Connect with us

ALTE SPORTURI

DJST Sălaj a dat startul la programul “Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”. GALERIE FOTO


Noul program naţional al Ministerului Tineretului şi Sportului are ca scop promovarea sportului de performanţă şi a sportului de masă, în rândul elevilor. “Este un program unic la nivel naţional, un program care poate contribui la formarea unei noi generaţii de elevi, tineri şi studenţi activi din punct de vedere sportiv”, a spus Adrian Fărcaş, director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Sălaj


Vineri, 24 noiembrie, Ministerul Tineretului şi Sportului a lansat la Guvernul României programul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”. Acest program are ca scop să aducă în şcoli, licee şi universităţi, personalităţi sportive româneşti, modele ale sportului, pentru a prezenta importanţa practicării sportului şi a educaţiei fizice în dezvoltarea armonioasă şi pentru a inspira campionii de mâine.

Ce se urmăreşte cu acest proiect este participarea elevilor în număr cât mai mare la activităţi sportive, cu ajutorul cărora se pot îmbunătăţi condiţia fizică şi psihică, precum şi starea de sănătate. De asemenea, cu participarea la diferite activităţi sportive, elevii vor avea oportunitarea de a-şi dezvolta competenţele sociale, spiritul de echipă, solidaritate şi fair-play, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Principalii parteneri instituţionali ai acestui proiect sunt Guvernul României, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Comunicaţiilor, Comitetul Olimpic şi Sportiv Roman, Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret.

Ca urmare a implementării acestui program, se doreşte creşterea numărului de elevi şi studenţi înscrişi la cluburile sportive de performanţă, promovarea activităţilor sportive şi încurajarea înfiinţării asociaţiilor sportive şi a asociaţiilor sportive şcolare, precum şi promovarea sportului de performanţă şi a sportului de masă. Acest proiect va ajunge şi în judeţul Sălaj, cu ajutorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret.

“În calitate de reprezentant al DJST Sălaj, instituţie care va implementa la nivel local programul <Campionii Romaniei în şcoală, liceu şi universitate>, am luat legătura telefonic cu domnul Ştefan Birtalan, care momentan are domiciliul în Bucureşti, iar în urma discuţiei mi-a transmis faptul că, atunci când va ajunge în judeţul nostru va participa cu mare plăcere la acest program”, a spus Adrian Fărcaş, director al DJST Sălaj.

Având în vedere această situaţie, cei de la DJST Sălaj s-au reorientat spre alţi sportivi reprezentativi ai judeţului nostru, precum Călin Marincaş, multiplu campion naţional, european şi mondial la karate tradiţional, fiind declarat de DJST Sălaj în ultimii 10 ani – cel mai bun sportiv din judeţ la probele neolimpice, cetăţean de onoare al municipiului Zalău şi conducătorul clubului CS Seiko Zalău.  Un alt nume reprezentativ al judeţului este şi Paula Todoran – componentă a lotului naţional şi multiplă campioană naţională la maraton şi semimaraton, declarată de către DJST Sălaj cea mai bună sportivă a judeţului la probele olimpice. Paula este legitimată la CSM Zalău.

De asemenea, este prezent şi numele lui Ioan Onicaş, fostul mare arbitru FIFA, preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal şi administratorul bazelor sportive Onix din Zalău. Un alt nume vehiculat în rândul sportivilor reprezentativi ai judeţului este cel al lui Nicu Lăpuşan – directorul Acadamiei Olimpice Române – Filiala Sălaj, fost mare antrenor al lotului olimpic de atletism şi participant la 3 ediţii ale Jocurile Olimpice, având titlul de antrenor emerit, cetăţean de onoare al municipiului Zalău, momentan cosilier compartiment sport la DJST Sălaj.

“Pe lângă aceşti sportivi sau foşti sportivi, în acest program putem include şi alte personalităţi sportive sălăjene şi anume: profesorul Gheorghe Tadici – antrenorul echipei HC Zalău şi al naţionalei de tineret a României, o sportivă reprezentativă de la HC Zalău, un sportiv reprezentativ de la VM Zalău, precum şi alţi sportivi sau foşti sportivi care ne-au făcut cinste judeţului Sălaj prin rezultatele deosebite obţinute de-a lungul carierei sportive. Este un program unic la nivel naţional, un program care poate contribui la formarea unei noi generaţii de elevi, tineri şi studenţi activi din punct de vedere sportiv, un proiect care se doreşte a fi o rechemare a copiilor şi tinerilor spre a face sport de performanţă, dar şi sport ca mişcare pentru sănătate. Sportivii vor merge în şcoli şi le vor transmite elevilor povestea lor de campioni, dar vor şi încerca să-i convingă să înceapă practicarea unui sport, oricare ar fi acela, olimpic sau neolimpic. Este un proiect pe termen lung, ne dorim să mergem în şcoli cu sportivul desemnat pentru a le prezenta elevilor importanţa practicării sportului. Ne dorim ca sportivul, fiind model al sportului în judeţul Sălaj, să-i încurajeze, să-i stimuleze şi să-i motiveze pe elevi pentru a se îndrepta spre a face sport şi pentru a se înscrie secţiile de performanţă la unul dintre cluburile sportive din judeţul nostru”, a mai spus Adrian Fărcaş.

Marţi, 28 noiembrie, DJST Sălaj a dat startul programului “Campionii României în şcoală, liceu şi universitate” la Şcoala Gimnazială Nr.1 din comuna Cuzăplac. Primul invitat fiind multiplul campion mondial şi european la karate tradiţional, Călin Marincaş.

“Neavând la dispoziţie o sală de sport, am adunat toţi elevii clasalor V, VI, VII şi VIII din şcoală într-o sală de clasă şi am discutat despre sport şi despre importanţa practicării sportului. Mulţumim domnei director Laura Puşcaş pentru faptul că ne-a primit cu drag pentru putea implementa acest frumos proiect de promovare a sportului în unităţile de învăţământ”, a mai spus Adrian Fărcaş.

 

Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. ion

    29 November 2017 at 8:24

    Ioan Onicaş, fostul mare arbitru FIFA – ii o gluma, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI