Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Sub noua administraţie, comuna Ileanda va cunoaşte o dezvoltare impresionantă în următorii ani. GALERIE FOTO


Primarul Cornel Lar are numeroase proiecte pe care vrea să le vadă finalizate cât mai repede. Printre ele se numără modernizarea bazei sportive, asfaltarea drumurilor, construirea a două blocuri ANL, dar şi realizarea reţelei de canalizare. În plus, primarul vrea ca Ileanda să revină în prim-planul fotbalului sălăjean


SCURT ISTORIC

Ileanda a fost atestată pentru prima dată în anul 1390 cu numele de Ylandameze. În sat se găseşte biserica de lemn ce dăinuie de la începutul secolului al XVII-lea, ce a fost pictată în 1798. Tot în sat se găseşte Biserica Reformată construită în 1890 şi Biserica Romano-Catolică din centrul satului construită în 1918 de către prizonierii italieni, dar şi monumentul foametei ridicat în 1849. Bizuşa-Băi apare menţionată pentru prima dată în documentele vremii în anul 1564 cu numele de Bwdwspataka, iar satul Bîrsăuţa apare cu numele de Ujffalu în 1603.

Dăbâceni apare în documente la 1553 cu numele Doboka iar Dolheni în 1571 cu numele de Dolha. Luminişu este menţionat în anul 1546 cu numele de Zsakathura, iar Măleni în 1733 cu numele Majlza. Negreni este atestat documentar din 1591 cu numele Konkoliosfalva. Aici se găseşte şi Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” construită în 1580. Perii Vadului este atestat în 1405 cu numele de Kwrthuelrew iar Podişu în 1554 sub numele de Haraztos.

Tot aici se găseşte şi biserica de lemn datată din 1680. Răstoci este atestat în 1530 cu numele Rosztoczfalva. Aici se găseşte biserica de lemn construită în perioada 1827 – 1828, dar şi Peştera Măgurici unde se găsesc rarităţi mineralogice la nivel mondial!  Saşa datează din 1553 cu numele de Sachay, iar cel mai vechi sat al comunei este Rogna, atestat în 1322 cu numele de Rona.

„Le mulţumesc cetăţenilor comunei că au avut încredere în mine şi mi-au încredinţat mandatul de primar. Eu voi rămâne acelaşi om pe care l-au cunoscut şi până acum. Am multe proiecte pe care vreau să le realizez şi dacă voi reuşi să duc o parte din ele la finalitate până la sfârşitul mandatului mă voi declara mulţumit. Vreau să dezvolt comuna şi să o modernizez de aceea am depus deja numeroase proiecte pentru finanţare. Am decis să încerc finanţarea proiectelor pe toate căile posibile, de la Guvernul României până la Compania Naţională de Investiţii şi fonduri europene. Un lucru este clar, voi sprijini în continuare şi echipa de fotbal din Ielanda, chiar dacă am avut acea problemă cu numele şi voi încerca să modernizez infrastructura sportivă. Mă voi zbate să rezolv problemele cetăţenilor şi să fiu tot timpul în mijlocul lor, să aibă în mine un sprijin permanent. Eu cred că la ora actuală suntem cu mult în spate, ca realizări, faţă de comunele vecine de aceea mă voi zbate să duc la capăt cât mai multe proiecte”, a spus Cornel LAR, primarul comunei Ileanda.

Cât e Someşul de mare, comună cu atâtea sate nu mai găseşti. Aproape 2.200 de suflete îşi duc traiul de zi cu zi în cele 13 sate ale comunei Ileanda. Inedit este faptul că peste 70 la sută din populaţie trăieşte chiar în centrul comunal, iar restul îşi duce traiul în celelalte 12 sate.

Sunt însă şi sate care mai au doar câte două-trei fumuri, însă peisajele de basm şi bucuria oamenilor de a primi vizitatori te fac să mergi cu inima plină de încredere şi să te întorci cu gândul de a reveni curând. Noi am mai fost la Ileanda. Am fost de atâtea ori încât ne sunt familiare locurile din centrul comunal. Şi – cu siguranţă – aproape fiecare sălăjean a trecut o dată prin comună, când a avut drum spre Dej sau spre Baia Mare.

Nu multă lume a cunoscut însă şi „partea ascunsă” a comunei. Satele Dăbâceni, Dolheni, Luminişu, Măleni, Negreni sau Rogna sunt undeva după dealuri şi ascund multe lucruri interesante. Dintre toate, însă, Bîrsăuţa este cel mai îndepărtat sat de ochii curioşilor care tranzitează comuna. Spunem asta pentru că din Ileanda nu ai cum să ajungi în pitoreasca aşezare decât dacă iei calea spre Gâlgău, apoi spre Poiana Blenchii şi apoi să treci prin Maramureş şi să constaţi că la un moment dat ai ajuns la micuţa aşezare ce face parte din teritoriul administrativ al comunei de pe Someş.

Astfel, pe lângă valea Someşului, am străbătut şi noi lungul drum spre Ileanda. Odată ajunşi la Primărie, am dat peste domnul primar Cornel Lar. Era la marginea drumului care te duce până departe la Târgu Lăpuş dacă-i urmezi cursul. Îmbrăcat elegant, cu o ţigară în mână, primarul se afla într-o discuţie cu un sătean, pentru că acest om care are în mâini frâiele aşezării dă bună ziua tuturor celor care îi ies în cale şi discută cu toată lumea despre proiectele din comună şi ascultă fiecare nemulţumire a consătenilor.

Este însă şi foarte apreciat, pentru că oamenii sunt mulţumiţi că lucrurile se mişcă în comunitate şi că încep să se demareze proiecte noi. Nici nu am apucat să-l salutăm bine că a şi început să ne spună despre proiectele sale din comună. Şi pentru că era la colţul Primăriei, la marginea drumului, ne-a şi arătat cum vrea să modernizeze străzile comunale. Am intrat apoi în birou, unul mic, dar „cochet” care găzduieşte sute de dosare ce fac parte din proiectele care au fost depuse pentru a primi finanţare. Realizarea canalizării, construirea unor blocuri ANL, decolmatarea văii, modernizarea bazei sportive dar şi sprijinirea echipei de fotbal au fost doar câteva dintre subiectele pe care liderul  administraţiei ni le-a expus.

 Strada Gării se modernizează cu bani europeni

Strat nou de asfalt, trotuare pavate, şanţuri betonate şi numerose băncuţe şi coşuri de gunoi. În asta constă şi proiectul de amenajare a celor 200 de metri cât are strada Gării din centrul comunal, stradă ce nu a mai fost reabilitată de peste zece ani. Primăria Ileanda a făcut demersuri pentru accesarea a sumei 50.000 de euro pentru modernizarea străzii. Demersurile s-au concretizat în urmă cu scurt timp, astfel că în curând vor demara lucrările pentru modernizarea străzii. Suma a fost accesată prin Grupul de Acţiune Locală „Valea Someşului”, adică este vorba de o finanţare cu bani de la Uniunea Europeană.

„Prin GAL Valea Someşului am obţinut 50.000 de euro pentru modernizarea străzii Gării. Este vorba de asfaltarea completă a părţii carosabile, de amenajare a trotuarului, de a betona şanţurile şi de a achiziţiona mobilier stradal. Astfel, strada va avea o nouă înfăţişare”, spune primarul.

Două blocuri se vor înălţa în centrul comunal

Prin Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL) administraţia locală vrea să ridice două blocuri cu câte 18 apartamente în care vor locui familiile tinere din comună care solicită acest drept. Cele două blocuri se vor înălţa pe strada Gării, în apropiere de baza sportivă. Proiectul a fost depus încă de pe vremea fostului primar, însă actuala conducere a comunei a „reactivat” proiectul.

„Am făcut din nou demersurile la Agenţia Naţională a Locuinţelor pentru a ne finanţa construirea a două blocuri pe strada Gării în apropiere de baza sportivă. Cele două clădiri vor avea 18 apartamente şi sunt dedicate în special famililor tinere din comună care ne vor solicita acest lucru”, spune Cornel Lar.

Vin bani şi de la Compania Naţională de Investiţii

Primarul a făcut o analiză a proiectelor depuse de vechea administraţie şi a dat peste un dosar care zăcea în birou şi care prevedea reabilitarea căminului cultural din satul Ileanda. Vechiul ghid de finanţare nu permitea decât modernizarea clădirii, nu şi extinderea ei. Din această cauză, administraţia locală a refăcut proiectul şi a decis să-l înainteze Companiei Naţionale de Investiţii de la care se aşteaptă un răspuns.

„Am refăcut documentaţia conform noului ghid de finanţare, pentru că vechea documentaţie nu prevedea şi extinderea căminului cultural din Ileanda. Am înaintat dosarul la Compania Naţională de Investiţii şi aşteptăm un punct de vedere. Suntem în urmă faţă de comunele vecine de aceea încercăm să primim finanţare prin orice mijloc posibil ca să modernizăm clădirile şi implicit comuna”, ne mărturiseşte liderul administraţiei locale.

Guvernul finanţează trei proiecte importante

Aducţiunea de apă, modernizarea iluminatului stradal şi asfaltarea unui drum comunal sunt cele trei proiecte, din şapte depuse, care vor primi finanţare de la Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (n.r. – PNDL2). Astfel, Palatul Victoria a decis să aloce suma de 188.325 de lei pentru ca satul Dăbâceni să fie alimentat cu apă. Tot de la Bucureşti s-a dat acordul ca 5,6 milioane de lei să intre în conturile Primăriei Ileanda, bani cu care să se reabiliteze Drumul Comunal 31A Ileanda – Rogna – Podişul – Negreni. Întreg drumul va fi asfaltat, iar termenul de execuţie a lucrărilor este 2020.

Guvernul a mai decis ca suma de 199.772 de lei să fie folosită de administraţia locală a comunei de pe Someş pentru modernizarea iluminatului stradal. Pe data de 27 octombrie primarul Cornel Lar a şi mers la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu reprezentanţii Guvernului României cărora le-a înaintat documentaţia pentru cele trei proiecte. La ora actuală se aşteaptă finanţarea, ca mai apoi să poată demara lucrările, foarte importante pentru comunitate.

Au fost însă respinse de pe lista de finanţare prin PNDL 2 patru proiecte ale administraţiei locale şi anume actualizarea Planului Urbanistic General al comunei, construirea unei pasarele pietonale peste Someş, modernizarea bazei sportive şi achiziţionarea unui autobuz şcolar.

Se va turna asfalt pe drumurile ce leagă patru sate!

Administraţia locală a depus un proeict şi la Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cu sediul în Satu Mare. Proiectul se află la ora actuală în evaluare, de mai multe ori inspectorii CRFIR deplasându-se în teren pentru a clarifica unele date din dosar. Primarul spune însă că sunt şanse mari pentru ca acest demers să aibă o finalitate în scurt timp şi banii să fie viraţi spre Ileanda. Proiectul prevede asfaltarea a două drumuri comunale care leagă patru sate. Este vorba de reabilitarea Drumului Comunal 31 care leagă satele Dolheni şi Saşa, dar şi reabilitarea Drumului Comunal 34 care leagă Bizuşa de Luminişu.

Decolmatarea Văii Ileanda, o problemă a comunităţii

Primarul Cornel Lar duce o reală „bătălie” cu mai mulţi cetăţeni din comună care au proprietăţi pe cursul Văii Ileanda. Administraţia locală îşi doreşte să decolmateze valea, în timp ce unii cetăţeni se opun cu desăvârşire, chiar dacă sunt conştienţi că anul viitor vor fi iar inundaţi.

„Valea aparţine Apelor Române. Albia mare aparţine însă proprietarilor din comună. Problema este că e foarte multă vegetaţie crescută pe albie. De peste 25 de ani nu s-a mai făcut curat, iar mereu, la fiecare ploaie suntem inundaţi. Am avut pe 19 iunie 2016 o mare problemă cu inundaţiile. Noi am marcat vegetaţia silvică crescută pe malul apei şi avem un act de punere în valoare a acesteia. Unii proprietari sunt de acord cu ideea noastră, însă alţii nu. Noi, administraţia locală, vom asigura motorina pentru excavatorul Serviciului de Gospodărire a Apelor care va curăţa valea şi vom valorifica materialul lemnos. Sperăm să ajungem la un consens cu cetăţenii şi să rezolvăm această problemă. Însă, unii taie lemnele groase şi lasă crengile acolo, iar din  cauza acestora terenurile sunt inundate destul de des. Am avut şi o consultare publică pe data de 30 august a anului trecut pentru acest neajuns, însă am fost patru reprezentanţi ai administraţiei şi doar doi cetăţeni. Sper însă ca până în primăvară să rezolv această problemă”, ne-a spus primarul.

Guvernul Cioloş a alocat suma de 100.000 de lei pentru drumul din Perii Vadului

Guvernul tehnocrat condus de sălăjeanul Dacian Cioloş, originar chiar din Pericei, a alocat anul trecut suma de 100.000 de lei pentru reabilitarea drumului din Perii Vadului. Drumul a fost distrus în urma unei furtuni puternice, iar cu banii primiţi de la Palatul Victoria, administraţia locală a reuşit să pietruiască drumul.

„Anul trecut am fost afectaţi de furtună, iar drumul din Perii Vadului a fost distrus pe o porţiune de 1,4 kilometri. Am primit de la Guvernul condus de Dacian Cioloş suma de 100.000 de lei pentru reabilitare, astfel că am reuşit să pietruim drumul”, ne-a declarat Cornel Lar.

Guvernul PSD a alocat 313.000 de lei pentru refacerea clădirilor distruse de furtună

Comuna Ileanda a fost una dintre cele mai afectate unităţi teritorial administrative de furtuna ce a avut loc pe data de 17 septembrie. Au fost 508 case afectate şi alte 537 de anexe gospodăreşti care au suferit pagube. Valoarea totală a pagubelor create de fenomenele meteorologice este de trei milioane de lei! Guvernul PSD condus de Mihai Tudose a alocat deja suma de 313.000 de lei pentru refacerea clădirilor din comună.

Primarul e supărat că nu s-au primit bani şi pentru refacerea şcolilor din sate, pe care nu le poate lăsa în paragină. Cu toate acestea, se lucrează intens la refacerea clădirii Liceului Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda, dar şi a sediului unităţii de pompieri.

Lucrările la canalizare au fost reluate, după o pauză de 4 ani!

Sistate în urmă cu patru ani, lucrările la reţeaua de canalizare au fost reluate în urmă cu un an. Proiectul prevede realizarea reţelei în satele Ileanda şi Bizuşa şi este unul dintre cele mai mari proiecte de acest fel din ţară în ceea ce priveşte contribuţia administraţiei locale, a cărui valoare se ridică la 28,09% din valoarea totală a proiectului.

„Problemele au fost diverse, în special faptul că nu s-a achitat prima factură decât după doi ani de la emitere. Am lucrat pe vechiul buget, dar anul acesta am alocat 900.000 de lei şi mai avem nevoie de un milion de lei pe care îl vom aloca anul viitor. Lucrările sunt executate în proporţie de 40 la sută, dar sperăm că anul viitor în toamnă vom recepţiona lucrările. Pentru branşarea populaţiei avem două soluţii, ori lucrăm la o documentaţie prin care vom extinde proiectul ori vom majora cu 20 la sută contractul actual şi vom face şi branşarea”, spune liderul comunităţii.

Investiţii la baza sportivă

Anul acesta s-a achiziţionat un paravan de protecţie care a fost montat în spatele porţii din dreptul vestiarelor, astfel încât mingile să nu mai lovească clădirea. A fost depus şi un proiect prin PNDL 2 a cărui valoare era de 210.000 de lei, dar acesta nu a fost aprobat, pentru că vechiul proiect de modernizare a bazei, finanţat – prin Ordonanţa 7 – nu a fost dus la bun sfârşit. Primarul caută acum resurse financiare pentru finalizarea lucrărilor. Se doreşte montarea de scaune la tribuna A, iar la tribuna B se vor demara lucrările pentru finalizarea scheletului metalic.

Totodată se doreşte dotarea vestiarelor, iar la mansarda clădirii se va realiza o tribună „VIP” pentru oficiali. Se mai doreşte şi achiziţionarea a trei bănci tehnice acoperite. Anul acesta, din bugetul comunei s-au dus pentru întreţinerea bazei aproape 30.000 de lei.

Benfica Ileanda fuzionează cu Someşul!? 

Echipa de fotbal din comună – Benfica Ileanda – a primit de la Primărie suma de 40.000 de lei pentru a putea face faţă în Liga a IV-a. Administraţia locală are însă în gând să readucă Ileanda pe locurile fruntaşe.

„Am vorbit cu Adrian Pop să vedem dacă nu mai pleacă la muncă în străinătate şi dacă putem ca în jurul lui să formăm o echipă puternică. El are un proiect şi prin acesta dorim să aducem acasă jucătorii din comună plecaţi la alte echipe din judeţ. Printre persoanele în jurul cărora se va forma nucleul echipei va fi şi Horaţiu Vida”, spune Cornel Lar.

Echipa are însă şi alte probleme. În această toamnă, ea a fost somată de titrata Benfica Lisabona care a solicitat grupării de pe malul Someşului să-şi schimbe denumirea pentru că „Benfica” este o marcă înregistrată. Primarul are două variante prin care vrea să ţină echipa în Liga a IV-a sub altă denumire.

„Sunt supărat şi dezamăgit că sunt probleme la echipă. E o problemă complexă, dar vom renunţa la denumirea de Benfica. Dacă renunţăm cu totul la Benfica trebuie să ne reînscriem în Liga a IV-a. Altă problemă este că, pentru a putea aloca bani, Asociaţia Sportivă trebuie să-şi demonstreze activitatea din ultimul an, iar o echipă nou înfiinţată nu va putea. Varianta ar fi o fuziune între Benfica şi Someşul prin care să luăm denumirea vechii echipe, dar să facem dovada de activitate sportivă cu actuala echipă. Suntem în analiză acum şi căutăm un avocat care să ne ajute cu această chestiune”, spune liderul administraţiei.

Curiozităţi din comună, la Dăbâceni şi Bîrsăuţa

Satul Dăbâceni este singura localitate rurală din România care are „şosea de centură”, după cum a poreclit primarul Drumul Naţional 1C care străbate localitatea. Ideea de şosea de centură s-a născut ca urmare a faptului că întreg satul se află în stânga şoselei, după deal, existând patru drumuri care duc din şoseaua naţională spre sat. Pe drumul ce leagă Dejul de Baia Mare sunt doar trei case. Totuşi, până în anii 50, drumul Dej – Baia Mare trecea prin sat, uliţa principală a Dăbâceniului fiind până în regimul comunist artera principală de circulaţie dinspre oraşul clujean spre capitala Maramureşului.

O altă curiozitate este în satul Bîrsăuţa, situat în nordul comunei, la graniţa cu Maramureşul. Nu există nicio cale de acces din centrul comunal sau din oricare alt sat din Ileanda spre Bîrsăuţa, astfel că cei care vor să ajungă în localitatea – în care îşi mai duc traiul opt suflete – trebuie să străbată drumul Ileanda – Gâlgău – Poiana Blenchii, iar apoi să ajungă în judeţul Maramureş de unde pot să revină în Sălaj!?

„Ileanda este fericită” – Bizuşa îşi recapătă gloria cu un milion de euro!

“Ileanda este fericită” – este devizul administraţiei locale conduse de primarul Cornel Lar care apreciază faptul că au început lucrările de modernizare a staţiunii Bizuşa. Am aflat că un fiu al comunei investeşte în staţiune un milion de euro şi îşi doreşte ca într-un timp cât mai scurt să poată termina lucrările şi să redeschidă Băile Bizuşa.

Proiectul prevede realizarea unei săli de evenimente, o pensiune dar şi două ştranduri. Practic, Bizuşa va redeveni o staţiune modernă. La ora actuală, acolo mai funcţionează doar o bază de tratament, unde se poate ajunge doar cu bilet de tratament.

„De 15 ani a stat în paragină staţiunea. Era mândria noastră cândva. Era o adevărată plăcere să te plimbi pe alei, să mergi să mănânci la terasă un mic şi să o asculţi pe Sava Negrean cum cântă. Veneau aici în cantonament şi echipe de fotbal precum Armătura Zalău sau Chimia. Staţiunea a fost vândută unei persoane care apoi a murit. Povestea este foarte lungă însă între timp staţiunea a ajuns la un consătean care vrea să facă ceva. Mi-a spus că investeşte cu sufletul. A cumpărat restaurantul, apoi băile de sus. Ne-a spus că până în decembrie investeşte un milion de euro în staţiune. Vrea să facă o sală de evenimente, o pensiune şi două ştranduri”, spune primarul Cornel Lar.

Staţiunea are patru izvoare de apă rece şi termală. Apa este indicată la afecţiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic şi în afecţiunile ginecologice.

Ileanda se transformă într-un pol de putere pe Valea Someşului

După câte am auzit şi am văzut, la cât de multe proiecte are noua administraţie a comunei, cu siguranţă Ileanda, prin poziţia sa strategică şi cu o bună gospodărire a localităţii, se va transforma într-un pol de putere a regiunii de pe Valea Someşului. Plecăm cu gândul că vom reveni să vedem proiectele duse la bun sfârşit şi vă lăsăm la final cu declaraţia primarului prin care ne spune că are o ambiţie mare de a dezvolta aşezarea.

„Vreau să dezvolt comuna şi să o modernizez de aceea am depus deja numeroase proiecte pentru finanţare. Am decis să încerc finanţarea proiectelor pe toate căile posibile, de la Guvernul României până la Compania Naţională de Investiţii şi fonduri europene. Un lucru este clar, voi sprijini în continuare şi echipa de fotbal din Ileanda, chiar dacă am avut acea problemă cu numele şi voi încerca să modernizez infrastructura sportivă. Mă voi zbate să rezolv problemele cetăţenilor şi să fiu tot timpul în mijlocul lor, să aibă în mine un sprijin permanent. Eu cred că la ora actuală suntem cu mult în spate, ca realizări, faţă de comunele vecine şi de aceea mă voi zbate să duc la capăt cât mai multe proiecte”, a conchis Cornel Lar.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. POP ANA

    26 February 2020 at 14:21

    UNDE SANT REALIZARILE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj