Connect with us

FOTBAL

Arbitrajul, cel mai “delicat” subiect la Adunarea Generala a AJF Sălaj


La întâlnirea de vineri ce a avut loc la Crasna – unde au fost prezenţi 40 de membri afiliaţi din totalul de 47 – cel mai dezbătut subiect a fost arbitrajul, cel mai nemulţumit de acest aspect fiind antrenorul campioanei, Marius Paşca


A doua parte a campionatelor judeţene stă să înceapă, astfel că vinerea trecută, AJF Sălaj a programat Adunarea Generală Extraordinară  unde au fost puse la punct ultimele detalii. Întâlnirea a avut loc în sala de festivităţi de la primăria Crasna, unde s-a consemnat o prezenţă numeroasă. Dacă în sală au fost prezente peste 70 de persoane, cei cu drept de vot au fost 40 de membrii afiliaţi, din totalul de 47 de asociaţii şi cluburi sportive afiliate la AJF Sălaj.

Preşedintele AJF Bihor, invitat la Adunarea Generală de la Crasna

La Adunarea Generală de la AJF Sălaj a fost invitat şi preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, cel care la început a ţinut un discurs şi i-a salutat pe toţi prezenţi în sală.

“Mulţumesc domnului preşedinte Daniel Sabou pentru invitaţie.Văd multă lume pasionată de fotbal şi persoane de fotbal. Am venit la această Adunare Generală din ataşament şi prietenie faţă de colegul meu Daniel Sabou. Noi mai participăm la adunările generale ce au loc în judeţele vecine şi vrem să creem un precedent şi să dăm dovadă de unitate. Vreau să vă spun că adevăratul fotbal începe de la acest nivel, iar cel din Liga 1, Liga 2 şi Liga 3 este excepţie. Vă urez succes, multă sănătate şi cât mai puţine probleme de arbitraj”, a spus Radu Bitea, şeful fotbalului în judeţul vecin.

Proiecte îndrăzneţe la AJF Sălaj

Pentru anul 2018, preşedintele AJF Sălaj le-a prezentat membrilor afiliaţi câteva proiecte pe care le are în plan, iar cel mai important ar fi cel cu Consiliul Judeţean Sălaj.

“Avem un proiect în 2018 cu Consiliul Judeţean Sălaj, iar domnul preşedinte Tiberiu Marc ne-a dat asigurări că în acest an va ajuta cluburile de fotbal din judeţ. Printr-un parteneriat, mai dorim să ducem în Slovacia, o echipă de seniori şi una de juniori, iar totodată arbitri de la noi să facă un schimb de experienţă şi să poată arbitra în ţara respectivă. Ne propunem ca la finalul acestui sezon, să oferim câştigătoarei Ligii a IV-a şi câştigătoarele seriilor din Liga a V-a câte un rând de echipament. Avem în plan să mai organizăm o competiţie de juniori, în vară, Cupa 1 iunie. Vă mulţumesc tuturor care susţineţi actvitiatea fotbalistică fiindcă fără ajutorul dumneavoastră, fotbalul la acest nivel nu ar exista. Unde oamenii îşi doresc şi vor să facă ceva pentru acest sport, se poate”, a spus Daniel Sabou. Adunarea Generală a continuat cu descărcarea de gestiune şi exerciţiul financiar prezentat de către contabila de la AJF Sălaj, raportul comisiei de cenzori, iar mai apoi s-a trecut la dezafilierea echipelor ce nu mai activează în competiţiile organizate de AJF Sălaj şi la afilierea formaţiilor noi, care s-au înscris în vară.

Liga a IV-a începe pe 11 martie, în timp ce Liga a V-a abia pe 25 martie!

Adunarea Generală de vineri a durat aproape două ore, iar mai bine de o oră s-a discutat la punctul propuneri şi măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii fotbalistice şi la diverse. Aşa cum era stabilit, Liga a IV-a se va relua pe 11 martie, astfel că în acest retur nu va fi programată nicio etapă intermediară. De Sărbătorile Pascale se va juca sâmbăta, iar campionatul se va termina pe 3 iunie.

La Liga a V-a, returul a fost stabilit să înceapă mai târziu. Dacă iniţial s-a vorbit ca ultimul eşalon să se reia chiar în 11 martie sau 18 martie, în cele din urmă, returul va începe pe 25 martie, majoritatea delegaţilor fiind de acord cu această dată, mizând pe faptul că spre final de martie, terenurile de fotbal din judeţ vor arăta mult mai bine.

Nici la acest eşalon nu va fi programată nicio etapă intermediară, iar de Sărbătorile Pascale se va juca tot sâmbăta, urmând ca ultima etapă se se desfăşoare pe 17 iunie. La copii şi juniori, campionatul se va relua pe 22 martie (juniori C), 23 martie (juniori D) şi 24 martie (juniori E).

Marius Paşca: “Nu se poate să avem un asemenea arbitraj”

La punctul diverse, arbitrajul a fost cel mai discutat subiect, iar această problemă a fost ridicată de Marius Paşca, antrenorul de la Dumbrava Gâlgău, care  s-a arătat nemulţumit din mai multe puncte de vedere. “Fiecare ne dorim să avem arbitraje cât mai bune, iar eu am fost de acord cu majorarea baremului de arbitraj, care acum este printre cele mai mari din ţară, dar nu se poate să avem un asemenea arbitraj. Nu ştiu cum este posibil ca un arbitru să arbitreze două meciuri într-o zi, iar două echipe să-l aştepte vreo 10 minute, până el vine de la Zimbor! Să nu se înţeleagă greşit, avem nevoie de  arbiraj şi consider că Gabriel Bârjac este un bun manager, dar aflu din ziar că judeţul nostru a avut cinci locuri la programul de talente, iar CJA a trimis doar doi arbitri.Sunt curios de ce nu am reuşit să avem cinci arbitri?”, a spus Marius Paşca, care nu a trecut cu vederea meciul din ultima etapă a turului cu Rapid Jibou. “Am pierdut din cauza arbitrajului şi nu se poate ca centralul de la meciul de la Jibou să primească 7.9, iar asistentul Duma, care a făcut trei greşeli foarte mari să ia nota 8.3”.

Răspunsul a venit rapid din partea preşedintelui CJA Sălaj. “Cu bune cu rele, Comisia de Arbitri şi-a făcut treaba, având în vedere rezultatele din ultimii ani. Să nu se înţeleagă greşit că ar fi doar meritul meu. Avem cinci arbitri promovaţi la Liga a III-a în ultimii trei ani, iar Sălajul este pe locul 11 la nivel de arbitri divizionari. Ne chinuim în fiecare an să facem cursuri şi să atragem copii cât mai talentaţi la arbitraj. Pornim de la ideea de a avea un lot numeric, dar dacă tot vorbim procentual, 73% dintre arbitri sun produşi în ultimii trei ani. Rata de renunţare la această meserie este foarte mare. Referitor la programul de talente, acum ştafeta este ridicată, iar pretenţiile foarte mari. Faptul că din cadrul CJA Sălaj au fost doar doi arbitri, înseamnă că doar ei s-au ridicat la nivelul pe care l-am cerut”, a fost răspunsul lui Gabriel Bârjac.

Cornel Lar – primarul comuei ILeanda: “Arbitrii participă la demolarea sportului”

Arbitrajul a devenit un subiect de-a dreptul “delicat”, iar această problemă a fost semnalată şi de către primarul comunei Ileanda, Cornel Lar. “Vreau să  trag un semnal de alarmă şi vreau să-l sensibilizez pe domnul preşedinte de la CJA, să înţeleagă colegii dânsului că arbitrii participă la demolarea sportului. Nu vreau să fiu dezastruos, dar funcţioăm pe baza legii 350 cu finanţare de la bugetul local. În acel program, echipa îşi stabileşte un obiectiv, iar  dacă câteva meciuri pierde pe mâna unui arbitru şi nu îşi îndeplineşte obiectivul, acel club trebuie să dea banii înapoi Consiliului Local. De unde să dea un club de Liga a IV-a vreo 40.000 de lei? Fără doar şi poate, acel club se desfiinţează, la fel cum s-a întâmplat şi cu FC Zalău”, a spus Cornel Lar, cel care este şi conducătorul echipei din Ileanda.

Radu Bitea – preşedinte AJF Bihor: “La Bihor, am avut preşedinte CJA un arbitru FIFA, dar în mandatul său nu a promovat niciun arbitru în Liga a III-a!”

În sală au fost şi persoane care au încurajat arbitrajul şi l-au susţinut, chiar şi preşedintele AJF Bihor având cuvinte de laudă despre activitatea din cadrul CJA Sălaj şi despre munca pe care o depune în cadrul acestei comisii Gabriel Bârjac.

Şeful fotbalului bihorean a lăudat faptul că  în ultimii trei ani, din judeţul nostru au promovat nu mai puţin de cinci arbitri în Liga a III-a, făcând o comparaţie cu ce s-a întâmplat în judeţul Bihor. “Fiecare zonă are specificul ei. La noi au fost şase arbitri la programul de dezvoltare, dar ştafeta este foarte mare.Probabil aţi auzit că şi la Bihor au fost probleme de arbitraj,  scandaluri, dar noi avem norocul că atragem la arbitraj mulţi copii care joacă şi fotbal. Totuşi, în Sălaj au fost cinci arbitri promovaţi la Liga a III-a în ultimii trei ani, iar noi la Bihor am avut preşedinte la CJA un arbitru FIFA, dar în mandatul său nu a promovat niciun arbitru la Liga a III-a. Deci criteriul că eşti un arbitru de elită şi foarte bun nu garantează succesul în manageriat”, a spus Radu Bitea.

Mult mai calculat în a face afirmaţii referitoare la arbitraj a fost Călin Bereschi, conducătorul liderului din Liga a IV-a. “Interesul domnului Gabriel Bârjac este important pentru a rezolva problemele din arbitraj, dar până la urmă lucrezi cu ce poţi şi cu cine îţi vine. Noi trebuie să-l înţelegem, să colaborăm împreună şi să-i ajutăm pe arbitri, fiindcă doar aşa putem progresa”,  a spus Călin Bereschi, primarul comunei Mirşid.

loading...
Loading...
2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in FOTBAL