Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Fotbalul, un fenomen care dă o altă culoare comunei Someş Odorhei. GALERIE FOTO


În comuna de pe Someş, autorităţile locale pun un mare accent pe sportul de masă, dar în special pe fotbal. În ultimul an, echipa locală a reuşit să uimească pe toate planurile, fiind aproape promovată în Liga a IV-a, cu 19 etape neînvinse în acest campionat!!! Someşul Someş Odorhei a mai bifat o mare performanţă săptămâna trecută, după ce s-a calificat în finala fazei judeţene a Cupei României, reuşind ca o formaţie din Liga a V-a să elimine în această competiţie nu mai puţin de patru echipe din eşalonul superior! Şi infrastructura este pusă la punct, iar baza sportivă din centrul comunal va fi din toamnă una demnă de Liga a IV-a, deoarece administraţia locală lucrează intens pentru acest lucru. Mai mult, comuna se va putea mândri cu un teren de fotbal şi la Inău care urmează să fie omologat de AJF Sălaj


Grigore Berinde, primar Someş Odorhei: “Trebuie să le oferim locuitorilor comunei cele mai bune condiţii şi de aceea ne luptăm să îmbunătăţim infrastructra şi utilităţile. Lumea trebuie să aibă încredere în noi, deoarece toate lucrările şi investiţiile se fac pentru comunitate. Punem un mare accent şi pe sport, în special pe fotbal, deoarece sportul înseamnă sănătate. Echipa comunală are tot sprijinul nostru, iar eu sunt foarte mulţumit de rezultatele obţinute în acest an. Şi noi, administraţia locală, vrem să oferim condiţii optime, astfel că în acest an vom avea două terenuri de fotbal moderne, deoarece din toamnă vom fi în Liga a IV-a”.

Scurt Istoric:

Comuna Someş Odorhei se întinde în Depresiunea Guruslău şi în zona colinară a Culmii Sălajului şi are un teritoriu administrativ de 78,24 km pătraţi. Are în componenţă cinci sate, respectiv Someş Odorhei – reşedinţa de comună, situată la o distanţă de 34 km faţă de municipiul Zalău, mai apoi Bârsa, Domnin, Inău şi Şoimuş. Atestarea documentară a aşezărilor se înscrie în intervalul cuprins între secolele XIII – XIV. Reşedinţa de comună este menţionată documentar în anul 1387, sub denumirea de Udvarhely. Şi celelalte aşezări ale comunei sunt menţionate la date timpurii.

Şoimuşul – sat care a împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară menţionată în anul 1205 sub denumirea de Solumus – este aşezarea cu cea mai veche atestare documentară din comună. Satul Domnin este atestat în anul 1219, Inăul în anul 1387 şi Bârsa în anul 1549.

Conform recensământului efectuat în anul 2011, comuna Someş Odorhei avea o populaţie de 2.671 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.057 de locuitori.

Să spunem că majoritatea locuitorilor sunt români (87,16%), iar cele mai importante minorităţi sunt cele de rromi, (6.33%) şi maghiari (1,5%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (82,33 %), dar există şi minorităţi de penticostali (3,18%), baptişti (3,18), martori ai lui Iehova (2,55%) şi reformaţi (1,27%).

Principala ramură a economiei locale este agricultura. Pe lângă aceasta, în comună îşi desfăşoară activitatea mai multe balastiere, datorită prezenţei a cumulărilor grosiere de pietrişuri şi nisipuri situate în lunca Someşului.

Fiind un ţinut situat în una dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului, comuna se poate mândri cu obiective turistice de mare valoare. Alături de Valea Someşului, principalului element al fondului turistic natural, încărcătura istorică şi valoarea fondului construit din acest areal, este una de excepţie, extrem de atractivă. Bisericile de lemn “Sf. Arhangheli” din Domnin, construită în anul 1753, “Sf. Gheorghe” din Bârsa, secolul XVIII-a şi “Sf Arhangheli” din Inău, 1832, toate monumete istorice sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii tradiţionale din patrimoniul naţional al României.

Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori pentru un judeţ, oraş, chiar şi pentru o comună. În unele localităţi din judeţul nostru, sportul s-a dezvoltat în special prin fotbal şi chiar a ajuns la un nivel ridicat, cum este şi în cazul comunei Someş Odorhei. Am constatat şi noi – redactorii de la Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj – acest lucru în vizita pe care am făcut-o zilele trecute în comuna condusă de 18 ani de primarul Grigore Berinde.

Performanţă de vis: Someşul Someş Odorhei, în finala Cupei României!

La Someş Odorhei încă nu au dispărut ecourile bucuriei după calificarea în finala fazei judeţene a Cupei României. Deşi este o formaţie de Liga a V-a, gruparea antrenată de jibouanul Vlad Ortelecan a reuşit multe surprize în competiţia “surprizelor”, în care a eliminat nu mai puţin de patru echipe din Liga a IV-a!

După ce a trecut de CS Hida, Barcău Nuşfalău şi CS Crasna, Someşul a învins în semifinale şi pe incomoda Cetatea Buciumi, într-un meci ce s-a jucat chiar la Buciumi! Calificarea în ultimul act reprezintă o mare performanţă pentru întreaga suflare fotbalistică din comună, Someşul având acum ocazia să se bată pentru cucerirea trofeului într-o finală cu vecinii şi rivalii de la Rapid Jibou.

“Mă încântă performanţa reuşită în Cupa României. Băieţii au dat dovadă de seriozitate şi nu pot decât să-i felicit”, a spus primarul Grigore Berinde cu satisfacţie.

Echipa de fotbal va reveni în Liga  a IV-a, după o perioadă de 7 ani!

În vara anului trecut, la Someşul Someş Odorhei a început un proiect serios şi după câteva întăriri la nivel de lot, dar şi în conducerea tehnică şi administrativă s-a stabilit ca obiectivul să fie promovarea în Liga a IV-a.

Sub comanda lui Vlad Ortelecan, Liviu Horincar şi Tudor Corniş, Someşul a început să defileze în Seria Est din Liga a V-a, iar în cele 19 meciuri disputate până acum a reuşit 18 victorii şi doar o remiză! Chiar dacă mai sunt de jucat şapte etape până la finalul campionatului, Someşul se poate considera în mare parte promovată în Liga a IV-a, având un avans de 9 puncte faţă de Olimpia Rus şi cu 10 puncte mai mult decât Rapid Zimbor, ocupanta locului 3.

La 7 ani distanţă, Someşul va reveni în Liga a IV-a, dar acum va avea condiţii mult mai bune, atât financiare, cât şi la nivel de infrastructură.

“Planurile noastre au fost de la bun început să promovăm în Liga a IV-a. Asigurăm condiţii pentru a reuşi acest lucru, iar anul acesta am alocat deja 30.000 de lei pentru echipa de fotbal”, ne-a informat primarul Grigore Berinde.

Un mare merit la performanţele de până acum le are Vlad Ortelecan, care este jucător, dar şi antrenor la echipa de seniori, cât şi la juniori.

“Sunt foarte mulţumit de ce a reuşit echipa în acest sezon. De la bun început am acceptat propunerea celor de la Someş Odorhei pentru că am fost atras de proiectul lor. Ca şi prim obiectiv a fost promovarea în Liga a IV-a, pe care aproape că l-am îndeplinit. Se pune accent pe dezvoltarea sportului în comună şi în primă fază am iniţiat o grupă de juniori, dar dorim să mai formăm încă una în această vară!”, a spus conducătorul Vlad Ortelecan.

Baza sportivă din centrul comunal se află într-un amplu proces de modernizare

Pentru a se pregăti aşa cum se cuvine de saltul în Liga a IV-a, oficialii de la Someşul Someş Odorhei au trecut la îmbunătăţirea infrastructurii, astfel că baza sportivă din centrul comunal a intrat într-un amplu proces de modernizare.

Mai întâi, s-a lucrat la tribuna de deasupra clădirii unde sunt vestiarele, care a fost acoperită, iar apoi s-a trecut la suprafaţa de joc. Terenul a fost arat, după care s-a nivelat, iar în această primăvară a fost semănat gazon. Deja firele de iarbă şi-au făcut apariţia, fiind montate şi câteva aspersoare, pentru ca iarba să poată fi udată şi în cel mai scurt timp gazonul să arate impecabil.

“La cum decurg lucrurile, la toamnă pe când începe noul campionat din Liga a IV-a, terenul de joc va arăta în condiţii excelente. Noi sperăm ca – în viitorul apropiat – gazonul de la Someş Odorhei să fie ca o masă de biliard, aici să fie un fel de Wembley de Sălaj!”, este convins Mircea Moş, administratorul public de la Primărie.

În paralel se lucrează la noua tribună, din partea opusă a vestiarelor, care va fi una modernă şi foarte încăpătoare. Întreaga bază sportivă din Someş Odorhei va fi îngrădită, iar autorităţile locale au dat asigurări că întregul complex de modernizare va fi finalizat până la startul campionatului următor.

“Vom asigura cele mai bune condiţii pentru echipa de fotbal, iar terenul de fotbal din Someş Odorhei se va ridica la standarde ridicate până la toamnă. Vom avea un gazon foarte bun, dar şi o tribună cochetă cu o capacitate de aproape 200 de locuri şi care va fi acoperită. Se vor pune la punct şi încăperile din clădirea unde sunt vestiarele”, a spus primarul.

Terenul de fotbal de la Inău va fi omologat pentru meciuri oficiale!

Infrastructura sportivă a fost o prioritate în această perioadă în comuna Someş Odorhei. După ce baza sportivă din centrul comunal a intrat într-un amplu proces de modernizare, au fost începute lucrările şi la terenul de fotbal din Inău, care se află chiar la intrarea în sat. Tot din fonduri proprii, autorităţile locale au amenajat suprafaţa de joc şi au construit bănci de rezerve de lemn, dar s-au pus la punct şi vestiarele.

O parte dintr-o clădire aflată în imediata vecinătate a terenului a fost renovată şi s-au pus la punct trei camere, care urmează să fie vestiare pentru gazde, oaspeţi şi arbitri. Se mai lucrează la amenajarea unei parcări, dar şi la împrejmuirea întregii baze sportive.

“Ne-am gândit să punem la punct şi terenul de fotbal de la Inău, pentru că şi în acest sat sunt foarte mulţi tineri dornici să facă mişcare. Vom face în aşa fel încât şi la Inău să se poată disputa meciuri oficiale, iar echipa de seniori sau cele de juniori să mai aibă un teren disponibil pentru antrenamente. În perioada următoare vom face demersurile pentru ca şi terenul din Inău să fie omologat”, ne-a declarat primarul.

Tinerii din comună au mai multe oportunităţi pentru mişcare, având în vedere că pe lângă cele două baze sportive mai au la dispoziţie sala de sport din centrul comunal. Un teren de fotbal disponibil va fi şi la Şoimuş, acolo unde autorităţile locale au pregătit deja fondurile pentru reamenajarea suprafeţei de joc.

“După ce vom termina lucrările la Inău vom începe să amenajăm şi terenul de fotbal din Şoimuş, unde de altfel sunt foarte mulţi tineri. Vom însămânţa suprafaţa şi vom îngrădi întregul teren”, ne-a informat Grigore Berinde.

Someşul Someş Odorhei pune accent şi pe grupele de copii şi juniori

Pentru a avea viitorul fotbalistic asigurat, la clubul sportiv din Someş Odorhei a început să se pună accentul pe copiii şi juniorii din comună. Astfel, în vara anului trecut s-a format o grupă de juniori, care a fost înscrisă în Campionatul judeţean de juniori C. Trupa pregătită de Vlad Ortelecan este încă lipsită de experienţă la acest nivel şi până în momentul de faţă nu a reuşit niciun rezultat pozitiv, însă până la urmă scopul este cu totul altul, iar rezultatele sunt trecute pe plan secund.

Până în momentul de faţă, Someşul are legitimaţi 38 de copii, dar numărul lor va creşte, având în vedere că – din sezonul următor – conducătorii clubului vor să mai formeze o grupă şi care va fi înscrisă în campionatele judeţene.

“Avem o grupă de juniori C, dar mai dorim să formăm una sau chiar două grupe. Aria de selecţie este destul de mare şi de aceea am făcut şi baza sportivă de la Inău, care după ce va fi omologată va găzdui meciuri oficiale de juniori. La Inău se va putea antrena şi echipa mare, iar astfel vom mai dezvolta şi acel sat pe materie de fotbal. Avem deja 38 de copii legitimaţi, iar din acest punct de vedere suntem deja pregătiţi pentru Liga a IV-a. Şi echipa de seniori este formată în proporţii de peste 80% din localnici, un lucru foarte bun pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat Liviu Horincar, cel care este preşedintele Clubului Sportiv Someşul Someş Odorhei.

Pe lângă fotbal, în cadrul acestei structuri se pune accentul şi pe alte ramuri sportive.

“Baza rămâne echipa de fotbal, care a reuşit o performanţă notabilă în cupă şi care cu un grup unit va promova în Liga a IV-a . Vrem să mai formăm şi o echipă de handbal cu fete şi mai avem şi echipă de old-boys la volei, care joacă în fiecare duminică. Mai există şi o secţie de alpinism, unde sunt performanţe notabile. Toate acestea nu le-am putea face fără sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local”, a mai spus Liviu Horincar, cel care a revenit acasă după o lungă perioadă în care s-a aflat la muncă în Norvegia.

Someşul Odorhei are şi echipă de minifotbal, chiar în prima ligă!

Şi la minifotbal, comuna Someş Odorhei are reprezentantă care evoluează chiar în Liga 1. Someşul este la primul ei sezon în minifotbalul sălăjean, dar cu toate acestea are rezultate foarte bune şi ocupă locul 6 în primul eşalon. De pregătirea şi organizarea acestei echipe se ocupă tot inimosul Vlad Ortelecan, care este şi jucător în echipa de pe sintetic.

“Până în anul 2019 vor fi asfaltate toate drumurile din comună”, spune primarul Grigore Berinde

Comuna Someş Odorhei ocupă un loc fruntaş nu doar la fotbal, ci şi la alte ramuri. Când vine vorba de infrastructură, ar fi multe de evidenţiat dintre lucrările care s-au realizat în ultimii 18 ani de când primar este Grigore Berinde. Pe lângă drumurile care fac legătura cu celelalte sate din comună – care arată foarte bine – Someş Odorhei se poate lăuda cu “uliţe” şi şanţuri betonate care sunt puse la punct, fiind recent finalizate.

Dacă în anii trecuţi, doar locuitorii din centrul comunal şi cei din Inău se bucurau de astfel de facilităţi, acum şi în celelalte trei sate, respectiv Şoimuş, Bârsa şi Domnin, uliţele vor fi puse la punct şi se va lucra la asfaltare!

“Stăm foarte bine cu drumurile din comună şi cu uliţele. Avem drumurile comunale care arată foarte bine, iar străzile şi uliţele sunt asfaltate în proporţie de 70%. În Someş Odorhei avem deja 12 km de străzi asfaltate, iar în Inău sunt 5 km. Mai urmează să fie asfaltate şi în celelalte sate, iar până în anul 2019 vor fi asfaltate toate drumurile din comună”, a declarat Grigore Berinde plin de optimism.

Apă în toată comuna. Urmează lucrările de canalizare!

Investiţiile sunt pe primul loc la Someş Odorhei, iar sub buna gospodărire a lui Grigore Berinde, comuna are acum şi apă în toate satele. Acum rămâne ca autorităţile locale să pună accentul pe canalizare, iar în acest sens au fost depuse mai multe proiecte pentru ca această facilitate să îşi facă locul şi în satele în care încă nu a fost introdusă.

“Avem canalizare în centrul comunal şi la Inău, dar acum urmează să se facă o licitaţie pentru lucrările din celelalte sate unde mai avem de pus la punct şi drumurile. O parte dintre lucrări sper să se termine mai rapid, însă la canalizare nu mă hazardez să dau un termen, fiindcă este o lucrare mai mare şi va dura mai mult. Avem pretenţia să se facă calitate şi nu cantitate, iar atunci mai bine nu forţăm să terminăm într-un timp foarte scurt”, ne-a declarat Grigore Berinde.

Proiecte îndrăzneţe, de viitor

Pe plan educaţional şi cultural, comuna Someş Odorhei stă bine, iar şcolile şi căminele sunt puse la punct. Nu mai puţin de patru şcoli funcţionează în comună, iar toate sunt întreţinute şi se prezintă în condiţii bune. Şi căminele culturale arată bine, dar autorităţile locale au în plan să mai modernizeze căminul din Someş Odorhei.

“La căminul din Someş Odorhei am schimbat pardoseala chiar anul trecute, dar acum am mai depus un proiect prin GAL şi dorim să schimbăm şi acoperişul. Şi la Şoimuş s-au făcut modernizări şi s-a schimbat gresia. Cât despre şcoli, acestea sunt întreţinute şi arată bine. Avem o şcoală veche la Inău, dar aceasta nu va fi lăsată pustie, deoarece va fi cedată celor de la Casa copilului”, a precizat primarul.

Ca şi proiecte de viitor, pe care le-a dezvăluit primarul ar fi de punctat construirea unei grădiniţe şi a unei creşe în Someş Odorhei. Ar mai fi multe de evidenţiat despre o comună care doreşte de la an la an să facă investiţii importante. Cu siguranţă, la o viitoare vizită la Someş Odorhei vom avea plăcerea să vedem şi mai multe realizări ale administraţiei conduse de Grigore Berinde. Până atunci, primarul a avut de adresat un mesaj pentru locuitorii comunei.

“Trebuie să le oferim locuitorilor comunei cele mai bune condiţii şi de aceea ne luptăm să îmbunătăţim infrastructra şi utilităţile. Lumea trebuie să aibă încredere în noi, deoarece toate lucrările şi investiţiile se fac pentru comunitate. Punem un mare accent şi pe sport,în special pe fotbal, deoarece sportul înseamnă sănătate. Echipa comunală are tot sprijinul nostru, iar eu sunt foarte mulţumit de rezultatele obţinute în acest an. Şi noi, administraţia locală, vrem să oferim condiţii optime, astfel că în acest an vom avea două terenuri de fotbal moderne, deoarece din toamnă vom fi în Liga a IV-a”, a încheiat primarul Grigore Berinde.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi