Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Dragu se dezvoltă într-un ritm accelerat! GALERIE FOTO


Adminsitraţia locală investeşte atât în sport, cât şi în dezvoltarea infrastructurii din comună. Astfel, până anul viitor toate drumurile vor fi asfaltate, se va construi un cămin cultural nou în centrul comunal, dar se încearcă şi modernizarea bazei sportive

Angelica Lazăr, primarul comunei Dragu: “Le mulţumesc cetăţenilor din comună pentru sprijinul acordat. Le mulţumesc şi celor din cadrul Primăriei Dragu. Suntem o echipă foarte bună care funcţionează aşa cum trebuie, iar relaţiile dintre noi sunt cele mai bune. Sper să nu dezamăgesc, chiar dacă sunt și critici în comună. Voi încerca să fac tot posibilul să fiu mereu prezentă în mijlocul cetăţenilor şi să mă zbat să rezolv problemele acestora, dar şi să atrag cât mai multe fonduri şi investiţii în comună. Uşa mea va fi mereu deschisă şi voi accepta orice idee bună pentru dezvoltarea comunei. Voi avea grijă să ascult în continuare pe toată lumea şi să îmi dedic timpul pentru sprijinirea comunităţii locale. Voi rămâne mereu deschisă şi apropiată de cetăţeni, cărora le promit că voi face tot ce îmi stă în putere pentru dezvoltarea aşezării şi a standardelor de viaţă. Voi rămâne foarte apropiată şi de sport, în special de echipa de fotbal şi cea de oină. Şi pentru că suntem în preajma Sărbătorilor de Iarnă le doresc tuturor cetăţenilor comunei multă sănătate, fericire şi împliniri”.

În comuna Dragu locuiesc 1.427 de persoane dintre care 1.040 sunt români. Comuna este aşezată în zona de contact dintre Depresiuna Almaş – Agrij şi Dealurile Şimişna – Gîrbou, la o distanţă de 44 de kilometri de Zalău. Comuna are o suprafaţă de 87,91km2. Satul Dragu a fost atestat pentru prima dată în anul 1332 cu numele de „sacerdos de Dragu”.

În sat se găseşte Castelul Wesselenyi – Bethlen, numit aşa după ultimul proprietar. Conacul a fost construit între anii 1622 – 1628 şi apoi extins. În anul 1722 castelul a ajuns în proprietatea familiei Wesselenyi. Clădirea a fost reconstruită de nobilul Wesselenyi Istvan al VI-lea, iar mai târziu castelul a fost oferit familiei Bethlen. În sat se găseşte şi Biserica de lemn „Sfântul Vasile cel Mare”, construită în perioada 1806 – 1809 de meşterul Ioan Dino, pictată în 1816.

Satul Adalin a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1733 cu numele Adalinul, iar satul Fîntânele este cunoscut din anul 1956 cu numele de Fîntîna.

Satul Ugruţiu este atestat din 1461 cu numele de census quinquagesimalis de Vgrocz. Aici se găseşte şi biserica de zid „Pogodârea Spiritului Sfânt” construită în perioada 1893 – 1894.

Satul Voivodeni datează din 1320 cu numele de Woiuadhaza. Aici se găseşte Biserica de Lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, datată din 1820, dar şi Mănăstirea Schimbarea la Faţă datată din anul 2000.

La graniţa Sălajului cu judeţul Cluj se găseşte o mică dar inimoasă comunitate, ce este condusă de anul trecut de primarul Angelica Lazăr. Am ajuns şi noi în comuna Dragu unde am putut vedea progresele făcute de noua administraţie locală. Încet, dar sigur, se lucrează la dezvoltarea standardelor de viaţă. De la asfaltări, până la modernizarea clădirilor din comună, am putut observa numeroase lucrări. Administraţia are însă şi gânduri mari de a dezvolta comunitatea.

Aşezarea este însă şi una în care oamenii iubesc sportul şi – fără doar şi poate – comuna Dragu poate fi numită „capitala oinei” din judeţ, deoarece aici au loc numeroase competiţii dedicate sportului naţional. Există însă şi o echipă de fotbal – Agronova Dragu – cu care Primăria se mândreşte. Un proiect îndrăzneţ al administraţiei locale, care va fi finanţat prin fonduri din Norvegia, este reabilitarea Castelului Bethlen din centrul comunal şi care să fie apoi introdus în circuitul turistic.

Toate drumurile vor fi asfaltate!

Administraţia locală se poate lăuda că a reuşit să asfalteze 98% din drumurile comunale. În acest moment este în execuţie un proiect de modernizare a străzilor din satul Adalin, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu suma de 27 de miliarde de lei vechi. Până la finalul proiectului, adică până anul viitor, vor fi asfaltaţi 4 kilometri din sat, adică toate uliţele, după cum spunea “primăriţa”. Totodată, prin acest proiect se va asfalta şi un kilometru jumătate din satul Voivodeni.

La ora actuală sunt realizate 90% dintre lucrările prevăzute pentru satul Adalin şi 75% din lucrările de la Voivodeni, sat unde mai trebuie realizat şi un podeţ.

„Oamenii din sat mi-au mărturisit că nu au văzut aşa utilaje niciodată şi au rămas surprinşi că se asfaltează şi uliţa lor. Am primit bani prin PNDL, primul proiect. Comuna va fi asfaltată în proporţie de 98 %. Mai avem doar câteva uliţe care nu au asfalt”, ne-a spus primarul.

Tot sub administraţia Angelicăi Lazăr s-a aprobat în Consiliul Local documentaţia pentru asfaltarea unei străzi în lungime de 380 de metri, ce poartă denumirea de „Colinici”. Banii pentru lucrări vor fi alocaţi din bugetul propriu al comunei. Anul viitor va fi finalizat şi acest proiect, spune primarul. Doar un kilometru de uliţe mai sunt de asfaltat în comună, de care administraţia se va ocupa anul viitor.

Clădiri moderne în Dragu

Primăria Dragu s-a ocupat şi de modernizarea mai multor clădiri din comună. Astfel, au fost reabilitate şi dotate „ca la carte” căminele culturale din Ugruţiu şi Voivodeni. Totodată, a fost realizată o nouă instalaţie de curent în Primărie.

“Instalaţia de la sediul Primăriei era foarte veche. Dacă erau patru calculatoare în priză şi îl băgam şi pe cel de-al cincilea deja cădeau siguranţele. Plus de asta, am schimbat şi iluminatul şi se simte deja o reducere substanţială la factura de electricitate”, spune doamna Lazăr. Tot în ultima perioadă, a fost schimbat şi acoperişul la moara veche din centrul comunal. „Sunt acolo utilaje vechi de pe vremea ocupaţiei Ungariei. Sunt maşinării de pe la 1700 – 1800 şi trebuie protejate, ca pe viitor să realizăm un muzeu cu acestea”, spune „primăriţa”.

Utilaj achiziţionat pe fonduri europene

Primăria Dragu a depus o solicitare la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Samus-Porolissum pentru achiziţionarea unui buldoexcavator. Suma care va fi primită de la Uniunea Europeană prin intermediul acestui GAL va fi de 50.000 de euro, urmând ca restul de 16.000 de euro să fie contribuţia administraţiei locale.

„Vom primi pentru această achiziţie suma de 50.000 de euro, însă valoarea utilajului se ridică la 76.000 de euro pentru că va fi dotat inclusiv cu cositoare, lamă de deszăpezit şi tot ce trebuie, astfel încât să putem face cât mai multe lucrări cu acesta. Diferenţa de bani, adică 16.000 de euro, o vom suporta din bugetul local”, ne-a relatat primarul.

Şcoala din Dragu se va moderniza

Programul Operaţional Regional este unul din mijloacele prin care România poate accesa fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii, fie că vorbim de cea rutieră, educaţională sau sanitară. Administraţia locală de la Dragu a decis ca prin intermediul POR să încerce să atragă fonduri de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea şi extinderea Şcolii Gimnaziale din Dragu. Trebuie să spunem că şcoala din centrul comunal are două corpuri de clădire, unul situat la drumul judeţean, iar altul situat lângă castelul din localitate.

Prin acest proiect ce va fi depus în curând la POR, se doreşte modernizarea corpului de clădire de la drumul judeţean. Clădirea va fi atât modernizată cât şi extinsă.

„Ne dorim să reabilităm şcoala, să o punem la punct ca la carte pentru că trebuie să punem accent pe educaţie şi să oferim condiţii optime copiilor care studiază la această şcoală”, spune Angelica Lazăr, cea care înainte de a ocupa funcţia de primar fusese învăţătoare în comună.

La ora actuală funcţionează în comună Şcoala Gimnazială din Dragu şi Şcoala Primară din Voivodeni, dar şi câte o grădiniţă în cele două sate. Din cei 1.374 de locuitori ai comunei, 252 sunt elevi.

Iluminatul public va fi mai eficient

După ce s-a consultat cu mai mulţi colegi primari, Angelica Lazăr a ajuns la concluzia că trebuie să modernizeze iluminatul stradal şi să treacă pe iluminat cu LED pentru că astfel s-ar reduce chiar şi cu 70 la sută costurile la electricitate!

„Urmează ca iluminatul stradal să-l facem pe LED. Am văzut şi în clădirea Primăriei cât de avantajos e, dar am avut discuţii şi cu alţi colegi care mi-au explicat câtă economie se face aşa. Cu siguranţă, cât de curând vom depune un proiect pentru a realiza performanţa energetică şi vom schimba actualele corpuri de iluminat cu altele pe LED. La ora actuală căutăm finanţare pentru acest proiect”, spune „primăriţa”.

Castelul se reabilitează cu bani din Norvegia

În centrul comunal se mai pot vedea ruinele vechiului castel impunător al nobilului Bethlen. Construit în secolul XVIII, castelul are o istorie aparte, însă a fost lăsat în paragină, iar în timp a ajuns aproape o ruină. Administraţia locală iubeşte însă cultura şi istoria şi de aceea vrea să poată moderniza clădirea şi să o includă într-un circuit turistic. La ora actuală se lucrează la studiul de fezabilitate, urmând ca apoi să fie accesate fonduri norvegiene pentru reabilitare.

„Lucrăm la studiul de fezabilitate pentrureabilitarea castelului din centrul comunal. Documentul va fi finalizat cât mai repede pentru că am cerut urgentarea acestuia, pentru ca în cel mai scurt timp să putem accesa fonduri norvegiene pentru reabilitare. Vom scoate castelul din anonimat şi acesta va deveni o atractivitate turistică din întreaga zonă”, spune Angelica Lazăr.

La Dragu se construieşte o capelă

Săptămâna trecută, în Consiliul Local Dragu a fost aprobat proiectul de construire a unei capele în centrul comunal. Clădirea se va realiza din bugetul local al comunei, investiţia ridicându-se la suma de 183.660 de lei. Capela va fi amplasată lângă cimitir şi biserica de lemn. Primarul spune că este o necesitate ca în secolul XXI să existe o astfel de clădire în sat.

„Am aprobat acest proiect în Consiliul Local şi cu siguranţă vom demara cât mai repede lucrările. Va fi finanţată din fonduri proprii, pentru că valoarea nu este uriaşă. Era nevoie de această capelă, de aceea am decis construirea ei. Va fi amplasată lângă cimitir şi biserica veche de lemn din centrul comunal”, spune primarul.

Mai mulţi bătrâni îşi găsesc liniştea în azilul din Dragu

Pe 21 mai 2014, în centrul comunal au fost recepţionate lucrările de la azilul pentru persoane vârstnice. Construit pe fonduri europene prin măsura 322, centrul pentru bătrâni este dotat la standarde occidentale şi arată extraordinar, atât în interior, cât şi în curte. Imediat după construire, administraţia locală a realizat un parteneriat cu Fundaţia “Ciobanca” timp de trei ani, iar colaborarea va fi prelungită anul acesta.

Personalul medical al acestei fundaţii se ocupă de îngrijirea a 12 persoane vârstnice care îşi duc traiul în micuţul, dar cochetul azil. Au fost în trecut pacienţi chiar şi din Brăila şi din alte judeţe îndepărtate pentru a se trata sau a petrece zile la Dragu, unitatea având condiţii la cele mai înalte standarde şi un personal medical dedicat profesiei.

„Azilul a fost construit pe măsura 322 prin fonduri europene când a fost realizat şi muzeul satului. Aveam de ales între centru de informare turistică şi acest azil şi primarul de atunci a ajuns la concluzia că acesta ar fi mai util decât un centru de informare turistică. Capacitatea este de 12 persoane, iar condiţiile sunt foarte bune. Personalul este calificat şi lucrează la standarde înalte. Inclusiv noi, cu Primăria, mai facem acolo evenimente pentru persoanele vârstnice”, spune Angelica Lazăr.

Modernizarea bazei sportive de la Dragu nu a fost finanţată de Guvern

Primarul Angelica Lazăr a depus pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2) un proiect pentru modernizarea bazei sportive unde evoluează echipa de fotbal din Liga a V-a, Agronova Dragu. Valoarea proiectului se ridica la suma de 466.488 de lei, dar investiţia a fost respinsă de pe lista de finanţare de cei care s-au ocupat de alocarea sumelor de bani.

„Am depus un proiect prin PNDL 2 pentru modernizarea bazei sportive, inclusiv construirea de vestiare, duşuri, baie şi modernizarea suprafeţei de joc. Din păcate, nu am primit însă finanţare şi am fost respinşi prin acest program. Nu dau însă înapoi, am proiectul pregătit şi la un moment dat o să mă ocup de dotarea bazei sportive. Acum lucrăm la împrejmuire şi în curând vom finaliza lucrările”, spune primarul.

Se doreşte construirea unui cămin cultural în Dragu

Centrul comunal este printre puţinele sate din judeţ care nu are cămin cultural. Pe vremuri, o aripă a castelului din localitate servea drept cămin cultural, dar starea de degradare avansată a castelului nu mai permite organizarea de evenimente acolo. Primăria comunei are în plan să înceapă lucrările de construire a unui cămin cultural nou. S-a depus o solicitare pentru finanţare prin PNDL 2 a acestei investiţii, însă şi acest proiect a fost respins de Guvern. Valoarea totală a lucrării se ridica la suma de 1.143.479 de lei.

„Satul Dragu nu are cămin cultural. Era cândva o aripă a castelului, dar acum nu mai avem aşa ceva. Am un proiect prin care îmi doresc construirea unei astfel de clădiri de la zero. Va fi o clădire nouă şi modernă. Am încercat să obţin finanţare de la Guvern prin PNDL 2, însă proiectul a fost respins. Nu mă dau bătută şi o să caut finanţare din altă parte. Valoarea totală a lucrărilor s-ar ridica la suma de 1,1 milioane de lei”, spune „primăriţa”.

Primăria Dragu se mândreşte cu echipa de fotbal

Administraţia locală are doar cuvinte de laudă despre gruparea din centrul comunal. Primăria va acorda în continuare sprijijn financiar pentru buna desfăşurare a activităţii echipei.

„Mă mândresc cu echipa de fotbal şi trec peste toate micile incidente. Eu îi susţin trup şi suflet. Le-am alocat o sumă de bani prin hotărâre de Consiliu Local. Le asigurăm transportul, dar şi plase pentru porţi, mingi. Urmează să le schimbăm băieţilor şi echipamentul. Chiar iubesc echipa şi mă mândresc cu ea”, spune primarul.

Agronova a încheiat turul acestui campionat din Seria Est din Liga a V-a pe locul 5 cu 21 de puncte. Echipa a obţinut în acest sezon şase victorii şi trei egaluri. În ultimul meci din acest tur, Agronova a reuşit un egal cu Someşul Gâlgău, scor 2 – 2, echipa din comună reuşind egalarea în ultimul minut de joc!

“Capitala” sportului naţional!

Comuna Dragu poate fi considerată fără doar şi poate capitala oinei din judeţ. Aici, există mai multe competiţii dedicate sportului naţional, printre care amintim Cupa „Dragoş-Vodă” de la Dragu sau Cupa „Zorile” din Voivodeni, care în acest an a derulat a XI-a ediţie.

Interesant de spus că comuna Dragu este şi o pepinieră de sportivi care au ajuns la echipe importante din ţară la acest sport. Astfel, Ionuţ Gog este campion naţional cu Tomis Constanţa, în timp ce Darius Tivadar, Ionuţ Copaciu şi Daniel Miron evoluează la Politehnica Cluj, o titrată echipă de oină. Acum, sufletul acestui sport la Dragu este profesorul de educaţie fizică şi sport din comună, Cosmin Ardelean.

„Cosmin s-a îndrăgostit de acest sport de când este în comună şi îl promovează cât de mult poate. Şi eu sunt alături de cei care practică oina şi mă voi zbate cât mai mult să realizez cât mai multe proiecte şi pentru ei”, spune primarul.

Băiatul primarului este medaliat la oină şi practică lupte libere

„Primăriţa” are doi copii, o fată care se remarcă în domeniul artistic, care cântă la flaut şi la chitară, dar şi un băiat în clasa a şaptea care practică sport de performanţă. Băiatul a fost medaliat cu bronz anul acesta la Mamaia la Campionatul Naţional de oină pe plajă, dar a primit o distincţie şi pentru că a fost jucătorul cu cea mai bună aruncare.

Băiatul evoluează atât la echipa din Dragu, cât şi la o echipa Dinamic Coruia, din judeţul Maramureş! Totodată, cel mai mic membru al familiei Lazăr este practicant de lupte libere, fiind legitimat la Clubul Sportiv Şcolar Zalău şi unde este pregătit de profesorul Gheorghe Panc.

Gânduri din Dragu

O comunitate mică dar unită, inimoasă şi gospodară. Acestea au fost impresiile cu care am plecat din Dragu. Ne-a prins noaptea în satele comunei pentru că ne-a făcut plăcere să poposim pe aceste meleaguri. Am plecat însă cu gândul că vom reveni cât de curând ca să vedem progresele realizate de administraţia locală condusă de ambiţioasa Angelica Lazăr. Şi în final, vă las cu vorbele „primăriţei”, care promite tuturor că va face tot ce poate pentru dezvoltarea aşezării.

“Voi încerca să fac tot posibilul să fiu mereu prezentă în mijlocul cetăţenilor şi să mă zbat să rezolv problemele acestora, dar şi să atrag cât mai multe fonduri şi investiţii în comună. Uşa mea va fi mereu deschisă şi voi accepta orice idee bună pentru dezvoltarea comunei. Voi avea grijă să ascult în continuare pe toată lumea şi să îmi dedic timpul pentru sprijinirea comunităţii locale. Voi rămâne mereu deschisă şi apropiată de cetăţeni, cărora le promit că voi face tot ce îmi stă în putere pentru dezvoltarea aşezării şi a standardelor de viaţă. Voi rămâne foarte apropiată şi de sport, în special de echipa de fotbal şi cea de oină”, a încheiat primarul comunei Dragu.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj