Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Pentru anul 2018, comuna Vîrşolţ pune accent pe dezvoltarea sportului şi a turismului. GALERIE FOTO


Primarul Breda Lajos vrea ca în acest an să vadă finalizate lucrările de la sala de sport şi de la baza sportivă. Pe lângă astea, administraţia locală va dezvolta mai multe proiecte pentru turişti, dar se va ocupa şi de asfaltarea tuturor drumurilor care încă nu au fost modernizate. Vor fi însă reabilitate şi numeroase clădiri, printre care dispensarul uman şi şcolile din centrul comunal


Breda Lajos, primarul comunei Vîrşolţ: “Voi încerca să duc la bun sfârşit toate proiectele pe care le-am demarat recent în comună. Le mulţumesc tuturor locuitorilor pentru buna înţelegere şi pentru modul în care reuşim să cooperăm. Vrem ca Vîrşolţul să devină una dintre cele mai dezvoltate comune din judeţul Sălaj. În continuare voi pune accent pe sport şi chiar vreau să ştiu că am finalizat lucrările la sala de sport, iar apoi vom trece la amenajarea bazei sportive. Investim în sport, în infrastructură şi facem demersuri pentru ridicarea standardelor de viaţă în comună”.

Comuna Vîrșolț are în componența trei sate – Vîrșolț, Recea și Recea Mică. În comună trăiesc 2.458 de suflete, dintre care 60 la sută sunt etnici maghiari, așezați cu preponderență în satul Vîrșolț, iar românii sunt preponderent în Recea și Recea Mică.

Satul Vîrșolț a fost atestat documentar pentru prima dată în urmă cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz. Povestea spune că numele vine de la substantivul “vârșa”, care înseamnă coș de nuiele făcut în formă de pâlnie cu care se pescuia în trecut. Trebuie să spunem că pe Valea Crasnei, înainte să se formeze barajul de acumulare era mare păduriș și numeroase bălți, de unde se pescuia cu vârșele.

Locul și-a schimbat înfățișarea; s-a construit lacul de acumulare unde sute de sălăjeni merg în sezon la pescuit. Trebuie spus că Vîrșolțul are și pentru turiști ceva de oferit. Cele 400 de pivnițe din dealul Vîrșolțului sunt principala atracție turistică a comunei care atrag an de an zeci de vizitatori. Mii de litri de vin sunt adăpostiți în pivnițele tradiționale săpate în stâncă sau sub pământ.

În teritoriul comunei se află şi lacul de acumulare Vîrșolț. Barajul a fost dat în funcțiune în anul 1979, la doi ani după începerea construirii, în 1977. Barajul alimenteaza cu apă Zalăul, mai mult, pe lângă aceasta, reprezintă un loc de agrement și de pescuit sportiv. Barajul are o înălțime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri și un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apă. Suprafața totală este de 652 de hectare.

În Vîrșolț se găsește și Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, zidită între anii 1836 – 1840 în stil romanic. Lângă edificiul ortodox, se găsește Biserica Reformată construită în 1723. Biserica a ars din temelii în 1774, dar s-a renovat cinci ani mai târziu, în 1779. Orga bisericii a fost realizată de Johannes Kremmer, în 1833. Biserica Reformată din Recea este un alt punct de atracție turistică. Biserica a fost construită în 1908 și dispune de un turn de lemn ce astăzi străjuiește satul. Biserica nu are orgă, dar are un armoniu construit în Bratislava.

Vîrşolţul este una dintre cele mai dezvoltate comune din judeţul Sălaj. Administraţia locală a investit în numeroase proiecte de la asfaltarea drumurilor, în special a celor agricole, până la dezvoltarea turismului şi a sportului de masă. S-a pus accent pe infrastructură, iar cu banii de la Uniunea Europeană aproape toate drumurile din comună au fost modernizate.

S-a investit însă masiv şi pentru activităţile sportive, astfel că din acest an comuna va avea o sală de sport modernă, construită la standarde europene, dar primarul, sub buna îndrumare a viceprimarului, speră ca anul acesta să înscrie echipa de fotbal în Liga a V-a Sălaj, după ce modernizează şi terenul din localitate.

Primăria a primit 40 de miliarde de lei vechi pentru construirea unei săli de sport

Primăria comunei a primit de la Compania Naţională de Investiţii 40 de miliarde de lei vechi, adică 4 milioane de lei. Banii au venit anul trecut, undeva la finele verii, iar lucrările au demarat în luna octombrie. Conturul sălii de sport se vede deja, fundaţia a fost deja turnată iar schela metalică a fost amplasată. Primarul Breda Lajos speră ca până în luna august 2018, lucrările să fie terminate. Să precizăm că de execuţia lucrărilor se ocupă firma IMJ din Baia Mare.

“Sala de sport se realizează exclusiv din contribuţia Primăriei şi a Consiliului Local Vîrşolţ. Avem termen de la Compania Naţională de Investiţii pentru a termina lucrările până în luna august. Cu siguranţă până atunci vor fi finalizate, iar sala de sport va putea fi inaugurată cu ocazia Zilelor comunei. Inginerul care conduce lucrările este Liviu Timofte. S-a făcut deja fundaţia care are o adâncime de 4-5 metri şi s-a pus structura metalică a sălii de sport. Sala va fi dotată cu vestiare şi cu tribune, capacitatea fiind una de 102 locuri. Va fi exact ca cea din Şimleu Silvaniei şi construită în oglindă după sala de sport din comuna Recea – jud. Maramureş, de unde am preluat proiectul. Vreau să vă spun şi un aspect inedit. Copiii de la Şcoala din Vîrşolţ au scris pe o foaie de hârtie gândurile lor, iar la final au aruncat-o în fundaţie şi a fost             acoperită cu beton. Practic, copiii au spus că visul lor se împlineşte. Au visat de mult să aibă o sală modernă, unde să poată practica sportul, iar din acest an o vor avea”, ne-a declarat primarul Breda Lajos cu mândrie.

Cel mai probabil, noua construcţie – care se află în curtea Şcolii Gimnaziale – va fi inaugurată cu ocazia Zilelor comunei.

Două blocuri ANL se ridică în spatele Primăriei

Un vis al administraţiei locale de la Vîrşolţ este construirea a două blocuri ANL în centrul comunal. Primarul ne-a spus plin de optimism că şi acest proiect vede încet o finalitate şi că va fi finanţat. Cele două ANL-uri se vor construi în spatele sediului Primăriei Vîrşolţ.

“Urmează ca proiectul pentru construirea celor două blocuri ANL să intre în licitaţie. În total, investiţia va avea 31 de garsoniere confort 1, adică 62 de locuri pentru tinerii din comună. Avem deja cereri pentru locuinţele ce urmează să fie construite. Am pregătit terenul pentru aceste imobile. Va fi practic un mic cartier nou în comună. Avem deja                 stradă, se vor construi blocurile, apoi facem un mic părculeţ, totul este pregătit”, spune primarul.

Acesta spune că, construcţia la cele două blocuri va începe undeva spre finalul acestui an.

Guvernul alocă 3 milioane de lei pentru asfaltarea tuturor străzilor

La ora actuală, în comună, peste 90 la sută din drumuri sunt asfaltate. Inclusiv drumurile agricole au fost asfaltate de-a lungul timpului. “Chiar am avut o delegaţie din Ungaria care a spus că la noi în Vîrşolţ drumurile arată mai bine decât la ei”, spune Breda Lajos.

Anul trecut, pe data de 16 octombrie, a fost semnat primul contract între Primăria Vîrşolţ şi Guvernul României pentru alocarea banilor primiţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2). Administraţia de la Palatul Victoria a alocat suma de 3.673.000 de lei pentru modernizarea drumurilor din localităţile Vîrşolţ, Recea şi Recea Mică.

“Mai avem câteva capete de drumuri de asfaltat. Se va asfalta uliţa spre cimitir, cartierul rromilor, dar şi cătunul de la Verveghi. În total, vor fi aproximativ 5 kilometri de drum care vor vedea asfalt”, susţine liderul administraţiei.

Odată cu implementarea acestui proeict, toate drumurile din comună vor fi asfaltate!

Un milion de lei va fi alocat pentru racordarea populaţiei la canalizare

Tot prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, comuna a primit aproximativ un milion de lei pentru racordarea populaţiei la reţeaua de canalizare. Conducta de canalizare a fost montată de mult timp în comună, însă pentru racordul gospodăriilor trebuia să se plătească. Nu fiecare sătean şi-a permis un asemenea cost, astfel că primarul a luat decizia ca racordul la canalizare să fie susţinut cu bani de la administraţie.

“În curând, vom semna acest proiect de finanţare şi ne dorim să putem realiza lucrările chiar anul acesta”, a mai spus Breda Lajos.

Se reabilitează dispensarul!

Dispensarul medical din comuna Vîrşolţ va fi reabilitat anul acesta. Primarul a accesat suma de 786.000 de lei pentru modernizarea clădirii în care oamenii merg să-şi aline durerea la medic. Banii vor fi primiţi tot prin PNDL 2 de la Guvernul României.

“Dorim să modernizăm şi să dotăm clădirea dispensarului aşa cum trebuie, să fie la standarde cât mai înalte. A trecut destul de mult timp de la ultima reabilitare şi de aceea îmi doresc să duc la bun sfârşit acest proiect. Sper ca anul acesta să-l finalizez”, admite liderul administraţiei.

Primăria Vîrşolţ a primit bani pentru reabilitarea şcolilor, însă i-a refuzat!

În mod surprinzător, primarul a refuzat suma totală de 1,5 milioane de lei de la Guvernul României primită pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea grădiniţei şi a şcolii din centrul comunal.

“Am refuzat suma de 711.000 de lei pentru modernizarea Grădiniţei Vîrşolţ şi suma de 820.000 de lei primită pentru modernizarea şcolii. Nu am mai vrut aceşti bani, deoarece nu pot face mare lucru cu ei pentru dezvoltarea învăţământului din comună. Vreau să refac acest proiect pentru reabilitarea celor două clădiri şi să accesez bani prin Programul Operaţional Regional, adică prin fonduri europene. Practic, în loc de 1,5           milioane de lei, pot să primesc prin fonduri europene peste 3 milioane de lei şi să extind clădirile, să fac cu totul altceva. Vreau să dezvolt învăţământul din comună aşa cum trebuie”, susţine Breda Lajos.

Unirea Vîrşolţ va juca în Liga a V-a?

După o pauză de peste 15 ani, Unirea Vîrşolţ se întoarce în fotbal. Echipa a disputat anul trecut  primul joc oficial în Cupa României contra celor de la Olimpic Gârceiu, dar de anul acesta Primăria Vîrsolţ are de gând să înscrie echipa în Liga  a V-a. Iniţial, se dorea înscrierea în campionat încă de anul trecut, însă din cauză că terenul va intra în renovare, echipa va juca doar din acest an în competiţiile oficiale.

Echipa putea juca şi în acest sezon în competiţia organizată de AJF, cu condiţia să dispute meciurile de acasă pe stadionul din Pericei. Conducerea Primăriei nu a fost însă de acord, deoarece îşi doreşte să facă echipa pentru locuitorii comunei, să aibă unde ieşi lumea duminica să îşi petreacă timpul liber. Culorile oficiale ale echipei vor fi alb-vişiniu.

“Nu renunţ la ideea de a ne înscrie, însă în viitor, pentru că acum ne ocupăm de modernizarea stadionului”, spune “vicele” Denes Andrei.

Se construiesc două poduri peste râul Crasna

Anul acesta se vor construi două poduri pentru a facilita accesul auto peste râul Crasna. În total, investiţia se ridică la suma de 1,2 milioane de lei!

“Cele două poduri vor face legătura între terenurile agricole, astfel încât oamenii să nu mai intre pe drumul naţional cu utilajele agricole. Un pod va facilita accesul spre câmp dinspre Recea, iar celălalt spre vii. Aici, spre vii, există acum o punte, dar nu prea poţi trece cu tractorul. Sunt foarte importante cele două poduri şi anul acesta le facem cu banii primiţi prin PNDL 2”, subliniază primarul.

Se lucrează “din greu” la înfrumuseţarea comunei

Autorităţile locale nu au investit bani din bugetul propriu în realizarea de proiecte grandioase, deoarece au reuşit să acceseze bani guvernamentali şi fonduri europene. Cu banii de la bugetul local, primarul vrea înfrumuseţarea comunei, la fel ca în fiecare an. Aşadar, în anul 2018, se vor pava trotuarele din centrul comunal din zona sediului Primăriei şi a bisericilor. Totodată, vor fi plantaţi trandafiri şi brăduleţi ornamentali.

“Chiar am avut o discuţie cu localnicii şi i-am rugat să îşi taie prunii din faţa caselor pentru că vreau să plantez trandafiri şi brazi ornamentali. Oamenii au înţeles acest lucru şi deja au tăiat copacii, iar anul acesta în primăvară ne ocupăm de amenajarea comunei”, zice primarul.

Cu fonduri europene se reabilitează 10 kilometri de drumuri de câmp

Primăria Vîrşolţ va accesa fonduri europene pentru a putea asfalta toate drumurile agricole din comună. La ora aceasta mai sunt neasfaltaţi doar 10 kilometri, respectiv trei în Vîrşolţ şi şapte în Recea.

“Dacă asfaltăm cei 10 kilometri ne putem mândri cu faptul că suntem comuna care are şi toate drumurile de câmp asfaltate! Am avut şedinţe cu tractoriştii, cu căruţaşii, le-am explicat cât de important este să menţină drumul curat şi în ordine, iar ei au înţeles mesajul, astfel că  inclusiv drumurile care trec prin câmp arată impecabil”, susţine primarul.

Primarul vrea să construiască un centru de informare turistică

Comuna este una dintre cele mai atractive pentru turiştii din întreg Sălajul, cât şi din judeţele limitrofe. Aceasta, deoarece pe raza comunei există barajul de acumulare, altfel spus un rai pentru iubitorii pescuitului. Există chiar şi o zonă de camping cu căbănuţe.

Practic, zona este un complex turistic şi oricând se poate realiza aici un circuit turistic. Pe lângă lac, la Vîrşolţ există numeroase obiective de vizitat în comună, de la dealul pivniţelor până la biserici, unele vechi de câteva secole. La acest capitol, se remarcă biserica de lemn cu turn clopotniţă de la Recea, construită în anul 1754 şi care a devenit monument istoric. Primarul îşi doreşte acum construirea unui centru de informare turistică, realizat prin fonduri europene, astfel încât turiştii care vor să poposească la Vîrşolţ să fie informaţi despre oportunităţile pe care le au în comună.

Lucrări importante la reţeaua de energie electrică

Trebuie să spunem de la bun început dacă vorbim despre iluminatul din comună, faptul că la Vîrşolţ, respectiv în satul Recea Mică, există singurul parc fotovoltaic din judeţul Sălaj. Administraţia locală vrea să schimbe iluminatul din comună, astfel ca instalaţia să funcţioneze pe bază de LED. La ora actuală, iluminatul stradal este e schimbat deja în proporţie de 30%, iar pe viitor se vor schimba toate corpurile de iluminat.

Totodată, se lucrează la extinderea reţelei de iluminat spre vii şi spre pivniţele de pe deal, pentru că acolo se va realiza o zonă turistică, cu care primarul speră să se mândrească în toată România.

Baza sportivă se reabilitează cu 70.000 de euro!

Anul acesta se va lucra intens la modernizarea bazei sportive din comună, unde va evolua echipa de fotbal Unirea Vîrşolţ. S-a depus un proiect pe Grupul de Acţiune Locală Valea Crasnei şi a Barcăului în valoare de 70.000 de euro, care a fost finanţat de la Uniunea Europeană. Din luna mai vor demara lucrările.

“Vom pune gazon, vom împrejmui baza sportivă, vom realiza tribune şi vestiare. Ne gândim chiar la faptul că, dacă nu ajung cumva banii de la Uniunea Europeană, să scoatem bani din bugetul local ca să facem toate lucrurile odată şi baza sportivă să arate aşa cum trebuie”, admite primarul.

Vîrşolţul devine o comună model!

De fiecare dată când trecem prin comună ne face plăcere să stăm la o discuţie cu primarul Breda Lajos şi să aflăm de proiectele sale de viitor. Ne place cum arată comuna. Are spaţii verzi, părculeţe, clădiri moderne, oameni gospodari. Lucrurile se mişcă într-un ritm accelerat în comună şi – fără modestie – putem afirma că este una dintre comunele de dat ca exemplu din judeţul Sălaj. Lucrurile merg spre bine.

Acum, pe când a terminat lucrările de infrastructură în comună şi a cam reabilitat toate instituţiile care erau de reabilitat, primarul a început să se ocupe şi de sport. Astfel, cu siguranţă, în cel mai scurt timp vom auzi şi vom scrie multe despre comuna Vîrşolţ şi din punct de vedere sportiv. După ce se termină construirea sălii de sport, acolo vor avea loc numeroase evenimente sportive, iar echipa din comună se va bate în viitor la locurile fruntaşe în Liga a V-a.

Avem doar gânduri bune despre administraţia locală din comună. Oamenii sunt la fel de inimoşi ca primarul, iar asta se vede. Comunitatea este unită, înţelegătoare. Există armonie între oameni şi colaborează când e vorba de proiectele importante.

Pe lângă sport, comuna va ajunge în viitor şi un pol important pentru atragerea turiştilor în judeţul Sălaj. Spunem asta pentru că există în comună oportunităţi de a practica turismul din toate punctele de vedere, inclusiv turism special pentru iubitorii de natură, atât pentru cei care iubesc pescuitul, cât şi pentru cei care practică drumeţiile. În final, vă lăsăm cu gândurile primarului Breda Lajos, care vrea ca în anul 2018 comuna să prospere şi să fie realizate cât mai multe obiective din cele propuse.

“Îmi doresc ca în anul 2018 să ducem la bun sfârşit cât mai multe proiecte din cele pe care vi le-am relatat. Anul 2018 sper să fie cu cât mai multe reuşite şi să facem cât mai multe lucruri bune pentru comunitate. Sper să rămânem aceiaşi oameni dedicaţi muncii noastre şi să facem din comună un pol de atractivitate, atât sportivă cât şi din punct de vedere turistic. Le mulţumesc tuturor celor care îmi sunt alături care mă sprijină în toate demersurile pe care le am în acest an”, a concluzionat primarul.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj