Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Chieşd, comuna care se dezvoltă cu paşi rapizi. GALERIE FOTO


Leontin Chiş, primar comuna Chieşd: “Le promit locuitorilor comunei că voi fi aceeaşi persoană pe care au cunoscut-o, aplecată spre nevoile lor şi mă voi zbate să le rezolv problemele. Am şi o echipă cu care pot lucra şi totul funcţionează foarte bine în Primărie. Fiecare angajat îşi face treaba foarte bine pe domeniul lui de activitate. Locuitorii comunei să aibă încredere că fac tot ce îmi stă în putere pentru a fi bine pentru comunitatea noastră”.


Comuna Chieşd este situată în Nord-Vestul judeţului Sălaj, într-o zonă de câmpie, cu dealuri, la limita cu judeţul Satu Mare pe drumul judeţean DJ108 F.

Este situată la 37 km faţă de municipiul reşedinţă de judeţ Zalău, la 25 km faţă de oraşul Şimleu Silvaniei şi la 23 km faţă de oraşul Cehu Silvaniei.

Primele însemnări despre reşedinţa de comună datează din 1461, când aşezarea este amintită sub numele de Keswed. Puţin mai târziu, în anul 1466 este atestată documentar localitatea Sighetu Silvaniei sub denumirea de Zygeth, iar Colonia Sighetu Silvaniei este declarată localitate de sine stătătoare doar în anul 1956. De-a lungul vremii, economia comunei a fost reprezentată de exploatările de cărbuni şi binînţeles de agricultură.

Mica industrie, susţinută de micii meşteşugari este bine reprezentată în acest areal. Ca obiective turistice reprezentative pentru comuna Chieşd trebuie amintite Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” din Chieşd, construită în secolul al XVIII-a şi pictată în anul 1796, biserică ce a fost strămutată din satul Sălăjeni şi Biserica din Sighetu Silvaniei construită în anul 1832, ambele fiind declarate monumente de arhitectură.

Relieful predominant este cel deluros, format din dealuri joase cu altitudini cuprinse între 250-320 m, care aparţin ca geneza dealurilor Silvaniei.

Hidrografic, teritoriul comunei se încadreaza în bazinul râului Crasna şi este traversat de la S la N de Valea Sighetului şi Valea Chieşdului, iar de la E la V de Valea Mija. Vegetaţia caracteristică este de păduri de foioase şi pajişti folosite ca păşuni şi fâneţe. Solurile sunt brune de padure podzolite şi podzolice.Ramura principală a economiei este agricultura. Suprafaţa agricolă este de 2845 ha, ceea ce reprezintă 65.52% din suprafaţa comunei. În cadrul suprafeţei agricole, ponderea cea mai mare o au terenurile arabile (1769 ha), cultura plantelor fiind principala ramură agricolă.

În ultima perioadă, în unele comunităţi din mediul rural au apărut condiţii de trai tot mai bune. La fel se poate spune şi despre comuna Chieşd, care prin drumul de legătură dintre Sighetu Silvaniei şi Sălăjeni s-a apropiat cu peste 15 minute de municipiul Zalău. Şi distanţa s-a redus cu mai bine de 10 km, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru cei care fac naveta la Zalău.

Respectivul drum oferă şi un peisaj de poveste, iar de acest lucru ne-am convins şi noi, redactorii de la Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj, în vizita pe care am făcut-o recent în comuna Chieşd. Am stat de vorbă cu primarul Leontin Chiş, cel care este deja de un an şi jumătate în fruntea comunităţii locale, iar sub administraţia sa se vede o dezvoltare a comunei cu paşi rapizi.

Cum Chieşdul nu este o comună mare, nici bugetul nu este atât de generos, însă autorităţile locale sunt preocupate să facă investiţii din fonduri europene.

“Bugetul la o comună precum Chieşdul niciodată nu este să fie suficient, dar în raport de nevoi, împărţim să ajungă banii pentru tot ceea ce facem. Este echilibrat, dar credem că până la sfârşitul anului se vor mai face câteva echilibrări de către guvern sau Consiliul Judeţean Sălaj”, a spus primarul Leontin Chiş.

Apă şi canalizare în  toată comuna, cel târziu de  anul viitor

Din 1996 şi până în 2016, destinele comunei Chieşd au fost conduse de către Ioan Cătană. Anul trecut, primar a devenit Leontin Chiş, cel care nu era străin de fenomenul administraţiei, în condiţiile în care 16 ani a fost viceprimar. De când a preluat “frâiele” Primăriei, Leontin Chiş a fost preocupat de dezvoltarea  comunei.

Deşi încă nu este nici măcar la jumătate de mandat, Leontin Chiş are deja în derulare multe proiecte, iar cel mai măreţ este cel legat de extinderea reţelei de apă şi canalizare.

“În data de 2 noiembrie 2017 am semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării pe PNDL 2, pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare, un proiect  care cuprinde toate uliţele pentru apă, canalizare şi branşamente la fiecare gospodărie. În Sighetu Silvaniei este realizat în proporţie de 95 % în afară de branşamentele care trebuie făcute la populaţie”, ne-a informat primarul.

Deşi anotimpul în care s-a început lucrarea nu a fost unul cel mai propice, până în momentul de faţă lucrările au avansat foarte bine.

În vizita pe care am făcut-o în comună, am constatat şi noi că se lucrează şi la pregătirea drumurilor pentru asfaltare, cu toate că afară temperatura era sub zero grade.

“Din data de 2 noiembrie, în condiţii vitrege, s-au realizat 3,5 km de reţea de apă, canalizare şi branşamente. În acelaşi timp, a venit şi societatea care avea atribuit contractul pentru modernizarea drumurilor şi a început să pregătească lucrările pentru asfaltare. Noi am început proiectul de modernizarea a tuturor uliţelor în comună, în 2015 şi este realizat în proporţie de 50%. Partea cealaltă nu s-a realizat din cauza faptului că încă nu era introdusă şi canalizarea. Nu avea rost să asfaltăm atunci, ca mai apoi să stricăm. În momentul de faţă se remediază deficienţele şi disconfortul care s-au creat în urma introducerii apei şi a canalizării.  Infrastructura care a fost degradată a fost acum pusă la punct, iar în momentul de faţă drumurile sunt pietruite şi urmează în câteva zile să fie pregătite pentru asfaltare”, ne-a informat interlocutorul nostru.

Plin de optimist, Leontin Chiş cred că acest măreţ proiect se va finaliza cel târziu anul viitor, astfel că din 2019 locuitorii vor avea apă, canalizare, dar şi toate drumurile puse la punct!

“După părerea mea, ar fi posibil ca lucrările de extindere a reţelei de apă şi canalizare să fie finalizate în toamnă, dar ca să nu fiu prea optimist, cel mai sigur ar fi anul viitor prin vară, când va funcţiona la parametri normali. Şi cu drumurile se va înainta odată cu finalizarea lucrărilor la canalizare. Există un singur pas care mai trebuie să îl facem, să prelungim acel contract până anul viitor. Cu siguranţă, de anul viitor, locuitorii noştri vor putea folosi apa şi calizare, dar vor avea şi toate drumurile asfaltate”, este încrezător primarul.

Drumurile de exploataţie agricolă, asfaltate şi ele

În comuna Chieşd, agricultura rămâne o ramură importantă şi – tocmai de aceea – autorităţile locale s-au gândit să pună accent şi pe drumurile de exploataţie agricolă. Primul proiect a şi fost finalizat, iar anul trecut s-au asfaltat 5,5 km. S-a mai depus o solicitare de finanţare şi pentru celelalte drumuri agricole, iar primarul este încrezător că proiectul va fi acceptat.

“Este vorba de modernizarea a 30 de kilometri de drumuri agricole. Vrem să asfaltăm toate drumurile din extravilanul localităţii. Sunt optimist şi cred că vom primi finanţare şi va fi posibil să realizăm acest proiect”, a precizat interlocutorul nostru.

Proiecte importante depuse prin PNDL 2

Dacă măreţul proiect pentru extinderea apei, a canalizării şi asfaltarea drumurilor este deja în lucru, autorităţile locale au depus solicitări şi pentru obţinerea altor proiecte îndrăzneţe, care de altfel sunt importante pentru comunitate. Prin Compania Naţională de Investiţii se doreşte amenajarea văilor, mai ales că în trecut comuna Chieşd a avut probleme cu inundaţiile.

“Am întâmpinat impedimente, dar până la urmă am obţinut avizele şi proiectul tehnic s-a finalizat. Trebuie să amenajăm văile pentru că atunci vom rezolva problema cu pericolul inundaţiilor. Am avut mari probleme în anii trecuţi, iar sarcina noastră este să creem condiţii şi să găsim soluţii”, a spus primarul.

Autorităţile locale au în plan să construiasă şi două capele, la cimitirul din Chieşd şi la cel din Sighetu Silvaniei.

“Nu ne permitem din bugetul nostru, fiindcă ne-ar costa vreo 500.000 de lei şi am fi terminaţi cu investiţiile pe câţiva ani. Lucrările se pot face finanţări prin Ministerul Culturii, dar trebuie făcută o solicitare de către biserică. Vom găsi o soluţie, fiindcă nu putem renunţa la finanţare dacă se poate accepta”, a spus Leontin Chiş.

În analiză se mai află şi alte proiecte în ceea ce priveşte reabilitarea sediului Primăriei, a bibliotecii comunale,  realizarea de trotuare şi rigole betonate în locurile în care nu există, dar şi reabilitarea celor două biserici de lemn.

AS Chieşd, echipă de tradiţie în fotbalul din Sălaj

Fotbalul este un bun ambasador în mediul rural, mai ales în comuna Chieşd care se mândreşte cu o echipă ce a avut rezultate notabile la nivel de Liga a IV-a. În sezonul 2012 – 2013, AS Chieşd a terminat campionatul pe podium, iar un an mai târziu a jucat finala fazei judeţene a Cupei României, fiind o formaţie de temut, chiar şi pentru grupările cu pretenţii la câştigarea campionatului. Toate aceste performanţe au fost reuşite doar cu jucători din comună, iar de la această practică nu s-a deviat, având în vedere că  şi în momentul de faţă echipa de fotbal are în componenţa lotului doar jucători originari din Chieşd şi din satele aparţinătoare. Ca şi  la orice echipă, există şi “urcuşuri”, dar şi “coborâşuri”, iar în acest moment formaţia condusă de Gheorghe Temian nu traversează cel mai bun moment, fiind clasată doar pe locul 10.

Cu toate acestea, primarul Leontin Chiş are încredere în jucători şi în conducere şi crede că vor veni vremuri şi mai bune, chiar din retur.

“Mi-aş dori ca AS Chieşd să fie o echipă undeva de mijlocul clasamentului, fiindcă de la mijloc poţi să mai urci în clasament, dar dacă eşti la locurile codaşe este destul de greu. Am discutat şi cu jucătorii şi cred că vom arăta mai bine în retur şi vom mai urca câteva locuri în clasament. Nu avem un obiectiv anume, noi suntem mult mai încântaţi de faptul că toţi jucătorii noştri sunt din comună”, a spus primarul, care a ţinut să remarce faptul că la Chieşd, fotbalul este foarte iubit în special de cei tineri. Ca dovadă, în lotul echipei de juniori sunt peste 30 de jucători! “Avem juniori talentaţi, chiar foarte mulţi, care în curând vor forma echipa de seniori. Toţi sunt ambiţioşi şi pot să progreseze. Când au fost invitaţi de la şcoală să meargă la fotbal, cred că au fost vreo 80 de copii. Sigur, dintre aceştia s-a făcut o selecţie, dar în momentul de faţă ar fi peste 30 de juniori capabili să joace în campionat. Deci, potenţial există la noi în comună şi chiar am vorbit cu profesoara de sport, fiindcă trebuie să găsim o soluţie şi să ne ocupăm mai mult de ei, fiindcă până la urmă, sportul înseamnă sănătate curată. Dacă este să vorbim de o pepinieră, aceasta începe de la şcoală”, a precizat primarul.

Pentru ca activitatea fotbalistică să decurgă bine şi în 2018, Primăria şi Consiliul Local Chieşd a aprobat pentru acest an suma de 60.000 de lei pentru AS Chieşd, însă la această sumă se mai adaugă acel 10% care urmează să vină din mediul privat. În aceste condiţii, AS Chieşd urmează să beneficieze de 66.000 de lei pentru anul 2018.

“Pentru anul 2018 am alocat 60.000 de lei pentru sport şi în special pentru fotbal. În această sumă sunt incluse cheltuielile  către AJF Sălaj,  transportul echipei de seniori şi juniori, dar mai avem şi câte o sumă modestă care se oferă jucătorilor la meciuri câştigate sau la rezultate de egalitate.  Apoi în decurs de un an mai apar cheltuieli cu echipamente sportive, mingi şi ale articole care sunt necesare. Conform sugestiei care a venit din partea conducerii clubului, am primit asigurări că se vor descurca cu această sumă.  Se vor mai găsi şi oameni cu inimă bună care vor acoperi acel 10%”, a spus primarul.

Baza Sportivă din Chieşd urmează să fie finalizată

Încă din timpul mandatelor lui Ioan Cătană, la Chieşd au început demersurile pentru construirea unei baze sportive moderne. De câţiva ani, aceasta a fost dată în folosinţă, dar fără a fi finalizată în totalitate. Dacă terenul se prezintă în condiţii bune şi este îngrădit, la vestiare au mai rămas unele lucrări de făcut, în ceea ce priveşte finisajele, dar şi utilităţile. Mai urmează să se monteze şi o tribună încăpătoare, dat fiind faptul că la meciuri vin foarte mulţi spectatori, chiar şi de ordinul sutelor!

Primarul Leontin Chiş este foarte preocupat ca baza sportivă să fie finalizată în cel mai scurt timp, astfel că a depus o solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru a primi finanţare.

“Chiar anul trecut am depus o solicitare de finanţare la Ministerul Dezvoltării pentru a putea finaliza baza sportivă. Mai trebuie lucrat la finisajele de la vestiare şi la băi. Trebuie să punem la punct utilităţile, dar nu este nevoie de mult timp şi nici de foarte mulţi bani. Ca să finalizăm totul am avea nevoie de 300.000 de lei. Celor de la Ministerul Dezvoltării nu li s-a părut o sumă mare, dar acestea sunt nevoile noastre. Noi anul trecut am reuşit să introducem reţeaua electrică  şi cred că în vară vom face în aşa fel încât să avem şi apă”, a precizat Leontin Chiş.

Pe lângă baza sportivă din Chieşd, în comună mai există un teren de fotbal şi în Sighetu Silvaniei, acolo unde şi-a disputat meciurile de acasă AS Chieşd, când baza sportivă din centrul comunal era în construcţie. Jucătorii dar şi tinerii din comună au posibilitatea să facă mişcare şi pe timp de iarnă, în sala de sport din Chieşd, care se prezintă în condiţii foarte bune.

“Terenul de la Sighetu Silvaniei a rămas funcţionabil. Nu îi vom da nicio altă destinaţie fiindcă este un teren de sport, pe care se poate face mişcare. În plus, pe timp de vară, în fiecare după-amaiză este plin de copiii care se joacă. Mai avem şi sala de sport, care se prezintă în condiţii foarte bune. Este folosită de jucătorii echipei, seniori şi juniori, dar şi de alte persoane care vor să facă mişcare. Sala de sport se poate şi închiria, la preţul de 60 lei pe oră. Într-o vreme aveam doritori chiar şi din satele învecinate”, ne-a informat Leontin Chiş.

Şcoala din Chieşd va fi dotată 

Faţă de alte locuri, comuna Chieşd stă foarte bine în privinţa  elevilor şi preşcolarilor, numărul acestora ridicându-se la 380. Toţi elevii învaţă în centrul comunal, iar cei din Sighetu Silvaniei şi Colonia sunt aduşi cu microbuzul. Şi la Sighetu Silvaniei există o clădire pusă la punct, dar acolo a mai rămas doar grădiniţa.

Pentru elevii din comună, autorităţile locale vor să asigure cele mai bune condiţii, mai ales că mulţi dintre ei au potenţial în diferite domenii.

“Avem elevi talentaţi la şcoala noastră, drept dovadă mulţi dintre ei au ajuns în Zalău la Liceul de Artă. Se pune accentul şi pe sport, dar mai ales pe activităţile culturale. Trebuie să le asigurăm condiţii cât mai bune, iar la şcoala din Chieşd vrem să găsim o formă de finanţare europeană, în care să includem dotarea şcolii cu sistem de informatizare, cu camere de supravegheat şi cu sistem de alarmă, după cum prevăd noile reguli”, ne-a informat Leontin Chiş, pe care îl preocupă şi problema transportului de la Chieşd la Zalău. “Vin oamenii şi se plâng de firma care asigură transportul între Zalău şi Chieşd. Nu ştiu din ce cauză, probabil nu sunt mulţumiţi şi din cauza programului şi a modului cum sunt trataţi, dar oamenii nu agreează această firmă. Sper să găsesc soluţii”, a spus primarul.

 “Fac ce îmi stă în putere pentru a fi bine pentru comunitate”

În reportajul pe care l-am realizat  la Chieşd am constatat faptul că această comună se dezvoltă cu paşi rapizi, iar primarul Leontin Chiş  face tot ce îi stă în putinţă ca locuitorii din cele trei sate să aibă condiţii cât mai bune. Pe viitor, administraţia locală are în vedere să promoveze şi turismul, dar şi obiceiurile tradiţionale, mai ales că vorbim despre o zonă ce are o istorie aparte.

“În trecut, locuitorii au fost învăţaţi cu multe sărbători. Se sărbătoarea pe cinste 1 Mai, Ziua Minerului, 23 August şi oamenilor le plăcea câtecul şi dansul. Aş vrea să le punem din nou în practică aceste sărbători. Dorim să punem accent şi pe turism. În pădurea de lângă Colonia există un loc – Gorunul lui Mihai Viteazu – unde istoria ne spune că prin zonă ar fi trecut fostul domnitor. Mai avem cele două biserici din lemn, care pot atrage vizitatori, dar prima dată trebuie să punem la punct infrastructura, iar mai apoi vor apărea şi pensiuni prin zonă. În plus, avem promisiuni că se va reabilita drumul judeţean dintre Sărmăşag şi Chieşd, iar atunci va fi mult mai bine”, a spus Leontin Chiş.

În, final, primarul a avut şi un mesaj pentru locuitorii comunei.

“Le promit locuitorilor comunei că voi fi aceeaşi persoană pe care au cunoscut-o, aplecată spre nevoile lor şi mă voi zbate să le rezolv problemele. Am şi o echipă cu care pot lucra şi totul funcţionează foarte bine în Primărie. Fiecare angajat îşi face treaba foarte bine pe domeniul lui de activitate. Locuitorii comunei să aibă încredere că fac tot ce îmi stă în putere pentru a fi bine pentru comunitatea noastră”, a încheiat Leontin Chiş.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi