Connect with us

FOTBAL

EDITORIAL. Mirajul unei arene moderne

Sâmbătă, cu ocazia jocului dintre CSU – CFR Cluj, am avut ocazia să revăd Craiova dupa… 9 ani!

Ultima dată a fost în postura de arbitru iar acum în cea de… observator de arbitri. Este o diferenţă enormă între ceea ce trăieşti pe gazon faţă de ceea ce se întâmplă în tribună.

Pe teren depinzi numai de tine, pe când acum, în calitatea de observator, rezultatul activităţii este direct condiţionat de prestaţia… celorlalţi membri ai echipei de arbitri. Şi ce am mai descoperit după aproape un deceniu?

În locul vechiului ,,Central” craiovean, am găsit o adevărată… bijuterie. Noul stadion ,,Ion Oblemenco” m-a marcat în mod deosebit şi nu întâmplător este numit noul ,,templu” al fotbalului oltean.

Într-adevăr, este o arenă modernă care poate concura cu multe altele dintre cele cunoscute din Europa. O realizare de ,,artă” cu care se pot mândri nu numai oltenii ci şi noi toţi românii.

Este ceva unic, iar atmosfera care se creează cu ajutorul publicului este una magnifică (în tribune s-au aflat peste… 24.000 de spectatori!). Exact acesta a fost şi unul din mesajele transmise brigăzii de arbitri:  într-o astfel de atmosferă simţi (şi poţi) să te consideri cu adevarat că eşti… jucător sau arbitru, iar pe teren trebuie, şi eşti obligat, să dai tot ce poţi mai bun.

Având exemplele şi celorlalte arene moderne realizate în ultimii ani (Arena Natională, Cluj Arena, Ilie Oană) putem afirma cu tărie că şi existenţa unui stadion modern, atrage un public mult mai numeros către evenimentele sportive.

Datorită unor condiţii decente (pe care noi, din păcate, trebuie să le considerăm speciale), sportivii şi ceilalţi participanţi la fenomenul în sine, se consideră mai implicaţi, mai responsabili şi totodată… mai importanţi.

Sunt de părere că aceste elemente îi mobilizează suplimentar, îi determină să încerce să se autodepaşească, să ofere în schimb ceva mai mult, iar ca rezultat este creşterea spectacolului, atât pe teren cât şi în tribune. Iar acestea sunt realizării care pot atrage din nou spectatorii pe stadioanele ţării.

Şi totodată, cu încurajarea şi dezvoltarea sectorului juvenil, cu astfel de planuri şi investiţii în infrastructură, putem să sperăm ca fotbalul românesc să revină acolo unde a fost cândva… nu cu mult timp în urmă.

Păstrând proporţiile, credem că şi în judeţul nostru, cu astfel de proiecte, cu investiţii în infrastructura bazelor sportive şi în sectorul juvenil, s-ar creea premisele ca şi fotbalul sălăjean să-şi revină din anonimatul în care a ajuns să-şi desfăşoare activitatea în momentul de faţă.

Dar, pentru acestea trebuie ambiţie, dorinţă, cunoştinţe specifice, sacrificii, implicarea autorităţilor competente şi cel mai important… oameni potriviţi, care să-şi propună şi să-şi dorească cu adevărat să făurească, să construiască ceva şi pentru… generaţiile viitoare!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL