Connect with us

DIVIZIA A1

TRAGIC. Primăria Zalău trage preşul peste “mizeriile” echipei de volei


Chiar dacă CS Volei Municipal nu şi-a îndeplinit obiectivul asumat în proiectul de finanţare, autorităţile locale vor să muşamalizeze acest eşec drastic, dar şi lipsa de capacitate managerială a actualei conduceri a clubului


În ultimii ani, sportul la fileu a beneficiat de o susţinere puternică de la autorităţile locale, cu atât mai mult cu cât şi rezultatele au fost notabile. Astfel, în ultimii opt ani, echipa de volei din Zalău a fost nelipsită de pe podium, cucerind nu mai puţin de patru titluri naţionale (în anii 2010, 2011, 2012 şi 2017), trei medalii de argint (2014, 2015 şi 2016) şi una de bronz (2013), câştigând totodată şi Cupa României de trei ori (2010, 2015 şi 2016)!

După ce Ionel Ciunt a urcat în fotoliul de primar, clubul de volei a primit şi mai multe aprecieri de la Primăria şi Consiliul Local Zalău, iar banii alocaţi au fost mai mulţi, astfel că în sezonul 2017 – 2018 gruparea condusă de Vasile Coţa a beneficiat de cel mai mare buget din istoria voleiului sălăjean!

Din păcate, rezultatele nu s-au ridicat la nivelul aşteptării şi al finanţării, astfel că jocul din campionat a cam scârţâit, iar Zalăul s-a clasat în afara podiumului. Conducerea clubului a încercat să ne… aburească, aruncând praf în ochi cu faptul că echipa şi-a îndeplinit obiectivul, adică unul dintre locurile 1 – 4, dar o campioană cu un buget mai mare nu avea voie să termine competiţia doar pe locul 4.

Unul dintre obiectivele din proiect: calificarea în finala Cupei României

În campionat a fost cum a fost, dar greul şi problemele mai delicate au venit în Cupa României, acolo unde CS Volei Municipal a clacat în semifinale, fiind eliminată fără drept de apel de Arcada Galaţi. Cum obiectivul asumat în proiectul de finanţare era calificarea în finala Cupei României, echipa de volei este în afara obiectivului!?

Acest lucru este scris negru pe alb şi în proiectul de finanţare realizat prin cadrul programului “Promovarea sportului de performanţă”, unde se precizează că obiectivele echipei CS Volei Municipal pentru sezonul 2017 – 2018 sunt: “Clasarea pe locurile 1 – 4 în Campionatul Naţional de Volei Divizia A1 şi calificarea în finala Cupei României”.

În aceste condiţii, tot în acelaşi proiect de finanţare, la Capitolul 6, Articolul 8, Litera F, se arată că Primăria municipiului Zalău are dreptul să solicite restituirea sumelor acordate, dar şi sistarea finanţării!?

“În cazul în care structura sportivă nu respectă prevederile prezentului contract, instituţia finanţatoare are dreptul de a solicita restituirea sumelor acordate, precum şi sistarea virării sau diminuarea sumei repartizate”, se arată în actul oficial.

De fapt, şi în presa locală a fost remarcat acest neajuns, după eliminarea cu Arcada Galaţi, deoarece ziarele Sportul Sălăjean, Graiul Sălajului şi Magazin Sălăjean au scris cu litere de o şchioapă că CS Volei Municipal şi-a ratat obiectivul.

Până să vedem o reacţie a autorităţilor locale şi până să se parafeze un nou contract de finanţare cu Primăria, conducerea clubului a început o campanie agresivă de achiziţii. Astfel, când sezonul trecut nu se terminase, când Zalăul a realizat deja câteva transferuri, pentru ca în acest moment, adică cu aproape cinci luni înaintea startului din noul sezon, lotul pentru sezonul 2018 – 2019 este aproape finalizat!?

Cei de la club şi cei de la Primărie ne cred pe toţi proşti, ţinând într-una că echipa a fost în finala Cupei!

Sigur, am solicitat şi un punct de vedere al Primăriei în ce priveşte situaţia echipei din Cupa României. Surprinzător, autorităţile locale au precizat că echipa şi-a îndeplinit obiectivele în Cupă, deşi până şi Federaţia Română de Volei a trimis un act oficial pe adresa Primăriei, în care se sublinia faptul că CS Volei Municipal s-a clasat pe locul 3 şi că în finala Cupei României s-au aflat Tricolorul Ploieşti şi Arcada Galaţi, sub nicio formă echipa din Zalău!?

“În perioada 01.08.2017 – 01.05.2018, ACS Volei Municipal Zalău a activat în paralel la trei competiţii: Campionatul Naţional, Cupa României, Cupa Europeană Challenge Cup, înregistrând următoarele rezultate:

– clasarea pe locul IV la finalul Campionatului Naţional;

– calificarea în faza a III-a finală a Cupei României (sistem final four), organizată pentru prima dată sub forma turneului final din patru echipe;

– participarea în competiţia Challenge Cup.

De asemenea a disputat meciul cu Arcada Galaţi în cadrul Supercupei României. Rezultatele astfel obţinute sunt conforme cu obiectivele stabilite la începutul sezonului”, se arată într-un comunicat emis de instituţia condusă de Ionel Ciunt.

Noi nu vrem să ne îndoim de cele spune de autorităţile locale, dar cu toţii ştim că o finală se poate disputa doar între două echipe şi sub nicio formă o formaţie eliminată în semifinale nu poate disputa finala competiţiei! Adică, să ne ajute Domnul, dar de la final four şi până la finală e o cale destul de lungă şi chiar spinoasă, din moment ce şi Zalăul s-a împotmolit pe drum!?

Mai mult, în comunicat se arată că Cupa României s-a desfăşurat într-un format cu turneu final din patru echipe, PENTRU PRIMA DATĂ! Ei bine, trebuie să vă corectăm din nou domnilor, deoarece acest sistem de competiţie se derulează tot aşa de ani buni la fete, cât şi la băieţi, exceptând sezonul trecut în care, într-adevăr, s-a jucat doar finala. Dar, şi aceea, doar între 2 (DOUĂ) echipe, nu în trei sau patru!?

 

Gheorghe Vişan – preşedinte FRV: “Sub nicio formă nu putem spune că CS Volei Municipal Zalău a fost în finală, deşi doamna Coţa ar fi vrut asta!”

În aceste condiţii, am fost puşi în situaţia penibilă de a întreba oficialii Federaţiei Române de Volei ce înseamnă aia o finală!? Am sunat astfel la Comisia Centrală de Competiţii de la FRV, acolo unde l-am întrebat pe preşedintele Angeluş Cotoanţă despre poziţia echipei CS Volei Municipal în ediţia 2017 – 2018 a Cupei României.

“În Cupa României, atât Volei Municipal Zalău, cât şi SCMU Craiova, s-au clasat pe locul 3. Echipele ce au pierdut în semifinale, au obţinut locul 3. Sub nicio formă nu se poate spune că ACS Volei Municipal Zalău a fost în finala Cupei României. Finala s-a jucat între Tricolorul Ploieşti şi Arcada Galaţi”, a declarat preşedintele respectivei comisii pentru ziarul Sportul Sălăjean.

Pentru a fi şi mai… siguri, am dorit să mai luăm un punct de vedere oficial despre această situaţie devenită penibilă, iar răspunsul nu putea fi decât unul. Doar nu putem spune că laptele e negru, nu e aşa?

Aşadar, l-am contactat pe preşedintele FRV – Gheorghe Vişan, dar domnia sa ştia deja despre aceste mârlănii şi chiar a ţinut să precizeze că  Federaţia a trimis un act oficial pe adresa Primăriei din Zalău în care administraţia locală a fost înştiinţată despre locul 3 din Cupa României.

”Volei Municipal Zalău s-a clasat pe locul 3 în Cupa României, nici de cum pe locul 2. Competiţia s-a jucat sub sistemul final-four, unde au participat PATRU echipe, iar Zalăul şi Craiova au obţinut locul 3, fiindcă ambele au fost învinse în semifinale. Nu s-a mai disputat finala mică şi am acordat locul 3 ambelor formaţii învinse. Sub nicio formă nu putem spune că CS Volei Municipal Zalău a fost în finală, deşi doamna Coţa ar fi vrut asta. Chiar am avut discuţii pe tema asta, cum că de ce nu este numit final-four-ul chiar etapa finală”, ne-a menţionat preşedintele Gheorghe Vişan.

 

Nu ştim ce va spune Curtea de Conturi despre această situaţie delicată, dacă FC Zalău şi Volei Club Zalău au pierdut finanţarea din aceeaşi cauză!?

Chiar, nu ştim cu ce ochi vor vedea cei de la Curtea de Conturi această situaţie delicată, având în vedere că în ultimii doi ani sportul din municipiu a suferit din cauza faptului că două echipe nu şi-au îndeplinit obiectivele din proiectul de finanţare semnat cu Primăria municipiului. Este vorba despre FC Zalău şi Volei Club Zalău, cluburi care şi-au ratat ţinta.

Astfel, în vara anului trecut, echipa a doua de volei a municipiului a pierdut finanţarea nerambursabilă de la bugetul local, din cauza faptului că gruparea condusă de Gabriel Terheş nu îşi îndeplinise obiectivul. Până la urmă, Volei Club Zalău şi-a continuat drumul în Seria VEST din Divizia A2. Sigur, acesta cu un ajutor nesperat de la Consiliul Judeţean, deoarece instituţia condusă de Tiberiu Marc a alocat 50.000 de lei pentru formaţia de volei.

Tragică a fost, însă, soarta echipei FC Zalău, care nu a mai primit finanţare dar nici ultima tranşă din contractul de finanţare pentru sezonul 2016 – 2017. Totul, din cauza faptului că gruparea condusă de Ioan Morar nu şi-a îndeplinit obiectivul din sezonul 2015 – 2016!?! Astfel, singura echipă de fotbal din judeţul Sălaj care evolua în eşaloanele superioare a trebuit să se desfiinţeze, iar municipiul Zalău a rămas fără fotbal, până când Sporting s-a înscris în… Liga a V-a.

Sub nicio formă, nu am dori ca CS Volei Municipal Zalău să aibă o astfel de soartă cruntă, dar lucrurile ar trebui să fie clare şi transparente, iar cine a greşit ar trebui să îşi asume greşelile. Altfel, dacă noi persistăm în greşeli, iar persoanele sau instituţiile de control nu iau decizii, putem ajunge o societate în care minciuna, incompentenţa, manipularea şi prostia vor guverna.

Noi suntem siguri că primarul Ionel Ciunt are doar intenţii bune în ce priveşte activitatea sportivă din municipiu, dar e prost sfătuit şi astfel este târât fără voia sa într-un astfel de subiect murdar. Poate ar fi momentul să pună piciorul în prag până când nu va fi prea târziu.

 

Mai multe, în ediția ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 16 mai.

 


Paragrafe importante din Proiectul de finanţare dintre Primăria municipiul Zalău şi CS Volei Municipal

Capitolul 2: Obiectivul şi valoarea contractului

ART.1

Obiectul prezentului contract îl constituie finanţarea proiectelor respectiv activităţile asociaţiei Club Sportiv Volei Municipal Zalău, a acţiunilor /activităţilor sportive de selecţie, pregătire şi participare la competiţiile sportive de interes naţional, incluse în sportul de performanţă:

Participare la Campionatul Naţional de volei, Cupa şi Supercupa României, precum şi în cupele europene, în sezonul competiţional 2017 – 2018, în vederea atingerii obiectivelor competiţionale:

Clasarea pe locurile 1 – 4 în Campionatul Naţional de Volei, Divizia A1 şi calificarea în finala Cupei României.

 

ART.2

Instituţia finanţatoare repartizează structurii sportive suma de 3.070.000 lei pentru finanţarea acţiunilor/activităţilor.

…………………………………………………………………..

Capitolul 6: Drepturile şi obligaţiile părţilor

ART. 8: Instituţia finanţatoare are următoarele drepturi şi obligaţii:

…………………………….

Litera F) În cazul în care structura sportivă NU respectă prevederile prezentului contract, instituţia finanţatoare are dreptul de a solicita restituirea sumelor acordate, precum şi sistarea virării sau diminuarea sumei repartizate.


 

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVIZIA A1