Connect with us

Ştiri din Sălaj

Lupii au omorât peste 200 de ovine la o stână din Sălaj!


Fiarele sălbatice au făcut prăpăd la un saivan din comuna Horoatu Crasnei, chiar în Vinerea Mare. Nu mai puțin de 89 de oi și 119 de miei și-a găsit sfârșitul, unele în dinții lupilor, iar altele s-au asfixiat într-un colţ în timp ce voiau să se salveze. Conform, reprezentanţii DSVSA Sălaj, există şi suspiciunea de rabie şi din această cauză animalele rămase în viaţă vor fi ţinute sub observaţie 15 zile

Atacul a avut loc înainte de Paşte, mai exact în noapte de joi spre vineri, la o stână din comuna Horoatu Crasnei, acolo unde trei ciobani îşi ţineau oile împreună.

“Sunt trei proprietari care ţineau animalele împreună. Oile au fost atacate cel mai probabil de lupi, că nu i-a văzut nimeni, dar după plăgi, ar fi fost vorba de un atac de lupi. Ele au fost înghesuite în saivan. Unele au murit omorâte de către lupi, iar altele s-au asfixiat, pentru că au fost înghesuite într-un colţ de saivan. Au murit 89 de oi şi 119 miei”, a declarat Mircea Martin –  directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, pentru AGERPRES.

Dintr-un efectiv de peste 600 de ovine, o treime au murit, este vorba despre 89 de oi şi 119 miei.

După Sărbătorile Pascale, o comisie specială a fost convocată de primarul Florian Sur, aceasta urmând să  stabilească dacă proprietarii ovinelor vor putea fi despăgubiţi.

“Atacul a avut loc joi noapte, iar dis de dimineaţă eu am sunat toate instituţiile şi s-a convocat o comisie specială, cu repezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Gărzii de Mediu, pentru a putea  despăgubi săracii oameni”, a declarat primarul Florian Sur. 

Cnform reprezentanţilor DSVSA Sălaj, mai muţi specialişti ai instituţiei au recoltat probe de la oile adulte decedate, pentru a verifica eventuala prezenţă a scrapiei – boala transmisibilă a oilor. Există, însă, şi suspiciunea de rabie.

Pentru aceasta, oile rămase în viaţă vor fi ţinute sub observaţie timp de 15 zile.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj