
Comuna Treznea, cu un teritoriu administrativ în suprafaţă de 37,05km, este situată în partea centrală a judeţului, la contactul Depresiunii Almaş-Agrij cu Munţii Meseş. Din punct de vedere administrativ, comuna are în componenţă două localităţi: Treznea – la o distanţă de 15 km faţă de municipiul Zalău – şi Bozna. Atestări documentare ale celor două localităţi datează din 1440 pentru Treznea, când aşezarea era menţionată sub numele de Ewrdegkuth şi 1619 pentru Bozna. În istoria românilor, localitatea Treznea are un loc aparte, unde anual, în ziua de 14 septembrie, se comemorează victimele atrocităţilor trupelor horthyste, din toamna anului 1940. În comună au existat 2 mănăstiri: Mănăstirea din Măgură, iar cealaltă Mănăstirea din Şanţ, însă, ambele au fost distruse în timpul agitaţiei lui Sofronie. Din punct de vedere turistic, Treznea este un areal extrem de atractiv, cu peisaje deosebite, desprinse de sub culmea Meseşului. Alături de ele, înălţimile cu urmele ruinelor unor turnuri de apărare romane, Biserica de lemn “Sfinţii Apostoli” – din satul Bozna (sec. al XVIII-lea), Castelul “Bay” (sec. XIX-lea), Biserica din lemn “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, (sec. XVII) şi situl arheologic, de la Bozna. Populaţia comunei numără la ultimul recensământ 996 locuitori, fiind în continuă scădere. Economia comunei este preponderent agricolă cu o bună reprezentare a sectorului zootehnic.
Emanoil Stanciu: “Chiar dacă este criză, noi am alocat mai mulţi bani pentru echipa de fotbal Meseşul”
Bugetul comunei pentru anul 2012 este de aproximativ 7 miliarde, cu 1,4 miliarde mai puţin ca anul trecut. Dar, chiar dacă bugetul este mai mic, Primăria a alocat mai mulţi bani decât anul trecut pentru echipa Meseşul Treznea. Dacă, în 2011, Meseşul a primit 200 milioane lei vechi, în acest an, are parte de 300 milioane lei vechi! “Chiar dacă este criză, noi am alocat cu 100 milioane lei mai mult pentru echipa de fotbal. Şi asta nu este tot. Ne-am propus să mai virăm încă 200 milioane lei pentru întreţinerea stadionului. Ne dorim ca echipa să funcţioneze în cele mai bune condiţii”, ne-a declarat primarul comunei Emanoil Ionel Stanciu.
Meseşul Treznea a câştigat titlul judeţean, în anul 2011
Încă de prin anul 1985, comuna avea echipă de fotbal. Chiar de la început, gruparea din Treznea a evoluat foarte bine, iar rezultatele nu au încetat să apară. A fost o perioadă când Meseşul a evolua în Liga a IV-a, însă din cauza unor probleme comuna a rămas fără echipă de fotbal. Abia acum cinci-şase ani, formaţia a revenit, în Liga a V-a. La scurt timp, formaţia din Treznea a promovat în Liga a IV-a, chiar dacă de pe locul doi, primul fiind ocupat de Progesul Bălan. De atunci, gruparea din Treznea joacă în Liga a IV-a, unde a făcut şi performanţă. Chiar sezonul trecut, gruparea condusă de Nicu Şandor era una dintre cele mai lăudate echipe din judeţ. Meseşul devenea, în vară, campioana judeţului Sălaj şi obţinea dreptul de a participa la barajul de promovare în Liga a III-a, unde a pierdut sever, cu Olimpia Satu Mare. “Cred că jucătorilor li s-a urcat la nas faptul că Meseşul Treznea a ajuns o echipă atât de mediatizată şi pe lângă asta nici nu au ştiut să preţuiască performanţa reuşită, de a juca barajul de promovare într-o ligă superioară. Avem aproximativ aceiaşi jucători, am făcut prea puţine schimbări, s-au adus jucători pe posturile unde existau unele probleme”, ne-a mărturisit Emanoil Ionel Stanciu.
Pe lângă acestea, gruparea din Treznea este nelipsită de la Cupa României, unde de trei ori a jucat finala, întâlnind formaţii importante cum ar fi Unirea Dej, Fink Fenster Petreşti şi Minerul Sărmăşag. Până şi la Cupa AJF, gruparea condusă momentan de Călin Pop a fost câştigătoare ani la rând, chiar în ultimii trei ani, de două ori (2010 şi 2012). “Cât timp avem susţinere, noi facem treabă, însă fără bani nu se poate face nimic. Dacă ne propune să câştigăm ceva şi dacă avem susţinere, noi câştigăm, orice ne-am propus am reuşit”, ne-a declarat finanţatorul echipei – Aurel Petrean.
Primarul ne-a mărturisit că din toamnă se doreşte o întinerire a lotului, care să facă treabă bună, doar că este foarte greu să găsească tineri pasionaţi de sport, având în vedere că discotecile şi barurile acaparează timpul liber al tinerilor. “Mă implic atât financiar cât şi tehnic în mersul bun al echipei şi îmi doresc să ajungem unde am ajuns şi anul trecut, adică să jucăm barajul de promovare. Oricum, noi ne dorim să facem treabă şi de accea din toamnă vom încerca să avem în lot mulţi tineri talentaţi şi pasionaţi de fotbal. Niciodată nu se ştie de unde poată le <sară> norocul, sunt foarte mulţi tineri care au început la echipe mici şi au ajuns acum să evolueze în eşaloanele superioare”, a mărturisit primarul.
Baza sportivă modernă, în Treznea
Chiar şi înainte de Revoluţie, comuna Treznea avea terenuri de fotbal. În Bozna a fost un teren simplu, care din păcate după anii ‘90 a fost revendicat de vechii proprietari. “În acest an vreau să construiesc un teren sintetic de minifotbal, în Bozna, unde nu este nici un teren. Vrem să îl amplasăm în curtea căminului cultural, sperăm doar să avem suficient spaţiu ca să putem să îl construim”, a adăugat Emanoil Stanciu. În Treznea a existat un teren de fotbal lângă vale, chiar la ieşirea din sat, spre Zalău. A fost un teren simplu, cu două porţi, însă în aceea perioadă nu se punea aşa mare accent pe modernizarea terenului. Însă, acum doi ani s-a aprobat un proiect interesant care cuprindea o bază sportivă modernă. Astfel, în 2009 au început lucrările la noua bază, iar investiţia totală a fost de aproximativ 8 miliarde lei vechi. Acest proiect s-a realizat prin Ordonanţa nr. 7 de către Guvernul României, însă o parte de 5 % a fost cofinanţat din bugetul local. Noua bază sportivă îndeplineşte cerinţe chiar de Liga a II-a şi sunt puţine echipe care se pot mândri cu un asemenea stabiliment. Gazon modern, tribune cu 350 de locuri, care de multe ori au fost pline de spectatori, vestiare la standarde de Liga I, pistă de alergare sunt câteva dintre facilităţile oferite de noul stabiliment. “În proporţie de 97%, baza sportivă este finalizată, dar în acest an vrem să continuăm cu lucrările şi dorim să realizăm sistemul de nocturnă! Sperăm ca în această vară să mai construim şi un teren sintetic de minifotbal, în Treznea”, ne-a mărturisit primarul.
Comuna Treznea, într-o continuă modernizare
În momentul în care a venit la “cârmă” Emanoil Stanciu, comuna se afla într-o îmbătrânire continuă, însă, primarul a luat totul de la zero şi a început modernizarea. Acum, sătenii se pot mândri cu unele proiecte care s-au realizat la ei în comună cum ar fi: construcţia unui stadion modern, a unui bloc ANL. Comuna se numără şi printre cele 16 comune din judeţul Sălaj, care au fost selectate pentru finanţarea din fonduri europene a unui proiect integral pe măsura 3.2.2. Valoarea este de 2,5 milioane euro şi cuprinde: asfaltare a 7 km uliţe în comună, reabilitarea celor două cămine culturale şi dotarea inclusiv cu aparatură video, calculatoare şi mobilier şi construirea de “after-school” în curtea şcolii. În anul 2008, s-a finalizat şi un pod peste Valea Treznea, iar valoarea proiectului a fost de 5,5 miliarde lei fiind finanţat integral de Guvernul României, prin Ordonanţa nr. 7. S-a reabilitat drumul dintre Treznea-Românaşi, distanţa fiind de 1,5 km şi drumul Bozna-Păuşa a fost pietruit şi asfaltat. Pe lângă acestea şi şcolile din comună au fost modernizate. Şcoala din Treznea s-a extins construindu-se două săli care vor fi ocupate de copiii de la grădiniţă şi s-au realizat grupurile sanitare. La etaj, s-a format un centru info, totul ca tinerii din comună să aibă acces la toate informaţiile. “Săptămâna viitoare, va fi inaugurat centru info şi vom avea invitaţi de seamă printre care membrii unei asociaţii caritabile din America, împreună cu membrii centrului de cultură din Sălaj. La eveniment vor mai participa directoarea Bibliotecii Judeţene, prefectul Vegh Alexandru, plus invitaţi de seamă din judeţele limitrofe: Bihor, Satu Mare, Cluj şi Maramureş. Centrul info va ajuta tinerii noştri şi nu numai să se dezvolte intelectual”, ne-a spus primarul. Şi Şcoala din Bozna a fost reabilitată în întregime, toate acestea în scopul ca elevii să aibă parte de condiţii cât mai bune de a învăţa. S-au construit grupurile sanitare, s-a realizat aducţiunea apă şi încălzirea termincă cu combustibil solid. În anul 2010, s-a realizat aducţiunea cu apă atât în Treznea cât şi în Bozna, iar valoarea proiectului a fost de 18 miliarde lei. “În anul 2010, s-au realizat cişmele stradale, iar în acest an aş dori ca fiecare locuitor să se poată branşa la conducta de apă. Pe lângă acestea dorim să introducem şi canalizarea, care lipseşte deocamdată în comună. Deocamdată, vom face licitaţia şi pe urmă vom începe lucrările. Se vor construi două staţii, deoarece nu ne-a permis pădurea să facem una singură. Am vrea ca în acest an să putem realiza şi acest proiect care este în valoare de 4,5 milioane euro”, a adăugat primarul comunei Treznea.
Comuna se poate lăuda cu nume importante din sportul românesc
Chiar şi primarul comunei, Emanoil Ionel Stanciu a fost un fotbalist talentat, care a activat în ligile superioare. Se pare că familia Stanciu este una de sportivi, având în vedere că şi ceilalţi doi fraţi ai primarului au fost sportivi de performanţă. Ciprian Stanciu, până anul trecut a fost antrenor de lupte la CSM Zalău, unde a avut merite deosebite, iar Gheorghe Stanciu – luptător de performanţă, a participat la concursuri chiar şi în afara graniţelor ţării, de unde s-a întors cu locul III. Un alt om de sport din comună este Aurel Petrean, actualul finanţator al echipei Meseşul Treznea. Trebuie să amintim faptul că timp de cinci ani a fost cel mai bun fotbalist al judeţului Sălaj, în anii 1981, 1982, 1985, 1986 şi 1988, iar în alţi ani s-a aflat printre locurile fruntaşe! Aurel Petrean a evoluat timp de 10 ani cu succes la Armătura Zalău, în Divizia B! Un alt fotbalist talentat a fost Ioan Bârjac, care a evoluat cu succes la Armătura Zalău şi la Minerul Sărmăşag. Nu putem să îl uităm pe Bogdan Unguruşan, un alt fotbalist talentat care are originile tot din Treznea. Tânărul sportiv a început cariera la “U” Cluj, unde a câştigat campionatul naţional de juniori, el fiind căpitan. Bogdan a evoluat şi la o MTK Budapesta, însă dorul de ţară l-a adus din nou acasă. Astfel, acesta a continuat cu fotbalul, la echipa oraşului, Armătura Zalău, grupare care evolua în Divizia B. După desfiinţarea echipei, Bogdan s-a tranferat la “U” Cluj, formaţie la care a evoluat ani şi ani până în iarnă, când s-a transferat la Pandurii Târgu Jiu. ï€ ï€ ï® Monica MARE
