Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primarul comunei Cizer – Nicolae Criste: “Cât timp voi avea sănătate şi putere, fotbalul din Cizer nu va dispărea”. GALERIE FOTO

Prin rubrica “Viaţa sportivă la sat”, veţi avea ocazia să cunoaşteţi activitatea sportivă în mediul rural, mai puţin oglindită până acum de mass-media. Astfel, pe parcursul mai multor ediţii, vom discuta cu primarii fiecărei comune din Sălaj, despre potenţialul uman şi material, despre posibilităţile financiare şi despre disponibilitatea de a susţine un fenomen. Acesta poate oferi o alternativă hobby-urilor din ce în ce mai nocive ale tinerilor.

Comuna CIZER: Cizer – centrul comunal, Plesca şi Pria

Comuna Cizer intră în documente, ca mai toate satele din Transilvania, odată cu trecerea de la o stăpânire funciară bazată pe tradiţie la una scrisă. Primul document care, a atestat Cizerul este datat din anul 1219, sub numele de “Terra Cesar”. Comuna Cizer este situată la limita sud-vestică a judeţului Sălaj. Ocupă zona marginală de contact a Depresiunii Crasna, la o distanţă de 35 km faţă de municipiul Zalău. Comuna este construită din trei localităţi Cizer reşedinţă de comună, Plesca şi Pria. Localitatea Cizer, în structura sa actuală, cuprinde şi satul Boian. Populaţia totală a comunei numără la ultimul recensământ 2.225 locuitori. Numărul este într-o scădere, astfel că s-a ajuns la jumătatea populaţiei faţă de cea existentă la recensământul, din anul 1996. Fondul turistic de care dispune comuna Cizer este caracterizat de bogăţia elementelor naturale şi antropice existente la nivelul comunei. Ca atracţii turistice în zonă sunt: biserica de lemn din Cizer, Muzeul satului Cizer, Biserica Naşterii Maicii Domnului şi Şcoala veche.

Economia comunei este preponderent agricolă, bazată pe cultura plantelor şi creşterea animalelor. Fondul forestier ocupă cca. 26% din suprafaţa totală a comunei, situaţie care a făcut posibilă dezvoltarea micii industrii bazate pe prelucrarea lemnului.

Primăria alocă 10.000 lei pentru Clubul Sportiv Inter Cizer

Din păcate, zona este slab dezvoltată din punct de vedere economic, agricultura şi prelucrarea lemnului fiind singurele ramuri de subzistenţă a locuitorilor. Din bugetul comunei pentru anul 2012 de 30 de miliarde lei vechi (300.000 lei), mai mare cu 8% faţă de anul trecut! Primăria alocă 5.000 lei în primele două trimestre pentru susţinerea activităţii sportive, direcţionaţi pentru echipa de fotbal, şi alte 5.000 lei în ultimele două trimestre. În plan fotbalistic, comuna a trăit prin echipa Inter Cizer – singura care a existat şi există de la Revoluţie încoace. Echipa a fost susţinută în mare parte de Primărie şi Consiliul Local, care suportă cheltuielile arbitrajelor, transportul, echipamentul şi mingilor, iar de restul se ocupă unii oameni cu dare de mână din comună. Principalul sponsor este Ioan Cristea – cel care este şi preşedintele clubului, dar mai sunt şi alţi oameni care iubesc sportul şi fiecare contribuie cum poate, respectiv Vasile Coca, Ioan Sabău, Felician Farcaş, Iosif Bocuţ şi Nicolae Peştean. Primarul doreşte să găsească noi sponsori pe lângă cei existenţi, care să poată susţine în continuare echipa, deoarece planurile sunt mari şi se doreşte investiţii chiar mai mari decât până acum.

2001 a fost anul de glorie a fotbalului din comuna Cizer, cu trofeul Cupei României şi locul 2 în Divizia D!

Înainte de Revoluţie activitatea sportivă din Cizer era în floare. Comuna avea echipă de handbal, de volei cu care participau la concursuri. Pe lângă acestea erau şi copii, care făceau gimnastică. Dar, această perioadă s-a terminat pentru că, momentan, comuna are doar echipă de fotbal. “Fotbalul se joacă de mulţi ani la noi în comună. Au fost şi alte activităţi sportive de care se ocupa profesorul de educaţie fizică de la şcoală. Din păcate, acum, educaţia fizică este predată de profesori de alte specializări, care nu se mai implică atât de mult în activitatea sportivă”, ne-a declarat primarul comunei – Nicolae Cristea.

După ‘90, lucrurile s-au schimbat, activitatea sportivă din comună se reduce doar la “sportul rege”. În acest sezon, formaţia din Cizer evoluează în Liga a IV-a, unde se află pe un merituos loc şapte.

Istoria fotbalului din Cizer a avut o perioadă după anii ‘80, când echipa a intrat în Campionatul Judeţean. Atunci, până şi primarul actual al comunei era legitimat la gruparea din Cizer! În acea perioadă, de echipă se ocupa Nicolae Peştean, cel care şi în ziua de azi este aproape de Inter.

A urmat o perioadă mai tulbure, după anul 1990, cu o pauză de un an. Toată această perioadă “neagră” a durat până în anul 1993, când echipa a fost reînfiinţată. Încă din primul an, formaţia din Cizer a evoluat cu succes în Liga a V-a. Performanţele notabile, au apărut puţin mai târziu, prin anul 1999, când Inter a jucat finala Cupei României cu Iacobini Jac, pierdută după o luptă crâncenă.

Gruparea din Cizer s-a răzbunat după doar câţiva ani când Inter a câştigat trofeul Cupei României! Se întâmpla aceasta în anul 2001, după o finală judeţeană cu Rapid Jibou. În faza următoare, reprezentanta judeţului Sălaj a jucat cu Prundul Bârgăului, echipă care avea în componenţă mulţi jucători veniţi de la Gloria Bistriţa. Inter Cizer a ieşit cu fruntea sus din competiţie, iar anul a fost unul extraordinar şi în Divizia D, unde echipa a reuşit cea mai mare performaţă, devenind vicecampioană a Sălajului! Tot în acea “perioadă de aur” a fotbalului din Cizer, Inter a câştigat trofeul Cupa AJF Sălaj!

În anul 1998, echipa a avut din nou probleme, pentru că Primăria nu a mai susţinut echipa, iar, în plus, de asta au fost şi unele divergenţe în staff-ul administrativ. Se pare că în acea perioadă, sportul ocupa locul doi printre priorităţile consilierilor locali. Abia prin anul 2005, găsim formaţia evoluând în Divizia Onoare. Toată perioada critică s-a încheiat în anul 2009, când Nicolae Cristea a obţinut din nou un mandat de primar. Având în vedere că primarul a fost component al echipă şi mai presus de atât iubeşte sportul era de aşteptat ca acesta să sprijine necondiţionat Interul Cizer. Astfel, după discuţiile cu consilierii, s-au alocat fonduri pentru echipă, iar de atunci, Inter  evoluează cu succes în Liga a IV-a.”Eu voi susţine echipa în continuare, atâta timp cât voi fi primar. Noi ne-am propus un loc onorabil, dar va fi foarte bine şi dacă vom încheia returul în mijlocul clasamentului. Dacă nu iubeam fotbalul eu şi partenerii mei, cu siguranţă, nu reuşeam să ne implicăm atât de bine în susţinerea echipei”, a adăugat primarul. De-a lungul anilor, numele echipei a suportat unele schimbări. Înainte de Revoluţie, formaţia din Cizer s-a numit Semănătorul. După, anul 1993, noua denumirea este Inter Cizer, care din anul 2010 se este şi Club Sportiv, fiind una dintre echipele sălăjene cu personalitate juridică.

Se lucrează la modernizarea terenului de la Cizer

Înainte de Revoluţie echipa juca meciurile pe un teren din comună, însă, după anii ‘90, acesta a fost revendicat de vechii proprietari. Astfel, echipa a fost nevoită să îşi caute un nou spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea. Din nou, primarul Nicolae Cristea s-a implicat şi a găsit un spaţiu chiar aproape de drumul principal. La început, pretenţiile nu au fost mari, dar cu trecerea timpului, au crescut şi, astfel, s-a dorit un teren modern. “Împreună cu Ioan Cristea ne-am implicat activ în modernizarea terenului. Astfel, l-am mărit şi l-am împrejmuit, ne-am ocupat puţin de <cosmetizarea> lui pentru ca echipa să poată evolua în continuare acolo”, a adăugat primarul comunei Cizer.

A fost o perioadă de opt ani (2000 – 2008) în care baza sportivă nu a mai suportat nici o lucrare de îmbunătăţire. Cu ajutorul necondiţionat al lui Nicolae Cristea, prin intermediul Fundaţiei “Izvoarele”, s-au adus două containere de şantier, care au fost folosite ca vestiare. Abia în anul 2008 s-au alocat din nou fonduri pentru baza sportivă, această perioadă coincide cu un nou mandat al lui Nicolae Cristea. Cu banii primiţi de la Primărie s-au făcut unele lucrări de modernizare la teren, adică, s-a mărit suprafaţa terenului, s-a împrejmuit şi s-a construit vestiare. Probabil că baza sportivă era mai modernizată însă toate fondurile au fost alocate doar de la Primărie. “Vechea conducere nu s-a implicat în viaţa sportivă. Nu au depus la timp proiectul de modernizare a terenului, astfel, că Cizerul nu au primit finanţare de la Guvern. Am încercat eu unele variante, dar fără rezultat”, ne-a mărtursit primarul. Până acum, colaborarea dintre primar şi Consiliul Local a funcţionat foarte bine, astfel că, în acest an, se doreşte finalizarea lucrărilor. “Dorim ca, până în luna iunie, să finalizăm lucrările de modernizare. Mai avem de terminat aducţiunea apă – curent şi încălzirea în vestiare. Ştim că lucrările durează din 2008, dar totul se face din fonduri proprii. Până acum, valoarea investiţiei a fost de 2 miliarde lei. M-am înţeles bine cu Consiliul Local şi sper ca şi după alegerile din acest an să fie la fel. Deoarece, după dată de 1 iulie vrem să continuăm lucrările la teren. Dorim să semănăm gazonul şi să realizăm sistemul de irigat”, a adăugat primarul Nicolae Cristea. Pe perioada lucrărilor, Inter va evolua la Crasna sau la baza modernă din Tusa.

Proiecte îndrăzneţe pentru locuitorii comunei Cizer

Primarul ne-a informat că, în anul 2012, s-a finalizat proiectul “Aducţiunea cu apă în localitatea Pria”. Lucrările au început în anul 2009 şi au constat în instalarea de cismele stradale. Proiectul a fost finanţat integral de Guvern, prin Ordonanţa numărul 7: “Dezvoltarea infrastructurii în spaţiul rural”. Pe lângă acest proiect finalizat, Primăria lucrează şi la:

– Modernizarea drumurilor comunale şi locale în Cizer;

– Reabilitarea a două cămine culturale, cel din Pria şi din Cizer;

– Aducţiunea de apă şi canalizare în Cizer şi Pleşca;

– O nouă staţie de epurare;

– Restaurarea gospodăriilor prin susţinere din partea Guvernului.

Deja s-au depus actele la PNDR pentru staţia de epurare şi se aşteaptă finanţarea. “Prin măsura 322 vom reabilita şi drumurile din comună şi cele două cămine culturale. Am făcut şi un studiu de fezabilitate pentru o nouă sală de sport, chiar lângă teren. Cred cu tărie că dacă va câştiga alianţa USL atunci voi obţine finanţarea. Dacă priviţi la comunele unde primarul este PDL-ist, cu siguranţă, veţi putea observa terenuri modernizate cu tribune, cu vestiare şi chiar săli de sport. Însă, în comunele în care primarul nu face parte din partidul aflat la putere nu veţi găsi nici o bază sportivă nouă”, a adăugat Nicolae Criste.

Primarul Nicolae Cristea, un împătimit al sportului

De-a lungul timpului, primarul s-a implicat în viaţa sportivă, din Cizer. Acest lucru s-a datorat şi faptului că Nicolae Cristea a fost un sportiv desăvârşit. A practicat fotbalul de mic copil, chiar din clasa a VII-a, când evolua la echipa Horoatu Crasnei! După ce a ajuns la liceu, primarul a jucat la formaţia Victoria Elcond Zalău, după care s-a transferat la Chimia Zalău. Ultima grupare din Zalău, la care a evoluat a fost Armătura Zalău, ca junior. “După ce am jucat la Armătura, m-am retras la Cizer, unde am fost legitimat până la vârsta de 45 ani!”. Pe lângă fotbal, primarul comunei a practicat şi atletismul. În perioada liceului, chiar a avut rezultate bune, locul II şi III pe judeţ. “Am practicat o bună perioadă de timp atletismul. Eram cel mai bun din liceu, tot timpul ieşeam pe primul loc. Chiar şi în armată am fost câteva luni la pregătire”, ne-a mărturisit primarul.

Pe lângă primar, comuna se poate lăuda şi cu alte nume importante din lumea sportului. Înainte de Revoluţie, trei locuitori ai comunei au ocupat primele trei locuri la atletism, la nivel judeţean. Este vorba despre Ioan Sur, Floare Chiba şi Nicolae Cristea. Pe lângă aceştia, locuitorii comunei, se poate lăuda şi cu fotbaliştii Pavel Cristea, Viorel Cristea, Ioan Mureşan şi Ioan Cristea, care au făcut performanţe la Crasna şi chiar la Armătura. “Sperăm ca şi tinerii de acuma să facă performanţă şi să îi putem aminti peste ani. Cred că titularii de la Inter Cizer, Adrian Patronea şi Ionuţ Gaidoş sunt doi tineri care ne pot face mândri”, a menţionat primarul.

“Din acest an sărbătorim şi zilele comunei”

Pe lângă “Măsurişul oilor”, de la Pria, din acest an se doreşte şi sărbătorirea Zilei Comunei, la fel cum se întâmplă în majoritatea comunelor sălăjene. Manifestaţia va avea loc, în prima duminică, din luna septembrie. Cu ocazia acestei sărbători, se vor organiza şi competiţii sportive adecvate. Momentan, elevii din Şcoala Generală “Horea”, în număr de 240, participă la cele două competiţii, care se organizează în judeţul Sălaj. Este vorba despre “Cupa Văilor” şi Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. “Copiii din comună se antrenează la şcoală, unde există un teren de volei, unul de fotbal şi chiar minifotbal. Şcoala “Horea” este dotată cu o sală de sport veche, dar unde pe timp de iarnă se pot face antrenamente. Elevilor le stă la dispoziţie şi baza sportivă, unde se pot antrena ori de câte ori au nevoie”, a adăugat Nicolae Cristea. Până şi copiii din comună iubesc sportul. Chiar anul trecut, echipa de fotbal a reuşit să câştige “Cupa Văilor”, la Crasna. Pe lângă echipa de fotbal, şi la atletism s-au evidenţiat câţiva şcolari. “Avem copii care îndrăgesc sportul, chiar au câştigat anul trecut Cupa “Văilor”, unde s-a evidenţiat căpitanul echipei de fotbal – Răzvan Criste”, a încheiat primarul comunei Cizer.  Monica MARE

 

loading...
Loading...
4 Comments

4 Comments

 1. propaganda electorala

  3 March 2012 at 22:40

  si aela este teren? pasiunea vacilor arata mai bine

 2. catalina

  10 June 2012 at 21:16

  asa nasu sustine fotbalul rominesc

 3. catalina

  10 June 2012 at 21:21

  daca pasiunea vacilor ti se pare mai interesanta incearco si veziti de treaba ta

 4. bogdan alu marius

  10 June 2012 at 21:25

  sustine sportul mereu……… HAI INTER CIZER….. SI LA ANU SA LUAM CUPA”VAI CRASNI”:):D <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj