Connect with us

FOTBAL

Doi arbitri sălăjeni, tot mai aproape de o promovare în Liga a III-a


Alexandru Turian şi Szabo Krisztina au trecut cu brio de mai multe etape ale Programului de Dezvoltare a tinerelor talente şi mai au un mic hop până să arbitreze meciuri în eşalonul superior

Dacă la fotbal în ligile superioare judeţul nostru este “corigent”, având în vedere că nu mai avem nicio echipă în competiţiile de seniori organizate de FRF, Sălajul stă bine la arbitraj, unde are nu mai puţin de 10 reprezentanţi în lotul divizionar.

Şapte sunt în lotul Ligii a III-a, doi din lotul pentru Liga 2, în timp ce Gabriel Bârjac este singurul care face parte din lotul A el arbitrând pe prima scenă chiar la finalul săptămânii trecute, la partida dintre CSU Craiova şi Sepsi Sfântu Gheorghe.

Din acest an, lotul arbitrilor divizionari ar putea fi şi mai numeros, având în vedere că doi asistenţi din cadrul CJA Sălaj sunt aproape de o promovare în Liga a III-a.

Prin Programul de Dezvoltare a tinerelor talente, Alexandru Turian şi Szabo Krisztina au parcurs  cu brio mai multe etape şi se află între cei 38 de arbitri din program care se vor prezenta şi la seminarul de iarnă de la Cluj-Napoca cu arbitrii şi arbitrii asistenţi din Liga a III-a, ce va avea loc în perioada 23 – 25 februarie.

Cei doi vor susţine din nou testele teoretice şi fizice, iar dacă le vor promova vor continua programul, iar din primăvară vor fi delegaţi la jocuri în Liga a III-a.

Acest aspect este îmbucurător, însă trebuie precizat că la începutul programului de dezvoltare, din cadrul CJA Sălaj au fost doar trei arbitri care au îndeplinit condiţiile pentru a  participa la prima etapă, cu toate că pentru judeţul Sălaj au fost atribuite cinci locuri, trei la asisteţi şi două la arbitri.

În altă ordine de idei să mai spunem că începând din acest an, Ioan Onicaş este singurul ofiţer de dezvoltare regională pentru zona 7, care răspunde de programul de talente din cinci judeţe.

„Bucuros, dar… îngrijorat! Promovarea Kirsztinei Szabo în această fază a Programului de Dezvoltare (Talente) este o premieră, un moment mult aşteptat din partea reprezentantelor arbitrajului feminin sălăjean. Atât ea cât şi Alexandru Turian, unul dintre cei mai experimentaţi arbitri asistenţi din Sălaj, sunt foarte aproape de debutul într-o ligă superioară. Ambii vor fi prezenţi săptămâna viitoare la Cluj-Napoca, acolo unde vor participa la Cursul de instruire al arbitrilor din Liga 3. Pasul următor va fi proba practică (delegarea la jocuri din Liga 3). Pe de altă parte sunt îngrijorat de starea arbitrajului din Sălaj. Dacă nu cu mult timp în urmă era un numar mare de arbitri care aspirau (şi concurau!) pentru intrarea în acest program de promovare, am ajuns ca la ultima ediţie a acestei acţiuni, judeţul nostru să aibă 5 locuri repartizate (la băieti) de către CCA, iar CJA Sălaj să poată să propună… doi arbitri! Situaţia este una îngrijorătoare în perspectiva dezvoltării şi progresul arbitrajului sălăjean. Totodată, cred (şi sper) ca factorii răspunzători de selecţia şi pregătirea arbitrilor vor analiza şi vor găsi soluţiile cele mai bune de redresare a situaţiei”, ne-a spus Ioan Onicaş.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in FOTBAL