Connect with us

Ştiri din Sălaj

Se va redeschide mina de la Sărmăşag ?!


Primarul Dombi Attila a anunţat că sunt şanse mari să fie reluată activitatea la exploataţia minieră, o firmă din Bihor arătându-şi intenţia de a exploata cărbunele


Sărmăşagul este o comună minieră. Patru mii de oameni munceau în trecut în galeriile subterane de unde se extrăgeau 60.000 de tone de cărbune care ajungeau în cazanele marilor CET-uri din ţară. Mina s-a închis însă în anul 2005, iar multe clădiri au fost părăsite. Primarul Dombi Attila ne-a dat însă numai veşti bune. Astfel, o firmă din judeţul Bihor a cerut certificate de urbanism de la Primărie şi vrea cât de repede să deschidă exploataţia minieră.

Cărbunele de tip lignit se va extrage de la suprafaţă, din zona spre Bobota pe lângă drumul European E81. Am aflat de la administraţia locală că la Sărmăşag există atât de mult cărbune, că nu ţi-ar ajunge o sută de ani să-l exploatezi pe tot. Stratul de lignit se întinde până în Carastelec.

“O firmă din judeţul Bihor, mai exact din oraşul Marghita, a depus o solicitare pentru ca Primăria să-i ofere un certificat de urbanism în scopul redeschiderii carierei de suprafaţă de la mină. Cât de repede vor să deschidă exploataţia de lignit. Mai au nevoie doar de un aviz de la o companie naţională pentru a putea demara lucrările de redeschidere a exploataţiei. Activitatea se va desfăşura în zona spre Bobota lângă E81. Este de bun venit pentru localnici şi pentru toţi cei din jurul comunei pentru că se aduce un plus în economie şi se oferă noi locuri de muncă. Cărbune există la Sărmăşag cât pentru o sută de ani, deoarece stratul de lignit se extinde până la Carastelec”, ne relatează Dombi Attila.

334 Vizualizari
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj