Connect with us

Galerie foto-video

REPORTAJ. Comuna Crişeni continuă dezvoltarea şi sub administraţia condusă de Călin Morar. GALERIE FOTO


Terminarea lucrării de canalizare şi construirea unui Aqua Park modern, sunt principalele proiecte ale administraţiei locale,. Pe lângă acestea, însă, la Crişeni se pune accentul şi pe alte domenii, mai ales pe sportul de masă, comuna fiind în acest moment printre puţinele din judeţ care are două echipe de fotbal.  Rezultatele cele mai bune le are AS Real Crişeni, cea care a reuşit să termine turul în prima jumătate a clasamentului Ligii a IV-a


CĂLIN MORAR, primarul comunei  Crişeni: “În fiecare seară când îmi spun rugăciunile, mă rog pentru comunitatea mea din cele trei sate, ca Dumnezeu să le dăruiască oamenilor sănătate, credinţă, bunăstare, într-o lume tare anormală şi ciudată în care trăim. Atâta timp cât mă voi simţi util comunităţii mele, eu împreună cu viceprimarul Marin Dobocan şi toţi cei care sunt în Primărie şi în Consiliul Local, vom rămâne la conducere. În momentul în care nu mai sunt util şi simt că nu îmi fac datoria către oameni, plec. Pe mine nu trebuie să mă schimbe oamenii, plec eu. Într-o primărie, când te duci trebuie să îţi faci treaba, chiar dacă sunt vremuri ciudate în administraţia publică. Sfintele Sărbători să ne găsească comunitatea în sănătate, credinţă, iar anul care vine să ne dea putere şi speranţă”.

Comuna Crişeni, cu un teritoriu aferent de 32,77 km2, este amplasată la contactul Depresiunii Zalăului cu Depresiunea Sălajului. Comuna este alcătuită din trei sate: Crişeni – sat reşedinţă de comună – situat la o distanţă de 3 km faţă de municipiul Zalău, Cristur – Crişeni şi Gîrceiu.

Localitatea Crişeni a fost menţionată pentru prima dată în anul 1387, sub denumirea de Tothaza. Satul Cristur – Crişeni apare menţionat în anul 1378, sub denumirea de Kereztur. Satul Gîrceiu a fost amintit ceva mai târziu, respectiv în anul 1405, sub denumirea de Gercsen.

Populaţia comunei număra la ultimul recensământ 2.443 locuitori, structurată din punct de vedere etnic după cum urmează: 63,81% români, 32,13% maghiari şi 4,06 % rromi.

Economia comunei este una bazată pe servicii, pe activităţi de mică producţie artizanală, comerţ, agricultură şi – nu în ultimul rând, pe turism.

Localitatea Crişeni este  atractivă din punct de vedere turistic. Baza sportivă  reprezintă locul ideal pentru petrecerea timpului liber. Un obiectiv turistic care nu trebuie ocolit este biserica reformată, monument istoric şi de arhitectură, din localitatea Cristur – Crişeni ( sec. XVI).

Dat fiind faptul că se află doar la o aruncătură de băţ de municipiul Zalău, Crişeniul  – printre cele mai bogate comune din Sălaj – îşi măreşte numărul de locuitori de la o lună la alta. Tot mai mulţi zălăuani aleg să construiască case în Crişeni, datorită distanţei foarte scurte faţă de municipiu, dar şi a infrastructurii şi a condiţiilor care sunt în zonă. Am făcut şi noi o vizită în comuna “lipită” de Zalău şi am stat de vorbă cu primarul Călin Morar despre realizările din ultima perioadă, dar şi despre proiectele ce urmează să fie demarate. Am constatat că au fost şi încă sunt lipsuri în această comună, dar primarul Călin Morar – cunoscut ca un om foarte ambiţios – vrea să le rezolve pe toate şi să asigure cetăţenilor un confort ridicat.

“Când am devenit primar, aveam informaţii despre situaţia economică, despre infrastructură şi personal, dar acestea au depăşit  tot ce înseamnă gândirea unui om. Nu era normal ca în cea mai bogată comună din Sălaj să găseşti în Primărie doar opt-nouă persoane. Oamenii doresc servicii de calitate, dar nu poţi să lucrezi într-o astfel de Primărie, fără secretar de aproape 5 – 6 ani, iar la taxe şi impozite cu o singură persoană, în condiţiile în care avem o zonă industrială unde sunt peste 130 de agenţi economici”, au  fost cuvintele de început ale primarului Călin Morar.

Primarul vrea ca lucrările de canalizare să fie reluate

Marea problemă şi până la urmă marele neajuns al comunităţii este canalizarea, o lucrare care a fost începută în anul 2007, dar care după patru ani a fost abandonată.

“Sunt aproape 30 de miliarde lei vechi în pământ. Atunci când am devenit primar am spus împreună cu echipa mea că voi face tot ce înseamnă legal şi omenesc în aşa fel încât această lucrare să fie repusă pe tapet. Este dorinţa cea mai arzătoare a oamenilor din comună”, a spus Călin Morar.

Canalizarea este un subiect delicat în comuna Crişeni, fiindcă firma subcontractantă a intrat în faliment, iar dirigintele de şantier şi unul dintre proiectanţi între timp au decedat.

“Este o poveste lungă, dar încercăm să o ducem la capăt. Cum această lucrare a fost abandonată de şapte ani a necesitat o expertiză care a fost făcută şi predată la sfârşitul lunii martie. Sunt pagini întregi de defecţiuni în această canalizare, dar sunt probleme care pot fi rezolvate. Mi-am dorit să găsim o cale de mijloc şi sper să vină acea expertiză tehnică şi economică cu soluţii, iar după aceea să găsim înţelegere ca firma să îşi asume acele defecţiuni în lucrare. Va fi un punct de plecare ca să putem continua această lucrare. A fost o muncă enormă şi cred că jumătate din timpul pe care îl am de când am venit în Primărie, l-am dedicat canalizării, fiindcă nu găsim calea pe care trebuie să mergem. Ne-a trebuit două luni până când am strâns toate documentele legate de canalizare”, a precizat primarul.

Chiar dacă lucrarea este în momentul de faţă abandonată, primarul îşi doreşte ca într-un timp cât mai scurt să găsească soluţii pentru a pune pe roate această investiţie costisitoare.

“Este o problemă arzătoare a comunităţii şi oamenii îmi cer să rezolv această problemă. Nu ne vom da bătuţi, chiar dacă această canalizare m-a îmbătrânit cu 5 ani”, este de părere interlocutorul nostru.

Infrastructura rutieră continuă să fie pusă la punct, iar reţeaua de apă va fi extinsă

Având în vedere că două dintre localităţi, Crişeni şi Cristur sunt traversate de drumuri naţionale şi judeţene, comuna stă bine din punct de vedere al infrastructurii rutiere, dar încă se mai pune la punct acest aspect. În Crişeni se află în derulare un proiect pe care vechea conducere l-a iniţiat din 2011. Este vorba de modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă, care a fost reluat de către actuala conducere a Primăriei.

“Când am venit în Primărie, acest proiect era abandonat. Era vorba de 38 de miliarde lei vechi. Am fost ultima  comună din judeţul Sălaj care a  pornit lucrarea. În total sunt 7,7 km de drumuri care vin pietruite şi 1.720m de asfalt în satul Gîrceiu spre Doba. Cred că până în data de 10 – 15 decembrie, Crişeniul va închide lucrarea cu drumul de exploataţie agricolă. Mai sunt mici lucrări de terminat”, ne-a informat primarul.

Un alt obiectiv atins ce vizează infrastructura a fost făcut prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Valea Sălajului, comuna Crişeni împreună cu comunele Mirşid, Dobrin şi Sălăţig reuşind să câştige un proiect pe măsura 7.2 în valoare de 1 milion de euro, care anul viitor va intra pe proiectare. În ce priveşte comuna Crişeni se vor asfalta 14 km de drumuri în Cristur şi în centrul comunal, acolo unde pe zi ce trece, comunitatea se extinde.

“Este foarte bine că ţinem pasul cu Zalăul şi mă bucur că oamenii se stabilesc în Crişeni, dar cât voi fi primar, voi încerca să  nu se mai construiască haotic şi să se respecte anumite cerinţe de urbanism”, a precizat Călin Morar. În acest moment se mai află în lucru peste 5 km de străzi din comună, care vor fi pietruite. “Sunt segmente de străzi care efectiv erau din pământ. Sunt străzi în special din Gîrceiu care necesită refacerea, după ce s-a extins reţeaua de apă. Îi rog pe oameni să aibă răbdare, fiindcă nu poţi să le ai pe toate din prima. Ştiu că pentru ei există un disconfort”, a precizat primarul. 

Referitor la reţeaua de apă, aceasta este extinsă în centrul comunal, dar şi în Gîrceiu, în total pe o lungime de 1,6 km.

“Sunt familii care aşteaptă de 27 de ani apă, mai ales în Gîrceiu, pe câteva străzi secundare şi spre comunitatea de rromi. Şi acei oameni merită să aibă apă. Sper ca în maxim 10 zile, acea lucrare să fie terminată şi să fie predată Companiei de Apă Someş, iar mai apoi oamenii să meargă spre branşamente. După ce vom termina această lucrare, toţi cetăţenii vor avea apă. Lumea solicită autorizaţii de construcţie, în special în Crişeni, iar împreună cu Consiliul Local vrem să facem în aşa fel încât să ducem utilităţile înainte de a veni drumul asfaltat”, ne-a informat Călin Morar.

În vizita pe care am făcut-o în comună am constatat că se lucrează şi în zona bisericii ortodoxe şi a capelei din Crişeni, unde Primăria amenajează o parcare. După ce lucrările se vor finaliza se va face o parcare şi în Gîrceiu, la capelă. În perioada următoare vor începe lucrările la amenajarea unui trotuar pavat, ce va face legătura între limita cu municipiul Zalău şi intrarea în Crişeni.

“Pe această cale îi mulţumesc primarului municipiului – Ionel Ciunt, pentru receptivitate. Cei de la Primăria Zalău vor face un trotuar de la ieşirea din pasajul CFR până la limita cu comuna noastră, de unde noi vom continua lucrările până la Restaurantul “Fraţii Jecan”. Va fi un trotuar pavat cu stâlpi de protecţie pentru pietoni, în aşa fel încât oamenii să circule în condiţii optime şi de siguranţă”, a precizat Călin Morar.

Iluminatul public, mai modern şi mai eficient

Chiar dacă se află în fruntea Primăriei doar de un an şi jumătate, Călin Morar a reuşit multe realizări împreună cu echipa sa. Un aspect important a fost cel legat de iluminatul public, astfel că în ultimul an s-au montat peste 180 de corpuri cu leduri.

“Până anul viitor vom înlocui toate corpurile de iluminat din comună cu leduri  care dau  confort, lumină, dar în acelaşi timp scad costurile cu 25 – 30%”, a spus liderul administraţiei locale.

Tot sub administraţia condusă de Călin Morar s-a extins reţeaua de iluminat public şi în zona industrială.

“Zona industrială care aduce comunei Crişeni  zeci şi sute de miliarde la bugetul local, nu avea iluminat public, dar s-a rezolvat această problemă şi acum există două linii, cu 11, respectiv 14 stâlpi. Mi se pare o chestie de normalitate.  Cum am grijă de populaţie, aşa trebuie să am grijă şi de persoanele juridice, pentru că aduc bani la bugetul local şi merită respectul nostru”, a spus primarul. În acest final de an, acesta vrea să facă  câteva îmbunătăţiri şi la sediul Primăriei. “Îmi doresc ca până la sfârşitul anului să betonăm curtea şi să facem o alee pietonală. Ne dorim să mai construim o anexă în spatele Primăriei, unde să fie parcate utilajele instituţiei”, a precizat Morar.

Aqua Park în centrul comual, un proiect îndrăzneţ

În urmă cu aproape 20 de ani, la Crişeni funcţiona un ştrand, dar care de ani buni este lăsat în paragină şi doar ruinele bazinelor se mai pot observa chiar într-o zonă din centrul comunal. Încă de când a devenit primar, Călin Morar împreună cu echipa sa au susţinut ideea de a construi un nou ştrand, iar aceasta începe să prindă contur, după ce în lunile trecute s-a obţinut din nou licenţa de exploatare a resurselor minerale, pe care vechea conducere a Primăriei a pierdut-o în 2015. Chiar în zilele următoare vor începe lucrările la foraj, după care vor urma analizele biologice, chimice şi balneare ale apei.

“Ştrandul este un obiectiv la care eu ţin foarte mult. Am făcut toate demersurile, iar de câteva luni avem licenţa de exploatare a apei geo-termale. Din informaţiile care le avem pe surse se pare că la Crişeni apa este împinsă de gazul metan. Se spune că apa are proprietăţi foarte bune, dar aşteptăm oamenii de specialitate să ne spună cu exactitate. Şi debitul se pare că va fi unul bun. Pe măsurile de finanţare nu prea există fonduri legate de investiţia ştrandului, dar se spune că ar putea apărea nişte măsuri europene noi. Dacă nu, există parteneriate publice – private. Degeaba facem foraj dacă nu continuăm” , a precizat Călin Morar.

Călin Morar: “Complexul de la Crişeni va semăna cu cel din Ungaria de la Nyirbátor!”

Deocamdată, construcţia unui ştrand este doar la stadiul de discuţii, însă din spusele primarului, la Crişeni de doreşte construirea unui Aqua Park modern care să poată fi funcţionabil pentru aproximativ 1.000 de persoane. Se are în vedere construirea unor  bazine exterioare, dar şi a unui bazin acoperit, pentru sezonul rece!

Iar, cum o astfel de investiţie necesită un spaţiu mare, Primăria doreşte să achiziţioneze un teren în zonă ce aparţine de biserica ortodoxă. În plus, şi baza sportivă va fi mutată în altă locaţie, iar întreaga suprafaţă a complexului va depăşi patru hectare, în zonă urmând a se construi şi o parcare etajată.

“Complexul va semăna cu cel din Ungaria de la Nyírbátor. Nu vreau să mă hazardez şi să dau un anumit termen, dar sper ca până în anul 2020 să se vadă ceva din acest complex. Dacă anul viitor găsim o sursă de finanţare vom intra automat pe acel proiect”, ne-a informat Călin Morar.

Sală de fitness modernă, chiar la baza sportivă!

Până ca ştrandul să prindă contur, autorităţile locale vin cu ceva nou în rândul iubitorilor de mişcare şi chiar în perioada următoare urmează să pună la punct o sală modernă de forţă şi fitness. Locaţia aleasă va fi chiar baza sportivă, mai exact deasupra vestiarelor, acolo unde există un spaţiu foarte generos.

“Vom pune la punct o sală multifuncţională de forţă şi fitness pe care o vom dota cu aparate în valoare de aproape 1 miliard de lei vechi şi unde vom construi şi o saună! Cred că va fi una dintre cele mai frumoase săli de forţă şi fitness din judeţ. Sunt foarte multe solicitări, având în vedere că în Crişeni s-au mutat 400 de familii noi”, ne-a informat primarul.

Primăria Crişeni vrea să construiască o baza sportivă!

Şi după ce baza sportivă va fi mutată pentru a face loc acelui Aqua-Park, partea de jos a clădirii unde sunt vestiarele va fi dată în folosinţă ştrandului, iar cel mai probabil va fi folosită pentru garderobă. Cât despre noua locaţie a bazei sportive şi a terenului de fotbal, acesta se va construi la ieşire din Crişeni, undeva în apropierea intersecţiei cu drumul spre Jibou şi Cehu Silvaniei.

Creşă şi grădiniţă cu program prelungit, proiect de viitor

Chiar dacă are o şcoală dotată în centrul comunal, numărul elevilor care învaţă la Crişeni este foarte mic, având în vedere că mulţi părinţi aleg să îşi ducă odraslele la şcolile din Zalău. Şi numărul preşcolarior este în scădere, având în vedere că în Crişeni încă nu există o creşă şi o grădiniţă cu program prelungit, copiii fiind duşi tot la Zalău. Primarul Călin Morar intenţionează însă ca în viitorul apropiat şi în centrul comunal să existe o  creşă şi o grădiniţă cu program prelungit, dar deocamdată nu s-a putut depune un astfel de proiect, deoarece Primăria nu mai beneficiază de terenuri.

“Ne dorim să construim o creşă şi o grădiniţă cu program prelungit. Şcolile din Crişeni sunt foarte bine dotate, dar duc lipsă de copii. Sunt cadre bine pregătite, dar în schimb părinţii neavând soluţii să îşi ducă copiii de la ora 07.00 până la 17.00,  preferă Zalăul, dar nu îi mai întorc la şcoala noastră. Dacă gândim în perspectivă sunt sigur că – dacă vor avea condiţii decente şi la standarde – părinţii îşi vor lăsa copiii la grădiniţă şi la creşa cu program prelungit din Crişeni. Apoi, o bună parte din copii se vor îndrepta şi spre şcoala din Crişeni, care arată foarte bine”, a spus primarul.

Primarul este preocupat şi de şcoala din Cristur, o construcţie începută de câţiva ani, dar la care lucrările s-au stopat. Şi căminul cultural din Gîrceiu se doreşte a fi adus la standarde moderne, iar în acest sens va fi depus un proiect pe o măsură europeană, în aşa fel încât căminul să fie refăcut din temelii. Asta după ce în ultimii ani s-au tot făcut mici lucrări de renovare a locaţiei respective.

De Sărbătorile de Iarnă, copiii din comună vor primi cadouri din partea autorităţilor locale

În toate cele trei localităţi ale comunei, înaintea Sărbătorilor de Iarnă vor avea loc programe de colinde, la căminele culturale. Cu această ocazie, toţi copiii din comună vor primi cadouri din partea autorităţilor locale, la această acţiune urmând să contribuie şi câţiva agenţi economici inimoşi din zona industrială. Pe lângă acele cadouri, vor fi premiaţi tinerii din fiecare sat al comunei care au obţinut rezulte deosebite în acest an, în sport, cultură, învăţătura şi religie.

“Vom aduce pe scenă copiii de excelenţă în învăţământ, cultură, sport şi religie şi vor fi stimulaţi de către Primărie. Doar aşa putem să ne promovăm valorile şi să facem o emulaţie în rândul copiilor. Îi vom premia pe cei cu rezultate deosebite la olimpiadele judeţene şi naţionale”, ne-a informat primarul.

AS Real Crişeni, parcurs bun în  turul de campionat

Când vine vorba de sport şi – în special de fotbal, comuna Crişeni are cu ce se mândri, în special cu Vlad Morar – campion al României cu Viitorul Constanţa – fotbalist care în acest sezon joacă în Grecia la Panetolikos, formaţie pentru care a marcat deja trei goluri.

Tot la capitolul fotbal, Crişeniul se mândreşte şi cu două echipe în ligile judeţene, ambele fiind susţinute de autorităţile locale. Dacă Olimpic Gîrceiu nu o duce prea bine şi este pe ultimele locuri în Seria Vest din Liga a V-a, Real Crişeni are un parcurs bun în Liga a IV-a şi a terminat turul în prima jumătate a clasamentului.

“Am obţinut rezultate bune şi se vede că am adus câţiva jucători de valoare, dar nu ne-am pierdut identitatea acestei comunităţi, pentru că în proporţie de 80% lotul este format cu jucători din comună, în timp ce echipa de juniori are în componenţă aproape doar jucători din Crişeni”, a spus Călin Morar.

Primăria şi Consiliul Local suportă toate taxele ce ţin de arbitraj, transport şi taxe la AJF  Sălaj pentru ambele echipe, iar diferiţi sponsori asigură câte o masă după fiecare meci.

“Tot ce înseamnă juniori, seniori şi oameni de pe lângă echipă au primit treninguri, geci de iarnă şi echipamente. Facem şi antrenamente, iar aici un aport important îl are Bogdan Bărnuţiu”, a mai spus primarul, cel care intenţionează în anii următori să înscrie şi două grupe de copii şi juniori în campionatele organizate de AJF Sălaj.  “Îmi doresc creionarea în doi-trei ani a unei echipe de copii, dar ne trebuie infrastructură. Deja pregătim două grupe şi facem antrenamente la Titan Arena. Vom pune baza doar pe copiii şi juniorii noştri din comună”, ne-a informat Călin Morar.

Călin Morar: “Atâta timp cât mă voi simţi util comunităţii mele voi rămâne primar”

Am plecat de la Crişeni cu gândul că vom  reveni într-o comună în care primarul Călin Morar vrea să îşi ducă la capăt toate proiectele propuse. Nu ţine cu “dinţii” de scaunul de primar aşa cum se întâmplă în alte locuri şi mai presus de toate îl interesează să fie util comunităţii pe care o conduce.

“În fiecare seară când îmi spun rugăciunile, mă rog pentru comunitatea mea din cele trei sate, ca Dumnezeu să le dăruiască oamenilor sănătate, credinţă, bunăstare, într-o lume tare anormală şi ciudată în care trăim. Atâta timp cât mă voi simţi util comunităţii mele, eu împreună cu viceprimarul Marin Dobocan şi toţi care sunt în Primărie şi în Consiliul Local, vom rămâne la conducere. În momentul în care nu mai sunt util şi simt că nu îmi fac datoria către oameni, plec. Pe mine nu trebuie să mă schimbe oamenii, plec eu. Într-o Primărie când te duci trebuie să îţi faci treaba, chiar dacă sunt vremuri ciudate în administraţia publică. Sfintele Sărbători să ne găsească comunitatea în sănătate, credinţă, iar anul care vine să ne dea putere şi speranţă”, a încheiat Călin Morar.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Galerie foto-video