Connect with us

Ştiri din Sălaj

Un cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj, condamnat la închisoare pentru un accident produs în Sălaj, în care au murit patru oameni


Cumplitul accident s-a petrecut pe raza comunei Românaşi, acum 10 ani. Şoferul vinovat, este vorba despre Ioan Ovidiu Costin – conferențiar universitar la UTCN Cluj şi director adjunct la Extensia Satu Mare a Universităţii Tehnice Cluj – a fost achitat iniţial. Recent,acesta a fost condamnat la închisoare la 1 an şi 6 luni cu suspendare, după ce magistraţii au admis apelul declarat de Parchet şi părţile civile de la dosar


Totul se întâmpla în seara zilei de 19 septembrie 2008. Ioan Ovidiu Costin venea dinspre Zalău spre Cluj-Napoca, pe Drumul European E81, la volanul unui autoturism Dacia cu remorcă.

Pe raza comunei Românaşi, şoferul Daciei a vrut să evite trei persoane ce se aflau pe carosabil şi a virat brusc spre stânga, acroşând un VW Sharan, condus regulamentar de Marinel Gherasim Bubuiug.

În urma impactului, ambele maşini au părăsit carosabilul şi au ajuns în şanţ. Autoturismul VW Sharan a părăsit şoseaua, a izbit un cap de pod, apoi doi stâlpi ai unui imobil şi s-a răsturnat în curtea unei gospodării.

Cum maşina era alimentată cu GPL, a avut loc o explozie. Şoferul a rămas în viaţă, la fel ca şi celălalt conducător auto.

Din păcate, patru pasageri din Sharan, şi-au găsit sfârşitul, trei fiind carbonizaţi în incendiu, al patrulea decedând din cauza multiplelor leziuni.

Conform celor scrise în ziarele din acea vreme, cei trei oameni care au ars de vii în maşină, dar aveau o şansă dacă martorii interveneau.

“În urma impactului cu gardul incintei, maşina a luat foc. În ea au fost găsite trei cadavre carbonizate, iar un alt cadavru a fost găsit lângă acelaşi autoturism. Cei din mașină implorau ajutor. Unul dintre ei striga: «Scoateti-mă de aici!». Nimeni nu i-a ajutat, iar noi am ajuns prea târziu“, preciza atunci comisarul şef Liviu Cipleu de la IPJ Sălaj.

De precizat că cei trei pasageri de pe bancheta din spate a Sharanului erau rude – adică un unchi cu doi nepoți, cu toți originari din comuna Surduc, și care fuseseră luați la ocazie din Cluj-Napoca.

Procurorul de atunci a arătat în rechizitoriu că impactul s-a produs pe sensul de mers al autoturismului VW Sharan, din culpa exclusivă a conducătorului Daciei, care nu şi-a luat măsurile de precauţie pentru evitarea impactului, la manevra de depăsşre.

Ioan Ovidiu Costin a respins acuzatiile şi a susţinut că şoferul din Sharan conducea cu viteză şi că impactul ar fi avut loc pe sesnul său de mers, deoarece celălalt şofer făcuse o depăşire riscantă.

La începutul anului 2015, magistraţii Judecătoriei Cluj dispuneau achitarea lui Ioan Ovidiu Costin de sub acuzaţiile de ucidere şi vătămare corporală din culpă, fapte pentru care a fost trimis în judecată.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au pronunţat hotărârea definitivă în dosarul de ucidere din culpă a conferenţiarului Universităţii Tehnice Cluj (Departamentul de Ingineria Fabricaţiei – Facultatea Construcţii de Maşini).

Conform, colegilor de la www.bzc.ro spun că magistraţii instanţei de control judiciar au admis apelul declarat de Parchet şi părţile civile de la dosar.

Ca urmare, Ioan Ovidiu Costin a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.

Hotărârea recent pronunţată de că Curtea de Apel Cluj este definitivă şi irevocabilă.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj