Connect with us

Galerie foto-video

REPORTAJ. Hereclean – comuna care se transformă cu paşi rapizi într-un mic oraş. GALERIE FOTO


Tot mai mulţi zălăuani preferă să lase deoparte agitaţia urbană şi se mută în aşezarea situată la doar câţiva kilometri distanţă de urbea de la poalele Meseşului, iar de aceea primarul se zbate să dezvolte într-un ritm accelerat infrastructura rutieră, educaţională, culturală şi sportivă din comună


Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean: “Le doresc tuturor concetăţenilor şi nu numai, multă sănătate şi fericire având în vedere că urmează perioada Sărbătorilor de Iarnă. Transmit sincere urări de bine şi componenților echipelor de fotbal şi minifotbal. Eu promit că voi rămâne aceeaşi persoană pe care au cunoscut-o şi până acum. Voi rămâne persoana care se va zbate constant pentru atragerea de fonduri în localitate şi pentru demararea a cât mai multe proiecte prin care să realizăm o comună cât mai dezvoltată. Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Am mai multe proiecte importante de aceea îi rog pe toţi locuitorii comunei să aibă în continuare încredere în mine şi cu sprijinul lor sunt convins că voi putea duce la bun sfârşit tot ce îmi propun pentru dezvoltarea comunei”.

În comună se găsesc numeroase vestigii istorice care ne arată existenţa unei comunităţi din cele mai străvechi timpuri. Pe teritoriul comunei se găseşte situl arheologic de la Panic, necropola romană de la Badon, aşezarea romană de la Guruslău, aşezarea neolitică de la Panic, dar şi Rezervaţiile naturale Stejărişul de la Panic şi Stejărişul de baltă tot de la Panic.

Satul Hereclean a fost atestat documentar în anul 1415, iar satul Badon în anul 1332. Satul Guruslău datează din 1441, iar Panic din 1383. Satul Bocşiţa este din 1349, iar Dioşod din 1345.

La Bocşiţa dăinuie şi o frumoasă biserică de lemn ce datează din 1625. Trebuie să amintim şi de Guruslău, unde se găseşte monumentul închinat lui Mihai Viteazu. Ceea ce se vede astăzi este de fapt cel de-al treilea monument al voievodului roman din sat.

La data de 16 august 1926, la Sibiu, în cadrul şedinţei Comitetului Central al Astrei s-a hotărât ca în zilele de 12, 13 şi 14 septembrie 1926, Adunarea Generală a Asociaţiunii Transilvănene să se desfăşoare la Zalău. Cu ocazia manfestărilor culturale, care s-au desfăşurat în reşedinţa judeţului Sălaj, a fost inaugurat la Guruslău monumentul dedicat victoriei domnitorului Mihai Viteazu împotriva principelui Transilvaniei, Sigismnund Bathory, luptă ce s-a dat în ziua de 3 august 1601. Inaugurarea monumentului a debutat cu discursul Ministrului Cultelor şi Artelor – Alexandru Lăpedatu, ce făcea parte din guvernul format din membri ai Partidului Naţional Liberal.

La eveniment au mai participat şi alte personalităţi marcante ale culturii româneşti, precum Mitropolitul Gurie al Chişinăului, Onişfor Ghibu, membru al Academiei Române, dr. Iuliu Haţeganu, Vasile Goldiş şi Octavian Goga. Imediat după cedarea Ardealului, în cel de-al doilea război mondial, trupele de ocupaţie maghiară au primit ordin ca gloriosul monument să fie demolat. Aşa se face că, în anul 1940, după Dictatul de la Viena din 30 august, în timpul dominaţiei străine, monumentul închinat domnitorului Mihai Viteazu a fost demolat de comandamentele ungureşti stabilite în teritoriul Ardealului.

La 29 noiembrie 1940 are loc actul de vandalism al armatei hortyste prin care grupa administrativă militară a Comandamentului armatei I aruncă obeliscul în aer. După dinamitare, se raportează organelor superioare că monumentul nu a avut valoare artistică şi că în fundaţie, a cărei distrugere nu s-a reuşit în totalitate şi se crede că este zidită sabia şi opinca lui Mihai Viteazu. După eliberarea Ardealului de Nord, s-a pus imediat problema ridicării unui monument exact pe locul celui distrus. După lungi discuţii, prin ordinul lui Nicolae Ceauşescu, pe 21 octombrie 1976, a fost dezvelit noul monument în memoria lui Mihai Viteazu.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Victor Gaga, originar din Pria. La dezvelirea monumentului a participat inclusiv Nicolae Ceauseşcu. Pe una din laturile monumentului era adânc săpat în marmură crezul românilor pentru unire. “Aici, la 3 august 1601, oştile conduse de marele voievod Mihai Viteazu au cucerit o strălucită victorie în lupta pentru apărarea unităţii tuturor românilor, pentru libertate şi neatârnare. Inaugurat în prezenţa tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România”, era scris pe una dintre laturile monumentului.

Hereclean este o comună situată în vecinătatea Zalăului, iar din acest punct de vedere cunoaşte o creştere economică deosebită. Încă din anii ‘90, numeroşi zălăuani au “migrat” spre comuna învecinată unde şi-au achiziţionat terenuri, iar mai apoi şi-au construit câte o casă, fiecare după putere. Valul de migraţie se află într-o continuă creştere, anual comuna aflându-se într-un proces de extindere. Zeci, poate chiar sute de zălăuani, lasă blocul, aerul poluat al oraşului, aglomeraţia urbană şi se retrag în aşezarea situată la doar câţiva kilometri de oraş.

Şi numeroase firme din Zalău au ales să îşi mute sediul în Hereclean, iar unii investitori au şi renunţat la ideea de a se dezvolta la poalele Meseşului şi au decis că este mai bine să pună bazele de temelie ale afacerii în Hereclean. Astfel, comuna se poate lăuda cu o economie prosperă, fiind una dintre cele mai bogate din judeţul Sălaj.

Valul de migraţie dinspre oraş spre sat se simte accentuat şi de aceea primarul Dobrai Francisc face tot ce îi stă în putere pentru a dezvolta comuna şi standardele de viaţă. Interesul său, aşa cum ne-a şi mărturtisit, este de a face din comună un mic oraş unde ruralul se îmbină perfect cu urbanul. Vrea ca oamenii din aşezarea pe care o păstoreşte să aibă toate condiţiile, exact ca la oraş. De aceea, primarul se zbate să introducă gazul în comună, să realizeze canalizarea, să asfalteze cât mai multe drumuri şi să modernizeze toate sediile de instituţii.

Herecleanul nu se defineşte doar prin marea masă de migranţi şi prin proiectele îndrăzneţe ale administraţiei locale, ci şi prin sport. Anul competiţional ce a trecut, Unirea Hereclean – echipa comunală care joacă în Liga a V-a – a câştigat Seria Vest, şi tot la Hereclean îşi are baza sportivă – pe un teren concesionat de Primărie – CS Viitorul Zalău.

Creşterea economică a comunei se reflectă şi în numărul de săteni care şi-au găsit un loc de muncă. Astfel, dacă în anul 2000 – conform Institutului Naţional de Statistică (INSSE) – din Hereclean doar 158 de oameni aveau un loc de muncă, cifrele au tot crescut, astfel că în anul 2005 aveau un loc de muncă 356 de cetăţeni ai aşezării, iar în 2010 îşi găseau un serviciu 678 de săteni. Acum, conform datelor oficiale ale INSSE, au un loc de muncă 718 săteni, cu 562 mai mulţi decât în urmă cu 17 ani. Şi numărul şomerilor este în continuă scădere. Dacă în luna ianuarie a anului 2010 în comună erau înregistraţi în datele oficiale de la statistică 145 de şomeri, în 2013 cifra a ajuns la 93 ca în ianuarie 2016 numărul şomerilor să fie de doar 49!

O statistică interesantă, care arată că în Hereclean s-au înmulţit casele şi comuna se dezvoltă este şi cea privitoare la suprafaţa locuibilă din comună. Astfel, dacă în anul 1990 suprafaţa totală a caselor din comună număra 44.000m2, în anul 2006 cifra a crescut la 62.000, iar în 2011 la 86.000m2. Acum, suprafaţa locuibilă din comună este de 90.740m2, adică dublu decât imediat după Revoluţie.

Aşezarea de la graniţa Zalăului se dezvoltă astfel într-un ritm accelerat, iar asta o dovedeşte cifrele. Aşa că am ajuns şi noi la Hereclean pentru a vedea proiectele  care s-au demarat sau care urmează să se realizeze pentru ca zona din nordul municipiului să devină oraşul-sat, iar proiectele nu sunt puţine la număr. Se doreşte introducerea gazului, realizarea canalizării şi extinderea drumurilor comunale. Totodată, se investeşte şi                în sport şi cultură. Statisticile prezentate care sunt în continuă creştere şi care arată că Herecleanul se modernizează şi se dezvoltă, denotă buna organizare şi priceperea administraţiei locale de a face lucrurile aşa cum trebuie.

Bani de la Guvern pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere şi şcolare

Administraţia locală de la Hereclean a depus şase proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2, prin care se primesc bani de la bugetul de stat. Dintre cele şase proiecte, patru au fost declarate eligibile, însă autorităţile locale au renunţat la un proiect, deoarece acesta a primit finanţare de la Uniunea Europeană.

Este vorba de modernizarea unei reţele de drumuri, adică turnarea unui strat de asfalt pe o suprafaţă de 12 kilometri. A fost semnată licitaţia şi anul viitor se va trece la execuţie. Astfel, se vor asfalta toate străzile rămase nemodernizate din sat. Acest proiect a primit finanţare europeană, dar a fost eligibil şi prin PNDL 2. Celelalte proiecte acceptate de Guvernul Mihai Tudose, care vor fi finanţate cât de curând sunt asfaltarea drumului Dioşod – Bocşiţa, construirea unei grădiniţe în Guruslău şi reabilitarea şcolii din Dioşod.

Drumul Dioşod – Bocşiţa va vedea asfalt pe o distanţă de un kilometru cu finanţare din bugetul local, iar pentru ceilalţi 3,2 kilometri care trebuie asfaltaţi se vor primi bani de la Guvernul României. Totodată, de la Palatul Victoria vor veni bani pentru construirea unei grădiniţe noi în satul Guruslău. Noua clădire va fi situată pe amplasamentul celei vechi. Tot de la administraţia naţională se vor primi fonduri şi pentru reabilitarea Şcolii Dioşod, care din anul 1990 nu a mai fost renovată. Ba mai mult, din cauza intemperiilor, acoperişul a fost distrus.

“Am depus şase proiecte pentru finanţare prin PNDL 2. Patru au fost eligibile, însă la unul am renunţat pentru că am obţinut finanţare de la Uniunea Europeană şi vom accesa bani europeni. Cele trei proiecte prevăd asfaltarea drumului Dioşod – Bocşiţa, construirea unei grădiniţe la Guruslău şi reabilitarea Şcolii Dioşod. De exemplu, instituţia şcolară de la Dioşod nu a mai fost renovată din anul 1990. Trebuie să    spun că odată asfaltat drumul Dioşod – Bocşiţa şi cu acea investiţie pe bani europeni, în proporţie de 99 la sută drumurile din comună sunt modernizate şi asfaltate! Mai sunt doar câteva capete neasfaltate unde se construiesc acum case sau unde s-a cumpărat pământ pentru a se construi”, spune primarul Dobrai Francisc.

Primărie nouă şi bază sportivă modernă, proiecte de viitor 

Tot prin PNDL 2 s-a mai cerut finanţare de la Guvern pentru construirea unui nou sediu al Primăriei Hereclean. Proiectul nu a fost eligibil şi nu va primi finanţare. De aceea, la ora actuală, administraţia caută soluţii de finanţare. Noua clădire va fi ridicată în spatele actualei Primării.

S-au mai solicitat prin PNDL 2 bani pentru terminarea bazei sportive de lângă Şcoala Gimnazială din Hereclean. Terenul cu suprafaţă sintetică este finalizat în proporţie de 80%, iar administraţia condusă de Dobrai Francisc a solicitat bani pentru realizarea lucrărilor care au mai rămas. În condiţiile în care Primăria nu va primi finanţare pentru această investiţie, primarul de Hereclean se gândeşte să aloce din bugetul propriu suma necesară pentru finalizarea lucrărilor, adică aproximativ 160.000 de lei.

Căminele culturale au fost modernizate şi dotate

În anul 2017 s-a lucrat intens pentru dezvoltarea laturii culturale a comunei. Astfel, adminstraţia locală a investit în modernizarea şi dotarea căminelor culturale. La Panic s-a montat aer condiţionat, iar la căminul din Badon a fost realizată o terasă, la fel ca şi la Dioşod. Căminul cultural din Bocşiţa va fi reabilitat anul viitor, în timp ce restul căminelor sunt “ca la carte”. Iar dacă vorbim despre cultură, trebuie să amintim că aproape în fiecare sat, anul acesta s-a ţinut câte o sărbătoare importantă. Astfel, la Guruslău s-a sărbătorit victoria lui Mihai Viteazu, în timp ce la Hereclean a avut loc a doua ediţie a Zilelor Satului.

La fel, la Badon a avut loc prima ediţie a Zilelor Satului organizate de către oamenii cu stare din sat. La Dioşod, evenimentul a ajuns deja la cea de-a zecea ediţie, iar la Panic există deja o tradiţie veche la această manifestare, ajunsă deja la a XIII-a ediţie.

“Anul acesta a fost primul an în care la Badon s-a organizat sărbătoarea Fiii Satului şi acest lucru mă bucură. În rest, au mai fost organizate cu sprijinul consătenilor manifestări în satele Hereclean, Dioşod, Panic dar şi la Guruslău, acolo unde în august celebrăm împreună cu oficialităţile de la nivel judeţean victoria lui Mihai Viteazu”, spune liderul primarul.

Se extind reţelele de electricitate şi apă

Pentru că în fiecare an zeci de sălăjeni se stabilesc la Hereclean, administraţia locală a decis să extindă reţeaua de electricitate şi de apă, astfel încât fiecare gospodărie să aibă acces la cele două facilităţi atât de necesare traiului cotidian. Primăria speră ca în viitorul apropiat la Hereclean să nu mai existe gospodării care nu sunt racordate la reţeaua de apă sau de curent.

Totodată, comuna a fost inclusă în Master Planul Companiei de Apă pentru realizarea unei reţele de canalizare, iar primarul speră că anul viitor încep şi lucrările. Canalizarea se va realiza doar la Panic, Hereclean şi Badon pentru că satele Dioşod şi Bocşiţa sunt mici şi cu populaţie îmbătrânită.

“Sperăm ca anul viitor să se mişte lucrurile şi să înceapă lucrările sau să primim un semnal pozitiv pentru proiectul cu canalizarea. În cel mai rău caz, vom achiziţiona o vidanjă şi – dacă Agenţia de Mediu ne va da voie, vom lucra cu aceasta până când vom avea sistemul de canalizare pus la punct”, spune primarul Dobrai Francisc.

Economie prin schimbarea iluminatului public

Recent, au fost schimbate corpurile de iluminat public din comună. Astfel, s-a trecut de la vechile becuri la un iluminat modern cu corpuri pe bază de LED. Primarul spune că acum se plăteşte cu 70% mai puţin cu aceste becuri noi. Dacă înainte pentru iluminatul stradal se plătea lunar aproximativ 10.000 de lei, acum se plătesc doar 3.000 de lei!

“În maxim patru ani, investiţia va fi amortizată pentru că este o reducere foarte mare a costurilor. Acum plătim doar 30 la sută din costurile pe care le aveam înainte”, spune Dobrai Francisc.

S-a făcut teren de fotbal în fiecare sat

Primarul comunei ne-a mărturisit că în fiecare sat este un loc amenajat unde se poate juca fotbal. În ultimii 4 – 5 ani a apărut câte un teren în fiecare sat, astfel că atât copiii cât şi cei mai mari din comună pot să practice sportul.

“Sunt terenuri de diferite dimensiuni. La Panic de exemplu este un teren de dimensiuni mari, iar la Guruslău există un teren de dimensiuni medii. Ce e important e faptul că oamenii au unde pot face mişcare şi unde pot juca fotbal. Pe aceste terenuri nu se joacă în competiţii, ci doar aşa, amicale”, spune liderul administraţiei locale.

Bani de la Uniunea Europeană

Prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Tovisath, administraţia locală va achiziţiona un buldoexcavator cu care va realiza lucrările necesare în comună. Totodată, administraţia locală sprijină cetăţenii în demersurile acestora de a accesa fonduri europene. Până acum, în Hereclean au fost accesate 19 proiecte cu fonduri europene a căror valoare totală se ridică la suma de 545.000 de euro, fiind printre primele într-un top de acest gen al comunelor din judeţ.

“Ideea prin acest Grup de Acţiune Locală este de a sprijini cetăţenii să depună proiecte. Din statisticile noastre, suntem printre primii la numărul de proiecte depuse de către cetăţeni. Au fost depuse 19  proiecte pentru finanţare europeană prin GAL, în valoare de 545.000 de euro”, spune primarul Dobrai Francisc.

Comuna va avea gaz metan

La ora actuală, se lucrează intens la Primăria Hereclean pentru toate demersurile alimentării comunei cu gaz metan. Deja au fost realizate studiile de specialitate topografice şi se lucrează la studiul de fezabilitate. Anul viitor, primarul speră că va fi gata şi acest studiu de fezabilitate şi se vor face demersuri pentru a se primi acordul de la Minsiterul Energiei. Prin introducerea gazului, comuna va căpăta un important aspect urban şi cu siguranţă tot mai mulţi zălăuani se vor îndrepta de la oraş spre comuna vecină.

„Se lucrează la studiul de fezabiltiate. Am terminat studiile topo şi geo. Aşteptăm anul viitor şi o decizie de la Ministerul Energiei. Chiar aveam nevoie în comună de o reţea de gaze naturale”, spune liderul administraţiei locale.

Toate cultele religioase au primit ajutor de la Primărie

Toate cultele religioase, indiferent de confesiune, au fost ajutate anul acesta de către Primăria comunei Hereclean. Fie că e vorba de ortodocşi, de reformaţi, baptişti sau catolici, primarul spune că a susţinut financiar atât cât s-a putut fiecare biserică. Bineînţeles, totul s-a făcut cu acordul Consiliului Local Hereclean şi cu votul consilierilor.

“Reprezentanţii cultelor din comună au venit la noi cu un proiect în care ne-au explicat ce vor să facă cu banii sau unde îi vor investi şi au primit finanţare. Trebuie să spun că nu am făcut nicio diferenţă şi toată lumea a primit sprijin din partea noastră, fie că au fost ortodocşi, baptişti, reformaţi sau alte religii”, spune Dobrai Francisc.

Statistici pozitive despre comună

Este interesant de văzut cifrele economice ale comunei. Astfel, dacă la nivelul judeţului Sălaj, ponderea şomerilor raportată cu numărul de locuitori care au un loc de muncă este de 3.6%, în Hereclean datele arată că doar 1,5% din populaţie este în şomaj, adică – raportat cu judeţul – comuna stă mult mai bine la acest capitol. Este interesant şi faptul că, deşi marea majoritate a aşezărilor din judeţul Sălaj şi nu numai se depopulează, în Hereclean numărul locuitorilor este în continuă creştere.

Institutul Naţional de Statistică arată că în 2005 în Hereclean aveau domiciliul 3.704 persoane, iar în 2010 domiciliau 3.736 de persoane. Acum, conform INSSE, Herecleanul are 3.842 de locuitori, adică cu mai multe de 150 faţă de anul 2005. La nivel de judeţ, desigur, la scară mai mare, cifrele sunt exact invers, populaţia fiind în regres.

Unirea Hereclean a câştigat primul titlu din istorie!

Sezonul trecut din Seria Vest a Ligii a V-a a fost unul spectaculos şi plin de suspans până în ultimele minute ale ultimei etape. Astfel, Unirea Hereclean, Voinţa Derşida şi Steaua Cosniciu s-au luptat pentru locul 1. Până la urmă, gruparea condusă de Florin Mândruţiu a reuşit să câştige Seria VEST, în premieră!  Astfel, performanţa a fost una importantă, având în vedere că a fost prima clasare pe primul loc a unei echipe din Hereclean în competiţiile oficiale de fotbal!

Anul viitor se va investi mai mult şi în fotbal

Primarul este un iubitor al fotbalului şi promite că anul viitor va face tot posibilul să sprijine echipa locală Unirea Hereclean cât de mult poate, astfel încât formaţia condusă de Florin Mândruţiu să ajungă în Liga a IV-a.

„La Badon joacă Unirea Hereclean. Mie îmi place fotbalul, dar de multe ori nu ajung la meci pentru că avem şase sate în comună şi trebuie să mă împart peste tot. Eu voi sprijini în continuare echipa de fotbal. Nu am putut promova în Liga a IV-a pentru că nu am avut o bază sportivă pusă la punct, dar acum lucrăm la întăbularea păşunii de lângă teren, iar anul viitor vom investi în fotbal. M-aş bucura să fie cât mai mulţi dintre locuitorii comunei aproape de echipă. Cu această ocazie, chiar vreau să felicit echipa şi staff-ul pentru că în acest an Unirea a reuşit să câştige Seria VEST! În special, vreau să îl felicit pe Florin Mândruţiu, cel care este sufletul acestei echipe! Îmi pare rău că nu am reuşit să ne înscriem în Liga a IV-a, deşi noi am promovat în teren. Dacă nu s-a putut realiza acest lucru în 2017, eu sper să o facem în anii viitori”, spune primarul.

Dobrai Francisc: “Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine”

Am văzut că datele statistice pe care le-am prezentat la începutul acestui material s-au regăsit şi în teritoriu. În comună chiar se vine masiv dinspre Zalău, iar orăşenii caută locuri cât mai ferite. Aceasta este şi şansa comunei de a se dezvolta în acelaşi ritm ca până acum. Am plecat astfel de la Hereclean având în minte cuvintele primarului, care a promis că va dezvolta în continuare comunitatea şi suntem şi noi convinşi că aşa va fi.

”Voi rămâne persoana care se va zbate constant pentru atragerea de fonduri în localitate şi pentru demararea a cât mai multe proiecte prin care să realizăm o comună cât mai prosperă. Voi fi în continuare primarul tutoror şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Am mai multe proiecte importante de aceea îi rog pe toţi locuitorii comunei să aibă în continuare încredere în mine şi cu sprijinul lor sunt convins că voi putea duce la bun sfârşit tot ce îmi propun pentru dezvoltarea comunei”, a concluzionat primarul comunei Hereclean.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Galerie foto-video