Connect with us

Ştiri din Sălaj

Proiect de succes Erasmus+ la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou


Recent, în Scoala Gimnazială “Lucian Blaga” Jibou, sub conducerea doamnei director, prof. Sorina Pop-Cozac, s-a desfăşurat prima mobilitate din cadrul unui proiect Erasmus +, mai concret, un parteneriat strategic, în care şcoala noastră are privilegiul de a fi inclusă împreună cu ţări precum Cipru, Bulgaria, Slovenia, Polonia şi Spania


Acest proiect, sub numele de “MMA, or Magic Maths Around, time”, este bazat pe matematică, având ca scopuri principale cooperarea pentru inovare şi schimbul de bune practici. Iniţiatorul acestui proiect la nivelul şcolii este doamna  invăţător-profesor Amelia Ciurte, care a asigurat buna coordonare a relaţiilor pentru a fi parte din acest proiect.

Mobilitatea a avut loc în Cipru, în oraşul Geri – o micuţă localitate aflată la 10 km de capitala Nicosia. Grupul de la şcoala noastră, format din profesorii însoţitori Mariana Ciurbe (limba engleză) şi Păcurar Cătălin (matematică), şi un grup de şase elevi, cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, selecţionaţi riguros în prealabil, au avut parte de această experienţă europeană în perioada 4 – 8 decembrie 2017. Totul a fost extrem de favorabil pentru membrii grupului, în special pentru cei şase elevi, având în  vedere că este primul proiect Erasmus+ care se desfăşoară la noi în şcoală.

Pentru a detalia cele întâmplate, este de menţionat că prin schimbul acesta de experienţă s-a urmărit ca elevii să locuiască la familii gazdă, tocmai pentru a trăi în mod direct viaţa cipriotă de zi cu zi, luând parte cu elevii gazdă la orele pe care le aveau în zilele respective şi însoţindu-i peste tot.

De asemenea, având în vedere că tema principală era “Matematică În Clădiri”, şcoala din Geri a organizat activităţi care să reflecte exact cum anume se poate folosi matematica în domeniul construcţiilor.

Astfel, grupul nostru a luat parte la o conferinţă despre cum se pot observa stelele cu ajutorul telescopului, susţinută de un faimos astronom local, împreună cu demonstraţii ale celor prezentate. De asemenea, s-a participat la o conferinţă oficială a programului, oferită de unul dintre cei mai buni   arhitecţi ai locului, care a demonstrat contribuţia matematicii în arhitectura clădirilor. Nu au lipsit nici vizite la Muzeul Eroilor şi Muzeul Folclorului, biserica (pictată de un pictor român), teatrul din Kourion, împreună cu vizite ale oraşelor mai importante: Limassol şi Nicosia, unde priveliştile sunt de neuitat.

De asemenea, au făcut cunoştinţă şi cu domnul primar al oraşului Geri, care a mărturisit cu mândrie că a vizitat oraşele Cluj-Napoca, Bistriţa şi Bucureşti. La prânz şi seara au fost organizate mese cu cele mai de seamă bunătăţi din gastronomia cipriotă,   participând părinţi, profesori, elevi şi personalităţi locale. La şcoala din Geri, românii noştri au avut surpriza să întâlnească elevi români de acolo şi să schimbe idei cu aceştia.

Chiar dacă a fost vorba doar de cinci zile, inclusiv zborurile dus-întors, a fost o experienţă bogată în trăiri şi simţiri, totodată amintiri de neuitat. S-au creat legături şi s-au schimbat bune practici didactice şi nu numai, trezind dorinţa de a mai lua parte pe viitor la astfel de activităţi.

Următoarea noastră mobilitate va fi în Slovenia, ţară care a iniţiat proiectul, unde sperăm să avem o întâlnire cel puţin la fel de fructuoasă. După aceea, aşteptăm cu drag să îi găzduim pe cei din Cipru. Acesta este un bun început european, urmărind ca în viitorul apropiat să iniţiem un proiect Erasmus + de şcoala noastră.             Prof. Mariana CIURBE

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj