Connect with us

Ştiri din Sălaj

Viaţa sportivă la sat. COMUNA SÎG: Primăria susţine puternic tinerii. GALERIE FOTO

Prin rubrica “Viaţa sportivă la sat”, veţi avea ocazia să cunoaşteţi activitatea sportivă în mediul rural, mai puţin oglindită până acum de mass-media. Astfel, pe parcursul mai multor ediţii, vom discuta cu primarii fiecărei comune din Sălaj, despre potenţialul uman şi material, despre posibilităţile financiare şi despre disponibilitatea de a susţine un fenomen. Acesta poate oferi o alternativă hobby-urilor din ce în ce mai nocive ale tinerilor.

 

 

COMUNA SÎG: Sîg – centru comunal, Tusa, Mal, Sârbi şi Fizeş

Satul Sîg este atestat documentar în anul 1257, sub denumirea de Terra Szek. Comuna Sîg se află situată pe DJ 181D, la contactul Munţilor Plopiş cu Depresiunea Silvaniei, la aproximativ 37 km de municipiul Zalău, în extremitatea Sud-Estică a judeţului Sălaj. Ca atracţii turistice în zonă sunt: Biserica de lemn”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, Păstrăvăria de la Tusa, Izvoarele Barcăului, Biserica de lemn din Sârbi şi Biserica de lemn din Tusa. Economia comunei este preponderent agricolă, bazată pe cultura plantelor şi creşterea animalelor, exploatarea fâneţelor şi pomicultura. În prezent, pe cursul râului Barcău, la Tusa, există o păstrăvărie modernizată în 2011, ce are ca scop creşterea şi comercializarea peştelui în cantităţi industriale, spre deosebire de cea veche, ce satisfăcea doar piaţa locală şi zonele apropiate.La ultimul recensământ, din 2011, populaţia comunei înregistra 3.300 de locuitori, dintre care peste 720 tineri! La fel ca şi în celelalte comune, tinerii iubesc sportul, în special fotbalul. Chiar dacă înainte de Revoluţie, se practica şi popicele în special în comuna Sîg, acest obicei s-a pierdut cu timpul, iar singura activitate sportivă a rămas fotbalul. Comuna Sîg are echipă încă dinainte de Revoluţie, dar noi vă vom informa de evoluţia echipei după anul 2000.

Cupa României, în 2008, este cea mai mare performanţă pentru comună

Activitatea sportivă din Sîg se reduce momentan doar la “sportul rege”, locuitorii comunei nefiind angrenaţi în alt gen de competiţie. Echipa Stejarul Sîg participă an de an la competiţii organizate de AJF Sălaj. În acest sezon, formaţia ocupă doar locul 9 în Liga a V-a – Seria Vest, însă trebui să spunem  faptul că gruparea are în lot doar jucători din comua Sîg! Stejarul a făcut o figură frumoasă în anul 2008, când a câştigat Cupa României – faza judeţeană! Finala mare a avut loc la Nuşfalău, iar adversara a fost tot o echipă din Liga a V-a, este vorba despre Flacăra Halmăşd, formaţie care acum este liderul Ligii a IV-a Sălaj! Meciul a fost echilibrat, astfel că după 90 de minute, scorul era egal. Finala s-a decis la loviturile de departajare, astfel că Stejarul Sîg a reuşit performanţa de a câştiga Cupa României!

Înainte de Revoluţie, echipa Stejarul Sîg juca meciurile pe un teren chiar din centrul comunei. După Revoluţie, terenul a fost împărţit oamenilor, iar echipa nu mai putea beneficia de această suprafaţă. Astfel, în anul 2000, echipa şi-a găsit un nou spaţiu unde să joace, pe o păşune din apropierea comunei. Încă din primul an, Stejarul a evoluat cu succes în Liga a V-a unde a câştigat locul I în serie. Din sezonul următor, formaţia din Sîg a evoluat în Liga a IV-a, însă Stejarul nu mai putea să joace  acasă, astfel că meciurile de pe teren propriu s-au jucat la Valcău. De-a lungul anilor, gruparea şi-a schimbat terenul ba la Valcău sau la Crasna, ba pe unele terenuri improprii, din comună. Cu ajutorul unor oameni din comună, a fost amenajat un teren la ieşirea din localitate, spre Tusa. Proiectul nu a fost realizat niciodată, astfel că iubitorii fotbalului din comună au amenajat un alt teren, la ieşirea spre Zalău, lângă piaţă, unde gruparea a jucat câteva sezoane. Toate acestea au durat până când oficialii Primăriei au realizat un proiect pentru Guvern, care implica realizarea unei baze sportive moderne, la Tusa. Astfel, din 2011, echipa Stejarul Sîg se poate mândri cu o bază sportivă, cum nu are nici o echipă din Liga a V-a.

Bază sportivă modernă, în Tusa

La capitolul baze sportive, comuna Sîg nu stă rău, deoarece momentan în Tusa există o bază sportivă nouă. Proiectul a fost finanţat 90% de Guvern, prin Ordonanţa numărul 7. “Dezvoltarea Infrastructurii în spaţiul rural”, iar 10% prin cofinanţare de la Primărie. Finalizarea construcţiei a avut loc în anul 2010, chiar dacă proiectul a fost demarat încă din anul 2007. Investiţia totală a fost de 650 mii lei, adică 6,5 miliarde lei vechi

Construcţia s-a făcut la Tusa, chiar dacă iubitorii fotbalului au vrut ca aceasta să fie amplasată chiar la ieşire din Sîg. Acest lucru nu s-a putut, deoarece nu erau condiţiile necesare de ridicarea unei asemenea baze sportive. Astfel că, Consiliul Local a decis ca locaţia bazei să fie la Tusa, chiar lângă Staţiunea de Agrement “Izvoarele Barcăului”. Baza este una modernă, cu teren de fotbal de un standard ridicat, cu vestiare, chiar şi cu nocturnă, iar baza este împrejmuită. Oficialii Primăriei nu au gândit rău amplasarea bazei lângă staţiunea de agrement, deoarece acolo se vor putea desfăşura pe viitor şi cantonamente montane pentru unele echipe din judeţ sau chiar din judeţele limitrofe.


Buget de 150 milioane lei vechi, pentru Stejarul Sîg

Bugetul comunei pentru anul 2012 se ridică la 28 miliarde lei vechi, mai mic cu 10 % faţă de anul trecut. Primăria a alocat 150 milioane lei vechi pentru susţinerea activităţii sportive, direcţionaţi pentru echipa de fotbal. În plan fotbalistic, comuna a trăit prin echipa Stejarul Sîg, singura care a existat şi există în comună, de la Revoluţie încoace. Se pare că planurile cu echipa din Sîg sunt mari şi se doreşte o  investire cât mai mare pe acest plan.

Dacă ani de zile terenurile au fost neglijate, se pare că acum se pune mare accent pe reamenajarea tuturor spaţiilor de antrenament din comună. “Noi avem în proiect amenajarea tururor spaţiilor şi împrejmuirea terenurilor”, ne-a declarat consilierul Nicu Peştean. Cu un asemenea buget oferit pentru fotbal, cu siguranţă se vor  reuşi noi performanţe cu care se va putea mândri echipa de fotbal. Comuna se poate lăuda deja cu unele nume din fotbalul sălăjean printre care amintim pe Cornel Å¢ârlea (Izomat Şimleu) – care este preşedintele echipei, Teodor Coste – care a jucat la echipa Mobila Şimleu, sau Ioan Lung – care a evoluat la Armătura Zalău şi la o echipă din Alba Iulia.

Proiecte noi pentru toţi locuitorii comunei

Consilierul Primăriei ne-a informat că, în anul 2012, se derulează trei proiecte de finanţare interesante. Este vorba despre proiectul infrastructurii de drumuri, despre noul sediu al Primăriei şi finalizarea campusului şcolar . “Primele două proiecte au început în anul 2011, dar sperăm ca toate să fie finalizate în acest an”, ne-a declarat consilierul Nicu Peştean.

Proiectul cu modernizarea campusului a început în anul 2007, dar finalizarea lui va avea loc abia în acest an. Deocamdată, nu s-a primit finanţarea de la Guvern, dar cu siguranţă în primul trimestru al acestui an vor fi alocate fondurile pentru finalizarea proiectului. Pe lângă clădirea propriu-zisă se doreşte amenajarea unui teren de tenis şi unul de baschet şi volei, iar pe lângă ele se va realiza şi o pistă de alergare de 100m.

“Eu sunt de părere că nu contează dacă tinerii sunt de la oraş sau de la sate. Toţi trebuie să practice sport. Pe lângă faptul că vor avea un trup sănătos, vor avea şi o minte sănătoasă. La fel cum este zicala latină: “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”, ne-a declarat primarul comunei Florian Bonţe. Se pare că primarul se concentrează pe activitatea tinerilor din comună, în detrimentul barurilor şi a internetului, care au devenit principala activitate a tinerilor din ziua de azi.

Sporturi inedite în comună

Deocamdată, fotbalul este singura ramură sportivă, dar primarul comunei doreşte de acum şi extinderea celorlate ramuri cum ar fi tenis, baschet, volei chiar şi înot. Astfel, în acest an, se doreşte finalizarea terenurilor de tenis, baschet şi volei din campusul şcolar, dar şi realizarea unui proiect pentru un bazin de înot! “Noi chiar am început unele proiecte vis-a-vis de celelalte ramuri sportive. Anul acesta vom încerca finalizarea terenurilor de tenis, baschet şi volei. Mai presus de atât voi încerca şi construcţia unui bazin de înot, deoarece trebuie să susţinem şi sportul în mediul rural, nu numai în cel urban. Ştiu că multă lume spune că nu este nevoie de un bazin de înot la noi în comună, dar eu cred că acest lucru ar fi foarte bun pentru copii. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim jumătate din populaţia României locuieşte la sate, deci trebuie cumva sprijinit tineretul de aici. Chiar aş vrea să fac cât mai multe pentru acei 720 de copii de la mine din comună”, ne-a mărturisit primarul Florian Bonţe.

Pe lângă acestea, din anul 2012, se doreşte şi sărbătorirea zilei comunei la fel cum se întâmplă şi în majoritatea comunelor sălăjene. Cu ocazia acestei manifestaţii se vor putea organiza şi competiţii sportive adecvate. “Încă suntem în faza de proiect, dar ne dorim să organizăm zilele comunei. Cu această ocazie se vor putea realiza şi anumite competiţii sportive. Cred că ar fi în folosul tuturor ca, din acest an, să se organizeze sărbătoarea”, ne-a declarat consilierul Nicu Peştean.

Primarul Florian Bonţe: “Trebuie mai multe ore de sport în şcoli!”

După cum putem observa, oficialităţile se implică în viaţa sportivă din comuna Sîg. Primarul încearcă să le ofere copiilor toate condiţiile necesare pentru petrecerea timpului  liber. Poate cu astfel de săli de sport şi cu terenuri noi se va reuşi descoperirea de noi talente, care să reprezinte comuna cu succes la competiţii. “Educaţia fizică în şcoli este foarte importantă şi a devenit o prioritate pentru mine. Astfel, voi încerca să vorbesc cu profesorii de sport din şcolile pe care le avem, să dubleze orele de educaţie fizică. Trebuie mai multe ore de sport în şcoli. Dacă voi reuşi acest lucru, voi reuşi şi scăderea numărului de copii bolnavi, deoarece lipsa de mişcare duce la îmbolnăvirea tinerilor”, a adăugat primarul comunei.

Momentan, elevii din cele şapte şcoli din comună se antrenează pentru cele două competiţii care se organizează în judeţul Sălaj. Este vorba despre Cupa “Văilor” Barcăului, unde sunt angrenate toate satele de pe lângă Valea Barcăului, şi Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. “Sunt câţiva copii evidenţiaţi la noi în comună. Dar, deocamdată, nu vreau să dau nici un nume. Oricum, noi participăm la competiţii an de an şi de fiecare dată vrem să ne clasăm pe locuri fruntaşe”, ne-a declarat profesorul de educaţia fizică  – Marius Palce.                              Monica MARE

loading...
Loading...
6 Comments

6 Comments

 1. TB

  25 February 2012 at 16:51

  Extremitatea sud-estica, ziceti voi? Si Dragu e in sud-vest, nu?

 2. rezerva de primar

  25 February 2012 at 17:42

  sag-ul n-a avut niciodata echipa de rupt gura targului!acolo totul se invarte pe bani si interese din 1990 incoace.s-au papat multi bani pe minciuni in sedinte de consiliu si consilierii stiu bine cum au votat si ce a iesit.baza de la tusa e a primarului si copii lui sa aiba servici.cu pile se face tot si amenintari.e penibil sa nu stii ce copii remarcati ai.prf. palce sia pus pamantu personal la sag langa piata la bataie.in rest multe laude si bani deloc pt echipa numai pe documente.no coment…asteptam echipa si titularii sa spuna ca rezervele nau voie.

 3. sport

  26 February 2012 at 1:32

  e important ca cei de la Primarie ajuta sportul. Sustinerea unei echipe nu inseamna automat si rasplata prin …performante. Felicitari Marius Palce daca e adevarat cea ce a scris cel de mai jos!

 4. Fortza Stejaru

  26 February 2012 at 11:19

  Primaria comunei Sîg nu are nici un drept sa se laude cu performantele echipei Stejarul deoarece nu au contribuit cu nimic la aceste performantele notabile pe care echipa le-a avut( Cupa Romaniei faja judeteana,participare in liga IV, etc.) In ultimi 2 ani primaria a contribuit cu plata arbitrajului in urma insistarii din partea echipei si nici decum din proprie initiativa, in turul campionatului au asigurat si transportul dar este o diferenta mare de la 1500 Ron alocati in turul campionatului pana la 15000 Ron cum sustin dansii.
  Incepe campania electorala :)))))

 5. laudorosu

  27 February 2012 at 20:10

  am facut totul pt sport.am alocat tot ce se putea.am dat tot ce a iesit.am facu …fisssssss!nimic nu se rasufla aici ,ca n-au cuvant consilierii,toti de frica or trecut la partidu primarului!amu din ce bani plateste interviurile?chiar daca sa facut ceva si olby de la zalau facea,ca doara proiectiu io venit in plic!hai sa nu mai fim smecheri si destepti!ca in sag sunt sute de absolventi tineri….rasplata e in ceruri,dupa ce te inalti…pe scara de primarie!

 6. tusanu

  31 March 2012 at 20:39

  un articol electoral a primarului dictator!nu se stie la ce meciuri a fost ca nu la vazut lumea!e ocupat cu taiatu k lume a lemnelor si comertul lor de pe parcelele oamenilor.rusine mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj