Connect with us

Ştiri din Sălaj

O nouă zi liberă pentru români!? Proiectul legislativ iniţiat de un sălăjean a trecut deja de Senat


Un parlamentar originar din Sălaj a avut o propunere legislativă în ce priveşte numărul de zile libere într-un an. Propunerea făcută de udmr-istul Szabó Ödön a trecut de Senat, urmând să fie votată şi în Parlament, astfel că Vinerea Mare ar putea fi o Sărbătoare Legală în care nu se va lucra!

Românii pot avea şi mai multe zile libere în anul 2018, după ce în ultimii ani ne-am putut bucura de alte zile libere, precum cele de Rusalii sau Sfântul Andrei. Acum, parlamentarii noştri pot veni cu încă o zi liberă: Vinerea Mare!

Cel ce a iniţiat această propunere legislativă este Szabó Ödön – un membru al Camerei Deputaților a României ajuns în Parlament ca deputat UDMR la Circumscripția Bihor. Trebuie spus însă faptul că parlamentarul în vârstă de 42 de ani este originar din Şimleu Silvaniei!

“În majoritatea ţărilor UE, țări care conform datelor statistice sunt mai puţin declarate a fi creştine, Vinerea Mare fiind una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului, practic este declarată ca fiind zi liberă în 16 ţări în UE. Chiar mai mult, instituţiile Uniunii Europene, Comisia Europeană acordă an de an Vinerea Mare zi liberă”, a menţionat Szabó Ödön.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, aşa cum mai este cunoscută la români, este ziua răstignirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, o zi în care credincioşii ţin post negru! Tot în această zi, credincioşii merg la Biserică, unde este ţinută Denia (Prohodul Domnului), una dintre cele mai importante slujbe pentru români!

Totodată, în expunerea de motive a actului normativ se arată: “Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”.

Propunerea legislativă are în vedere completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii, depusă la Senat.

Propunerea legislativă a fost votată de 42 de senatori şi deputaţi şi de la putere, dar şi din opoziţie, şi a fost adoptată în cursul zilei de miercuri de Senat, urmând să fie votată şi în Parlament.


Sărbători legale în 2018

Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • prima şi a doua zi de Paşte;
  • 1 Mai;
  • 1 Iunie (Ziua Copilului);
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Sursa: realitatea .net

244 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj