Connect with us

Pescuit și Vânătoare

Studiu ALARMANT! Peste 90 % din populaţia de peşti a dispărut din cauza braconajului excesiv


Cercetătorii din cadrul Facultăţii de Biologie de la Universitatea Bucureşti arată că, faţă de anul 1950, stocurile de peşti din râurile ţării s-au redus cu peste 90 de procente


Cercetatorii spun ca stocurile de pesti s-au redus drastic in ultimele decade din cauza amenajărilor hidrotehnice – hidrocentrale, îndiguiri -, a pescuitului excesiv și a braconajului. Mai nou, braconierii folosesc dispozitive electrice de pescuit, care taie apertitul sexual al ihtiofaunei.

Dacă până în secolul XX peștele era considerat mâncarea săracului în România, în ultimii ani carnea de pește, a devenit mai scumpă decât cea de porc! Un kilogram de crap de acvacultură – pentru că peștele sălbatic este o raritate – costă cel puțin 15 lei, preț în care intră oasele și măruntaiele. Nu mai vorbim de carnea de sturion, sau icrele negre.

În acest moment cantitatea de pește din râurile interioare, dar și din Marea Neagră, s-a diminuat cu 90% în comparație cu cele din 1950 – conform datelor Facultății de Biologie București. Iar în ultimii ani, populațiile de pește sălbatic s-au redus dramatic, în special în Dunăre, unde pescarii, care trăiesc din acestă meserie, scot din ce în ce mai des plasele goale.

Un motiv al diminuării faunei piscicole constă în pescuitul intensiv şi ilegal. Braconajul  se practică prin mai multe moduri, însă cel mai periculos și cu un impact puternic asupra ihtiofaunei este pescuitul cu aparate electrice artizanale. Prin acestă metodă ilegală de pescuit este afectat tot peștele din aria atinsă de curent si chiar dacă nu sunt preluați din apa, cei ce scapa au afectate ireversibil unele functii ale organismului  – mai precis apare riscul de infertilitate, conform Libertate.

Una din măsurile luate pentru a opri declinul speciilor de pești este prohibiția. După o perioadă de interdicție de 10 ani pentru pescuitul comercial al sturionilor, recent, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a prelungit  această măsură, la sturion sălbatic, cu încă cinci ani.

472 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Pescuit și Vânătoare