineri din comună, decât echipă ce obţine rezultate bune cu jucători din afara comunei.

Şi echipa de fotbal, care în momentul de faţă activează în Seria Vest din Liga a V-a, are în lot doar jucători din comună. Inter Pericei a câştigat însă o serie din acest  eşalon şi a promovat în Liga a IV-a în vara anului 2016, unde a rezistat doar un an.

Între timp, formaţia condusă de Balla Istvan s-a reorganizat, dar are rezultate bune şi ocupă un loc în prima jumătate a clasamentului.  În comuna condusă de Boncidai Csaba se doreşte ca toţi cetăţenii să fie implicaţi în fenomenul sportiv, de aceea s-a modernizat infrastructura, iar pe lângă sala de sport există şi o bază sportivă modernă, cu tribune şi vestiare, care este atât pentru echipa de fotbal, cât şi pentru tinerii care vor să facă mişcare. Atât baza sportivă, cât şi sala de sport se află în condiţii bune, iar de ambele locaţii are grijă un administrator.

”Despre echipa de fotbal, ştiu că este în Liga a V-a, iar anul trecut a evoluat în Liga a IV-a. Sincer, pe mine nu mă interesează rezultatele şi vreau cât mai mulţi tineri din comună să facă mişcare, de aceea am şi creat condiţii. Nu are rost să investim noi, o comună, în sportul de echipă şi să avem noi o formaţie în nu ştiu ce ligă superioară. Pe mine mă interesează sportul de masă. Mişcarea este cea mai importantă. Cei care văd acest lucru ca şi o afacere nu au încotro”, a spus primarul, care în final a avut şi un mesaj de adresat locuitorilor.

“Încercăm ca ceea ce depinde de administraţia publică locală şi de legislaţia naţională şi europeană să găsim toate pârghiile ca să putem crea premizele unei vieţi modeste, să putem crea un nivel de trai decent, iar oamenii să se simtă în primul rând în siguranţă, apoi să aibă toate condiţiile de locuit, de infrastructură, servicii şi nu în ultimul rând şi servicii sociale ca să puten trăi o viaţă demnă şi omenească.  Noi sperăm ca în perioada următoare să finalizăm fiecare proiect pentru care am semnat contractul de finanţare. Este foarte greu să dăm un termen şi nimeni nu se poate hazarda, deoarece pot apărea lucruri neprevăzute.Noi facem toate demersurile, dar procedura de achiziţie publică durează destul de mult. Legislaţia este stufoasă, iar noi încercăm să respectăm legea şi nu putem sări peste proceduri”, a încheiat primarul.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj