Connect with us

Ştiri din Sălaj

Primarul comunei în care s-a născut Simion Bărnuţiu face mişto de istoria României chiar înainte de Ziua Naţională. Galerie FOTO


Primarul comunei Bocşa Demyen Istvan, a postat pe pagina sa personală de facebook un articol însoţit de un citat, în care face mişto de patriotismul românesc şi de lupta strămoşilor pentru Marea Unire, afirmând că “batalioanele române ar trebui să treacă Carpaţii în sens invers”, făcând aluzie la faptul că şi-ar dori ca Ardealul să nu fie parte din ţara românească


Marele înaintaş Simion Bărnuţiu s-a născut în anul 1808 în comuna Bocşa din judeţul Sălaj, acolo unde anul trecut a ajuns primar UDMR-isul Istvan Demyen. Nici nu visa să ajungă în această funcţie, fiind o mare surpriză pentru toată lumea alegerea lui ca primar în comună. A ajuns peste noapte în această postură din cauza faptului că ceilalţi candidaţi de la partidele româneşti au fost împărţiţi şi “la cuţite”. Trebuie să mai spunem că din cele patru sate ale comunei, doar în unul – Borla, populaţia este majoritar ungurească.

Înainte cu doar trei zile de 1 Decembrie, primarul – care de altfel este plătit din banii Statului Român, a luat la mişto cântecul patriotic “Treceţi batalioane române Carpaţii”. Nu doar că a râs de versurile care descriu bucuria Unirii şi sacrificul pentru ca aceasta să fie posibilă, ci – mai mult – a luat în derâdere versurile cântecului susţinând că “de această dată batalioanele ar trebui să meargă în sens invers”. 

Trebuie să spunem însă că postarea este un citat dintr-un articol distribuit de primar, care tratează altfel istoria României, idee la care subscrie şi acesta.

Pe lângă luarea în derâdere a cântecului istoric, în articolul distribuit de Istvan mai scrie faptul că “un maghiar a făcut prima unire a Transilvaniei, Moldovei şi Valahiei”.

 

"...unul dintre cele mai populare cântece patriotice maghiare este „Treceți, batalioane române, Carpații!" (dar de data aceasta în sens invers)", este postarea maghiarului.

Tradusă, postarea lui nu înseamnă nimic altceva, decât faptul că toţi eroii care s-au jertfit pentru Unire să meargă înapoi după Carpaţi, în sudul ţării. Dacă privim însă versurile cântecului care spun “Nainte! ‘Nainte spre marea Unire, /
Hotarul nedrept să-l zdrobim /  Să trecem Carpaţii, ne trebuie Ardealul /  De-o fi să ne-ngropăm de vii” şi le-am analiza în sens invers, aşa cum ne transmite primarul care reprezintă şi comunitatea românească, ar trebui să înţelegem că le transmite marilor înaintaşi politici să nu mai realizeze unirea. Practic, vrea ca Ardealul să rămână parte din Ungaria, ca înainte de 1 Decembrie 1918.

Îi amintim însă acestui primar care reprezintă o comună românească, faptul că trupele române au trecut atât de departe Carpaţii, încât, au ajuns până la Dunăre –  fix acolo unde se împarte capitala Ungariei între Buda şi Pesta. Dar, Budapesta nu a fost invadată cu scopul ca România să cucerească ţara de care este îndrăgostit priamrul Istvan.

Trupele române au intrat în Budapesta în anul 1919 pentru a elibera Ungaria de sub regimul comunist al lui Bela Kun, ceea ce s-a şi întâmplat în 4 august.  Îi mai amintim domnului primar că în cea de-a doua Conflagraţie Mondială, asediul Budapestei, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii la care a participat armata română în Campania din Vest.

Trebuie să mai spunem că aproape toate postările de pe contul de facebook al primarului sunt în limba maghiară, iar ori de câte ori are ocazia, acesta arborează cu mândrie steagul unguresc – roşu, alb şi verde, iar pe cel românesc foarte rar, şi mai mult din obligaţie.

În final, să spunem că primarul de Bocşa a fost contactat pentru a-şi spune punctul de vedere pe acest subiect, dar intenţiile noastre au fost în zadar.

494 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj