Connect with us

VOLEI

11 ani de la ultimul titlu

Beneficiind de o generaţie de aur, Elcond Zalău a dominat voleiul românesc, la finele anilor ‘90, când a reuşit să câştige titlul de campioană naţională de trei ori consecutiv. Se întâmpla asta în sezoanele ‘96 – ‘97, ‘97 – ‘98 şi ‘98 – ‘99, după care au început problemele financiare. Societatea Elcond, care era sponsorul echipei de volei, a fost preluată de un grup de oameni de afaceri indieni, care încet-încet au înschis robinetul. Astfel, în sezonul 1999 – 2000, Elcond şi-a continuat activitatea doar din inerţie, reuşind să devină vicecampioană naţională, deşi avea la dispoziţie doar 8 jucători în lot! Vara anului 2000 a însemnat practic, desfiinţarea echipei, astfel că toţi jucătorii au plecat spre alte zări. A urmat un sezon de chin, în care clubul a fost reprezentat doar la nivel de juniori.

Anul 2001 a însemnat kilometrul zero pentru un nou drum, pentru o nouă viaţă, după implicarea lui Tiberiu Marc, care a devenit, practic iniţiatorul unui nou proiect de revitalizare a voleiului sălăjean. Au urmat două sezoane în Divizia B, unul cu Marin Silghi la timonă, iar celălalt cu Vasile Ştreang, după care s-a promovat pe prima scenă. Din păcate, echipa nu a reuşit să facă faţă acestui nivel, şi a revenit “la matineu”, după ce a susţinut un turneu de evitarea retrogradării, chiar la Zalău. Între timp, antremnorul Vasile Ştreang fusese schimbat cu antrenorul secund al echipei naţionale – Dănuţ Pascu. Nici acesta nu a făcut mulţi purici la Zalău, plecând imediat după turneu şi lăsându-i locul craioveanului Lucian Mătuşoiu.

Între timp, lângă echipă venise omul de afaceri Liviu Ciupe, iar ambiţia sa de a construi un club puternic l-a determinat să facă eforturi pentru a-l aduce pe banca tehnică tocmai pe Mircea Spătăcean – selecţionerul României de la acea vreme! Implicit, a urmat revenirea pe prima scenă, unde noua echipă – REMAT ZALÄ‚U – s-a clasat pe locul 6. Toată suflarea voleibalistică aştepta ca noul sezon să aducă o clasare pe podium, însă ne-am trezit în postura de a lupta la turneul de evitare a retrogradării, unde elevii lui Mircea Spătăcean au reuşit să se salveze pe turnantă. Au apărut primele semne de întrebare ale finanţatorului Liviu Ciupe, cel care avea să-l demită pe selecţionerul României, în luna noiembrie 2007, în locul său fiind instalat Aurel Vlaicu, unul dintre simbolurile voleiului sălăjean. Nici tânărul tehnician zălăuan nu a avut viaţă lungă în postura de antrenor principal, deoarece Liviu Ciupe a încercat şi varianta antrenorilor străini, instalându-l pe banca tehnică pe sârbul Dragan Djordevic. Venirea sa a adus un aer proaspăt în viaţa echipei, care a pierdut la mustaţă medaliile de bronz, însă a calificat echipa în cupele europene, după o pauză de aproape un deceniu! Mutarea câştigătoare s-a produs în această iarnă, după o discuţie a finanţatorului Liviu Ciupe cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. S-a considerat atunci că Djordevic nu are capacitatea de a conduce echipa în drumul spre titlu, fiind făcute mari sacrificii pentru aducerea unui tehnician german, recomandat de actualul selecţioner al României – Stelian Moculescu, cel care este consilierul tehnic al Rematului. A fost adus chiar un tehnician cu nume – Michael Warm, care are în CV şi postul de antrenor secund la “naţionala” Germaniei. Efectul s-a văzut în scurt timp, astfel că CS Remat a devenit o echipă aproape imbatabilă, care a crescut de la meci la meci. Sub comanda sa, zălăuanii au pierdut doar două meciuri în returul Diviziei A1, la Dinamo şi la Constanţa, însă avea să se răzbune cu vârf şi îndesat, atunci când era mai important, adică în ploay-off. Aici, Remat a câştigat toate meciurile din primele trei turnee, chiar şi cele de pe terenurile bucureştenilor, devenind campioni şi doar excursionişti pentru turneul de la Constanţa, unde vor primi medaliile de campioni, vor putea ridica trofeul de campioană şi se vor poza în tricourile de campioni!   Călin ONICAŞ

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in VOLEI