Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Şamşud – „ţinutul vinului” care se dezvoltă într-un ritm alert. GALERIE FOTO


Administraţia locală vrea să realizeze din vin un brand turistic, se pune însă accent şi pe ridicarea standardelor de viaţă prin aducţiunea apei şi realizarea unei reţele de canalizare. Să investeşte şi în domeniul sportiv, astfel ca pe viitor comuna să se poată mândri şi cu o sală de sport modernă, dar şi cu o echipă de fotbal de juniori care va evolua în competiţiile oficiale organizate de AJF Sălaj


Banto Zoltán, primarul comunei Şamşud:  „Dragi locuitori ai comunei Şamşud. Vă mulţumesc că aveţi răbdare cu mine şi că îmi oferiţi ajutor în proiectele pe care le am în desfăşurare sau pe care vreau să le realizez. Vreau să vă asigur că visul meu este acela de a realiza un Şamşud modern, de a atrage investiţii, de a folosi orice sumă de bani care ne este pusă la dispoziţie pentru modernizarea comunei. Vă rog să mă sprijiniţi mai departe ca să pot duce la bun sfârşit proiectele pe care le derulăm pentru dezvoltarea comunei, pentru ca această aşezare să devină  mai atractivă şi mai modernă. Ţin să menţionez că suntem o echipă unită la cârma Primăriei, avem în fiecare săptămână şedinţă de Consiliu Local, iar cu domnul viceprimar am o relaţie exemplară”.

Satul Şamşud a fost atestat pentru prima dată în anul 1349 sub denumirea de „sacerdos parochialis de Samson, nobiles de Samson”, iar din 1366 cunoaşte denumirea de Samson. În sat se află Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în anul 1885. Biserica nu a fost niciodată pictată.

Biserica Reformată din Şamşud a fost construită în anii 1500, iar în anul 1837 s-a construit turla din piatră. Biserica a fost zugrăvită în anul 1800. Cel mai vechi clopot din lăcaşul de cult dăinuie din anul 1652. Tot în Şamşud se află şi dealul Mihok feje, unde a fost omorât şi înmormântat haiducul Mihok.

Tot în acea zonă se află şi copacul Rakoczi, care este un stejar uriaş. Se pare că în anul 1705, după o bătălie la Jibou, lângă acest stejar s-a odihnit comandantul Rakoczi Ferenc II. Există în sat şi o cetate, dar peste aceasta, în timp, a crescut o pădure. Legendele spun că din pădure există un tunel secret pe unde poţi ajunge în biserica reformată din Coşeiu.

Satul Valea Pomilor a fost atestat în anul 1349 sub denumirea de Mocsaly. Trebuie să spunem că această denumire înseamnă „mocirlă”. De altfel, satul s-a numit în primele decade ale epocii comuniste  – Mocirla, însă după venirea la putere în România socialistă a dictatorului Nicolae Ceauşescu, denumirea a fost schimbată în Valea Pomilor deoarece s-a înfiinţat o plantaţie de pomi. Biserica din sat datează din anul 1792. Turla bisericii a fost construită în anul 1836 având o înălţime de 28 de metri.

Trebuie să amintim că satul Şamşud avea în anul 1715 satul avea doar 72 de locuitori. În anul 1720 erau deja 171, în anul 1847 locuiau 1039, în anul 1869 erau 1226, în 1880 trăiau 1104, iar în 1890 erau 1150 de persoane în sat. După statistica ultimului recensământ în comună locuiesc 1200 de persoane, de etnie maghiară, română şi rromi.

După religie majoritatea locatarilor sunt reformaţi, dar în comună se înalţă şi o biserică ortodoxă şi două case de rugăciuni, una aparţinând baptiştilor, iar cealaltă penticostalilor. Locatarii au preluat credinţa reformată în timpul principelui Bethlen Gabor.

În această săptămână am poposit în… ţara vinului şi a viţei de vie! Am ajuns în ţinutul unde oamenii se pricep să facă din struguri o licoare cu un gust aparte. Paşii ne-au purtat la Şamşud, comuna care este cunoscută atât în judeţ, cât şi în întreaga Transilvanie, dar şi în Ungaria, ca locul unde se face un vin de o calitate superioară, după reţete arhaice.

Comunitatea păstorită acum de primarul Banto Zoltan se poate lăuda cu o amplasare geografică binecuvântată, unde terenul este propice cultivării viţei de vie, dar şi cu oameni gospodari, care se pricep să mânuiască ustensilele şi să scoată din ciorchinele de strugure un vin cu o esenţă aparte. Comunitatea păstrează încă vechile obiceiuri şi de aceea, încă, nu s-a creat o industrie a vinului, ci tot ce se îmbuteliază se face manual, după practicile strămoşeşti, transmise din moşi şi strămoşi.

Lăsând la o parte caracteristica agricolă a comunei, trebuie să spunem încă de la început că aşezarea este una dezvoltată, cu şcoli moderne, cu drumuri asfaltate în proporţie de 80 % dar şi cu o administraţie locală care a pus la punct mai multe proiecte prin care să dezvolte comuna, printre care amintim realizarea unei săli de sport, amenajarea unor parcuri, asfaltarea drumului de legătură către judeţul Satu Mare, dar şi modernizarea tuturor instituţiilor.

Trebuie să amintim că viceprimarul Vereş Gavril este un om al sportului şi de câteva luni a încropit o echipă de fotbal de juniori, pe care vrea să o înscrie în competiţiile organizate de către Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Şi aici, spunem faptul că la intrarea în satul Valea Pomilor există o bază sportivă cu o suprafaţă de joc exemplară, unde se pot practica meciuri de fotbal în cele mai bune condiţii.

Centru de Informare Turistică realizat cu 180.000 de euro

Una dintre cele mai importante investiţii finalizate în timpul primarului Banto Zoltán  a fost Centrul de Informare Turistică. Amplasat în satul Valea Pomilor, obiectivul a fost finalizat anul trecut, iar valoarea sa se ridcă la 180.000 de euro. Banii au fost primiţi de la Uniunea Europeană prin PNDR 313. La ora actuală, aici funcţionează doi angajaţi. Primarul ne-a declarat că din punct de vedere al turismului se pune accent pe dezvoltarea frumuseţilor locale, pe gastronomie dar şi pe dansuri populare.

„Vinul de la Şamşud ştiţi că este renumit şi noi încercăm să-l promovăm cât mai bine. Totodată, trebuie să spun că avem o stradă unică în judeţ unde există sute de pivniţe pline cu vin. Recent, am organizat Festivalul Vinului, iar astfel de evenimente vor mai avea loc şi anul viitor. Acum lucrăm la realizarea unui drum turistic al vinului. Avem şi o pensiune agroturistică la Şamşud, astfel că turiştii au şi unde să se cazeze. Vom pune accent şi pe dezvoltarea dansurilor populare din zonă, dar şi a formaţiei Csigeres, adică formaţia locală de dans. Avem locuri frumoase şi peisaje deosebite şi sperăm să atragem cât mai mulţi turişti, inclusiv prin acest Centru de Informare Turistică”, ne spune primarul comunei Şamşud.

Au fost asfaltaţi 3 kilometri de drum comunal

Încă din primele zile de mandat, tânărul primar s-a apucat de asfaltarea uliţelor din sate. Astfel, au fost asfaltate patru uliţe, care însumează aproximativ trei kilometri, iar modernizarea drumurilor s-a făcut cu bani de la bugetul local. La ora actuală la Şamşud sunt asfaltate 80 % dintre drumurile comunale iar la Valea Pomilor, 60 la sută din uliţe. Totodată, primarul s-a apucat de modernizarea trotuarelor şi de decolmatarea şanţurilor.

„S-a lucrat pe partea de infrastructură şi de înfrumuseţare a comunei. Am pe viitor mai multe proiecte de a realiza locuri de joacă şi spaţii verzi, dar îmi doresc să asfaltez şi drumul spre judeţul Satu Mare. La ora actuală, acesta este doar pietruit pe partea noastră şi am înţeles că autorităţile din judeţul vecin vor începe cât de curând la asfaltare. Vă daţi seama că va fi foarte util acest drum, astfel încât nu vom mai fi izolaţi ca şi acum. Dacă tot vorbim de infrastructura rutieră trebuie să amintim şi de proiectul realizat în 2015, când a fost asfaltat Drumul Comunal 4A Valea Pomilor – Şamşud”, spune Banto Zoltán.

Apă şi canal – proiect de viitor

O mare problemă a comunei, pe care o recunoaşte şi primarul, este lipsa alimentării gospodăriilor cu apă şi reţeaua de canalizare. S-au primit însă fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 de la Guvernul României pentru aducţiunea de apă şi realizarea canalizării.

„Este al treilea proiect ca valoare din cadrul programului la nivel judeţean. Am fost la Bucureşti, am depus toată documentaţia, iar acum aşteptăm să semnăm contractul şi să putem demara lucrările de alimentare cu apă şi realizarea unei reţele de canalizare în Şamşud”, spune primarul.

Trebuie să spunem că, cel mai probabil, în vara anului viitor vor începe lucrările, care au termen de finalizare anul 2020.

Se doreşte realizarea unei capele şi a unui garaj

Prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Tovisath, primarul speră să acceseze 60.000 de euro prin care să realizeze o capelă în centrul comunal. Totodată, se doreşte construirea unui garaj pentru utilajele pe care le deţine Primăria Şamşud. La ora actuală, acestea sunt parcate în faţa sediului Primăriei. Garajul va fi construit în curtea Primăriei.

„Avem mai multe utilaje, buldoexcavator, tractor cu remorcă şi avem nevoie de un garaj unde să le parcăm ca să nu stea în faţa Primăriei. Anul acesta ne apucăm de treabă. Garajul va fi realizat de firma D-Masive din Pericei. Am ales această firmă, deoarece va fi mai mult un schelet metalic”, ne-a spus primarul comunei Şamşud.

Primarul a făcut demersuri pentru construirea unei săli de sport

Visul primarului Banto Zoltán este acela de a reuşi să obţină finanţarea pentru construirea unei săli de sport în comună.

„Am făcut demersuri pentru a obţine finanţare pentru construirea unei săli de sport. Am avut două căi de accesare de fonduri pentru acest obiect de investiţii. Primul a fost prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, însă acolo aveam de ales între a primi bani pentru sala de sport sau pentru realizarea reţelei de apă şi canal, astfel că am optat pentru a doua variantă. Acum, am în plan să obţin fonduri prin Compania Naţională de Investiţii. Am făcut primele demersuri însă nu am primit până acum un răspuns oficial. Sala de sport este şi ea o necesitate în comună şi sper ca în viitor, cât de repede, să fie realizată şi să văd copiii şi tinerii din comună cum fac mişcare iarna în sală”, ne spune primarul.

Sala de sport va fi amplasată în curtea Şcolii Gimnaziale “Szikszai Lajos” din Şamşud. La ora actuală, ca sală de sport este folosită clădirea fostei grădiniţe din Şamşud, unde se şi ţin orele de educaţie fizică. Acest imobil va fi reabilitat însă cu 100.000 de euro bani accesaţi de la Uniunea Europeană prin măsura PND 372 şi va deveni cămin cultural. La Valea Pomilor există şi un after-school modern, pe care sunt montate mai multe panouri solare care generează o cantitate foarte mare de apă caldă,  dar există şi un cămin de bătrâni pus la punct „ca la carte”.

Parcuri moderne pentru copii

Administraţia locală are în plan să realizeze anul viitor mai multe spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. Se va cumpăra mobilier modern care va fi montat în centrul celor două sate – Şamşud şi Valea Pomilor.

„Pun accent şi pe modul în care arată comuna. Eu cred că este necesară şi realizarea unor spaţii verzi şi parcuri pentru copii unde să poată ieşi şi să se joace”, spune primarul.

Trebuie să spunem că în comună sunt 300 de elevi care urmează cursurile la cele două şcoli, ambele reabilitate şi modernizate.

Două terenuri de fotbal moderne

Există planuri măreţe pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din comună, iar printre acestea se numără şi modernizarea terenului de fotbal din Valea Pomilor. Suprafaţa de joc este una foarte bună, iar Primăria are de gând să facă câteva investiţii în acest loc. La ora actuală, terenul este împărţit ca proprietate între domeniul public şi domeniul Bisericii Reformate din Valea Pomilor.

Totodată, există un teren de fotbal şi în curtea şcolii din Şamşud. Acesta este asfaltat, iar copiii se pot juca fotbal în voie. Tot în incinta şcolii există şi un teren de volei cu iarbă.  Totodată, lângă cele două există şi un teren cu iarbă de dimensiuni mai mari, care urmează să fie amenajat de administraţia locală.

Şamşudul se va înscrie cu echipa de juniori în competiţiile organizate de AJF Sălaj!

Viceprimarul comunei Şamşud – Gavril Vereş – este un om de sport care a participat la diferite competiţii sportive în tinereţe. A fost fotbalist la Zalău, a făcut schi şi a fost în echipa de orientare turistică. Acum s-a retras în satul natal unde se ocupă de copiii din sat. Pe terenul de fotbal din Valea Pomilor, în fiecare săptămână, de două ori, peste 25 de copii talentaţi din comuna Şamşud merg să joace fotbal sub pregătirea viceprimarului, poreclit “Jerry”.

De anul viitor, autorităţile locale au în plan să închege o echipă de fotbal pe care să o înscrie în competiţiile oficiale organizate de către Asociaţia Judeţeană de Fotbal Sălaj.

„Terenul de la Valea Pomilor este foarte bun pentru fotbal. Viceprimarul este un om de sport şi el se ocupă de două ori pe săptămână de pregătirea juniorilor. Cred că de anul viitor vom realiza o echipă de fotbal pe care o vom înscrie în competiţiile oficiale organizate de către Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Vicele a discutat deja cu preşedintele Daniel Sabău despre această posibilitate, iar dacă lucrurile decurg ca până acum, ne vom înscrie în campionatul de copii”, ne-a relatat Banto Zoltan.

Inedit – tinerii se întorc şi investesc la Şamşud

Primarul comunei se bucură de faptul că tinerii care au plecat la muncă în străinătate se reîntorc acasă şi investesc în comună.

„Mă bucur foarte mult că sunt mulţi tineri care vin din străinătate şi investesc la Şamşud. De de cele mai multe ori îşi fac o casă nouă aici sau îşi reabilitează casa pe care o au. Eu voi fi deschis faţă de ei şi voi încerca să-i readuc în satul natal pe toţi cei plecaţi. Totodată voi fi deschis tuturor propunerilor pe care mi le vor face tinerii care vor să se reîntoarcă acasă”, admite primarul.

Muncă şi festivaluri

La Şamşud se munceşte mult şi asta se vede cu ochiul liber după modul în care este gospodărită comuna. Însă, după multă muncă trebuie şi puţină distracţie. De aceea, primarul a început să organizeze cât mai multe festivaluri pentru locuitorii comunei. Anul acesta a fost primul an în care a fost realizat un festival pentru Ziua Internaţională a Copiilor, dar şi pentru Ziua Persoanelor Vârstnice.

Tot anul acesta, a avut loc Cupa UDMR la fotbal, Festivalul Vinului, o comemorare la statuia din centrul comunal şi Balul Surechiului.

„Am decis ca în loc de Zilele Comunei Şamşud să organizăm festivaluri mai mici şi mai dese precum a fost ziua copiilor, a persoanelor vârsnice, Festivalul Vinului şi Balul Surechiului. Avem şi formaţia de dansuri populare CSIGERES care participă la diferite festivaluri naţionale şi chiar internaţionale, în Ungaria. Trebuie să vă spun că Csigeres este denumirea unei băuturi alcoolice realizată din must”, spune Banto Zoltán.

Şi anul trecut, dar şi anul acesta, în centrul comunal se va organiza şi festivitatea de împodobire a bradului de Crăciun.

Impresii din „ţinutul vinului”

Am plecat din Şamşud cu gândul că vom reveni curând şi vom vedea realizate cât mai multe proiecte pe care şi le-a propus tânăra administraţie locală din comună. Am rămas impresionaţi de buna gospodărire a oamenilor dar în special ne-a impresionat deschiderea primarului spre comunitate.

Nu putem însă încheia acest reportaj fără a spune că Şamşudul este cu siguranţă un ţinut al vinului de calitate. Am rămas surprinşi să vedem pivniţe amenajate după vechea tradiţie dar şi zeci de hectare cultivate cu viţă de vie. Comunitatea este una inimoasă, care te îmbie cu tot ce are, dar în special, te pune să deguşti un pahar de vin. Şi nu poţi pleca din sânul comunităţii până ce nu ai trecut pe la toţi producătorii locali de vinuri pentru a vedea cât de bun e vinul făcut de ei.

Încheiem prin a spune că aşezarea este una dezvoltată, unde mergi cu cel mai mare drag. Este un loc aparte, pitoresc, unde se îmbină atât frumuseţile realizate de natură cât şi ceea ce a creat omul.

Şi credem că primarul Banto Zoltán, alături de echipa din Primărie va avea puterea de a duce la capăt toate proiectele pe care le-a demarat sau şi le-a propus, după cum ne-a declarat şi el nouă: „Visul meu este de a realiza un Şamşud modern, de a atrage investiţi, de a folosi orice sumă de bani care ne este pusă la dispoziţie pentru modernizarea comunei. Vreau să am puterea să pot duce la bun sfârşit proiectele pe care le am pentru dezvoltarea comunei, pentru că această aşezare vreau să o fac mai atractivă şi mai modernă. Şi aici mă refer la toate proiectele, de la apă şi canal până la sală de sport, la asfaltarea drumurilor şi la toate celelalte proiecte. Totodată, vreau să pot face din comună o atracţie turistică şi de aceea mă voi zbate în continuare să modernizez şi drumul spre judeţul Satu Mare, ca turiştii care ajung aici să poată să meargă în continuare spre judeţul vecin, nu să se întoarcă din drum”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj