Connect with us

Ştiri din Sălaj

COMOARA DE LA MARGINEA DRUMULUI. Un pasionat de arheologie a găsit în Sălaj un adevărat tezaur de monede din argint din Evul Mediu! GALERIE FOTO


Pe un drum de ţară din comuna Meseşenii de Jos, un zălăuan a descoperit o adevărată… comoară, este vorba despre 68 de monede din argint şi bronz ce datează de peste 300 de ani


Descoperirea a avut loc în cursul lunii martie, în comuna Meseşenii de Jos.

Astfel, un pasionat de arheologie din municipiul Zalău, “înarmat” cu un detector de metale, a găsit 29 de monede de argint la marginea unui deal dintre centrul comunal şi satul Fetindia.

Conform legilor în vigoare, omul a predat tezaurul la autorităţile locale şi de acolo monedele au ajuns la Direcţia de Cultură.

Specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au continuat, însă, cercetările în zonă şi nu mare a fost mirarea când aceştia au mai adus la suprafaţă încă 39 de monede!

“Un prim lot, de 29 de monede din argint, a fost descoperit, în luna martie, de un detectorist, aşa cum îi numim noi, din Zalău, în zona numită <Între dealuri>, la marginea unui drum ce face legătura între localităţile Fetindia şi Meseşenii de Jos. Zona e situată mai aproape de hotarul satului Fetindia, iar monedele au fost găsite cu ajutorul unui detector de metale. Cel care le-a descoperit a procedat conform legii, respectiv le-a predat la Primăria comunei Meseşenii de Jos, de unde au ajuns la Direcţia pentru Cultură. De acolo, vor fi date spre păstrare, cel mai probabil, muzeului din Zalău”, a declarat Horea Pop – şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean, pentru Agerpres.

Aceeaşi sursă spune că monedele datează de la mijlocul secolului XVII până la mijlocul XVIII, iar majoritatea par a fi monede din Imperiul Austro-Ungar.

Unele dintre monede sunt găurite, ceea ce înseamnă că fuseseră prinse într-o salbă.

În viitorul apropiat, tezaurul ar putea fi admirate, la Muzeul Județean de Istorie și Artă. Deocamdată, însă, specialiștii lucrează acum la curăţarea şi identificarea monedelor.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj