Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Primăria Zalău îşi face club sportiv, precum în marile oraşe!


Pentru noua structură ce va fi înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Consiliului Local al Municipiului, autorităţile locale au rezervat trei denumiri, este vorba despre CSM Porolissum, SC Municipal Fair-Play şi Clubul Sportiv al Primăriei Zalău. Nu se ştiu exact secţiile, dar există posibilitatea ca noua structură să preia CS Volei Municipal şi Sporting Zalău. “Pe funcţia de manager vom încerca să aducem un om consacrat într-o disciplină sportivă din municipiu”, spune viceprimarul Teodor Bălăjel

În ultimii ani, autorităţile locale şi autorităţile judeţene din Sălaj au susţinut fenomenul sportiv, iar partea leului a fost luată de HC Zalău şi CS Volei Municipaladică cele mai reprezentative formaţii ale judeţului.

În anii trecuţi, cele două grupări erau finanţate atât de Primăria Zalău, cât şi de Consiliul Judeţean, dar de câţiva ani handbalul este susţinut doar de instituţia condusă de Tiberiu Marc, iar voleiul de instituţia condusă de Ionel Ciunt.

 

Teodor Bălăjel:  “Dacă noi venim cu 90% din banii de la bugetul local la un club, este normal să avem şi posibilitatea de a lua decizii”

Deşi acoperă 90% din bugetele celor două echipe, autorităţile au doar un rol de decor în club, deoarece toate deciziile sunt luate de acţionari, acţionari care împreună acoperă 10% din buget!?

Acest lucru l-a remarcat nu o dată şi primarul Ionel Ciunt, cel care este coordonatorul principal al finanţării de la CS Volei Municipal Zalău, dar care nu a putut face nimic legal pentru a lua măsuri ca urmare a unor rezultate modeste sau a unor derapaje a celor din club.

De fapt, edilul municipiului a şi precizat că “nu mi se pare normal, ca Primăria să acopere 90% din bugetul echipei de volei, iar deciziile să fie luate de altcineva!?”.

Tot pe aceeaşi idee se află şi viceprimarul Teodor Bălăjel, cel care a declarat pentru Sportul Sălăjean: “Dacă noi venim cu 90% din banii de la bugetul local la un club, este normal să avem şi posibilitatea de a lua decizii, să intervenim, nu să dăm banii şi să-i gestioneze alţii. Ba mai mult, noi să încasăm toate răutăţile. Dacă antrenorul nu stăpâneşte echipa, Primăria este de vină. Dacă un jucător este indisciplinat, Primăria este vină şi nu este normal, la fel şi dacă preşedintele greşeşte. Până la urmă, vina este a celor care conduc clubul şi a acţionarilor”.

Pentru rezolvarea acestui neajuns, reprezentanţii autorităţilor locale vor ca Primăria să deţină un club sportiv, iar demersurile pentru înfiinţarea lui au început încă din luna august a anului trecut!

Conform celor de la Birou de presă al Primăriei au fost iniţiate demersurile legale de înfiinţarea unui Club Sportiv în subordinea Primăriei Municipiului Zalău. Acesta va avea statutul de persoană juridică de drept public şi va fi înfiinţată ca instituţie publică în subordinea Consiliului Local al Municipiului.

În prima etapă s-a solicitat Ministerului de Justiţie rezervarea de nume sub titulatura de Asociaţia Clubul Sportiv Municipal MESEŞUL Zalău, însă aceasta a fost refuzată deoarece era asemănătoare cu denumirea Asociaţia Club Sportiv Meseşul, ce figura rezervat. S-a revenit cu altă adresă în care a fost solicitată rezervarea a trei denumiri, respectiv Clubul Sportiv Municipal Porolissum Zalău, Sport Club Municipal FAIR-PLAY Zalău şi Clubul Sportiv al Primăriei Zalău.

După obţinerea acordului de rezervare de la Ministerul Justiţiei vor fi continuate demersurile legale necesare înfiinţării acestuia. Detalii despre noul club sportiv vor putea fi furnizate după obţinerea acordului de rezervare de la Ministerul Justiţiei şi adoptarea unei decizii în acest sens.

Ce vor face CS Volei Municipal şi Sporting Zalău?

Aşadar, autorităţile locale nu au dezvăluit prea multe amănunte, dar în actul constitutiv trebuiesc scrise clar secţiile şi membrii noului club. Se pare că vor fi însă ramuri care au avut rezultate la poalele Meseşului. Nu vor lipsi voleiul, handbalul şi fotbalul.

Iubitorii sportului se gândesc şi la soarta echipelor pe care Primăria i-a susţinut în ultimii ani. Cap de listă este CS Volei Municipal, nimeni alta decât campioana României, dar care actualmente trece printr-o pasă proastă, deşi autorităţile locale au alocat cel mai mare buget din istoria voleiului din Sălaj!

“Nu am discutat dacă echipa Volei Municipal Zalău va fi trecută pe noul club, dar nu este exclus acest lucru”, ne-a precizat “vicele” Teodor Bălăjel.

Şi în ce priveşte “sportul rege”, situaţia se află în ceaţă, având în vedere că Primăria nu poate începe decât din Liga a V-a, acolo unde municipiul este reprezentat deja de Sporting Zalăuo grupare condusă de Doru Matei, un om pe care primarul Ionel Ciunt l-a şi propus anul trecut în conducerea echipei FC Zalău.

“Nu ne-am gândit nici cu echipa de fotbal. Încă nu ştim dacă vom înfiinţa noi o echipă sau vom considera pe cea care activează acum”, spune viceprimarul.

În ce priveşte fotbalul, Teodor Bălăjel a ţinut să reamintească faptul că dispariţia echipei FC Zalău nu ţine de autorităţi.

“Mie îmi pare rău despre ce declară domnul Ioan Morar. Noi chiar am insistat atunci când au fost problemele cu FC Zalău. Era o echipă bună şi noi chiar am vorbit serios că vrem să promovăm în Liga a II-a, dar ce pot să spun dacă în orice proiect trebuie să ai nişte indicatori de performanţă pe care tocmai ei i-au fixat. Am insistat mult şi ne-am întâlnit în repetate rânduri cu cei de la Curtea de Conturi pentru a găsi o portiţă şi să facem ceva. Nu a fost o răutate”, a mai menționat “vicele”.

 

Viceprimarul Teodor Bălăjel: “Vrem în special să promovăm tinerii noştri din Zalău!”

Că e fotbal, volei, handbal sau atletism, un lucru e cert: Primăria vrea să controleze acţiunile pe care le finanţează. Totodată, o altă menire a noului club va fi posibilitatea tinerilor din municipiu să efectueze mişcare în mod organizat.

“Vrem în special să promovăm tinerii noştri din Zalău. Să avem cât mai multe grupe, dar încă nu am stabilit ce ramuri sportive va avea clubul. Vom vedea unde vom avem copii talentaţi şi vrem să le asigurăm o susţinere. Vrem mai multe discipline sportive, în care să-i implicăm pe tinerii noştri din oraş. Trebuie să crească sănătoşi, să facă performanţă. Noi o să urmărim ca finanţarea clubului să fie corectă, iar banii să ajungă unde au fost alocaţi şi sportivii să fie mulţumiţi”, a mai adăugat viceprimarul Bălăjel.

Trebuie precizat că în municipiu există deja cluburi sportive instituţionalizate precum CSM Zalău sau CSS Zalău, în care copiii practică sporturi precum tenis, tenis de masă, box, lupte libere, atletism, volei sau handbal. Totodată, există şi cluburi sportive private, în special de fotbal şi arte marţiale, precum CS Atletic, CS Viitorul, CS Terra Kid, CS Seiko sau CS Dani San.

 

Pentru funcţia de manager, Primăria se gândeşte la un nume consacrat, dar preşedintele poate veni şi din interior!

Aşadar, în anul 2018, Primăria municipiului se va putea mândri cu primul club sportiv, iar în Sălaj acesta ar fi primul exemplu de acest gen. Modelul este aplicat însă în multe oraşe din România şi chiar cu mare succes, precum CSM Bucureşti sau SCMU Craiova – grupări care activează cu rezultate bune pe prima scenă în mai multe ramuri sportive.

Noua structură sportivă va avea nevoie clar şi de un preşedinte iscusit, iar secţiile vor trebui conduse de oameni de specialitate. Deocamdată, Primăria nu a avansat niciun nume, deşi există zvonuri cum că în noul club se va regăsi Ion Tulai – fostul preşedinte de la Clubul Sportiv Municipal Armătura Zalău, dar care de ani buni activează în Primăria Zalău, ca şi director la Direcţia de Patrimoniu!

O altă persoană ce ar putea face parte din noul club este Csoka Tiberiu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, dar care actualmente deţine funcţia de consilier al primarului Ionel Ciunt pe probleme economice şi preşedinte la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Zalău.

Un iubitor al sportului, Csoka Tiberiu a fost şi implicat în fenomen, fiind contabil şef la FC Armătura Zalău, când formaţia de fotbal evolua în Divizia B.

“Nu ne-am gândit la o anumită persoană care să conducă clubul, dar probabil vom numi un nume consacrat într-o disciplină sportivă din municipiu. Avem noi însă suficienţi colegi care au cunoştiinţe sportive, iar – dacă nu – îi vom trimite la specializare. Vom găsi un manager care să facă faţă într-un astfel de club”, a încheiat Teodor Bălăjel.

576 Vizualizari
Loading...
4 Comments

4 Comments

 1. ion

  19 February 2018 at 17:28

  un club de pensionari condus de csoka? ba voi n-aveti rusine ati distrus fotbalul din zalau pentru alin pop si robert goie, refuzati sa dati bani la handbal da va bateti cu pumnul in piept ca va faceti club. balajel analfabet functional care n-are bani sa treaca drumul isi da cu stangul in dreptul ca de obicei

 2. Xvolei

  20 February 2018 at 10:05

  Bai Balajel dar nu e din banii tai.Sunt banii nostri.Sunt de acord sa iei decizii daca sunt bune.Dar ma indoiesc de asta.Cea mai buna decizie ar fi sa schimbati presedintele la volei si apoi sa va dati demisia in masa.

 3. spectator

  20 February 2018 at 14:34

  Si acum deciziile unde s-au luat dl Balajel. Hai sa radem dar nu ca cheltuiti banii publici fara socoteala ci ca ai inteles din sportul asta ceva.

 4. Dan

  21 February 2018 at 22:12

  Balajel nu se pricepe nici la ghenele de gunoi darmite la sport si inca de performanta .. Doamne mare e gradina lui Dzeu,iarta-i ca NU stiu ce fac ,inafara de a fura..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL