Connect with us

Feminin

SPECIAL: Alin Cioban, sălăjeanul care a ridicat nivelul fotbalului feminin din România!


Născut la Jibou acolo unde şi-a şi petrecut anii copilăriei, Alin Cioban a devenit un important personaj din fotbalul românesc, fiind membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, preşedintele Comisiei Centrale pentru fotbal feminin, dar şi fondatorul clubului Olimpia Cluj – cea mai de succes echipă din fotbalul feminin românesc – unde sălăjeanul este şi preşedinte executiv


La capitolul fotbal din ligile superioare, judeţul nostru a cam rămas corigent, după ce în vară FC Zalău s-a retras din Liga a III-a, iar – din cauza faptului că nu a mai primit finanţare de la autorităţile locale, gruparea condusă de Ioan Morar s-a şi desfiinţat.

În fotbalul românesc, Sălajul mai are valori chiar la cel mai înalt nivel, iar un exemplu poate fi Alin Cioban, care a devenit un personaj foarte important. Născut în anul 1969 la Jibou, acolo unde a şi copilărit, Cioban a urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii “Gheorghe Asachi” din Iaşi, iar după absolvire s-a stabilit tocmai în Cluj.

Pasiunea sa pentru fotbal a dobândit-o încă din tinereţe, iar în anul 2010 a pus bazele clubului Olimpia, care a devenit cea mai de succes echipă din fotbalul feminin românesc.

Între timp, sălăjeanul nostru a ajuns să ocupe funcţii importante în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, fiind membru în Comitetul Executiv, preşedintele Comisiei Centrale pentru fotbal feminin, dar şi la UEFA unde lucrează ca şi delegat şi unde răspunde de organizarea partidelor de fotbal internaţional.

 

Alin Cioban: “Despre Jibou vorbesc peste tot pe unde mă duc în lume”

Am dorit să aflăm mai multe despre întreaga activitate a lui Alin Cioban, mai ales că nu ai ocazia să vorbeşti cu un astfel de om de fotbal în fiecare zi. Tocmai de aceea am pregătit un interviu, dar înainte de toate, jibouanul şi-a făcut o prezentare.

“După un început deosebit reuşit la Centrul de Pregătire şi Protecţie Civilă, mi-am desăvârşit cariera profesională la Terapia Cluj-Napoca. Am folosit cuvântul “reuşit “ deoarece acea perioadă mi-a rămas în minte, iar cu toţi colegii de atunci suntem prieteni chiar şi în ziua de azi, chiar dacă timpul a aşezat între noi distanţe mai mari şi ne vedem mai rar. Un episod petrecut în acea perioadă când unul dintre colegii mei a fost rugat să coboare din autocarul care ducea toţi cursanţii la Mărişel, deoarece avea convingeri politice mai atipice pentru acea perioadă, mi-a marcat de fapt viitorul. Chiar dacă eram mai tânăr nu am acceptat decizia şi m-am alăturat lui pe trotuarul din faţa Primăriei. Este vorba de domnul Eugen Cocan,  cu care am rămas până azi prieten şi împreună suntem membrii fondatori ai clubului Olimpia. La scurt timp dupa căsătorie, familia a fost completată cu Iulia, fiica noastră care a absolvit Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca şi este studentă anul II la Universitatea de Medicină. Totuşi, nu pot să închei prezentarea fară a spune faptul că sunt sălăjean la origini, iar despre colţul acesta de ţară şi despre oraşul meu natal – Jibou, vorbesc peste tot unde mă duc în lume”, a spus Alin Cioban.

 

Reporter: De unde a început pasiunea dumneavoastră pentru sport?

Alin Cioban: Pasiunea pentru sport în general vine din familia mea, din educaţia pe care am primit-o, deoarece tatăl meu a fost profesor de Educaţie Fizică şi Sport în Jibou şi cunoscut în tot Sălajul. Sportul pot să spun că a fost şi este ca a doua  religie la noi în casă. Dacă vreau să ştiu un rezultat al meciurilor din campionatele unde sunt partide  televizate, o sun imediat pe mama. Şi mama este profesoară de biologie… Soţia mea – când a venit prima dată la Jibou şi erau partide de fotbal televizate, citea sau îşi găsea de lucru prin casă. Acum  trăieşte intens partidele de handbal în special, dar şi de fotbal atunci când joacă Naţionala României, cu o intensitate specifică suporterilor adevăraţi.

 

Alin Cioban : “Olimpia Cluj este parte din viaţa mea”


Rep.: Cum de v-aţi implicat tocmai în fotbalul feminin, la Olimpia Cluj?

A.C.: Olimpia este parte din viaţa mea aşa cum este şi parte din viaţa tuturor celorlalţi membri fondatori. Suntem pe acelaşi tipar, suferim şi ne bucurăm împreună. Despre implicarea mea în acest sport, pot să spun că a venit pe neaşteptate. Am fost sunat într-o duminică, după ce ieşeam de la Biserică împreună cu familia, să vin să văd fete jucând fotbal. La fel ca majoritatea care nu ştiu multe despre acest sport, am avut intenţia să declin invitaţia, însă până la urmă destinul şi-a urmat cursul şi am ajuns la teren. Am văzut atâta pasiune, seriozitate şi devotament faţă de sportul practiat, exact noţiunile de care azi ne plângem că nu le mai întâlnim. Am decis că este locul unde mi-aş dori să mă implic, deoarece mi-am propus să schimb mentalităţi şi să pun în valoare frumuseţea pasiunii acestor fete.

 

Rep.: Olimpia Cluj domină fotbalul feminin românesc de ani buni. Care este reţeta succesului?

A.C.: Avem şi o reţetă, însă nu prea este la modă. Se poate transmite uşor din generaţie în generaţie, deoarece se scrie într-un singur cuvânt: muncă! Când am definit principiile care stau la baza construcţiei clubului nostru, în strategia de dezvoltare am scris încă de la început următoarele cuvinte: “La acest club, munca individuală şi colectivă este mai importantă decât talentul!”. Să nu credeţi că exagerez, însă în 2010 – când am fondat acest club şi am început activitatea – nu aveam sponsori, nu aveam bani, aveam doar idei şi dorinţa de a muncii pentru un crez comun. Am muncit fiecare în zona lui de pricepere, însă cel mai dificil a fost nu să obţinem rezultatele, ci să le păstrăm. Aici pot să spun că intervine inspiraţia. Fiind un club nou înfiinţat într-un oraş unde “U” respiră prin porii fiecăruia a fost destul de dificil. De-a lungul anilor am primit diferite oferte de a evolua sub diferite <formule avantajoase> însă dorim să ne păstrăm identitatea şi să construim unul dintre cele mai puternice cluburi din Europa în domeniul fotbalului feminin.

 

“Am adus bani în fotbalul feminin doar cu mintea şi pixul”


Rep.: Sunteţi un om de fotbal, care a ajuns reprezentantul fotbalului feminin în Comitetul Executiv al FRF, dar deţineţi şi alte funcţii. Ce puteţi să ne spuneţi despre ele?

A.C.: În acest moment cumulez mai multe funcţii: preşedinte al Comisiei Centrale pentru Fotbal Feminin şi membru în Comitetul Executiv, iar la UEFA lucrez ca şi Delegat şi răspund de organizarea partidelor de fotbal internaţionale. Faptul că am adus bani în fotbalul feminin doar cu mintea şi pixul, scriind proiecte pentru a absorbi bani de la UEFA şi FIFA, a fost suficient pentru colegii mei să mă voteze în toate structurile FRF.

 

“Mă bucur enorm că AJF Sălaj participă cu două echipe în proiectul Fotbal şi Feminitate”


Rep.: De câţiva ani, în România se pune accentul şi pe fotbalul feminin. Cât de mult s-a dezvoltat acest segment de când sunteţi la conducerea lui?

A.C.: La data când am devenit responsabil pentru fotbalul feminin din România, existau doar nouă echipe de senioare grupate într-un singur eşalon valoric. La startul acestui sezon avem Liga 1 cu 10 echipe, în Liga a II-a 16 echipe, iar în eşalonul III tot  16 echipe repartizate în două serii. În premieră, organizăm şi Campionatul Naţional de Junioare U15  care aduce la start 24 de echipe de junioare. Conform statisticilor UEFA suntem ţara cu cea mai mare creştere procentuală a numărului de jucătoare de fotbal feminin! Una dintre cele mai importante realizări ale mele în acest domeniu este organizarea proiectului <Fotbal şi Feminitate>, proiect care aduce an de an mii de jucătoare în competiţii. În acest an, şi AJF Sălaj participă cu două selecţionate în acest proiect şi acest lucru mă bucură enorm. Anul trecut, mai exact în 16 Septembrie,  UEFA a decernat la Cluj în premieră pentru România premiul I, <Hattrick UEFA Avord>, pentru cel mai bun proiect. Tot o premieră este faptul că UEFA decernează acest premiu în altă locaţie decât la Nyon. Este meritul conducerii FRF, care prin lobby-ul realizat mi-a oferit şansa să mă bucur de acest rezultat la mine acasă.


Rep.: Ce îşi propune Olimpia în acest sezon?

A.C.:În acest sezon cu echipa mare doresc să câştigăm tot ce se poate în România, însă accentul o să-l punem pe echipa de junioare cu fete născute între anii 2002 şi 2005. Este un proiect nou, lansat acum doi ani şi care implică aducerea la Cluj a 24 de jucătoare din toată ţara, într-un parteneriat cu Şcoala Iuliu Haţieganu, dar şi cu centre de fotbal din Sighet, Hunedoara, Arad şi Bucureşti. Vrem să facem cu aceste fete o generaţie ce va lupta de la egal la egal cu PSG sau Lyon. De fapt, în acest retur de campionat, generaţia născută în 2003 are drept de joc în Liga 1. Avem deja patru sportive selecţionate din această generaţie la prima echipă şi abia aştept debutul lor în primul eşalon.

 

“Îmi doresc din tot sufletul ca Rapid Jibou să ajungă în Liga a III-a”


Rep.: Aţi luat vreodată în calcul să puneţi accentul pe fotbalul feminin din Sălaj? Ar fi potenţial în judeţul nostru?

A.C.: În Sălaj, fotbalul feminin se va dezvolta odată cu implicarea AJF-ului în proiecte specifice. Cu siguranţă va apărea şi un club cu specific fotbal feminin şi – de ce nu – chiar la Jibou. Din Jibou, am avut o fetiţă, Ana Sălăjan în probe la Cluj-Napoca şi sper ca din vară o să legitimez la Olimpia.

Rep.: Sunteţi originar din Jibou, acolo unde singurul sport este fotbalul, dar Rapid Jibou încă evoluează doar la nivel de Liga a IV-a. Ce politică ar trebui adoptată la echipă pentru a ataca promovarea?

A.C.: Îmi doresc din tot sufletul  ca Rapid Jibou să ajungă în Liga a III-a. Am încredere în Marius Stana, care este preşedintele acestui club şi sper că odată cu alegerea lui Dan Ghiurco ca primar al oraşului, lucrurile să se schimbe şi pe plan sportiv. Deja după mai puţin de doi ani de mandat se văd schimbări radicale pe plan sportiv şi nu numai. Atât Dan, cât şi Marius îmi sunt prieteni şi ne cunoaştem de mult timp şi nu am nici cea mai mică îndoială că nu vor face totul pentru comunitate. Din partea mea vor avea oricând tot sprijinul pe care pot să-l ofer, fără niciun fel de pretenţie sau interes. Vreau doar să văd din nou Rapid Jibou că renaşte atât la nivel de seniori, cât şi la nivelul grupelor de copii si juniori. 

 

Rep.: . Să vorbim puţin de echipa naţională feminină, care a fost foarte aproape de o calificare la un turneu final…

A.C.: Despre Naţionala României de fotbal feminin pot să spun că este într-o schimbare evidentă, atât prin prisma rezultatelor cât şi prin prisma ariei de selecţie. Am ratat şansa calificării la Euro după o dublă manşă în meciuri  de baraj  cu Portugalia. A fost 0 – 0 la Lisabona şi 0 – 0 la Cluj. Am pierdut calificarea în prelungiri care s-au terminat tot la egalitate 1 – 1. Aceasta a reprezentat cea mai mare performanţă de până acum la nivelul echipei de senioare, chiar dacă nu am obţinut calificarea. Am adus 7.000 de oameni în tribună care au scandat fără întrerupere: România, România! În acele momente simţi că ai făcut ceea ce trebuie. Am ratat calificarea fără înfrângere, însă am câştigat enorm ca imagine şi popularitate. După acel meci, numărul de junioare care au venit spre clubul nostru s-a dublat. Mulţi părinţi au înţeles că pasiunea pentru fotbal nu are limite şi depăşeste orice prejudecăţi. Nu întâmplător, toate acestea s-au întâmplat la Cluj-Napoca.

 

“Colaborarea cu Răzvan Burleanu este excelentă”


Rep.: Cum este colaborarea cu preşedintele FRF – Răzvan Burleanu?

A.C.: Colaborarea mea cu Răzvan Burleanu este una excelentă şi e bazată pe încredere reciprocă. Este un om onest, deosebit de inteligent, care reuşeşte să facă lucrurile într-un  mod profesionist. Cel mai mult îşi doreşte ca România să fie prezentă în mod constant la toate turneele finale de Campionate Europene sau Mondiale, iar la nivel de copii şi juniori, lucrurile să fie aşezate temeinic, conform strategiei de dezvoltare fotbalistică. Nu mă surprinde nici faptul că are adversari şi contestatari. Procesul de schimbare este unul dificil mai ales în acest sector ancorat ani de zile într-un sistem de relaţii şi interese, altele decât cele ale performanţei sportive.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Feminin