Connect with us

Galerie foto-video

REPORTAJ. Administraţia locală de la Letca pune accent şi pe dezvoltarea sportului de masă. GALERIE FOTO


După ce s-a apucat de modernizarea infrastructurii rutiere, asfaltând aproape toate drumurile din comună, dar şi după ce a modernizat majoritatea instituţiilor publice, primarul Dorel Man face paşi importanţi spre dezvoltarea sportului de masă prin oferirea de ore de dans sportiv pentru copii, dar şi prin organizarea de turnee de volei, minifotbal şi prin sprijinirea constantă a echipei din Liga a V-a – Someşul Letca


Dorel MAN, primarul comunei  Letca: “În pragul Sărbătorilor de Iarnă, care se apropie cu paşi repezi, le doresc tuturor locuitorilor din comuna Letca să aibă sănătate, putere de muncă. Mă bucur pentru cei care locuiesc în continuare aici şi doresc ca împreună cu ei să revigorăm satele comunei. Există potenţial şi de aceea am încercat  să creăm condiţii care să-i atragă să revină în locurile natale. Îi aştept pe toţi acasă şi îmi doresc să cred că în mine o să găsească un sprijin permanent pentru nevoile pe care le au şi le promit că mă voi strădui să le rezolv toate problemele”

Letca este o comună situată în nord-estul judeţului Sălaj. Ocupă o mare parte a culoarului Someşului şi a podişului Purcăreţ-Boiu Mare-Jugăstreni, până la contactul acestuia cu culmea prelungă a Prisnelului şi are o suprafaţă de 60,50 km². Are în componenţă satele Letca (sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 48 km faţă de municipiul Zalău), satul Lemniu, Cuciulat, Ciula, Cozla, Purcăreţ, Şoimuşeni, Topliţa şi Vălişoara. Deşi urmele locuirii pe aceste meleaguri se pierd mult în negura timpului, reşedinţa de comună este atestată documentar doar în anul 1405, sub denumirea de Letka.

De vechimi apreciabile sunt şi celelalte sate: Cozla, Cuciulat şi Lemniu – atestate documentar în anul 1405, Ciula – atestat documentar în anul 1566, Purcăreţ şi Şoimuşeni – atestate documentar în anul 1543, Topliţa – atestat documentar în anul 1416 şi Vălişoara – atestat documentar în anul 1603.  Activităţile turistice lipsesc în totalitate în comuna Letca. În prezent, în comună nu există infrastructură care să asigure locuri de cazare, iar oferta serviciilor specifice turismului lipseşte sau este de calitate inferioară. Cu toate acestea, localnicii doresc dezvoltarea turismului, prin promovarea obiectivelor cu atractivitate turistică şi includerea acestora în circuitul turistic.

Principalele obiective turistice în comună: peştera cu picturi rupestre de la Cuciulat, datate ca aparţinând paleoliticului superior; Biserica de lemn Sfânta Maria din Letca, monument arhitectură datând din secolul al XVII-lea;  Biserica din lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Purcăreţ; Bisericile din lemn „Sfinţii Arhangheli” din Şoimuşeni şi Topliţa.Alături de acestea, râul Someş reprezintă un adevărat paradis pentru pescarii amatori.

De comuna Letca se leagă numele scriitorului Paul Augustin De la Letca (1866 -1921), autor al povestirilor cuprinse în volumul „Între Someş şi Prut”. Augustin Paul de la Letca, cum s-a semnat în documentele oficiale sălăjeanul Augustin Paul, a fost o personalitate de seamă a judeţului Sălaj, ce a reprezentat România în relaţiile internaţionale. Paul Augustin s-a năcut pe data de 21 februarie 1866 în localitatea Letca din comitatul Solnoc-Dobâca, actualmente judeţul Sălaj. Provine dintr-o familie cu rădăcini nobiliare şi cu o situaţie materială stabilă, avându-i ca părinţi pe Vasile Paul şi Ana Paul din Letca.

Situaţia materială stabilă a făcut ca tânărul sălăjean să urmeze primele două clase la şcoala românească din Şomcuta. Următoarele două clase le frecventează la Gimnaziul Româno-Catolic din Baia Mare, iar ulterior se stabileşte la Beiuş.

Din anul 1885 este student la Facultatea de Teologie a Universităţii din Budapesta. În această perioadă a scris şi a trimis, în poziţie de colaborator, epistole şi consemnări din călătoriile sale revistei “Gazeta Transilvaniei”, unde au fost publicate.

În anul 1920 ajunge consilier tehnic al Transilvaniei pe lângă Ministerul Industriei şi Comerţului. De asemenea, Ministerul de Externe l-a propus pe Augustin Paul să facă parte din comisia de stabilire a frontierelor cu Ungaria. Tot în acest an, Ferdinand I îl numeşte pe Augustin Paul consul personal, funcţie ce o va avea până la moartea sa. Din cauza stării precare de sănătate se internează în 1920 la o clinică din Cluj, unde se stinge din viaţă la data de 2 februarie 1920.

Paşii ne-au purtat în aceasta săptămâna pe malul Someşului, într-o comună unde am rămas surprinşi să vedem o infrastructură pusă la punct şi unde am descoperit o comunitate care pune accent pe sport. Primarul aşezării este un om gospodar, care investeşte în oameni şi pune accent pe dezvoltarea standardelor de viaţă. La Letca lucrurile se mişcă într-un ritm accelerat. Deşi se află la al doilea mandat, se poate vedea ca Dorel Man a făcut ceva pentru comunitate. Drumurile din comună sunt în mare parte asfaltate, infrastructura educaţională este pusă la punct, căminele culturale sunt reabilitate, iar oamenii au utilităţi ca la oraş. Şi, pe lângă toate acestea, se poate vedea că în aşezarea care adăposteşte aproape 1.700 de suflete, se pune accent pe sport. Baza sportivă pe care evoluează Someşul Letca a fost recent extinsă cu tribune, dar se pune accent şi pe sportul de masă.

Sunt vizaţi în special copiii din comună care săptămânal fac ore de dans sportiv şi dans popular. Pe lângă acestea, cele două formaţii de dans sunt mândria comunei şi a primarului, deoarece nu este concurs de la care să nu se întoarcă ca mâna plină de premii. Letca este astfel, fără doar şi poate, o comunitate unde lucrurile se mişcă de când a fost ales în funcţie primarul Dorel Man, iar totul se poate observa printr-o simplă vizită în micuţa aşezare de pe malul Someşului. Inclusiv mersul trenurilor a fost modificat, astfel încât oamenii din comună să poată avea un acces mai uşor din Letca spre Dej sau Jibou.

Gări moderne în comuna Letca

Un aspect important din viaţa comunităţii din Letca îl constituie mersul trenurilor, deoarece există zeci de locuitori care pot să ajungă la locurile de muncă din Dej sau Jibou doar cu trenul. Pentru acestea, primarul a făcut unele demersuri şi a reuşit, în colaborare cu o doamnă din Cozla care lucrează la CFR Călători, să facă ca toate trenurile care circulă pe acea rută, fie că sunt personale sau accelerate, să oprească în micuţa gară din Letca.

Pe lângă aceasta, anul trecut administraţia locală a reuşit să modernizeze clădirile gări din centrul comunal şi de la Cuciulat, cele două fiind singurele modernizate de pe întreaga vale a Someşului.

“Sunt foarte mulţumit că am reuşit să bat palma cu cei de la CFR şi să fac că toate trenurile să oprească în gara de la Letca, dar şi să modernizez clădirile CFR din comună. Anul trecut au fost făcute lucrările de modernizare şi nu ştiu dacă mai găsiţi astfel de gări moderne pe toată zona asta, până în Dej sau Jibou”, spune Dorel Man.

Utilaje achiziţionate prin fonduri europene

Primăria comunei a accesat şi fonduri europene prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Valea Someşului. Prin aceste fonduri administraţia locală a achiziţionat mai multe utilaje pentru comunitate printre care  şi un buldoexcavator care este folosit la realizarea lucrărilor din comună.

“Am reuşit să achiziţionăm şi prin fonduri europene de la GAL utilaje care ne sunt foarte utile pentru lucrările pe care le avem în comună”, ne-a spus primarul. Valoarea utilajelor este de 300.000 de lei.

Unul dintre cele mai frumoase cămine culturale de pe Valea Someşului se află la Letca

Căminul cultural de la Letca este unul dintre cele mai deosebite de pe Valea Someşului. A fost construit în jurul anilor 1950, iar ca şi construcţie nu mai există aşa ceva pe Valea Someşului. Căminul a fost modernizat sub noua administraţie de la Letca a primarului Dorel Man. Acesta este dotat cu un sistem modern de lumini şi sonorizare.

Nu este week-end în care să nu se ţină o manifestare în interiorul acestuia, de la nunţi la botezuri, până la înmormântări, parastase şi chiar şi ore de dans sportiv şi dans tradiţional. Recent a avut loc chiar şi o nuntă a unei familii din comuna vecină Băbeni, care a ales să o ţină la Letca pentru că le-a plăcut mult clădirea.

Trebuie să mai spunem că sub noua administraţie a primarului au fost modernizate şi alte nouă cămine culturale şi urmează să se reabiliteze încă două cu peste 500.000 de euro. Cele două construcţii ce se vor reabilita sunt la Cozla şi Cuciulat şi au şanse de 99% să fie finanţate.

Străzi şi drumuri asfaltate

Străzile şi drumurile din comuna Letca au fost modernizate în ultimii ani. Pe măsura 322, a Uniunii Europene, au fost atrase fonduri pentru asfaltarea străzilor din Letca, Lemniu şi Cuciulat. Totodată, există un proiect început în 2014 pentru asfaltarea Drumului Comunal 26 Letca – Ciula – Cozla – Şoimuşeni care este aproape finalizat.

Lungimea asfaltului este de 9,6km. Stratul bituminos a fost turnat până în 2016, iar acum urmează să fie marcat şi să se monteze indicatoare rutiere. Din 2016 datează şi un proiect realizat cu bani de la bugetul local prin care s-a asfaltat Drumul Comunal 26 Letca – Topliţa, pe o distanţă de 1,5 kilometri. Totodată, trebuie să spunem că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2), comuna a primit bani pentru a asfalta 7,6km de uliţe.

“Acest ultim proiect pentru asfaltarea drumurilor are în vedere terminarea de modernizare a tuturor străzilor din comună. Mai avem câteva uliţe şi capete de drumuri care nu au fost asfaltate, iar cu aceşti bani vom termina de modernizat drumurile comunale, care sunt în mare proporţie amenajate aşa cum trebuie”, ne-a spus primarul.

Centru de Zi pentru Bătrâni şi Primărie modernă

La Letca, prin fonduri europene, a fost realizat şi un Centru de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice. Este un centru de zi care are 24 de locuri. Va fi inaugurat cât de repede. Clădirea este dotată cu televizor, mese, scaune, iar persoanele vârsnice vor fi îngrijite de către un asistent medical.

“Este ca un fel de dispensar. Va funcţiona de la 8 la 16. Centrul este dotat cu de toate, de la telvizor la mese, cărţi, jocuri, astfel încât persoanele vârstnice să-şi poată petrece aici ziua”, ne-a declarat Dorel Man.

Realizarea centrului a fost posibilă prin banii accesaţi de administraţie prin măsura 322 cu bani de la Uniunea Europeană. Tot prin acest proiect a fost modernizat şi sediul Primăriei Letca.

“Când am ajuns aici, în primul mandat, clădirea arăta în condiţii deplorabile. Abia găseai o priză sau un telefon fix. Nu puteam funcţiona în aceea clădire. Am accesat fonduri europene şi am modernizat  construcţia. Acum are o cu totul altă faţă şi îţi este mai mare dragul să-i treci pragul”, mai admite liderul adminsitraţiei locale.

Sistemul de alimentare cu apă va fi funcţional de săptămâna aceasta

În anul 2014, administraţia locală a semnat un contract cu o firmă pentru aducţiune de apă în satele Cozla, Ciula şi Cuciulat. După trei ani de la demararea lucrărilor, săptămâna aceasta se vor termina şi va fi dată în folosinţă. Trebuie să spunem că în satele Letca şi Lemniu există alimentare cu apă încă din anul 2010.

“Am semnat în anul 2014 un contract pentru aducţiunea cu apă în Cozla, Ciula şi Cuciulat. La Letca şi la Lemniu există sistem de alimentare funcţional încă din anul 2010. Săptămâna aceasta se vor termina lucrările din cele trei sate. Forajele sunt realizate la mare adâncime, astfel că nu va fi problemă cu apa niciodată iar sitemul va merge în parametrii optimi”, spune Dorel Man.

La Letca, nu există familie fără venit!

Liderul administraţiei locale se laudă că la el în comună nu există nicio familie care nu are un venit – salar, pensie sau altele. Primarul se laudă că are în comună doar 20 de rromi, pentru că restul nu au rezistat în condiţiile impuse de acesta şi s-au mutat.

“Nu este familie fără venit. Au ori pensie, ori salar, ori ceva venit tot au. Avem doar 20 de persoane de etnie romă în Letca care de obicei muncesc la îngrijirea animalelor, iar vara sunt plecaţi pe câmp la muncă”, spune Dorel Man. În comună mai funcţionează trei şcoli – o şcoală cu clasele 1-8 la Letca şi două şcoli primare la Cozla şi la Lemniu. Populaţia şcolară este de 160 de elevi. “Avem microbuz cu care îi transportăm pe elevi din toate satele comunei la şcoala din Letca”, admite primarul.

Bazele sportive din comună

În comună există un teren de fotbal, situat lângă Şcoala Gimnazială “Augustin Paul”, unde joacă meciurile de Liga  V-a echipa Someşul Letca. Recent terenul a fost modernizat, fiind construite într-o parte tribune pe un schelet metalic şi bănci de lemn. Tribunele au o capacitate de 300 de locuri. Tot în comună mai există un teren de minifotbal în curtea şcolii din Lemniu. Acesta a fost însămânţat şi are o suprafaţă de joc propice desfăşurării activităţilor sportive. Tot la Lemniu există şi un teren de volei.

“Avem mare grijă de cele două baze sportive. Dacă la Letca am construit tribunele lângă terenul de fotbal, la Lemniu am însămânţat anul acesta terenul şi avem grijă de suprafaţa de joc. Totodată, am încercat să modernizăm şi terenul de volei”, spune primarul. Trebuie să spunem faptul că Dorel Man este un iubitor al sportului. El a jucat fotbal în perioada 2000 – 2001 la echipa Mecanizatorul Cozla, însă practică şi voleiul.

Primăria face eforturi pentru a susţine echipa de fotbal

Comuna are o echipă de fotbal în Liga a V-a – Someşul Letca. Deşi se află la mijlocul clasamentului, gruparea de pe Someş este mândria locală a cetăţenilor. Trebuie spus că în echipă joacă doar locuitori ai comunei. Totuşi, administraţia locală face mari eforturi pentru a susţine echipa.

“Este foarte greu de întreţinut o echipă de fotbal. Sunt acum tot felul de reguli pentru susţinerea formaţiilor şi este greu ca adminsitraţie locală să te poţi conforma cu toate. Din păcate alte activităţi nu prea sunt în mediul rural, iar participarea la competiţiile de sport este un mijloc de relaxare şi de socializare. Eu vreau în continuare ca oamenii din comună şi în special copiii să facă sport, de aceea mă voi zbate şi voi susţine echipa de fotbal. Voi trece peste toate greutăţile şi voi face tot ce îmi stă în putere ca să pot sprijini formaţia locală”, admite primarul.

Spiritul sportiv este viu la Lemniu

Satul Lemniu are o tradiţie de peste 50 de ani când vine vorba de sport. În fiecare an de Rusalii aici are loc un adevărat turneu de volei la care participă zeci de echipe din toată zona Văii Someşului. Povestea competiţiei sportive a început imediat după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, când veteranii întorşi la vatră au început să practice acest sport. De 15 ani se organizează fără întrerupere turneul de volei de la Lemniu, dar de ceva timp se organizează şi o competiţie de minifotbal.

“Eu joc la echipa din Lemniu, de fapt, am participat la toate ediţiile de până acum. Mă bucur că vine foarte multă lume la acest eveniment. Nu este o sărebătoare organizată de primărie ci de Asociaţia Fiii satului Lemniu. Deja şi-au anunţat prezenţa echipe de volei pentru anul viitor. Vin din Zalău, din Dej, din Târgu Lăpuş şi chiar din Baia Mare ca să joace volei sau minfotbal la Lemniu. Trebuie să spun că am avut sprijinul firmei Total AS pentru că au fost peste o mie de persoane care au participat şi ei ne-au ajutat cu mese şi cu logistica”, admite primarul.

Trebuie să spunem că în ziua când se desfăşoară competiţia sunt organizate şi spectacole muzicale şi parc de distracţii. Pentru anul viitor, primarul s-a gândit să aducă la Lemniu o formaţie de muzică uşoară, iar visul său este să-i vadă pe cei de la Compact. Toate trofeele câştigate de echipa din Lemniu sunt expuse într-o vitrină a restaurantului care se află la doi paşi de terenul de volei. O altă particularitate a satului Lemniu este faptul că drumurile sunt amenajate în aşa fel încât au fost realizate şi două sensuri giratorii.

Copiii din comună practică dansul sportiv sau tradiţional

Mândria administraţiei locale sunt copiii. Aceştia practică dans sportiv sau dans tradiţional. Au câştigat chiar zeci de premii, medalii şi trofee la competiţii naţionale şi locale. În fiecare săptămână, în căminul cultural de la Letca vine un profesor de la un clubul Medio Monte din Baia Sprie care îi învaţă dans sportiv.

„În fiecare săptămână se ţin ore de dans sportiv cu copii din comună. Sunt peste 20 de copii care frecventează aceste ore. Chiar ne mândrim cu ei pentru că aduc în comună diferite premii. Recent au fost la Cluj, Baia Mare şi în alte colţuri ale ţării de unde au venit cu medalii. Există şi o grupă de copii care practică dansul popular. Pentru ei vine de la Baia Mare profesorul Nan Raul, care este de orgine din Topliţa. Raul Nan este membru de seamă al Ansamblului Folcloric Transilvania din Baia Mare. Eu mă bucur că am putut să le ofer ceva copiilor şi să le întorc faţa spre sport”, ne spune Dorel Man.

Ne vom reîntoarce la Letca pentru a vedea cum comuna se dezvoltă într-un ritm alert

Am plecat din Letca cu gândul ca vom reveni curând, pentru că am rămas impresionaţi de realizările noii administraţii din comună. Am rămas surprinşi să vedem că se pune mare accent pe sportul de masă şi că se încearcă dezvoltarea infrastructurii.

Standardele de viaţă sunt ridicate iar oamenii beneficiază de condiţii aproape ca într-un mic orăşel. De la apă şi canal, la drumuri modernizate, la cămine culturale dotate ca la carte şi pană la şcoli moderne, asta e Letca. Desigur, mai trebuie multe şi mai e de muncă, însă primarul Dorel Man se declară mulţumit de ceea ce a reuşit să facă în cei doi ani de mandat şi le promite locuitorilor că va încerca şi pe viitor, cu sprijinul lor, să atragă cât mai multe fonduri în comună şi să dezvolte standardele de viaţă.

“În pragul Sărbătorilor de Iarnă, care se apropie cu paşi repezi, le doresc tuturor locuitorilor din comuna Letca să aibă sănătate, putere de muncă. Mă bucur pentru cei care locuiesc în continuare aici şi doresc ca împreună cu ei să revigorăm satele comunei. Există potenţial şi de aceea am încercat să creăm condiţii care să-i atragă să revină în locurile natale. Îi aştept pe toţi acasă şi îmi doresc să cred că în mine o să găsească un sprijin permanent pentru nevoile pe care le au şi le promit că mă voi strădui să le rezolv toate problemele”,a încheiat primarul Man Dorel.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Galerie foto-video